Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης στον Ασωπό

"Αυτοί που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τη ρύπανση θα αναλάβουν, υπό την εποπτεία και το συντονισμό της πολιτείας, το κόστος της απορρύπανσης", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στα Οινόφυτα το πρόγραμμα του υπουργείου για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό.

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός και η εξάλειψη της ρύπανσης, η χωρική οργάνωση της άτυπης έως σήμερα βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου και η διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος, η ανακοίνωση του οποίου έγινε για συμβολικούς λόγους στο αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Οινοφύτων.

Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης προτεραιότητας, ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως υδάτινο σώμα - αντί ως αγωγός διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στον Ευβοϊκό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα - και ομάδα των Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΥΥ) επεξεργάζεται νέα αυστηρά όρια τόσο για τον αποδέκτη (Ασωπό) και για τις εκπομπές από τις βιομηχανίες. Παράλληλα, αναθεωρούνται εντός του 2010 οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, με προτεραιότητα στις δραστηριότητες των οποίων αυτοί οι όροι έχουν λήξει.

Θεσπίζονται αυστηροί έλεγχοι των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΥΕΠ), το έργο των οποίων θα συνεπικουρείται από Επιθεωρητές Εργασίας και Υγείας. Σε αυτούς τους ελέγχους θα συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεωτικές περιοδικές εκθέσεις παραγωγού αποβλήτων από τις εταιρίες με ρυπαντικό δυναμικό.

Θεσπίζεται επίσης αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό τους ύψους των επιβαλλόμενων προστίμων, εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισότιμη μεταχείριση όλων των ελεγχομένων αλλά και η διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Θεσμικό πλαίσιο επεξεργάζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ για την αντικατάσταση της Υγειονομικής Διάταξης με βάση την οποία είχαν δανειοδοτηθεί οι βιομηχανίες τη περιοχής όσον αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους στον Ασωπό.

Αποσκοπώντας στην άμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε πόσιμο νερό, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην παροχή αναγκαίας τεχνικής βοήθειας για επέκταση των δικτύων με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών και οικισμών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.

Στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε οργάνωση και εξυγίανση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, στην οριοθέτηση και καθαρισμό του Ασωπού και στη σταδιακή αποκατάσταση των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, που θα δρα συμπληρωματικά με τις μονάδες επεξεργασίας των βιομηχανιών.

Με σειρά κινήσεων οχυρώνει το υπουργείο ΠΕΚΑ τους μηχανισμούς διασφάλισης της εφαρμογής των μέτρων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συγκρότηση σχετικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων, η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης επενδύσεων και πώλησης νέων θέσεων εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και η σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης από την ΕΥΕΠ για την υλοποίηση του προγράμματος. Εξετάζεται, τέλος, το ενδεχόμενο ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου νέων αναπτυξιακών τομέων.

"Κύρια προϋπόθεση για μια πράσινη- αειφόρο ανάπτυξη που υλοποιούμε στην περιοχή μέσα από αυτά τα μέτρα αποτελεί η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων, κατευθύνσεων και διαδικασιών, βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι πηγές ρύπανσης και θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει η βιομηχανία", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με τη σημερινή βούληση της κυβέρνησης και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να έχει σύντομα ορατά αποτελέσματα".

Η υπουργός ΠΕΚΑ συνεχάρη, τέλος, τον Πατέρα Γιάννη Οικονομική, "τον οποίο πρόσφατα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το έργο του και που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ακτιβισμού και σύμβολο για τη σωτηρία του Ασωπού".
nooz.gr

Read more...

Εν αναμονή αποφάσεων για 3 μεγάλα θέματα

Το φορολογικό, την εισοδηματική πολιτική και το ασφαλιστικό ανοίγει ταυτόχρονα η κυβέρνηση: Τα μέτρα τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει αυτή τη δυσμενή κατάσταση σε ευκαιρία", υπογραμμίζοντας ότι" πρέπει να γίνει αντιληπτό το πρότυπο του υπέρογκου δανεισμού ανεξέλεγκτα για την κάλυψη βασικών δημοσιονομικών αναγκών, χωρίς στρατηγική που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, έχει φτάσει στα όριά του".

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα και στη γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν "μονόδρομο". Επισήμανε δε, πως "σήμερα τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις" και ότι "σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον".

Την Τρίτη θα συνεδριάσει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εισοδηματική πολιτική, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου το φορολογικό νομοσχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις αποφάσεις της για την εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό και απομένουν οι ανακοινώσεις.

Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, ο Γ. Παπανδρέου, ξεκινώντας από την επίσκεψη του στο Παρίσι και τη συνάντηση του με τον Νικολά Σαρκοζί, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος των χωρών μελών της ΟΝΕ. Παράλληλα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα προχωρήσει μόνη της στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο του "γαλλογερμανικού άξονα" για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και αν θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "την κρίση θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας", προσθέτοντας πως από εκεί και πέρα υπάρχει και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη "στα πλαίσια της οποίας θα κινούμαστε".

"Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην Ινδία, την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.
nooz.gr
Read more...

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος απαντά στον Σ. Ξυνίδη: "Aπό το σπίτι του θα με διώξει;"...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αρνούμαι να αποχωρήσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ λόγω .... “ασυμφωνίας χαρακτήρων” με τον Γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη.
Με τη δήλωση–προτροπή του να αποχωρήσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ λόγω... “ασυμφωνίας χαρακτήρων”, ο Γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης επιβεβαίωσε την αρχική μου εκτίμηση για την υποψηφιότητα και την εκλογή του.
Καλά θα κάνει ο κ. Ξυνίδης να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση του κόμματος που παραπαίει και είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία.
Όσο αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι νεοσσοί της πολιτικής ούτε...

την ιστορία του κινήματος, ούτε τις αρχές του και πολύ περισσότερο τις κατακτήσεις του.
Θα ήταν προτιμότερο πριν μιλήσει, να έχει μελετήσει την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να έχει αντιληφθεί σε ποιο αμόνι σφυρηλατήθηκε τούτο το κίνημα και να θυμηθεί ποιοι κάθισαν πριν από αυτόν στην ίδια καρέκλα, ώστε να διαθέτει το ελάχιστο απόθεμα σύνεσης και επίγνωσης. Είναι προφανές ότι ως Γραμματέας δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την πολιτική μου κρίση, ούτε την καρδιά μου.
Καλύτερα να απευθύνει αλλού τις προτροπές του.
Εγώ πορεύομαι μαζί με τη λαϊκή πλειοψηφία προς τα εκεί που επιβάλλει η παρακαταθήκη του κινήματος.
Λίγος σεβασμός στην ιστορία και τη διαδρομή του ΠΑ.ΣΟ.Κ και των στελεχών του από τους νεοσσούς της πολιτικής δεν θα έβλαπτε.
Αναρωτιέμαι από το σπίτι του θα με διώξει ο κύριος Ξυνίδης;
Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος Ε.Σ.




Read more...

ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ, ΜΕΣΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!...


Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Ελευθεροτυπία)

Ακόμα και συναντήσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με κορυφαίους υπουργούς της τότε «νέας διακυβέρνησης» έκλεινε το γραφείο του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Και γι' αυτές φρόντιζε η επί χρόνια στενή συνεργάτις του επιτίμου, η κ. Σάκη Κυπραίου, η οποία...
έστειλε τον Χριστοφοράκο στον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ορίζοντας ημέρα, ώρα... και τέταρτο της ώρας.
Με τον Σπήλιο
Από τις σημειώσεις στο ημερολόγιο του «κυρίου Siemens» φαίνεται ότι η κ. Κυπραίου, τηλεφωνικά, ενημερώνει στις 5 Μαΐου 2004 τη γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου και αυτή του γράφει: «Κυπραίου 7.15 Δευτέρα, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Σπηλιωτόπουλο». Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2004 στα ραντεβού του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι καταχωρισμένη η εγγραφή της συνάντησης: «Ωρα 19.15 Σπηλιωτόπουλο / Υπουργείο Εθνικής Αμύνης» (βλέπε και απόσπασμα από τα ημερολόγια Χριστοφοράκου στον πίνακα δεξιά).
Ως προμηθευτής του C4Ι αλλά και πλειάδας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων θα συναντούσε τον υπουργό Αμυνας με ραντεβού που έκλεισε το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Κοινώς θα πήγαινε «συστημένος» και η συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας θα γινόταν υπό την επίβλεψη του γραφείου Μητσοτάκη. Αν και αυτό δεν είναι κατάντια του πολιτικού συστήματος, τότε τι είναι; Γιατί άραγε ο Μ. Χριστοφοράκος, παντοδύναμος τότε, δεν επέλεξε τον δρόμο της ευθείας επαφής με τον τότε υπουργό Αμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο; Γιατί συνάντηση με διαμεσολάβηση και επιστασία;
«Δεν έπρεπε»
Από το αρχείο Χριστοφοράκου που κατασχέθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2009 από τον 4ο ειδικό ανακριτή προκύπτει ένας καταιγισμός αιτημάτων, επαφών, μεσολαβήσεων για να πληρωθούν υποκατασκευαστές της Siemens, όπως η ΔΙΕΚΑΤ κ.ά., από το γραφείο του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. προς τη Siemens. Τα μηνύματα που είναι εγγεγραμμένα το μαρτυρούν, ενώ το περιεχόμενο κάποιων εγείρει πλείστα ερωτήματα. Επί παραδείγματι: Τον Ιανουάριο του 2004 η κ. Σάκη Κυπραίου αφήνει μήνυμα: «Είναι όλα εντάξει». Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2004, στις 18 Μαρτίου, σε άλλο μήνυμα που αφήνει η κ. Κυπραίου γράφεται: «Εκείνο το πράγμα το βρήκε και σας ευχαριστεί πάρα πολύ, δεν έπρεπε».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τι αλισβερίσι είναι αυτό του γραφείου Μητσοτάκη με τον Μ. Χριστοφοράκο;
Ο Καραβέλας
Στο μεταξύ, έντονα κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες ότι το περιβάλλον του φυγάδα Χρήστου Καραβέλα, τέως οικονομικού διευθυντή της Siemens, υποστηρίζει πως ο ίδιος επιθυμεί να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή, εάν προηγουμένως έχει υιοθετηθεί από τη Βουλή η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για την ποινική μεταχείριση όσων προβούν σε αποκαλύψεις με στοιχεία για πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών λειτουργών.
Ο Χ. Καραβέλας είναι προφανές ότι θέλει να εξασφαλίσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, καθώς τον βαρύνουν κακουργηματικού τύπου κατηγορίες (δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.) και διαμηνύει ότι θα μιλήσει, τουλάχιστον για όσα ο ίδιος διαχειρίστηκε ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τη Siemens (έγινε το 1997), καθώς φαίνεται ότι διατήρησε και χειρίστηκε ποσά που είχαν εγκριθεί από τη μητρική για δωροδοκίες.
fimotro


Read more...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ : ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Διχασμένο εμφανίζεται το Δικαστικό Σώμα προ των επικείμενων αλλαγών που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, τις οποίες ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτή που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έκρινε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόσο όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων καθώς...
και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής δικαστικών λειτουργών για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας αφού η τελική επιλογή γίνεται από μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο». Παράλληλα διαπιστώνει ότι οι ρυθμίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος, δεδομένου ότι το πρόβλημα του διορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λυθεί οριστικά λόγω συνταγματικού κωλύματος.
Η εμπλοκή της Βουλής
Η μεσολάβηση της Βουλής- «του πιο αντιπροσωπευτικού πολιτειακού θεσμού» όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς- συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και αποκλείει ακραίες επιλογές, ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ως γνωμοδοτικού οργάνου, παρέχει εχέγγυα για τη διατύπωση ορθής γνώμης.
Για το φλέγον ζήτημα της ακρόασης των υποψηφίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής- όπως προβλέπει διάταξη του νέου σχεδίου νόμου- η Ένωση Εισαγγελέων τηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας. Το στάδιο αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει τις εντονότερες αιτιάσεις από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι διαβλέπουν μείωση της προσωπικότητας των τριών εκ των έξι υποψηφίων που θα «κοπούν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στο πρώτο στάδιο της επιλογής.
Η επιλογή της ηγεσίας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου- για τις οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι άλλες δικαστικές ενώσεις- η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο- όπως προβλέπει το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος- μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα υποδεικνύει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τις κενές θέσεις των προέδρων ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από τους έξι προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την πλήρωση των θέσεων των αντιπροέδρων, με τη διαφορά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα αποστέλλει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατάλογο με το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.
fimotro


Read more...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Την ώρα που η Ν.Δ. προσπαθεί να χαράξει νέα αντιπολιτευτική ρότα, στη Ρηγίλλης δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι το κόμμα θα βρεθεί εγκλωβισμένο στις συμπληγάδες των Εξεταστικών για τα σκάνδαλα της περασμένης πενταετίας. «Οι Εξεταστικές μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο όλα εκείνα που καταδικάστηκαν από τους ψηφοφόρους... με ηχηρό τρόπο τον περασμένο Οκτώβριο», αναγνωρίζει προβεβλημένο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτιμά ότι μέσα σε ένα βαρύ πολιτικό κλίμα μπορεί να ακυρωθεί κάθε αντιπολιτευτική παρέμβαση της Ν.Δ. και να περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο προσυνεδριακός διάλογος για τη νέα εικόνα του κόμματος.
Στο κομματικό επιτελείο ευελπιστούν ότι στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των σκανδάλων δεν θα προκύψουν νεώτερα στοιχεία που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη νέα ηγεσία και θα αναγκάσουν τον Αντώνη Σαμαρά είτε να καλύψει είτε να αποκηρύξει το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν τού κόμματος.

fimotro

Read more...

Ο ΟΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΟΣΟ ΤΕΣΣΣΕΡΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ!


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στην πιο «καυτή πατάτα» που καλείται να τη διαχειριστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο ΟΣΕ. Στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, ο ΟΣΕ μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί, καθώς τα συσσωρευμένα ελλείμματά του είναι τετραπλάσια από εκείνα της κρατικής Ολυμπιακής! Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ο ΟΣΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα- δεδομένου ότι η Ολυμπιακή έχει...
ιδιωτικοποιηθεί - και πλέον επιλέγει ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα από αυτό του οκταμήνου που αρχικά είχε υιοθετήσει (τον περασμένο Οκτώβριο), για να παρουσιάσει το νέο σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.
Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι τους τρεις επόμενους μήνες να βρεθεί κατ΄ αρχάς και κατά προτεραιότητα λύση για το προσωπικό του ΟΣΕ, καθώς εγκαταλείπεται το σχέδιο της «μισθωτής εφεδρείας» (συγκεκαλυμμένες απολύσεις) που είχε αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο υπουργός Μεταφορών Δημ. Ρέππας έχει δεσμευθεί απέναντι στους εργαζόμενους ότι «το υπουργείο δεν θα διαχειριστεί απλώς τον ΟΣΕ, αλλά αυτή την τετραετία θα βάλει τις βάσεις για τον σιδηρόδρομο των επόμενων δεκαετιών».
Τα συσσωρευμένα ελλείμματα που έχουν εκτιναχθεί άνω των 9,4 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2003, και το γεγονός ότι ο ΟΣΕ έχει καθημερινά ζημιές 2,2 εκατ. ευρώ, πιέζουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου να συντάξει άμεσα το νέο σχέδιο (αφού γίνουν αλλαγές στο τιμόνι του Οργανισμού) και να αρχίσει την υλοποίησή του. Ήδη, η σχέση εσόδων- εξόδων στον ΟΣΕ είναι 1 προς 8, καθώς ετησίως ο Οργανισμός εισπράττει περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ πληρώνει 360 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους και 400 εκατ. ευρώ για δαπάνες μισθοδοσίας!
Πλήρης διάλυση
Το όλο εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα «έργα και οι ημέρες» της προηγούμενης κυβέρνησης στον ΟΣΕ έχουν προκαλέσει διοικητική και επιχειρησιακή διάλυση. Οι ενέργειες και οι παραλείψεις των τελευταίων διοικήσεων του ΟΣΕ, υπό την ανοχή ή την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, δρομολόγησαν μια πρωτοφανή αρνητική πορεία του Οργανισμού, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από υπέρογκα ελλείμματα, σκάνδαλα σε διαγωνισμούς και προμήθειες, απαξίωση του τρένου ως του πλέον ασφαλούς μέσου μεταφοράς και απουσία σχεδιασμού για το μέλλον του ΟΣΕ στην αγορά των σιδηροδρόμων, η οποία σταδιακά απελευθερώνεται.
fimotro


Read more...

ΟΚΤΩ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε 8 σημεία εστιάζεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Με διαδικασίες εξπρές θα προωθηθεί νομοσχέδιο με κεντρικούς άξονες την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την επέκταση στο Δημόσιο του Νόμου Πετραλιά- που προβλέπει αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων- και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τα εργατικά συνδικάτα βρίσκονται σε...
απεργιακό πυρετό. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και η ΓΣΕΕ για τις 24 του μηνός. Η τελευταία αποσύρει τους δύο εκπροσώπους της από την Επιτροπή Σοφών για το Ασφαλιστικό, η οποία θα συνεδριάσει αύριο. Μεταξύ των άλλων, το κυβερνητικό πακέτο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνει τα εξής:
1 Εφαρμογή του Νόμου Πετραλιά και σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (κυρίως σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας κ.ά.). Επίσης εξετάζεται πρόταση για παράταση, σε εθελοντική βάση, του εργασιακού βίου έως τα 67 έτη (από τα 65).
2 Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% ετησίως σε 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου. Εξάλλου, η ποινή για έξοδο στη σύνταξη, από 4,5% θα φθάσει σε 6% και στο Δημόσιο.
3 Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σταδιακά απο το 2013. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει με βάση το ισχύον καθεστώς τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 έτη για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Εξίσωση με ορίζοντα επταετίας
Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου) θα προβλέπει- σύμφωνα με πληροφορίες- μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013, ή έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.
4 Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.
5 Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών. Αυτό σημαίνει ότι τα κατώτατα όρια των συντάξεων θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. με 15 ή 25 έτη), ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην εργασία. Οι εργαζόμενοι, με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.
6 Μείωση των επαγγελμάτων που υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, για όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια. 7 Νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, το ίδιο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να αντληθεί σημαντικό μέρος από βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές 4,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας βελτιώνεται το πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών (Ν. 2676/1999), που θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία. Διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οφειλών και τη διατήρησή τους θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά τη ρύθμιση.
8 Μέτρα για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας.
fimotro


Read more...

ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κρας τεστ για το ευρώ προκαλεί η οικονομική κατάσταση την Ελλάδα και οι φόβοι για ντόμινο σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, φουντώνουν τα σενάρια για ανάγκη παρέμβασης από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες- τη Γερμανία και τη Γαλλία- ώστε να σωθεί... η Ελλάδα, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ». Η θύελλα που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα spreads των ομολόγων και οι κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια έχουν βουλιάξει το ενιαίο νόμισμα που έχει υποχωρήσει 10% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Μόνο τις τελευταίες ημέρες η βουτιά ανέρχεται σε 5% και διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για κίνδυνο όχι μόνο της οικονομικής συνοχής της ζώνης του ευρώ αλλά και για γενικότερη πολιτική κρίση στην Ευρώπη, την οποία κατηγορούν ότι δεν έχει ενιαία ηγεσία. Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Wall Street Journal» με τίτλο «Η Ελλάδα που νοσεί μολύνει την αγορά» γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη βουτιά που σημείωσαν τα χρηματιστήρια την Παρασκευή σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Το ευρώ διαπραγματεύεται πλέον στα 1,36 δολάρια από 1,51 δολάρια στις αρχές του έτους. Σε πρωτοσέλιδό τους εξάλλου όπου γίνεται εκτενής αναφορά στη βουτιά του ευρώ, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν ότι «οι φόβοι για την Ευρώπη συγκλονίζουν τις αγορές».
Οι G7
Στη σύνοδο των επτά οικονομικά ισχυρότερων κρατών στον κόσμο (G7) που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στον Καναδά έγινε λόγος για την ανάγκη σωτηρίας της Ελλάδας από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν λείπουν οι φωνές που εξακολουθούν να ζητούν προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατά τη διάρκεια του G7 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τη σύνοδο κάλυψαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου με τίτλο «G7: Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα».
Στη σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και θα διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί. Στήριξη παρείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.- Κ. Τρισέ, ο οποίος επανέλαβε την εμπιστοσύνη του ότι η χώρα μας θα μειώσει το έλλειμμα από 12,7% σε 3% έως το 2012, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τ. Γκέιθνερ είπε πως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να χειριστούν το ελληνικό ζήτημα «με μεγάλη φροντίδα». Από τη Φρανκφούρτη πάντως το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της ΕΚΤ Ο. Ίσσινγκ ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα χρειαστεί σωτηρία από το εξωτερικό, θα ήταν καλύτερο να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Σκληρό τεστ για ευρωζώνη
«Εκείνο που ξεκίνησε με ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας, λόγω υψηλών ελλειμάτων, ψεύτικων στατιστικών και χαμηλής ανάπτυξης, μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο πιο σκληρό τεστ της 11χρονης ιστορίας της ευρωζώνης για τις 16 χώρες-μέλη της» γράφει η εφημερίδα «Ιnternational Ηerald Τribune» στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της με τίτλο «Το ευρώ μετατρέπεται σε μεγάλο πολιτικό τεστ: Η κρίση στις 16 χώρες της ευρωζώνης αποκαλύπτει την έλλειψη ηγεσίας συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε χωριστό της άρθρο με τίτλο «Εκείνο που μετράει τώρα είναι κατά πόσο μπορεί ναδιοικηθεί ένα έθνος» επίσης, η «Wall Street Journal» θέτει το ερώτημα πόσο μπορεί να κυβερνηθεί πλέον η Ελλάδα που καλείται να εφαρμόσει σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας. Οι αγορές ομολόγων προσπαθούν να αποφασίσουν εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πραγματοποιήσει τις μειώσεις στον προϋπολογισμό που υποσχέθηκε η Αθήνα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει ότι πλέον υπάρχουν αμφιβολίες για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και από τις άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία).
fimotro

Read more...

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη

Τρία «μυστικά», ευχάριστα για χαμηλόμισθους αλλά και για μεσαία εισοδήματα, όχι όμως και για τα υψηλά, κρύβει η νέα φορολογική κλίμακα που πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλίμακα και οι άλλες βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου έχουν σχεδόν...
οριστικοποιηθεί, ενώ σήμερα αποφασίζεται πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν. Τα «μυστικά» που θα κρίνουν την τύχη των φορολογουμένων είναι τα εξής:
1. Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους θα δίνεται μόνο με τη συγκέντρωση αποδείξεων. Αυτές πρέπει να αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Έτσι, ο χαμηλόμισθος των 15.000 ευρώ αρκεί να προσκομίσει αποδείξεις 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ ο μισθωτός των 60.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει 12.000 ευρώ σε αποδείξεις για το ίδιο αφορολόγητο. Όσοι συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που αναλογούν στα εισοδήματά τους θα κερδίζουν «μπόνους» αφορολόγητο και συγκεκριμένα 8% έκπτωση φόρου.
2. Τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, δηλαδή το 95% των φορολογουμένων, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, καθώς δημιουργείται ένα νέο χαμηλό κλιμάκιο εισοδήματος 15% για εισοδήματα από 12.000 έως 15.000 ευρώ. Αυτό το νέο κλιμάκιο δίνει ελαφρύνσεις 100 έως 410 ευρώ σε όλα τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
3. Ο υψηλός συντελεστής 40% θα επιβάλλεται στο εξής σε εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, αντί των 75.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Έτσι, όλα τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, ο οποίος όμως δεν θα ξεπερνά τα 740 ευρώ τον χρόνο για εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ.
Η ενδιάμεση ζώνη των εισοδημάτων μεταξύ 30.000 ευρώ και 60.000 ευρώ μένει ουσιαστικά ανεπηρέαστη από τη νέα κλίμακα. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξής διατάξεις, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:
●Καθιέρωση αφορολογήτου πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ (επί της αντικειμενικής αξίας).
●Έκπτωση του 100% των τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δάνεια έως το ύψος του αφορολογήτου.
●Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητο 400.000 ευρώ και με συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 900.000 ευρώ. Οι αλλαγές στην κλίμακα
Η νέα κλίμακα διατηρεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ συνδέοντάς το με αποδείξεις και καθιερώνει χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15% από τα 12.000 και έως τα 15.000 ευρώ. Ο επόμενος φορολογικός συντελεστής προσδιορίζεται στο 24% και θα επιβάλλεται στο τμήμα εισοδήματος από 15.001 έως 26.000 ευρώ (ή ενδεχομένως 28.000 ευρώ, το ακριβές απομένει να «κλειδώσει» σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου), ενώ για εισοδήματα από 26.001 έως 60.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35%. Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής παραμένει 40%, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις για αύξησή του στο 45%.
Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 30.000 ευρώ θα δουν ελαφρύνσεις, με το μεγαλύτερο όφελος, της τάξεως των 410 ευρώ, να προκύπτει για εισοδήματα 26.000 ευρώ. Μισθωτός που φορολογήθηκε πέρυσι για εισόδημα 26.000 ευρώ εκλήθη να πληρώσει φόρο 3.500 ευρώ, ενώ φέτος για το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει 3.090 ευρώ. Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πέρυσι πλήρωσε φόρο 2.000 ευρώ και με τις αλλαγές θα πληρώσει 1.650 ευρώ ή 350 ευρώ λιγότερα.
Αντίστοιχα, φορολογούμενος με εισόδημα 61.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει 40 ευρώ περισσότερο φόρο (από 15.350 σε 15.390), ενώ οι «μεγάλοι χαμένοι» της μεταρρύθμισης είναι όσοι δηλώνουν στην Εφορία πάνω από 75.000 ευρώ, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο υψηλότερο κατά 740 ευρώ τον χρόνο (στα 75.000 ευρώ ο φόρος που αντιστοιχούσε ήταν 20.250 και αυξάνεται σε 20.990).
Στην πραγματικότητα, βεβαίως, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα δηλώσουν φέτος υψηλότερο εισόδημα από πέρυσι, έστω και ελάχιστα, όσο είναι το ύψος της ωρίμασης των μισθών τους.
Ποιοι θα υποστούν επιβαρύνσεις
Διαφορετική όμως θα είναι η εικόνα για όσους φορολογουμένους διαθέτουν εισοδήματα τα οποία ώς τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς με χαμηλό συντελεστή, όπως π.χ. ένα μέρος των επιδομάτων πολλών δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, επομένως όλα αυτά τα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση.
Το ίδιο ισχύει και για τα μερίσματα, που θα ενταχθούν και αυτά στην κλίμακα του φορολογουμένου.
Η κατάργηση φοροαπαλλαγών
Παράλληλα, σε επιβάρυνση θα οδηγήσει η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.
Όσες δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα καταργούνται, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή φόρου που προβλεπόταν για ενοίκιο δημοσίων υπαλλήλων που έπαιρναν μετάθεση π.χ. από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.
Αντίθετα, αποδείξεις από δίδακτρα, ενοίκια, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. θα εντάσσονται κανονικά στις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία, από τις οποίες θα εξαιρούνται μόνο οι αποδείξεις για λογαριασμούς ΔΕΚΟ και πάγια μεγάλης αξίας όπως π.χ. αυτοκίνητα και ακίνητα.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση αφήνει έως και την τελευταία στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται να συγκεντρώνουν αποδείξεις ύψους 12.000 ευρώ για να κερδίζουν το αφορολόγητο, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων που δηλώνουν στην Εφορία.

fimotro

Read more...

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ 4 ΔΟΣΕΙΣ...



Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε τέσσερις δόσεις θα τρέξουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με το 2013 να αποτελεί «έτος-σταθμό» καθώς θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη δομή του συστήματος -δηλαδή τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων- ανακοινώνονται αύριο στην επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις σε...
δόσεις και συγκεκριμένα:
Μέσα στη χρονιά θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των ταμείων. Εμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στην πάταξη των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.
Το 2013 θα αρχίσει η αύξηση των λεγόμενων «ειδικών» ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο να κλείσουν οι... πόρτες πρόωρης εξόδου. Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν κυρίως όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992. Περιορισμένης έκτασης θα είναι οι παρεμβάσεις στους νεότερους ασφαλισμένους -δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 1993- και οι οποίοι πρέπει έτσι και αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να πάρουν σύνταξη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη χορήγηση οικονομικων κινήτρων για όσους θέλουν να παραμείνουν στην εργασία δύο επιπλέον χρόνια.
Το 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της «βασικής σύνταξης», η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ). Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη χορήγηση «κινήτρων απόδοσης», προκειμένου να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία και να μη χάνεται κανένα ένσημο.
Το 2020 θα ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Ο σχεδιασμός των ενοποιήσεων θα ξεκινήσει από το 2011, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκπόνηση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν μόλις τρία ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα το ΙΚΑ (μισθωτοί), ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι) και ο ΟΓΑ (αγρότες).
Οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν 140.000 εργαζομένες
Ψαλίδι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Tαμεία θα βασιστεί η κυβερνητική μεταρρύθμιση. Βασική επιδίωξη είναι να κλείσουν «πόρτες εξόδου» πριν από το 65o έτος και να πειστούν οι εργαζόμενοι να μην αποχωρούν με μόλις 15 χρόνια δουλειάς (δηλαδή 4.500 ένσημα).
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αγγίζουν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται τουλάχιστον κατά μία πενταετία. Επιπλέον αναμένονται παρεμβάσεις στην 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων (με το όριο να πηγαίνει στο 60ό έτος), στην 25ετία των στρατιωτικών (με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης να πηγαίνουν στα 35 για έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η ετήσια αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης δεν έχει κλειδώσει και μπορεί να διαφέρει ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, η αύξηση του ορίου ηλικίας αναμένεται να ξεκινά από τους έξι μήνες τον χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως, για παράδειγμα, στις εργαζόμενες στο Δημόσιο- θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Βασική σύνταξη
Οσον αφορά τη βασική σύνταξη, το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2018, προκειμένου στο ενδιάμεσο να αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία. Αλλωστε, μέχρι το τέλος του 2017 θα συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων, που γίνεται με βάση τον νόμο Ρέππα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Περιορισμός
Κέρδος 2 δισ. ευρώ από εισφορο-διαφυγή και δαπάνες
Το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα «κερδίσει» φέτος το υπουργείο Εργασίας από τον περιορισμό κατά 20% της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι (θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ) και να ενισχυθεί η συνεργασία των Ταμείων.
Σημειώνεται πως οι ετήσιες απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη μαύρη εργασία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάνουν «φτερά» από τα ταμεία εξαιτίας της σπατάλης στους κλάδους υγείας.
fimotro
Read more...

Η αντίληψη ότι όλοι και όλα, ιδιαίτερα η πολιτική, πρέπει να υποταχθεί στις αγορές υπήρξε η κύρια αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΕ.....

Άλλες επιλογές ανάπτυξης και ο κίνδυνος της ύφεσης
Του Νίκου Κοτζιά

Η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών είναι απαραίτητο στοιχείο μιας οικονομικής πολιτικής, αλλά δεν μπορεί να είναι η αρχή και το τέλος κάθε πολιτικής.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με το «μαύρισμα της ψυχής του πολίτη» και με τρόπο που να οδηγήσει στην ύφεση.

Δεν μπορεί, δεύτερον, να υλοποιηθεί ενάντια στην κοινωνία, αλλά μόνο με την εμπιστοσύνη της.

Άρα θα πρέπει να αποδείξει ότι στρέφεται συστηματικά, ανάμεσα στα άλλα, και ενάντια στην παραοικονομία και το μαύρο χρήμα.
Ότι είναι κοινωνικά δίκαιη. Τέλος, τρίτο, μακρόχρονα δεν έχει νόημα οποιαδήποτε πολιτική σταθεροποίησης των δημοσιονομικών μεγεθών αν δεν συνδυαστεί με μέτρα ανάπτυξης.

Η νίκη των αγορών είναι ήττα της πολιτικής

Όταν νικάνε οι αγορές σε βάρος της πολιτικής, σημαίνει ότι κερδίζουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Ότι η οικονομική πολιτική, μαζί με ορισμένα ΜΜΕ, στοχοποιεί τους μισθωτούς. Πρόκειται για μια επιλογή που
κινδυνεύει να αφήσει εκ των πραγμάτων στο απυρόβλητο εκείνους που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, που φοροδιαφεύγουν και ασκούνται ακόμα και στην φοροκλοπή.

Η αντίληψη ότι όλοι και όλα, ιδιαίτερα η πολιτική, πρέπει να υποταχθεί στις αγορές υπήρξε η κύρια αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στην Ελλάδα η κρίση αυτή συγχωνεύτηκε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και με παλαιότερα διαρθρωτικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια αιτία της κρίσης ήταν η κατάληψη όλων των παρυφών και κορυφών της οικονομίας από νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις χωρίς έλεγχο και ρύθμιση αγορές.

Η κατάληψή τους από τα μεγαλολαμόγια και τους αεριτζήδες.

Τώρα που η κρίση έχει οξυνθεί στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε το ποιες συνταγές και με πιο τρόπο μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Εξακολουθούν δε, να επιμένουν ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στην εκ νέου εφαρμογή εκείνων των συνταγών που δημιούργησαν την κρίση, όπως εκείνης του περιορισμού της ζήτησης και της λαϊκής κατανάλωσης.

Μια τέτοια επιλογή, όμως, θα προκαλέσει παραπέρα αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος των μισθωτών και των μικρών εισοδημάτων, υπέρ του πλούτου. Από ένα τέτοιο πανηγύρι θα εξέλθουν τροπαιούχοι τα καρτέλ, η παραοικονομία, το αεριτζίδικο και αρπακτικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα οι κερδοσκόποι από τις διεθνείς αγορές. Όλοι όσοι έχουν χαθεί από την οπτική των μέτρων της σημερινής οικονομικής πολιτικής.

Σε τέτοια πλαίσια, όμως, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν «τη νύφη» θα αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν λαμβάνονται μέτρα στην Ελλάδα ενάντια στα παράσιτα και τα καρτέλ. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που επιτρέπουν διόγκωση των κερδών των μεσαζόντων και άνοδο των τιμών σε μια εποχή υποχώρησης του κόστους εργασίας και σχεδόν μηδενικού εισαγόμενου πληθωρισμού.

Το πρόβλημα είναι και μακρόχρονο – δεν περιορίζεται στα χρέη
Πράγματι η χώρα πρέπει να βρει λεφτά να κλείσει άμεσα τα μεγάλα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν στον δημοσιονομισματικό τομέα.
Από την άλλη, όμως, αυτά τα ελλείμματα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο κάποιων λανθασμένων επιλογών, ή και λαμογιάς –και οι δύο παράγοντες είναι παρόντες στην ελληνική κοινωνία και οφείλουμε να τους καταπολεμήσουμε- αλλά προκύπτουν κύρια εξαιτίας άλλων παραγόντων (ελλείψεις σε νέες παραγωγικές μονάδες, σε σύγχρονη γραφειοκρατία, οι αλλά Σήμενς εξαρτήσεις στις δημόσιες προμήθειες κοκ).

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνδέονται με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η τελευταία, όμως, δεν προκύπτει κύρια εξαιτίας του έτσι και αλλιώς συγκριτικά χαμηλού εργατικού κόστους, αλλά εξαιτίας των στρεβλώσεων στην αγορά. Της κυριαρχίας των καρτέλ. Την έλλειψη ρυθμίσεων και ελέγχου στις αγορές. Των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Πριν από όλα εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων σε κλάδους τεχνολογικής αιχμής και απουσίας κάθε στρατηγικής ειδίκευσης της Ελλάδας στον σύγχρονο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Πρόκειται για αιτίες και παράγοντες που η πολιτική και τα ΜΜΕ με ευκολία θέλουν να ξεχνούν.Στο βαθμό που δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις δομές της ελληνικής οικονομίας και δεν αποτραπεί η παραπέρα άδικη ανακατανομή εισοδημάτων και ιδιοκτησίας, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου μιας νέας και βαθύτερης ύφεσης. Αλλά και σκληρών κοινωνικών συγκρούσεων.

Και οι δύο αυτές προοπτικές θα είναι η ταφόπλακα των σημερινών μέτρων, αλλά και της ίδιας της οικονομίας της χώρας.Σε κάθε περίπτωση, η εξυπηρέτηση σήμερα του χρέους, η μεγέθυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιμορραγίας της χώρας και τη συνεχή απώλεια δυνατοτήτων για παραγωγικές – αναπτυξιακές επενδύσεις.

Στο βαθμό που απουσιάζουν οι τελευταίες, στον ίδιο βαθμό θα περιορίζονται και οι προοπτικές της χώρας να μειώσει το χρέος της και να κινηθεί σε έναν «διάδρομο ανάπτυξης». Να αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Να παράγει, κατά προέκταση, με ποιότητα και υψηλή ειδίκευσης, ώστε να περιορίσει τις εισαγωγές και να αυξήσει τις εξαγωγές. Να διαμορφώσει, κατά συνέπεια, εκείνη την παραγωγική βάση που θα αποτρέψει την επανεμφάνιση των σημερινών προβληματικών καταστάσεων.

Για να γίνουν όλα τα πιο πάνω, απαιτείται, επίσης, να κτυπηθεί η παραοικονομία, το μαύρο χρήμα, τα καρτέλ, η λαμογιά και η διευρυνόμενη ανισότητα. Να συνδυαστούν δε, αυτά, με την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών και παραγωγικών δημόσιων θεσμών. Με ρυθμίσεις, ώστε η αγορά να διευκολύνει την λειτουργία του οικονομικού ιστού. Να μην τον αποδιαρθρώνει με την «κατάληψη» των κρατικών πόρων και μόνο.

Τέλος, να μετακινηθούν οι δραστηριότητες των τραπεζών από την τοκογλυφία, συχνά σε βάτος του δημοσίου, στην στήριξη μέτρων ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας της χώρας.Δυστυχώς, όσο οι τράπεζες μπορούν, και μπορούν, να αγοράζουν ομόλογα του δημοσίου με 6,2% για πιο λόγο να δώσουν δάνεια στην κοινωνία στο ύψος του 3,8% - 4,5%;.

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι πιο κερδοφόρο για τις τράπεζες να επενδύσουν στα σαφώς υψηλότερο επιτόκια που δίνει το δημόσιο από τους ιδιώτες στην αγορά, αλλά, επιπλέον, ο δανεισμός αυτός τους δίνει και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Θα μου πει κάποιος ότι αυτό που κάνουν οι τράπεζες είναι λογικό και συνέπεια του συνόλου των προβλημάτων της χώρας. Από μια σκοπιά θα του δώσω δίκαιο. Αλλά όταν οι τράπεζες προσανατολίζονται να μην δανείζουν τους ιδιώτες στο εσωτερικό της χώρας ή εκείνοι που τα έχουν τα πάνε στο εξωτερικό, τότε δεν υφίσταται προοπτική ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας όσα βάρη και να ριχτούν στους ώμους του «μισθωτού εχθρού».

Ο κίνδυνος της ύφεσης απαιτεί ανάπτυξη και οικονομική δικαιοσύνη
Η προοπτική της ύφεσης επιτείνεται και από το γεγονός ότι το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται. Και αυτό, διότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αφορούν στρώματα που ότι εισόδημα και αν έχουν, κατά κανόνα το καταναλώνουν.

Ο κίνδυνος της ύφεσης είναι υπαρκτός, άρα και της μη αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος διασφάλισης της αποπληρωμής στο μέλλον των σημερινών υψηλών επιτοκίων δημόσιου δανεισμού είναι η ανάπτυξη.

Άρα επανέρχομαι στο πολύ απλό και σαφές σχήμα, χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει στο μέλλον τα σημερινά δάνειά της. Αυτή την αλήθεια δεν επιτρέπεται να την παραγνωρίζει η οικονομική πολιτική.

Για αυτό υποστηρίζω, ότι είναι καιρός, πλέον, να εργαστούμε με στόχο την πραγμάτωση μεγάλων επενδύσεων προκειμένου να διασφαλίσουμε μια καλή μελλοντική θέση της Ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Επίσης, να εργαστούμε σκληρά ώστε να εξασφαλιστεί για τι χώρα ο δυνατός φτηνότερος δανεισμός και νέες συνεργασίες για επενδύσεις.

Επί παραδείγματι, όταν ισχυρές δυνάμεις της Δύσης έχουν ως σημαντικό δανειστή την Κίνα, εμείς δεν πρέπει να φοβόμαστε να πράξουμε το ίδιο. Διαφορετικά, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να σκεφτεί, ότι κάποιοι τρίτοι θέλουν να μας απαγορεύσουν ένα δικαίωμα που το εξασκούν οι ίδιοι.

Όσο κουτό είναι να σκέφτεται κανείς ότι μπορεί να συνεχίσει η χώρα να πορεύεται, όπως πορεύεται, δηλαδή με ελλείμματα που συνεχώς διογκώνονται, άλλο τόσο δεν είναι σοφό να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο τέλος σε αυτά τα ελλείμματα και σε αυτόν τον δανεισμό χωρίς επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική

Όπως, λοιπόν, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για τον δανεισμό και τον περιορισμό των ελλειμμάτων, οφείλει να επεξεργαστεί, ταυτόχρονα, μεγάλα επενδυτικά σχέδια και μέτρα δικαιοσύνης.

Προς το παρόν η Πολιτεία τα παίρνει από τους μη έχοντες και τους μη κατέχοντας δημιουργώντας στον δημόσιο χώρο προκαταλήψεις ενάντια ορισμένων κατηγοριών μισθωτών, ως να είναι εκείνοι οι μοναδικοί υπαίτιοι της κρίσης! Καιρός η Πολιτεία να κοιτάξει και αλλού!
stoxasmos-politikh.blogspot.com

Read more...

Στα χέρια της Τίνας ο φάκελος “εργοστάσια αποβλήτων”

Μέχρι τον Μάιο οι διαγωνισμοί, αλλά ζητούνται κονδύλια

Τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική έχει στα χέρια της εδώ και λίγες μέρες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, «γκαζώνοντας» για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που μετρά μεγάλες…καθυστερήσεις.

Την απόφαση για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος πιστοποίησε και η διυπουργική επιτροπή που συγκλήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή παρά το γεγονός ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση των πόρων.

Το κόστος των επτά συνολικών εργοστασίων έχει εκτιμηθεί στο ύψος των 500-600 εκ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στον ΕΣΔΚΝΑ, τον φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Αττικής, ότι τα χρήματα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα μετά βίας φτάνουν τα 120 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πηγές του Συνδέσμου στο protothema.gr η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπολογίσει πόρους ύψους 240 εκ. ευρώ.

Από το ΥΠΕΚΑ, δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να εξευρεθούν πόροι από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος) που όπως λένε χαρακτηριστικά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μετατρέψει σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, εντάσσοντας –μεταξύ άλλων- κονδύλια 400 εκ. ευρώ για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει για άλλη μια φορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με σκοπό η χρηματοδότηση των έργων να προέλθει κατά τα πρότυπα υλοποίησης των συμβάσεων παραχώρησης. Ο στόχος είναι οι διαγωνισμοί για τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων να προκηρυχθούν το αργότερο έως τον προσεχή Μάιο.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός

Η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Εντός της Φυλής θα εγκατασταθεί ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 400.000 τόνων ετησίως σε συνδυασμό με μία μονάδα αναερόβιας χώνευσης οργανικών απορριμμάτων που θα μπορεί να επεξεργάζεται 67.000 τόνους ετησίως και μία δεύτερη 700.000 τόνων. Από 127.000 τόνους θα διαχειρίζονται οι δύο μονάδες σε Γραμματικό και Κερατέα ενώ προβλέπεται και η δημιουργία τριών μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα συνολικής δυναμικότητας 160.000 τόνων.

Είναι σαφές πάντως ότι η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της στο θέμα των απορριμμάτων καθώς τα εργοστάσια αυτά δεν θα λειτουργήσουν νωρίτερα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην Κερατέα δυσκολεύουν το βαλτωμένο εγχείρημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ παρά το γεγονός ότι στο Γραμματικό εδώ και λίγους μήνες έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες.

Ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Θέμα SOS για το περιβάλλον» υποστήριξε ο ΧΥΤΑ έχει χωροθετηθεί σε αρχαιολογικό χώρο και εξέφρασε την συναίνεσή του για τον περιφερειακό σχεδιασμό, εάν το έργο γίνει σε άλλη περιοχή της Κερατέας.

Η κατάσταση προβλέπεται εκρηκτική τους επόμενους μήνες καθώς το σύνθετο πάζλ συμπληρώνουν οι πάνω από 400 ενεργές χωματερές για τις οποίες επικρέμεται για τη χώρα μας ευρωπαϊκή καμπάνα 34.000 την ημέρα. Ακόμα όμως και αν κλείσουν αυτές οι χωματερές χωρίς εναλλακτικές υποδομές και σωστή διαχείριση απορριμμάτων το πρόβλημα θα μένει εσαεί άλυτο.
protothema.gr


Read more...

Μαγνητοσκοπημένη ομολογία Χριστοφοράκου για τις μίζες σε πολιτικούς

H SIEMENS,η Ελλάδα και οι μίζες

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens, ο Μιχάλης Χρι-
στοφοράκος κατέθεσε εγγράφως στις γερμανικές αρχές ότι βιντεοσκοπήθηκε από κρυφές κάμερες μέσα σε βίλα επιχειρηματία στο
Μόναχο να μιλάει για τις συναλλαγές του με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων,
αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έκλεινε τα έργα για λογαριασμό της εταιρείας του. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά
που κατέθεσε, η γερμανική αστυνομία σχημάτισε δικογραφία και προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ενώ ο κ. Χριστοφοράκος απέλυσε τον δικη-
γόρο του, ο οποίος τον είχε φέρει σε επαφή με τα πρόσωπα που έκαναν την παράνομη καταγραφή. Το βίντεο με τις αποκαλύψεις
Χριστοφοράκου βρίσκεται στη γερμανική δικογραφία,ωστόσο κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί, είτε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είτε από
τα μέλη της Εξεταστικής, να το αναζητήσουν. Την «εξαφάνιση» του βίντεο δείχνουν να επιθυμούν και οι Γερμανοί, καθώς η εισαγγελέας
κυρία Μπάρμπα Στοκινγκές, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, δηλώνει: «Ούτε θα ακούσω ούτε θα αξιολογήσω το προϊόν της υποκλοπής»!
Ενα προϊόν υποκλοπής που πάντως έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα…

Η παγίδευσή του

Το χρονικό της παγίδευσης του Χριστοφοράκου ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στη Γερμανία, όταν μετά την καθυστερημένη
αντίδραση της Ελληνικής Δικαιοσύνης άρχισε η διαδικασία αναζήτησής του από τις γερμανικές αρχές. Ο δικηγόρος του Χριστοφοράκου, κ.
Στέφαν Κουρσάβε, φέρεται να τον έφερε σε επαφή με πρόσωπα που θα μπορούσαν να τον φιλοξενήσουν,προσφέροντάς του καταφύγιο.
Τα πρόσωπα αυτά ήταν ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε στο παρελθόν απασχολήσει τη Γερμανική Δικαιοσύνη, ένας «επιχειρηματίας»
με μεγάλα χρέη από τυχερά παιχνίδια και ένας σεσημασμένος για απάτες. Οι τρεις τους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον άλλοτε ισχυρό
άνδρα της «Siemens», και μάλιστα του υπέδειξαν ένα σπίτι-καταφύγιο, στο οποίο διέμεινε για κάποιες ημέρες.

Μέσα στο σπίτι αυτό όμως είχαν τοποθετήσει κάμερες και μαγνητόφωνα, τα οποία κατέγραψαν τον Χριστοφοράκο να συνομιλεί με τον
συνήγορό του για την υπόθεσή του. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Siemens» αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα
και από τα δύο κόμματα με τα οποία είχε οικονομικές δοσοληψίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγιναν οι συλλήψεις στα κινητά
τηλέφωνα των εκβιαστών-στοιχείο που εμπεριέχεται στη δικογραφία- βρέθηκαν μηνύματα που αναφέρουν:«Καταφέραμε
να τον κάνουμε να μιλήσει για όλη τη δεκαετία των παράνομων πληρωμών στην Ελλάδα»!Ζήτησαν 1 εκατ. ευρώ

Εχοντας πετύχει τον στόχο τους να παγιδεύσουν τον Χριστοφοράκο και να τον κάνουν να πει όλα όσα δεν αναφέρει στις καταθέσεις του και στα υπομνήματά
του, οι τρεις δράστες άρχισαν να τον εκβιάζουν για να μη διαρρεύσουν το προϊόν της υποκλοπής στον ελληνικό και στον γερμανικό Τύπο.
Οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά ζητήθηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, με τον Χριστοφοράκο να μην έχει
τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αφού ήταν ακόμη καταζητούμενος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι διαπραγματεύσεων,με τον συνήγορο του πρώην αφεντικού της «Siemens»να τον συμβουλεύει να πληρώσει ένα ποσό στους εκβι-
αστές για να μη διαρρεύσει το υλικό. Οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και έτσι οι εκβιαστές επιχείρησαν πράγματι να δημοσιοποιήσουν το υλικό.
Απευθύνθηκαν σε γερμανική εφημερίδα, η οποία όμως αρνήθηκε να το δημοσιοποιήσει λόγω της παράνομης υποκλοπής, ενώ δύο αντίγραφα του βίντεο εστάλη-
σαν και στην Ελλάδα.Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες δεν αρκέστηκαν στην απόπειρα δημοσιοποίησης του βίντεο. Ο ντετέκτιβ, όπως παραδέχε-
ται ο ίδιος στην κατάθεσή του που εμπεριέχεται στη δικογραφία, είναι ο άνθρωπος που ενημέρωσε την αστυνομία του Ρόζενχαϊμ για τον
τόπο κατοικίας του Χριστοφοράκου, πληροφορία που οδήγησε στη σύλληψή του.

Με αυτό το στοιχείο της δικογραφίας λύνεται και το μυστήριο για το πώς εντοπίστηκε και συνελήφθη τελικά ο Χριστοφοράκος.
Εχοντας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Ελλάδα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Siemens» δεν γνωστοποίησε στις Αρχές ότι
είχε πέσει θύμα εκβιασμού.Οταν όμως η υπόθεσή του έληξε θετικά και το αίτημα έκδοσης απορρίφθηκε,τότε ο Χριστοφοράκος κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά
για εκβιασμό. Η γερμανική αστυνομία κινήθηκε αμέσως και συνέλαβε τους τρεις δράστες. Στο σπίτι όπου έγινε η καταγραφή βρέθηκαν οι κρυφές
κάμερες και τα μαγνητόφωνα, ενώ στην οικία του ενός εκ των δραστών βρέθηκαν όλες οι καταγραφές.Από την εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δρα-
στών διαπιστώθηκε ότι είχαν ανταλλάξει μηνύματα σχολιάζοντας το περιεχόμενο των αποκαλύψεων
Χριστοφοράκου στην κρυφή κάμερα, ενώ ένας εξ αυτών είχε κάνει το λάθος να σχολιάσει τα όσα άκουσε από τον ισχυρό άνδρα της «Siemens» ακόμη και
στο προσωπικό του ημερολόγιο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δράστες είναι σύσταση συμμορίας,παράνομη καταγραφή και εκβίαση, ενώ έχουν ήδη προφυλακιστεί.
Κομμάτι της δικογραφίας είναι και αντίγραφο του βίντεο, το οποίο όμως η γερμανική δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αξιολογήσει στην έρευνα για τη «Siemens» λόγω του παράνομου της κα-
ταγραφής.

protothema.gr

Read more...

Στοκάρουν καύσιμα για να πουλήσουν με υψηλότερο φόρο

Γ.Παπακωνσταντίνου: ‘Ερχονται οι ταμειακές μηχανές

Ανεξάντλητοι σε εμπνεύσεις είναι οι κερδοσκόποι της εγχώριας αγοράς καυσίμων και, αυτήν την φορά, “πάτησαν” στην 48ωρη απεργία των τελωνειακών που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου για να παρουσιάσουν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά.

Ο λόγος προφανής: αναμένεται τις επόμενες ημέρες η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο, όπως προανήγγειλε την προηγούμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνεται και αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρονται σε άνοδο της τάξης του 15% με 20%, η οποία θα έχει ως εξέλιξη να επιβαρυνθεί η τελική τιμή της αμόλυβδης κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο.

Το protothema gr. δέχθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου καταγγελίες από πολίτες κατά τις οποίες βενζινάδικα κυρίως στην Δυτική Αττική δεν πωλούσαν απλή αμόλυβδη βενζίνη στα εποχούμενα οχήματα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη λόγω της απεργίας στα τελωνεία…

Ο μέσος όρος της τιμής της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά βρίσκεται στα 1,11 λεπτά ανά λίτρο και είναι σχεδόν κατά 1% αυξημένος στην διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων, ενώ ο μέσος όρος στην διεθνή τιμή έχει υποχωρήσει κατά 2,5% και πλέον στο ίδιο διάστημα.

Την Παρασκευή στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα την υπουργική απόφαση με την οποία θα καθιερώνονται ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα, ώστε και οι πρατηριούχοι να εκδίδουν αποδείξεις για τους πολίτες αλλά και να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μπαίνει και το τι βγαίνει στα πρατήρια καυσίμων.

Ωστόσο, με βάση το νόμο που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις αρχές Αυγούστου, το σύστημα θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί, καθώς προβλεπόταν η εφαρμογή του, έπειτα από την υπογραφή της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης, εντός 6μήνου από την θέση σε ισχύ του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι “αετονύχηδες” της αγοράς κτυπούν και πάλι, περιμένοντας την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε να πουλήσουν ακριβότερα καύσιμα που έχουν στοκάρει με τον φόρο χαμηλότερα και να “φάνε” με αυτόν τον τρόπο και τις μειώσεις στις διεθνείς τιμές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και οι οποίες θα ήταν, βεβαίως, μεγαλύτερες αν δεν αποδυναμωνόταν το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το πιο πρόσφατο “φάγωμα” της μείωσης στις διεθνείς τιμές έλαβε χώρα στο δίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Τότε η διεθνής τιμή της αμόλυβδης ξεκίνησε μια ανοδική πορεία από τα 333 ευρώ ανά χιλιόλιτρο προ φόρων έως τα 381 ευρώ, για να επιστρέψει ακριβώς στα 333 ευρώ και πάλι.

Ωστόσο, στην εγχώρια αγορά, η αμόλυβδη ξεκίνησε να ανεβαίνει από τα 1,035 ευρώ ανά λίτρο, έφτασε έως και τα 1,080 ευρώ αλλά δεν γύρισε ποτέ κάτω από τα 1,065 ευρώ ανά λίτρο!

Μας “έκλεψαν” τότε 3 λεπτά ανά λίτρο στα ρεζερβουάρ μας και ποιος ξέρει πόσα θα μας κλέψουν τώρα, με αφορμή την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία, δυστυχώς, ανακοινώθηκε χωρίς να εφαρμοστεί άμεσα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα ακριβώς για να αποφεύγονται φαινόμενα κερδοσκοπίας.

protothema.gr

Read more...

Οι φόροι μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2010

Αυξάνονται οι συντελεστές για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω

Ο «κύβος ερρίφθη» για τη νέα ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι οριστικές αποφάσεις για το φορολογικό, αλλά και για την εισοδηματική πολιτική του 2010, θα ληφθούν τη Δευτέρα, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπουν -προς το παρόν τουλάχιστον - το σχέδιο για αναλυτική καταγραφή και πλήρη έκπτωση των αποδείξεων, καθώς κρίθηκε ότι ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε ο μηχανισμός της εφορίας ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν το μέτρο.

Και υπαναχωρούν σε ένα σύστημα παρόμοιο εν πολλοίς με το σημερινό. Δεκτές θα γίνονται μεν από την εφορία περισσότερες αποδείξεις για περισσότερες δαπάνες αλλά, όπως και σήμερα, θα καταγράφεται μόνο το σύνολο της δαπάνης και, επιπλέον ίσως, το πόσες αποδείξεις μάζεψε συνολικά ο φορολογούμενος.

Δεν θα καταγράφονται μία προς μία οι αποδείξεις με ΑΦΜ, ημερομηνία, ποσό κλπ.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα γίνονται δεκτές αποδείξεις για πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Το αφορολόγητο όριο παραμένει 12.000 ευρώ για τον άγαμο (συν 1.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά κλπ). Επεκτείνεται όμως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντί για τις 10.500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Θα συνδέεται όμως με τις αποδείξεις που μαζεύει κάποιος.

Πιθανόν να μην απαιτείται να καλύψει κανείς το 50% του αφορολογήτου ορίου του με αποδείξεις (δηλαδή 6.000 ευρώ για τον άγαμο ή 7.000 ευρώ για όποιον έχει δύο παιδιά) αλλά μόλις το 20% (δηλαδή 2.400 και 2.800 αντίστοιχα).

Όποιος δεν συγκεντρώσει ούτε αυτές όμως, θα υφίσταται «ποινή» και θα πληρώνει φόρο της τάξεως του 5% για το ποσό που δεν κάλυψε (περίπου 40 έως 200 ευρώ ετησίως).

Η νέα κλίμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στην καθιέρωση μιας νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με ένα χαμηλό συντελεστή 18%, αντί 24% που ισχύει σήμερα (όφελος έως 1.440 ευρώ το χρόνο σε σχέση με την υφιστάμενη κλίμακα φόρου εισοδήματος).

Έως και την τελευταία στιγμή πάντως δεν είχε εγκαταλειφθεί πλήρως η ιδέα και για πολύ χαμηλό συντελεστή 15%, στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ (για όφελος έως 540 ευρώ επιπλέον για τους χαμηλόμισθους)

Για τα εισοδήματα από 15.000 - 30.000 ευρώ θα ισχύει και πάλι συντελεστής 24%, όπως και σήμερα. Για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα εφαρμόζεται πλέον συντελεστής 35% αντί για 24%. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ακόμα και την ύστατη στιγμή να «συρρικνωθεί» ακόμα περισσότερο η κλίμακα, ώστε να καλύπτει μόνο τα εισοδήματα μέχρι και τα 40.000 ευρώ.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2010 και με βάση αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα ωφελούνται ιδιαίτερα (μέχρι 360 ευρώ το χρόνο) οι πραγματικά χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Επιβαρύνονται όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα (μέχρι και 890 ευρώ) αλλά ακόμα περισσότερο όσοι έχουν εισοδήματα από περισσότερες πηγές ή αυτά φορολογούνταν ως τώρα αυτοτελώς, αλλά πλέον θα αθροίζονται και θα μπαίνουν στη νέα κλίμακα.

Στην απόφαση να μην αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή σε 45% ή και 50% κατέληξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μην δοθεί έναυσμα για έξαρση της φοροδιαφυγής.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Ετήσιο

Εισόδημα

(σε ευρώ)

Συντελεστής φόρου με τη

νέα κλίμακα

Νέος Φόρος

(ευρώ)

Συντελεστής φόρου που

ισχύει σήμερα

Παλαιός Φόρος (ευρώ) Διαφορά

(ευρώ)

0-12.000 0% - 0% - 0
12.001-18.000 18% 0-1.080 24% 0-1440 0 έως

-360

18.001 – 30.000 24% 1.081-3.960 24% 1.441-4.320 -360
30.001 – 50.000 35% 3.961 – 10.960 35% 4.321–11.320 -360
50.001 -75.000 40% 10.961-20.960 35% 11.321-20.070 -110

έως

+890

75.000 – 100.000 40% 20.961 –30.960 40% 20.071 – 30.070 +890
protothema.gr


Read more...

“Κλειδώνουν” οι ανατροπές στο ασφαλιστικό

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον θ. Πάγκαλο

Με αιχμή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδου καθώς και του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Παμπούκη .
Στη σύσκεψη θα γίνει το πολυπόθητο ξεκαθάρισμα για την αύξηση των ορίων ηλικίας ώστε ο κ. Λοβέρδος να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις την Τρίτη στην επιτροπή εμπειρογνομώνων για το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να ελπίζει στην κάμψη των συνδικαλιστικών αντιδράσεων .
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση κατά δύο έτη από τα 60 στα 62 του ορίου ηλικίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ που προσλήφθηκαν από το 1983 έως το 1992 καθώς και την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων .
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ς πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60,5 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, στα 63 έτη.

Ουσιαστικά τα μέτρα θα αφορούν το 30% των παλαιών ασφαλισμένων του ΙΚΑ γιατί για τους καινούργιους ήδη ισχύει το γενικό όριο των 65 ετών .
Οι 45ρηδες, λοιπόν, η πολύπαθη γενιά του 1983 - 1992 θα χάσουν την 35ετία ενώ είναι πιθανό και στην 37ετία να μπει όριο ηλικίας ...

Επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί θα σκιαγραφήσουν και τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα αφού οφείλουν να απαντήσουν στο τελεσίγραφο της Κομισιόν για την εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Θα προτείνουν δηλαδή την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο αρχής γενομένης από το 2013 ώστε να εξισωθούν με αυτά των αντρών.

Δηλαδή όποια βγει στη σύνταξη το 2013 θα επιβαρυνθεί με 5 χρόνια , όποια βγει το 2014 με 6 , και ούτω καθεξής.

Θα εξαιρεθούν τρίτεκνες πολύτεκνες μητέρες παιδιών με αναπηρία και φυσικά όσες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα .

Αλλά και για τους άντρες σύμφωνα με πληροφορίες θα καταργηθεί η 35ετία με όριο εξόδου τα 58. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στο συνταξιοδοτικό των σωμάτων ασφάλειας με τη συνεργασία των αρμοδίων υπουργών.

protothema.gr

Read more...

Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου


ΑΘΗΝΑ 07/02/2010

Τα φορολογικά μέτρα και η εισοδηματική πολιτική θα συζητηθούν τη Δευτέρα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

nooz.gr

Read more...

Παραμένουν στα μπλόκα

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αποφάσισαν να παραμείνουν εκπρόσωποι των αγροτών δώδεκα μπλόκων από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, στον Τύρναβο Λάρισας.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη και αφού εκτίμησαν τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα, οι αγρότες πήραν την απόφαση να συνεχίσουν και προέβησαν σε μια λακωνική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρουν ότι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.

Η άλλη ομάδα των 20 μπλόκων, ανάμεσά τους αυτά του Προμαχώνα και της Νίκαιας, προσβλέπουν σε διάλογο με την Κ. Μπατζελή. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Σερρών Γιώργο Κασάπογλου, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων θα βρεθούν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Νίκαια και από εκεί θα επιδιώξουν να συναντήσουν την Τρίτη την υπουργό.

Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά από το μεσημέρι της Κυριακής. Επιτρέπεται η διέλευση από και προς τη Βουλγαρία για τα ΙΧ επιβατικά οχήματα.

Τρακτέρ παραμένουν στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στο 23ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας και στο 40ο χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινας - Κοζάνης.

Επίσης, συγκεντρωμένα τρακτέρ βρίσκονται στα τελωνεία Δοιράνης και Ευζώνων, στους κόμβους Μελισσίου και Παραλίμνης Πέλας, στο Βαρικό Πιερίας καθώς και στις Καλύβες, την Ορμύλια, την Τρίγλια και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Στη Θεσσαλία κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στη Νίκαια Λάρισας και στις Μικροθήβες Μαγνησίας, αλλα και ο δρόμος Λάρισας - Κοζάνης, στο 17ο χιλιόμετρο.

Υπενθυμίζεται ότι το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που συνεδρίασε, την Πέμπτη, στη Βέροια, αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων και αμέσως άρχισε η αποχώρηση των τρακτέρ από τους δρόμους.
nooz.gr


Read more...