Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κρας τεστ για το ευρώ προκαλεί η οικονομική κατάσταση την Ελλάδα και οι φόβοι για ντόμινο σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, φουντώνουν τα σενάρια για ανάγκη παρέμβασης από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες- τη Γερμανία και τη Γαλλία- ώστε να σωθεί... η Ελλάδα, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ». Η θύελλα που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα spreads των ομολόγων και οι κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια έχουν βουλιάξει το ενιαίο νόμισμα που έχει υποχωρήσει 10% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Μόνο τις τελευταίες ημέρες η βουτιά ανέρχεται σε 5% και διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για κίνδυνο όχι μόνο της οικονομικής συνοχής της ζώνης του ευρώ αλλά και για γενικότερη πολιτική κρίση στην Ευρώπη, την οποία κατηγορούν ότι δεν έχει ενιαία ηγεσία. Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Wall Street Journal» με τίτλο «Η Ελλάδα που νοσεί μολύνει την αγορά» γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη βουτιά που σημείωσαν τα χρηματιστήρια την Παρασκευή σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Το ευρώ διαπραγματεύεται πλέον στα 1,36 δολάρια από 1,51 δολάρια στις αρχές του έτους. Σε πρωτοσέλιδό τους εξάλλου όπου γίνεται εκτενής αναφορά στη βουτιά του ευρώ, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν ότι «οι φόβοι για την Ευρώπη συγκλονίζουν τις αγορές».
Οι G7
Στη σύνοδο των επτά οικονομικά ισχυρότερων κρατών στον κόσμο (G7) που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στον Καναδά έγινε λόγος για την ανάγκη σωτηρίας της Ελλάδας από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν λείπουν οι φωνές που εξακολουθούν να ζητούν προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατά τη διάρκεια του G7 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τη σύνοδο κάλυψαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου με τίτλο «G7: Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα».
Στη σύνοδο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και θα διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί. Στήριξη παρείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.- Κ. Τρισέ, ο οποίος επανέλαβε την εμπιστοσύνη του ότι η χώρα μας θα μειώσει το έλλειμμα από 12,7% σε 3% έως το 2012, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τ. Γκέιθνερ είπε πως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να χειριστούν το ελληνικό ζήτημα «με μεγάλη φροντίδα». Από τη Φρανκφούρτη πάντως το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της ΕΚΤ Ο. Ίσσινγκ ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα χρειαστεί σωτηρία από το εξωτερικό, θα ήταν καλύτερο να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Σκληρό τεστ για ευρωζώνη
«Εκείνο που ξεκίνησε με ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας, λόγω υψηλών ελλειμάτων, ψεύτικων στατιστικών και χαμηλής ανάπτυξης, μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο πιο σκληρό τεστ της 11χρονης ιστορίας της ευρωζώνης για τις 16 χώρες-μέλη της» γράφει η εφημερίδα «Ιnternational Ηerald Τribune» στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της με τίτλο «Το ευρώ μετατρέπεται σε μεγάλο πολιτικό τεστ: Η κρίση στις 16 χώρες της ευρωζώνης αποκαλύπτει την έλλειψη ηγεσίας συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε χωριστό της άρθρο με τίτλο «Εκείνο που μετράει τώρα είναι κατά πόσο μπορεί ναδιοικηθεί ένα έθνος» επίσης, η «Wall Street Journal» θέτει το ερώτημα πόσο μπορεί να κυβερνηθεί πλέον η Ελλάδα που καλείται να εφαρμόσει σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας. Οι αγορές ομολόγων προσπαθούν να αποφασίσουν εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πραγματοποιήσει τις μειώσεις στον προϋπολογισμό που υποσχέθηκε η Αθήνα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει ότι πλέον υπάρχουν αμφιβολίες για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και από τις άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία).
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: