Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Εν αναμονή αποφάσεων για 3 μεγάλα θέματα

Το φορολογικό, την εισοδηματική πολιτική και το ασφαλιστικό ανοίγει ταυτόχρονα η κυβέρνηση: Τα μέτρα τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει αυτή τη δυσμενή κατάσταση σε ευκαιρία", υπογραμμίζοντας ότι" πρέπει να γίνει αντιληπτό το πρότυπο του υπέρογκου δανεισμού ανεξέλεγκτα για την κάλυψη βασικών δημοσιονομικών αναγκών, χωρίς στρατηγική που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, έχει φτάσει στα όριά του".

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα και στη γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν "μονόδρομο". Επισήμανε δε, πως "σήμερα τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις" και ότι "σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον".

Την Τρίτη θα συνεδριάσει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εισοδηματική πολιτική, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου το φορολογικό νομοσχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις αποφάσεις της για την εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό και απομένουν οι ανακοινώσεις.

Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, ο Γ. Παπανδρέου, ξεκινώντας από την επίσκεψη του στο Παρίσι και τη συνάντηση του με τον Νικολά Σαρκοζί, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος των χωρών μελών της ΟΝΕ. Παράλληλα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα προχωρήσει μόνη της στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο του "γαλλογερμανικού άξονα" για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και αν θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "την κρίση θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας", προσθέτοντας πως από εκεί και πέρα υπάρχει και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη "στα πλαίσια της οποίας θα κινούμαστε".

"Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην Ινδία, την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: