Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

“Κλειδώνουν” οι ανατροπές στο ασφαλιστικό

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον θ. Πάγκαλο

Με αιχμή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδου καθώς και του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Παμπούκη .
Στη σύσκεψη θα γίνει το πολυπόθητο ξεκαθάρισμα για την αύξηση των ορίων ηλικίας ώστε ο κ. Λοβέρδος να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις την Τρίτη στην επιτροπή εμπειρογνομώνων για το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να ελπίζει στην κάμψη των συνδικαλιστικών αντιδράσεων .
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση κατά δύο έτη από τα 60 στα 62 του ορίου ηλικίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ που προσλήφθηκαν από το 1983 έως το 1992 καθώς και την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων .
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ς πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60,5 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, στα 63 έτη.

Ουσιαστικά τα μέτρα θα αφορούν το 30% των παλαιών ασφαλισμένων του ΙΚΑ γιατί για τους καινούργιους ήδη ισχύει το γενικό όριο των 65 ετών .
Οι 45ρηδες, λοιπόν, η πολύπαθη γενιά του 1983 - 1992 θα χάσουν την 35ετία ενώ είναι πιθανό και στην 37ετία να μπει όριο ηλικίας ...

Επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί θα σκιαγραφήσουν και τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα αφού οφείλουν να απαντήσουν στο τελεσίγραφο της Κομισιόν για την εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Θα προτείνουν δηλαδή την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο αρχής γενομένης από το 2013 ώστε να εξισωθούν με αυτά των αντρών.

Δηλαδή όποια βγει στη σύνταξη το 2013 θα επιβαρυνθεί με 5 χρόνια , όποια βγει το 2014 με 6 , και ούτω καθεξής.

Θα εξαιρεθούν τρίτεκνες πολύτεκνες μητέρες παιδιών με αναπηρία και φυσικά όσες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα .

Αλλά και για τους άντρες σύμφωνα με πληροφορίες θα καταργηθεί η 35ετία με όριο εξόδου τα 58. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στο συνταξιοδοτικό των σωμάτων ασφάλειας με τη συνεργασία των αρμοδίων υπουργών.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: