Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ 4 ΔΟΣΕΙΣ...



Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε τέσσερις δόσεις θα τρέξουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με το 2013 να αποτελεί «έτος-σταθμό» καθώς θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη δομή του συστήματος -δηλαδή τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων- ανακοινώνονται αύριο στην επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις σε...
δόσεις και συγκεκριμένα:
Μέσα στη χρονιά θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των ταμείων. Εμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στην πάταξη των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.
Το 2013 θα αρχίσει η αύξηση των λεγόμενων «ειδικών» ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο να κλείσουν οι... πόρτες πρόωρης εξόδου. Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν κυρίως όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992. Περιορισμένης έκτασης θα είναι οι παρεμβάσεις στους νεότερους ασφαλισμένους -δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 1993- και οι οποίοι πρέπει έτσι και αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να πάρουν σύνταξη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη χορήγηση οικονομικων κινήτρων για όσους θέλουν να παραμείνουν στην εργασία δύο επιπλέον χρόνια.
Το 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της «βασικής σύνταξης», η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ). Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη χορήγηση «κινήτρων απόδοσης», προκειμένου να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία και να μη χάνεται κανένα ένσημο.
Το 2020 θα ολοκληρωθούν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Ο σχεδιασμός των ενοποιήσεων θα ξεκινήσει από το 2011, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκπόνηση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν μόλις τρία ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα το ΙΚΑ (μισθωτοί), ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι) και ο ΟΓΑ (αγρότες).
Οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν 140.000 εργαζομένες
Ψαλίδι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Tαμεία θα βασιστεί η κυβερνητική μεταρρύθμιση. Βασική επιδίωξη είναι να κλείσουν «πόρτες εξόδου» πριν από το 65o έτος και να πειστούν οι εργαζόμενοι να μην αποχωρούν με μόλις 15 χρόνια δουλειάς (δηλαδή 4.500 ένσημα).
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αγγίζουν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται τουλάχιστον κατά μία πενταετία. Επιπλέον αναμένονται παρεμβάσεις στην 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων (με το όριο να πηγαίνει στο 60ό έτος), στην 25ετία των στρατιωτικών (με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης να πηγαίνουν στα 35 για έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η ετήσια αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης δεν έχει κλειδώσει και μπορεί να διαφέρει ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, η αύξηση του ορίου ηλικίας αναμένεται να ξεκινά από τους έξι μήνες τον χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως, για παράδειγμα, στις εργαζόμενες στο Δημόσιο- θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Βασική σύνταξη
Οσον αφορά τη βασική σύνταξη, το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2018, προκειμένου στο ενδιάμεσο να αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία. Αλλωστε, μέχρι το τέλος του 2017 θα συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων, που γίνεται με βάση τον νόμο Ρέππα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Περιορισμός
Κέρδος 2 δισ. ευρώ από εισφορο-διαφυγή και δαπάνες
Το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα «κερδίσει» φέτος το υπουργείο Εργασίας από τον περιορισμό κατά 20% της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι (θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ) και να ενισχυθεί η συνεργασία των Ταμείων.
Σημειώνεται πως οι ετήσιες απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη μαύρη εργασία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάνουν «φτερά» από τα ταμεία εξαιτίας της σπατάλης στους κλάδους υγείας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: