Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Παρατείνεται η επίσκεψη της τρόικας «Δεν υπάρχει απειλή νέων μέτρων» διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών


Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωθυπουργικό του γραφείο
Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωθυπουργικό του γραφείο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει απειλή νέων μέτρων».

Στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, το οποίο φαίνεται να προκύπτει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ φτάνει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ αφορά μόνο στο 2013. Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Σοβαρό είναι παρά ταύτα το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, Πέμπτη στο Λουξεμβούργο στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ στο Λουξεμβούργο αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί και το ραντεβού που θα έχουν στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.

Παράλληλα η παράταση της αξιολόγησης οφείλεται σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και σε τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στο τραπέζι της συνάντησης Στουρνάρα-τρόικας τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και το ζήτημα της περικοπής θέσεων εργασίας μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα της ΕΡΤ.

Παράλληλα συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου που είχε τεθεί για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ το 2013 από τις αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014.

Μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπήρξε αντίδραση για το συγκεκριμένο θέμα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: