Αυξάνονται οι συντελεστές για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω
Ο «κύβος ερρίφθη» για τη νέα ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι οριστικές αποφάσεις για το φορολογικό, αλλά και για την εισοδηματική πολιτική του 2010, θα ληφθούν τη Δευτέρα, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπουν -προς το παρόν τουλάχιστον - το σχέδιο για αναλυτική καταγραφή και πλήρη έκπτωση των αποδείξεων, καθώς κρίθηκε ότι ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε ο μηχανισμός της εφορίας ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν το μέτρο.
Και υπαναχωρούν σε ένα σύστημα παρόμοιο εν πολλοίς με το σημερινό. Δεκτές θα γίνονται μεν από την εφορία περισσότερες αποδείξεις για περισσότερες δαπάνες αλλά, όπως και σήμερα, θα καταγράφεται μόνο το σύνολο της δαπάνης και, επιπλέον ίσως, το πόσες αποδείξεις μάζεψε συνολικά ο φορολογούμενος.
Δεν θα καταγράφονται μία προς μία οι αποδείξεις με ΑΦΜ, ημερομηνία, ποσό κλπ.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα γίνονται δεκτές αποδείξεις για πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Το αφορολόγητο όριο παραμένει 12.000 ευρώ για τον άγαμο (συν 1.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά κλπ). Επεκτείνεται όμως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντί για τις 10.500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Θα συνδέεται όμως με τις αποδείξεις που μαζεύει κάποιος.
Πιθανόν να μην απαιτείται να καλύψει κανείς το 50% του αφορολογήτου ορίου του με αποδείξεις (δηλαδή 6.000 ευρώ για τον άγαμο ή 7.000 ευρώ για όποιον έχει δύο παιδιά) αλλά μόλις το 20% (δηλαδή 2.400 και 2.800 αντίστοιχα).
Όποιος δεν συγκεντρώσει ούτε αυτές όμως, θα υφίσταται «ποινή» και θα πληρώνει φόρο της τάξεως του 5% για το ποσό που δεν κάλυψε (περίπου 40 έως 200 ευρώ ετησίως).
Η νέα κλίμακα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στην καθιέρωση μιας νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με ένα χαμηλό συντελεστή 18%, αντί 24% που ισχύει σήμερα (όφελος έως 1.440 ευρώ το χρόνο σε σχέση με την υφιστάμενη κλίμακα φόρου εισοδήματος).
Έως και την τελευταία στιγμή πάντως δεν είχε εγκαταλειφθεί πλήρως η ιδέα και για πολύ χαμηλό συντελεστή 15%, στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ (για όφελος έως 540 ευρώ επιπλέον για τους χαμηλόμισθους)
Για τα εισοδήματα από 15.000 - 30.000 ευρώ θα ισχύει και πάλι συντελεστής 24%, όπως και σήμερα. Για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα εφαρμόζεται πλέον συντελεστής 35% αντί για 24%. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ακόμα και την ύστατη στιγμή να «συρρικνωθεί» ακόμα περισσότερο η κλίμακα, ώστε να καλύπτει μόνο τα εισοδήματα μέχρι και τα 40.000 ευρώ.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2010 και με βάση αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις.
Με τη νέα φορολογική κλίμακα ωφελούνται ιδιαίτερα (μέχρι 360 ευρώ το χρόνο) οι πραγματικά χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Επιβαρύνονται όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα (μέχρι και 890 ευρώ) αλλά ακόμα περισσότερο όσοι έχουν εισοδήματα από περισσότερες πηγές ή αυτά φορολογούνταν ως τώρα αυτοτελώς, αλλά πλέον θα αθροίζονται και θα μπαίνουν στη νέα κλίμακα.
Στην απόφαση να μην αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή σε 45% ή και 50% κατέληξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μην δοθεί έναυσμα για έξαρση της φοροδιαφυγής.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου