Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εξώδικο Intralot: Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΟΠΑΠ



Να υπογράψει άμεσα όσα έχουν συμφωνηθεί ζητεί από τον ΟΠΑΠ η Intralot σε εξώδικη δήλωση που απέστειλε στον Οργανισμό

Εξώδικη δήλωση προς τον ΟΠΑΠ απέστειλε η διοίκηση της Intralot, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τις συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί για τον Τεχνολογικό Πάροχο για πέντε χρόνια, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν υπογραφεί.
Στο εξώδικο η διοίκηση της Intralot καλεί τον ΟΠΑΠ να την καλέσει άμεσα για να υπογράψει όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά και να την ενημερώσει για τα εξώδικα που έχει αποστείλει η Emma Delta για το ίδιο θέμα.
Η Emma Delta, στην οποία συμμετέχουν το τσέχικο fund και ο Έλληνας επχιειρηματίας Γιώργος Μελισσανίδης, ουσιαστικά δεν αποδέχεται τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Intralot, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να δεσμευτεί για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με τον συγκεκριμένο τεχνολογικό πάροχο, και απειλεί να αποσύρει την προσφορά της από τον διαγωνισμό εάν η σύμβαση εγκριθεί από τον Οργανισμό.
Η Intralot, του Σωκράτη Κόκκαλη, από την πλευρά της απαντάει ότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ έγινε πριν τον διαγωνισμό και τελούσε σε γνώση της Emma Delta, πριν αυτή υποβάλει την προσφορά της για το 33% του ΟΠΑΠ.

Read more...

7,9 ΔΙΣ, ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ 225 ΕΚΑΤ. ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ...


Το ύψος των 7,9 δισ. ευρώ φθάνει το έλλειμμα από εισφορές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος φθάνουν τα 225 εκατ. ευρώ...
Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε γραπτή απάντηση του Υπουργού Εργασίας προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Κ. Μαρκόπουλο.
Το έγγραφο του Γ. Βρούτση περιγράφει την κατάσταση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις 29 και 31 Μαρτίου 2013.
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι μεταβαλλόμενα σε καθημερινό επίπεδο (λόγω καταβολών ή βεβαίωσης νέων καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών) προκύπτει ότι:
  • το συνολικό καθυστέρημα είναι 7.905.641.357,74 ευρώ (στις 29 Μαρτίου 2013).
  • τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 225.260.326,91 ευρώ (στις 31 Μαρτίου 2013).
  • το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκαν τα έσοδα 8,23% και οι δαπάνες 8,25%
Ο κ. Μαρκόπουλος ρωτούσε αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία απαιτήθηκε δάνειο 390 εκατ. ευρώ από το από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Απριλίου.
Στην απάντησή του ο κ. Βρούτσης ενημερώνει ότι το ΤΑΠ-ΔΕΗ άρχισε τις ταμειακές διευκολύνσεις προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον Ιούνιο του 2011, ενώ από τον Αύγουστο του 2011 άρχισαν διευκολύνσεις και από το ΕΤΕΑ-ΔΕΗ. Έτσι το Σεπτέμβριο του 2012 τα δάνεια από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και το ΕΤΕΑ ανέρχονταν σε 220 εκατ. και τον Απρίλιο του 2013 σε 390 εκατομμύρια ευρώ.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/79-225.html

Read more...

Επίσημη καταγγελία για τον Λαζόπουλο: ''Συμπαρασταθήκαμε στην ΕΡΤ και μας απέλυσε!''...


Update: Τελικά είναι αλήθεια: Όλη η επιστολή των εργαζομένων του Τσαντιριού...

«O κ. Λαζόπουλος στάθηκε αλληλέγγυος στους, απολυμένους πια, εργαζομένους της ΕΡΤ την ίδια ώρα που απέλυε τους δικούς του εργαζόμενους επειδή...
στάθηκαν αλληλέγγυοι στους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ!»

Με αυτά τα λόγια οι απολυμένοι και οι απολυμένες της εκπομπής «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» αναφέρονται στην απομάκρυνσή τους από την τηλεοπτική εκπομπή, μετά το επεισόδιο της περασμένης Τρίτης στον Alpha, το οποίο συνέπεσε με το λουκέτο στην ΕΡΤ.

«Οταν στις 11 Ιουνίου έπεσαν πολύχρωμες μπάρες στην ΕΡΤ, οι πέντε ταξιθέτες / ταξιθέτριες της εκπομπής «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» αποφασίσαμε συλλογικά και ομόφωνα να συμμετάσχουμε στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ η ΠΟΕΣΥ και η ΕΤΙΤΑ» γράφουν, συμπληρώνοντας πως γνώριζαν ότι «δεν καλύπτονταν θεσμικά, αφού ανήκουν στο πλήθος των χιλιάδων ανασφάλιστων-αφανών εργατών».

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την παραγωγή της εκπομπής και αποχώρησαν για το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής «σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης των απολυμένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οταν μια βδομάδα μετά επικοινώνησαν με την παραγωγή για να μάθουν αν θα βγει στον αέρα η εκπομπή, πληροφορήθηκαν, όπως λένε από τρίτους πως είχαν απολυθεί. Στην επιστολή τους υποστηρίζουν ακόμη πως «ο χώρος εργασίας» τους ήταν «μια αποθήκη» και η εργασία τους «ανασφάλιστη και μαύρη».

Τι λέει ο Λ. Λαζόπουλος

Ο Λάκης Λαζόπουλος διαψεύδει από την πλευρά του τις φήμες, που ήθελαν να έγιναν απολύσεις ταξιθετριών από το Αλ Τσαντίρι Νιούζ την προηγούμενη εβδομάδα , επειδή ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν.

Ο ηθοποιός γι' αυτό το συμβάν είπε στο tvshow: « Την προηγούμενη Τρίτη είχαμε κανονίσει να βγούμε ζωντανά μέσω ΕΡΤ, μετά τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας της. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει. Ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να έρχεται και στις 9 παρά δέκα μας ειδοποίησαν τρία άτομα ότι θα απεργήσουν. Κατά συνέπεια βρήκαμε άμεσα αντικαταστάτες προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα με τον κόσμο που ήταν ήδη μέσα στις εγκαταστάσεις και έπρεπε να τακτοποιηθεί για να μην έχουμε ατυχήματα». Και πρόσθεσε: «Είναι γελοίο να μιλάνε για απολύσεις. Απολύσεις ανθρώπους ενώ μένει όλο κι όλο μια εκπομπή; Κανένας δεν απολύθηκε. Τέλος»...

Το χθεσινό...

Αρης Δημοκίδης

Read more...

Πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη η MBG Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Millenium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς



Αθήνα
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% της Millennium BCP («BCP») στη θυγατρική της στην Ελλάδα Millennium Bank SA («MBG»), μετά τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η BCP ανακεφαλαιοποίησε την MBG με το ποσό των 274 εκατ. ευρώ πλέον των 139 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη επενδυθεί από την BCP στην MBG τον περασμένο Δεκέμβριο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα 413 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η BCP επενδύει 400 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με παραίτηση των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Με την εξαγορά της Millennium Bank, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αποκτά μία πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση και τη στρατηγική του παρουσία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ξανά στον αέρα Το Κανάλι της Βουλής εκπέμπει εκ νέου από τη συχνότητα της EΡT HD



Αθήνα
Το κανάλι της Βουλής εκπέμπει εκ νέου, από τη συχνότητα EΡT HD, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ κ. Μάναλη και το υπουργείο Οικονομικών, στην κυριότητα του οποίου έχουν περιέλθει οι συχνότητες της ΕΡΤ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναζητούν συμφωνία πακέτο Νέα σύσκεψη την Πέμπτη για ΕΡΤ και λειτουργία της τρικομματικής


Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε νέα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης, παραπέμπεται το θέμα της ΕΡΤ, καθώς και το συνολικότερο ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας, όπως τόνισαν -μετά τη διάρκειας τρεισήμισι ωρών συνάντηση της Τετάρτης- ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης.

Πριν από τη νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα παρουσιάσουν στα κόμματά τους τις λεπτομέρειες για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις και θα προσέλθουν με διατυπωμένη την άποψη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων στη βραδυνή σύσκεψη (ο Αντώνης Σαμαράς θα γυρίσει στην Αθήνα στις 7.15 μ.μ. από τη Βιέννη όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας από τα γραφεία του κόμματος, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη συζήτηση, τονίζοντας πάντως ότι αυτή «θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση» στη συνάντηση της Πέμπτης.

«Κρίνονται πολλά» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που τέθηκαν από την υπόθεση της ΕΡΤ και πρέπει «να αντιμετωπιστούν αξιόπιστα», η συζήτηση αφορά και «την επαναθεμελίωση της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη όχι απλώς μίας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, αλλά μία «κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας», που λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και «με προοδευτικό πρόσημο σε ό,τι μας αφορά».

«Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δε θέλει εκλογές, θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση. Αλλά όχι απλώς μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Μια κυβέρνηση γνήσια τρικομματικής συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣΤΕ και άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες, και που ταυτόχρονα θα γίνει μία νέα ώθηση στην κυβέρνηση με επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και κανόνες λειτουργίας που τηρούνται.

Από την πλευρά του και κ. Κουβέλης επισήμανε πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει λύση για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με όλες τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα, αλλά το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν ήταν το μόνο αντικείμενο της συνάντησης.

«Γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα της ραδιοτηλεόρασης. Είναι τα ζητήματα της λειτουργίας της -τρικομματικής- κυβέρνησης, που στηρίζεται από τρία κόμματα και κατά συνέπεια αυτή η κυβέρνηση, η τρικομματική, πρέπει να εξασφαλίζει κοινό τόπο, κοινή θέση και κοινή απόφαση των τριών κομμάτων» υπογράμμισε.

«Είναι αναγκαίο, και το διεκδικώ, να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, την κοινωνία» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Επισήμανε ότι η αποψινή διαδικασία κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν επίπονη, αλλά προσέθεσε πως υπάρχει επιμονή εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ώστε να εξασφαλίζεται κοινός τόπος, θέση και συναπόφαση των κομμάτων στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Για εμάς προέχει συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας, το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο τόπος να οδεύσει στην έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί από την οικονομική κρίση» ανέφερε ο κ. Κουβέλης. Και κατέληξε λέγοντας πως «η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ είναι διαρκώς παρούσα, όπως και η θέλησή της να βγούμε στο δρόμο εκείνο που πράγματι μπορεί να οδηγηθεί έξω από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καραμανλής: Όποιος ρίξει την κυβέρνηση, θα έχει την ευθύνη και για την διάλυση της χώρας ...




Εχουν μειωθεί οι αντοχές της... 
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε σε στενούς του συνεργάτες, αλλά και σε συζητήσεις με γαλάζιους βουλευτές ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στο ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρώην πρωθυπουργός χθες το βράδυ συνομίλησε με...
πολλά στελέχη της Συγγρού, αλλά και βουλευτές, στους οποίους εξέφρασε την έντονη ανησυχία του – για πρώτη φορά με τόση ένταση όπως μας μεταφέρουν συνομιλητές του – για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης σε περίπτωση που διαλυθεί η κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι «όποιος ρίξει την κυβέρνηση, θα διαλύσει και τη χώρα φέρνοντας κοινωνική έκρηξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι αντοχές της κυβέρνησης είναι φανερό ότι έχουν μειωθεί ωστόσο θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της χώρας.

parapolitika.gr

Read more...

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ!...


ΜΕ 153 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (ΝΔ+ΠΑΣΟΚ) ΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΑΡΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΔΗΜΑΡ...
Ασφυκτικές πιέσεις για να αποχωρήσει σήμερα από την κυβέρνηση δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, οΦώτης Κουβέλης. Oι πιέσεις που έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες προέρχονται από το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και...
από στελέχη που εκτιμούν ότι το κόμμα τους εάν συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά θα αφανισθεί εκλογικά. Παράλληλα, όμως, το Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πριν από λίγο τηλεφώνησαν στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ δυο ισχυροί Μηντιάρχες, με τους οποίου γνωρίζεται επί χρόνια και οι οποίοι προσπαθούν να τον πείσουν να αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά. Εάν τελικά άρει την στήριξή της στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε εκλογές, καθώς η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ θα έχουν και πάλι κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 153 βουλευτές. Σε όλες τις περιπτώσεις τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αρχίζει σε λίγα λεπτά. Εκεί θα φανεί τι θα γίνει...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_353.html

Read more...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ...


Την ανάπτυξη δυνάμεων της στρατιωτικής αστυνομίας σε πέντε πόλεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το κύμα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Οι δυνάμεις θα αποσταλούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο,...
το Μίνας Γκεράις, την Μπαΐα, την Σιαρά και την πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Οι πέντε αυτές πόλεις θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Fifa.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές την  Τρίτη στο Σάο Πάολο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η Ρεσίφε είναι η μόνη από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, η οποία δεν έχει ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις.
Πηγή του υπουργείου ανέφερε  ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα  αποφασίσουν για το χρονικό διάστημα παραμονής των μονάδων αυτών.
Χθες, ομάδες μασκοφόρων ακτιβιστών βανδάλισαν καταστήματα και τράπεζες στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας που έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 12 πόλεις.
Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε υπερήφανη που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι διαμαρτυρίες άρχισαν με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο, στις 2 Ιουνίου, αλλά σύντομα γενικεύτηκαν εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, την κακή κατάσταση του συστήματος εκπαίδευσης και υγείας και το υψηλό κόστος διαβίωσης.
Πρόκειται για τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις από το 1992 όταν ο λαός είχε βγει στους δρόμους κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Τα αρχεία δοσίλογων και εγκληματιών πολέμου στη διάθεση του κοινού...


Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχουν παραδοθεί τα Αρχεία Δοσίλογων και το Βιβλίο Εγκληματιών Πολέμου, τα οποία υπάγονται και τηρούνται στα αρχεία διηνεκούς υπηρεσιακής χρησιμότητας, ενώ παρά την παλαιότητά τους, εξακολουθούν να...
έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα.

Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρη Μουτσινά, σχετικά με τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου.

Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ελληνική Πολιτεία για την προώθηση 800 φακέλων βουλευμάτων, μετά από δημοσιεύματα για τη σύλληψη στη Γερμανία 93χρονου για συνέργεια σε φόνο την περίοδο που ήταν φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ο κ. Μουτσινάς είχε επισημάνει ότι εκτός από τις οικονομικές διεκδικήσεις για τις καταστροφές και λεηλασίες από τις ναζιστικές θηριωδίες, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη ποινικών και ηθικών διεκδικήσεων του λαού.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «η Ελληνική Πολιτεία, με την ψήφιση της διάταξης του άρθρου 22 του ν. 3849/1959 και το ΝΔ 4016/1959, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μη παραιτήσεως από το δικαίωμα της διώξεως εγκληματιών πολέμου και της άρσης της οποιαδήποτε αμφιβολίας σχετικά με τη διατήρηση του δικαιώματός της να διώκει και εκδίδει τους εγκληματίες πολέμου».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ρουπακιώτης, «από έγγραφα που έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου, τόσο από το Εφετείο Αθηνών και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών όσο και από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, προκύπτει ότι τα Αρχεία των Δοσιλόγων καθώς και το Βιβλίο Εγκληματιών Πολέμου, κατά τα έτη 2003 έως και 2007, παραδόθηκαν από το Εφετείο Αθηνών και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Τα ως άνω αρχεία, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο Ν. 1946/1991, τηρούνται ως υπαγόμενα στα αρχεία διηνεκούς υπηρεσιακής χρησιμότητας που, παρά την παλαιότητά τους, εξακολουθούν να έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Επιπροσθέτως, η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους η οποία αναλαμβάνει τη φύλαξη του αρχειακού υλικού αυτής της κατηγορίας, υποχρεούται να το θέτει στη διάθεση της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας σε πρώτη ζήτηση και στο κοινό με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 1599/1986».

Πάντως, ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει ότι το Σύνταγμα έχει κατοχυρώσει τη διάκριση των εξουσιών και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο απονομής της Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους και την τυχόν αξιοποίησή τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας ποινικής υπόθεσης...
enet.gr

Read more...

Στοιχεία Eurostat Στο 75% του μέσου κοινοτικού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2012



Βρυξέλλες, Βέλγιο
To 2012, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 75% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη-μέλη της ΕΕ κυμάνθηκε το 2012 από 47% ως 271% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το υψηλότερο κατα κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (271%).

Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 30%.

Η Δανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία το ξεπερνούν κατά 15% έως 25%, ενώ η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 10%.

Λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε το κατα κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιταλία (98%) και την Ισπανία (97%).

Στην Κύπρο το κατα κεφαλήν ΑΕΠ έφτασε το 91% του μέσου κοινοτικού, ενώ στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, διαμορφώθηκε μεταξύ 75% και 85% του μέσου κοινοτικού.

Στη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Λετονία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε από 60% έως 70% του μέσου κοινοτικού, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά κατέγραψαν η Ρουμανία (49%) και η Βουλγαρία (48%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μέσω φορολογικών παραδείσων Η διαδρομή της μίζας των σιδηροδρόμων στον γερμανικό Τύπο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέσω φορολογικών παραδείσων δόθηκαν οι «μίζες» των γερμανικών σιδηροδρόμων προς τους «αρμοδίους» για την επέκταση του αθηναϊκού μετρό, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Ο γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Οττ υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενος πηγές της εισαγγελίας της Φραγκφούρτης. Η εφημερίδα κάνει λόγο για συνολικό ποσό 315.000 ευρώ, το οποίο, όπως λέει, διοχετεύθηκε από τη Γερμανία σε Έλληνες «αρμοδίους» μέσω εταιρίας συμβούλων που εδρεύει σε φορολογικό παράδεισο.
Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Κλάους Οττ εξηγεί την ροή των χρημάτων: «Σύμφωνα με την εισαγγελία της Φραγκφούρτης δόθηκαν χρήματα με τη βοήθεια εταιρίας στα νησιά της Μάγχης, συγκεκριμένα πρόκειται για εταιρία συμβούλων με έδρα τη νήσο Τζέρσεϊ. Τα χρήματα αυτά λοιπόν διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα και με αυτά δωροδοκήθηκαν κάποιοι που ήταν αρμόδιοι για την κατασκευή της γραμμής μετρό από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας, προς το λιμάνι και προς την Κόρινθο».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι «μίζες» δεν δόθηκαν για τα ίδια τα έργα κατασκευής, αλλά για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων. Ποιοι είναι όμως οι «αρμόδιοι»; Πρόκειται για συμβούλους, τεχνοκράτες, δημοσίους υπαλλήλους ή μήπως ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα; Ο Κλάους Οττ δηλώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, τουλάχιστον προς το παρόν. «Το ποιος πήρε εν τέλει τα χρήματα, αυτό είναι κάτι που η εισαγγελία της Φραγκφούρτης προφανώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει μέχρι στιγμής. Κατ΄αρχήν οι έρευνες επικεντρώνονται εδώ στη Γερμανία και στα όσα συμβαίνουν στους γερμανικούς σιδηροδρόμους».
Ο γερμανός δημοσιογράφος τονίζει ότι «δεν γνωρίζει» να υπάρχουν επαφές με τις ελληνικές αρχές ή κάποιο αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Αθήνα, χωρίς να θέλει και να αποκλείσει κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση για τους Γερμανούς έχουν προτεραιότητα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και εδώ αναμένονται εξελίξεις, τονίζει ο Οττ: «Δικαστήριο της Φραγκφούρτης έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 600.000 ευρώ στην εταιρία Lahmeyer που εδρεύει στο κρατίδιο της Έσσης και συμμετείχε σε αυτό το πρότζεκτ, επιπλέον σε πρώην στέλεχος της Lahmeyer επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ και άλλοι τέσσερις συνεργάτες της εταιρίας τιμωρήθηκαν με μικρότερα πρόστιμα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν, οι ύποπτοι είναι συνολικά 37, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρώην συνεργάτες των γερμανικών σιδηροδρόμων. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις και άλλα πρόστιμα».
Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι ισχυρίζονται ότι έχουν αντλήσει διδάγματα από όσα έγιναν στο παρελθόν και θέλουν τώρα μία «νέα αρχή» χωρίς διαφθορά, για αυτό και θα αποχωρήσουν από τις αγορές που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμπλοκής σε σκάνδαλα.
Ο δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung θεωρεί αξιόπιστη τη δέσμευση αυτή. Όπως επισημαίνει «οι σιδηρόδρομοι απομάκρυναν περισσότερους από τριάντα συνεργάτες, εντατικοποίησαν τους ελέγχους και έχουν θεσπίσει πιο αυστηρούς κανονισμούς στο εσωτερικό της εταιρίας- για παράδειγμα στα ταμεία των θυγατρικών της εταιρίας στο εξωτερικό δεν επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν περισσότερα από 500 ευρώ μετρητά σε τοπικό νόμισμα».
Δεύτερη «υπόθεση Siemens»;
Ο Κλάους Οττ είναι ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει παλαιότερα το «σκάνδαλο Siemens» για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Τόσο ο ίδιος, όσο και η εφημερίδα του τιμήθηκαν το 2012 με το υψηλού κύρους δημοσιογραφικό βραβείο Henri Nannen για τα όσα προσέφεραν στην ερευνητική δημοσιογραφία. Τελικά αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο, γιατί μαζί με αυτούς επρόκειτο να βραβευθεί και η περίφημη… «Bild». Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Η ιστορία που μας ενδιαφέρει σήμερα, και αυτό ρωτάμε τον Κλάους Οττ είναι η εξής: Έχουμε μπροστά μας μία δεύτερη «υπόθεση Siemens»; «Όχι, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Στην υπόθεση Siemens είχαμε μίζες δισεκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο και αυτό επί δεκαετίες, στην περίπτωση των σιδηροδρόμων εμπλέκεται μόνο μία θυγατρική που είχε δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό σε πολύ μικρότερη κλίμακα και με πολύ μικρότερα ποσά. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι τίθεται θέμα σύγκρισης με τη Siemens» εξηγεί ο δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επίσπευση διαδικασιών Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΣτΕ για την ΕΡΤ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κεκλεισμένων των θυρών συνέρχεται την Πέμπτη στις 16:00 η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σ.Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η επιτροπή αναστολών είναι πενταμελής. Πρόεδρός της είναι ο Κων.Μενουδάκος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Κ.Κουσούλης, ενώ τα άλλα τρία μέλη είναι σύμβουλοι Επικρατείας.

Τις απόψεις του στο ΣτΕ θα καταθέσουν η ΠΟΣΠΕΡΤ και το ελληνικό δημόσιο.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποκλείεται να δημοσιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2013. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημοσιευθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά Ώρα μηδέν για την τρικομματική κυβέρνηση, σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση


  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων με το αδιέξοδο στο θέμα της ΕΡΤ να είναι ορατό και να απειλεί την κυβερνητική συνοχή. Πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για νέα συμβιβαστική πρόταση από το Μαξίμου, η οποία προβλέπει προσωρινή πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων της ΕΡΤ, που ενδέχεται να ξεπεράσει τους 1.000 και πιθανώς να φτάσει τους 1.200.
Ωστόσο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Βενιζέλος και Κουβέλης, εμφανίζονται αμετακίνητοι, ενώ νωρίτερα είχαν συνάντηση στην Βουλή για τη διαμόρφωση κοινής θέσης στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.  
Μετά τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα περίπου, ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έγινε μια συνεννόηση», ενώ ο κ. Κουβέλης είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν».
Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία εμφανίστηκε αμετακίνητος. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης της ΣτΕ που διατάσσει άμεσα την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι η ΕΡΤ πρέπει να αρχίσει να επαναλειτουργεί με το προηγούμενο καθεστώς και μετά να αρχίσουν οι αλλαγές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Σαμαρά, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως επιμένει στις θέσεις που έχει και δημόσια διατυπώσει ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ΣτΕ διατάζει το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, καθώς και ότι η παράταση του κλεισίματος συνιστά παραβίαση αυτής της διαταγής, που δείχνει ασέβεια προς το δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι στην αποψινή συνάντηση περιμένει προτάσεις, με τις οποίες εκτελείται η διαταγή του ΣΤΕ και θα ανοίγει αμέσως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να μην υπάρχουν, πλέον, τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να ξεπεραστεί η πρόσφατη κυβερνητική κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, το οποίο προτίθεται να επαναφέρει, έτσι κι αλλιώς, στην αποψινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γιούνκερ: Ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί




Κρίσιμες πτυχές της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης αποκάλυψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τι είπε για τα όσα συνέβαιναν με την Ελλάδα

Αναφορά στη διαφωνία που είχε με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους για την επιβολή σκληρών μέτρων που θα επηρέαζαν δραματικά κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα έκανε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ "Οι Νέοι Φάκελοι" αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης.
Αν και προσεκτικός στις απαντήσεις του, δεν απέφυγε κάποιες αναφορές με έντονο το στοιχείο του συναισθηματισμού.
"Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα.
Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη", υπογράμμισε.
"Πιστεύω ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε την ίδια συνεισφορά σε σχέση με τον πιο αδύναμο μέρος των Ελλήνων.
Είναι οι ταπεινοί, οι πιο φτωχοί Έλληνες, που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν υπέφεραν το ίδιο με αυτούς που δεν έχουν.
Αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το κατακρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό.
Το ΔΝΤ πίεζε γι’ αυτό, κι εγώ το επικρίνω. Και όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, κράτη μέλη -όχι εγώ- και γι' αυτό το λέω κιόλας, όχι εγώ, πίεζαν για το γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, που ήταν χωρίς άλλη επιλογή η επιβολή νέων θυσιών στο φτωχότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας" σημείωσε.
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε σε ποια στιγμή έφθασε στο σημείο να απειλήσει τους Ευρωπαίους εταίρους και συναδέλφους του με παραίτηση από το αξίωμά του.
"Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν ο κίνδυνος πλησίαζε ξαφνικά, είτε λόγω εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων των άλλων που έδειχναν προς τα εκεί ή λόγω αντίδρασης των αγορών που υπεδείκνυαν κάτι τέτοιο σαν λύση στην κρίση, εγώ πάντοτε αντιδρούσα έντονα (...)
Εκεί ξεκαθάριζα ότι αν κάποιος προσπαθούσε - και το προσπάθησαν - να φέρει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου, τότε θα υπέβαλα παραίτηση από πρόεδρος του Eurogroup", επισήμανε.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πήρε ξεκάθαρη θέση στα σενάρια για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εντός του 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια συζήτηση βλάπτει την αξιοπιστία της Ελλάδας.
"Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί.
Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας.
Κανείς σήμερα δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι’ αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία", υποστήριξε.

Read more...

IKA : ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 390 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ


Με “εσωτερικό” δανεισμό 390 εκατ ευρώ από τα κεφάλαια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (τα 350 εκατ ευρώ για 9 ημέρες) και του ΤΑΠ – ΔΕΗ (τα 40 εκατ ευρώ για 13 ημέρες) θα καταβάλλει...
και αυτό το μήνα, το ΙΚΑ τις συντάξεις του Ιουλίου. Η απόφαση που έλαβε η διοίκηση του ΙΚΑ προβλέπει την ταμειακή αυτή διευκόλυνση – έντοκο δανεισμό, “προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές”. Τα δανεικά θα διατεθούν από το ΕΤΕΑ από τις 25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου και από το ΤΑΠ – ΔΕΗ από 21 Ιουνίου – 7 Ιουλίου. Πρόσθετη ρευστότητα θα αντλήσει το ΙΚΑ στο διάστημα 26 Ιουνίου έως τις 28 Αυγούστου και από συναλλαγές repos που θα πραγματοποιήσει βάζοντας ως “ενέχυρο” ομόλογα αξίας 120 εκατ ευρώ.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/ika-390.html

Read more...

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ



Χιλιάδες είναι οι οικογένειες και οι μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμη και τον λογαριασμό των εταιρειών ύδρευσης. Μόνο στην Αττική 18.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό. Σύμφωνα... 
με τον Αlpha, κάποιοι προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε δίνοντας όσα χρήματα μπορούν, για να μη γίνει διακοπή ύδρευσης, είτε κάνοντας διακανονισμό με την εταιρεία, προκειμένου να αποκληρώσουν τα χρέη τους σε συγκεκριμένες δόσεις. Καθημερινά δεκάδες καταναλωτές πάνε στην ΕΥΑΘ, προκειμένου να κάνουν διακανονισμό στους λογαριασμούς, που αδυνατούν να πληρώσουν.
Αλλά και στην ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με αρμόδιο υπάλληλο, από 10 διακανονισμούς την ημέρα που γινόταν, σήμερα οι αιτήσεις για διακανονισμό ξεπερνάνε τις 200 την ημέρα. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Το νερό είναι πανάκριβο υποστηρίζουν και οι λογαριασμοί είναι δύσκολο να πληρωθούν. Την ώρα πάντως που τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της και έδωσε εντολή στη νομική της υπηρεσία να εφαρμόζει σκληρά μέτρα, σε περιπτώσεις που οι καθυστερούμενες οφειλές ξεπερνούν τα 450 ευρώ.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3878.html

Read more...

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ''ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ''...


Ψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».
Οι υπουργοί Υγείας Α. Λυκουρέντζος, ...
Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013 οι προθεσμίες (που έληγαν στις 30 Ιουνίου 2013) για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στο «Ερρίκος Ντυνάν» και για την αναστολή πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδονται ή ασκούνται από πιστωτές του Ιδρύματος.
Με την τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:
  • διευκρινίζονται οι κατηγορίες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τους οποίους έπρεπε να εξοφληθούν οι οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με ποσό έως 1,5 δις ευρώ για την εξόφληση των οφειλών αυτών.
  • επεκτείνεται για το σύνολο της επικράτειας η δυνατότητα κάλυψης θέσης αγροτικού ιατρού με θητεία στην περίπτωση μη πλήρωσής της μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει ήδη στις νησιωτικές περιοχές
  • αναμορφώνεται ο νόμος του 2009 για την κάλυψη ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών των καταστημάτων κράτηση από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ώστε α) η κάλυψη να δίνεται μόνο σε έκτακτες ανάγκες και αποκλειστικά για ιατρικές υπηρεσίες και β) οι υπηρεσίες αυτές να παράσχονται και από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
  • http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_19.html

Read more...

Πού το πάνε Βενιζέλος-Κουβέλης; ...


Με αφορμή την ΕΡΤ πιέζουν για μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας...
Το έντονο παρασκήνιο που οδηγεί σε πολιτικό θρίλερ κάτω από τις πιο κρίσιμες συνθήκες για την χώρα φαίνεται ότι έχει βάση στο σενάριο που θέλει τους δύο κομματικούς εταίρους, να χρησιμοποιούν την...
υπόθεση της ΕΡΤ προκειμένου να πιέσουν για μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας από τον Σαμαρά και την κυβέρνηση.

Αυτό που συζητείται επίσης έντονα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι το γεγονός ότι πλέον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση από την απόφαση του ΣτΕ, που σφράγισε τις δυο χιλιάδες και πλέον απολύσεις, προς την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το Δημόσιο συνολικά, κάτι που ωστόσο τον ερμηνεύουν ως απόλυτα προσχηματικό, κοιτώντας προς την Ιπποκράτους, αφού ήδη από το 2011 υπάρχει ο νόμος που φέρει την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου για τη διάσπαση, κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει γενναία βήματα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον ανασχηματισμό που τόσο «καίει» τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά απ’ ότι φαίνεται και τον Φώτη Κουβέλη...
parapolitika.gr 

Read more...

"Οι πλειστηριασμοί θα γονατίσουν την αγορά" λένε οι κτηματομεσίτες...


Γροθιά στο στομάχι της αγοράς ακινήτων θα φέρει η άρση του μέτρου των πλειστηριασμών, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των κατοικιών.
Σήμερα, οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι ο αριθμός των απούλητων κατοικιών ανέρχεται σε...
περίπου 200.000. Εάν υπολογιστούν σε αυτά και περίπου 140.000 κατοικίες που εκτιμάται ότι είναι στο κόκκινο λόγω δανείων (το νούμερο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο αλλά σκοπίμως αποκρύπτεται από τις τράπεζες για να μην εγγράφεται στις επισφάλειες), τότε η αγορά θα κατακλειστεί από ένα απόθεμα 340.000 κατοικιών.

Τα ακίνητα αυτά θα πλειστηριαστούν με «σκοτωμένες» τιμές γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των απούλητων διαμερισμάτων που μέχρι σήμερα κρατούν ισχυρές αντοχές εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσης σε δανεισμό των κατασκευαστών.

Οι κατοικίες με «κόκκινα» δάνεια έχουν ήδη απαξιωθεί καθώς το ύψος των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερο από την σημερινή τους αξία. Έτσι, ένα στεγαστικό που παλιά χρηματοδοτούσε το 100% της αξίας ενός σπιτιού που άξιζε για παράδειγμα 250.000 ευρώ, σήμερα αποτιμάται πολύ λιγότερα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να είναι επενδυτικά χαμένοι.

Την ίδια στιγμή, η περιορισμένη ζήτηση αλλά και η άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια έχει φρενάρει σε δραματικά επίπεδα την οικοδομή. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας και έκθεσης της Alpha Bank την περσινή χρονιά κατασκευάστηκαν 18.321καινούριες κατοικίες. Όμως στα τέλη Φεβρουαρίου φάνηκε ο μεγάλος κατήφορος καθώς είχαν χτιστεί μόλις 788 σπίτια!

Αν η εικόνα αυτή συνεχιστεί που είναι μαθηματικός βέβαιο, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην ανάκαμψη της αγοράς, η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών για την οικιστική ανάπτυξη με περίπου 10.000 νέα σπίτια.

Η αγορά συνεχίζει να κλυδωνίζεται από την επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα, με πρόσφατο το νέο σχέδιο για την κλιμακωτή χρέωση στα αγροτεμάχια που γονατίζει κυρίως τα παραθαλάσσια οικόπεδα με κτίσματα. Οι μεσίτες επιβεβαιώνουν την πλήρη κατάρρευση της κτηματαγοράς που σήμερα βρίσκεται στο 20% των πωλήσεων του 2007, με αποτέλεσμα το 80% των συναλλαγών να γίνεται από μισθώσεις...

Πηγή:newmoney

Read more...

Πωλείται ο ΟΛΠ...


tokarfi.gr
Πωλείται ο ΟΛΠ«Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την πώληση του ΟΛΠ προκειμένου να καλύψει άμεσα το κενό στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Συνέντευξη στη...
Wall Street Journal παραχώρησε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης.

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι «το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση του ποσοστού του 74% του ΟΛΠ καθώς και μια παραχώρηση της διαχείρισης για 30 ή 40 χρόνια, μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το εκτιμώμενο κενό των 1 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τη WSJ.

«Νομίζω ότι το λιμάνι είναι μια ώριμη επιλογή, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Κίνα. Έχουμε αρκετές διαφορετικές επιλογές: μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις μας» τόνισε ο κ. Σταυρίδης...

Read more...

Παρατείνεται η επίσκεψη της τρόικας «Δεν υπάρχει απειλή νέων μέτρων» διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών


Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωθυπουργικό του γραφείο
Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωθυπουργικό του γραφείο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει απειλή νέων μέτρων».

Στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, το οποίο φαίνεται να προκύπτει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ φτάνει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ αφορά μόνο στο 2013. Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Σοβαρό είναι παρά ταύτα το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, Πέμπτη στο Λουξεμβούργο στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί και το ραντεβού που θα έχουν στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.

Παράλληλα η παράταση της αξιολόγησης οφείλεται σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και σε τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στο τραπέζι της συνάντησης Στουρνάρα-τρόικας τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και το ζήτημα της περικοπής θέσεων εργασίας μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα της ΕΡΤ.

Παράλληλα συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου που είχε τεθεί για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ το 2013 από τις αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014.

Μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπήρξε αντίδραση για το συγκεκριμένο θέμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...