Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης στον Ασωπό

"Αυτοί που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τη ρύπανση θα αναλάβουν, υπό την εποπτεία και το συντονισμό της πολιτείας, το κόστος της απορρύπανσης", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στα Οινόφυτα το πρόγραμμα του υπουργείου για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό.

Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός και η εξάλειψη της ρύπανσης, η χωρική οργάνωση της άτυπης έως σήμερα βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου και η διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος, η ανακοίνωση του οποίου έγινε για συμβολικούς λόγους στο αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Οινοφύτων.

Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης προτεραιότητας, ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως υδάτινο σώμα - αντί ως αγωγός διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στον Ευβοϊκό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα - και ομάδα των Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΥΥ) επεξεργάζεται νέα αυστηρά όρια τόσο για τον αποδέκτη (Ασωπό) και για τις εκπομπές από τις βιομηχανίες. Παράλληλα, αναθεωρούνται εντός του 2010 οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, με προτεραιότητα στις δραστηριότητες των οποίων αυτοί οι όροι έχουν λήξει.

Θεσπίζονται αυστηροί έλεγχοι των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΥΕΠ), το έργο των οποίων θα συνεπικουρείται από Επιθεωρητές Εργασίας και Υγείας. Σε αυτούς τους ελέγχους θα συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεωτικές περιοδικές εκθέσεις παραγωγού αποβλήτων από τις εταιρίες με ρυπαντικό δυναμικό.

Θεσπίζεται επίσης αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό τους ύψους των επιβαλλόμενων προστίμων, εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισότιμη μεταχείριση όλων των ελεγχομένων αλλά και η διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Θεσμικό πλαίσιο επεξεργάζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ για την αντικατάσταση της Υγειονομικής Διάταξης με βάση την οποία είχαν δανειοδοτηθεί οι βιομηχανίες τη περιοχής όσον αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους στον Ασωπό.

Αποσκοπώντας στην άμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε πόσιμο νερό, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην παροχή αναγκαίας τεχνικής βοήθειας για επέκταση των δικτύων με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών και οικισμών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.

Στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε οργάνωση και εξυγίανση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, στην οριοθέτηση και καθαρισμό του Ασωπού και στη σταδιακή αποκατάσταση των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, που θα δρα συμπληρωματικά με τις μονάδες επεξεργασίας των βιομηχανιών.

Με σειρά κινήσεων οχυρώνει το υπουργείο ΠΕΚΑ τους μηχανισμούς διασφάλισης της εφαρμογής των μέτρων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συγκρότηση σχετικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων, η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης επενδύσεων και πώλησης νέων θέσεων εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και η σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης από την ΕΥΕΠ για την υλοποίηση του προγράμματος. Εξετάζεται, τέλος, το ενδεχόμενο ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου νέων αναπτυξιακών τομέων.

"Κύρια προϋπόθεση για μια πράσινη- αειφόρο ανάπτυξη που υλοποιούμε στην περιοχή μέσα από αυτά τα μέτρα αποτελεί η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων, κατευθύνσεων και διαδικασιών, βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι πηγές ρύπανσης και θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει η βιομηχανία", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με τη σημερινή βούληση της κυβέρνησης και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να έχει σύντομα ορατά αποτελέσματα".

Η υπουργός ΠΕΚΑ συνεχάρη, τέλος, τον Πατέρα Γιάννη Οικονομική, "τον οποίο πρόσφατα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το έργο του και που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ακτιβισμού και σύμβολο για τη σωτηρία του Ασωπού".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: