Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο "Αθηνά" ...





Μετά την παραίτηση του προέδρου και Αντιπροέδρου του ΤΕΙ Λάρισας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σχέδιο Αθηνά, σήμερα για τον ίδιο λόγο επιστολή παραίτησης προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο απέστειλε, σύμφωνα με... το esos.gr. και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Γ. Χαραλαμπίδης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά από πολλές, σοβαρές και συνετές προσπάθειες να προσαρμόσω, την πρώτη «πράξη» του Σχεδίου «Αθηνά», μαζί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματός μας, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τη Δυτική Μακεδονία, ήρθε ο εμπαιγμός από το Υπουργείο Παιδείας με την δεύτερη «πράξη», η οποία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες άλλαξε όλα τα δεδομένα, και η νέα σας απόφαση για την κατάργηση δύο επιπλέον Τμημάτων στην Κοζάνη οδηγεί σε τεράστια συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι πλέον πέραν του βεβαίου, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ότι η λεγόμενη διαβούλευση επί του σχεδίου «Αθηνά», διεξήχθη προσχηματικά και με σπασμωδικές κινήσεις επί προειλημμένων αποφάσεων. Το «Σχέδιο» οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση αντί της ενδυνάμωσης, ενός από τα πλέον ισχυρά, τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ερευνητικό και κοινωνικό τομέα, Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας μας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Διαφαίνεται, κύριε Υπουργέ, ότι το Σχέδιο Αθηνά αποτελεί τον δούρειο ίππο για την πλήρη απαξίωση και κατεδάφιση του θεσμού της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην πατρίδας μας, κυρίως δε βάλει κατά των Ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Η συνείδησή μου, ως εκπαιδευτικού με πολυετή δράση στα κοινά του Ιδρύματος, αλλά και ως απλού πολίτη με κρίση και άποψη, δεν μου επιτρέπει να συναινέσω στην μεγάλη προσβολή που γίνεται στη τιμημένη γη της Δυτικής Μακεδονίας από το κράτος των Αθηνών. Παραφράζοντας τα συνετά λόγια του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου «παρέλαβα ένα αυτοδύναμο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και δεν συναινώ να παραδώσω περίπτερο».

Για όλους αυτούς τους λόγους, και παρά το γεγονός ότι διανύω τις τελευταίες μέρες της θητείας μου, επιτρέψτε μου να υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου από Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ως μία πράξη τελευταίας κραυγής αγωνίας, κρούοντας συγχρόνως τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη εκπαιδευτική και κοινωνική απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας, για την οποία και η τοπική κοινωνία έχει τις ευθύνες της.Γ. ΧαραλαμπίδηςΚαθηγητήςΠρόεδρος ΤΕΙ ΔΜ.


Read more...

Ανεξάρτητη κάθοδο στις εκλογές προαναγγέλλει ο Αλαβάνος...



Την ανεξάρτητη κάθοδο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στις εκλογές προανήγγειλε επί της ουσίας, μιλλωντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Α989, ο Αλέκος Αλαβάνος, απορρίπτοντας ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜΑΡ.

«Έχω διαχωρίσει το δρόμο μου από...
το ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Μετώπου, ενώ κατέστησε σαφές ότι το κίνημά του δεν έχει κοινά στοιχεία με τη ΔΗΜΑΡ.

«Τι σημαίνει σήμερα συνένωση των δυνάμεων της αριστεράς; Τι κοινό θα μπορούσαμε να έχουμε εμείς με τη ΔΗΜΑΡ;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω στη συλλογική ηγεσία και στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Έχω διακρίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μιλήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο» πρόσθεσε.

«Είχα διαβάσει ότι η Ελλάδα θα πάει σε εμφύλιο πόλεμο και δεν το κατάλαβα τότε, αλλά τώρα το καταλαβαίνω», είπε ακόμη ο κ. Αλαβάνος, τονίζοντας ότι «η οργή δε χρειάζεται να είναι τυφλή και μέσα στην κοινωνία η μια κατηγορία να απαξιώνει την άλλη. Αυτή η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό και θέλει απάντηση με μια ριζική αλλαγή των κανόνων της πολιτικής»...


Read more...

Κάστρο σε Τσίπρα: Εσύ είσαι ο Έλληνας που περιμένουμε να γίνει πρωθυπουργός;...



Συναντήσεις με τους προέδρους της Κούβας και του Εκουαδόρ, Ραούλ Κάστρο και Ραφαέλ Κορέα, καθώς επίσης την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ και τον τέως πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Καράκας όπου ...
βρίσκεται για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες.

Ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Ώστε εσύ είσαι ο Έλληνας που όλοι περιμένουμε να γίνει πρωθυπουργός;».

Τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλα Μαδούρο, ο οποίος και τον συνόδευσε έως τη σορό του Ούγκο Τσάβες.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με την μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος ηγέτη της λατινοαμερικάνικης χώρας...
newpost.gr

Read more...

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ...


Ποινική δίωξη κατά πρώην στελεχών της ΔΕΗ με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία άσκησε την Παρασκευή ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την κατηγορία ότι υπέγραψαν σύμβαση για κατασκευή ενεργειακής μονάδας που ζημίωσε...
την εταιρία κατά 100 εκατ. ευρώ, δήλωσε στο Reuters δικαστική πηγή.
Η σύμβαση για την κατασκευή μονάδας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι Ευβοίας, αξίας 250 εκατ. ευρώ περίπου, υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2007 από την τότε διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τάκη Αθανασόπουλο, που είναι πλέον Πρόεδρος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ.
«Πρόκειται για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου», ανέφερε δικαστική πηγή. Οι διώξεις είναι ακόμα κατά παντός υπευθύνου και πρόκειται να προσωποποιηθούν αργότερα, σύμφωνα με την πηγή.
Εφόσον καταλήξουν σε καταδίκη, ανάλογες διώξεις επιφέρουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.
Η ΔΕΗ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για τις διώξεις. Ο Αθανασόπουλος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.
Οι εγκαταστάσεις στο Αλιβέρι ολοκληρώθηκαν πέρυσι ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η ΔΕΗ δεν θα έπρεπε να υπογράψει τη σύμβαση καθώς γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας, ανέφερε η πηγή.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί η ΔΕΗ ζημίες πάνω από 100 εκατ. ευρώ καθώς αναγκάστηκε να καταβάλει αποζημίωση για τις καθυστερήσεις στην κατασκευάστρια εταιρία ΜΕΤΚΑ και πριμ επιτάχυνσης ολοκλήρωσης του αγωγού στη ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, διώξεις για ηθική αυτουργία ασκήθηκαν και σε νόμιμους εκπροσώπους της ΜΕΤΚΑ, τα οποία επίσης δεν κατονομάζονται.
Πηγή: Reuters
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

Ψηφοφορία στην απερχόμενη Βουλή Αποσύρεται η Βουλγαρία από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Σόφια, Βουλγαρία
Η βουλγαρική Βουλή, με 115 ψήφους έναντι 25, επικύρωσε την κυβερνητική απόφαση να αποσυρθεί από το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.

Η σχετική εισηγητική έκθεση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα ξεπερνούσε  το 1 δισ. ευρώ (πρόκειται μόνο για την συνεισφορά της Βουλγαρίας), την οδήγησαν να φέρει στη Βουλή το σχέδιο.

Οι εισηγητές μίλησαν για την αδυναμία εκτέλεσης του έργου στις σημερινές οικονομικές συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από αυτές που επικρατούσαν το 2007, όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ρωσίας-Ελλάδα-Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ, ο οποίος προσφάτως παραιτήθηκε οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, είχε από το 2011 επικαλεστεί περιβαλλοντικούς λόγους και την βιωσιμότητα του σχεδίου για την ακύρωση του έργου.

Ο αγωγός, μήκους 282 χιλιομέτρων θα μετέφερε 35 εκατ. τόνους ρωσικού πετρελαίου το χρόνο στην Αλεξανδρούπολη, μέσω Βουλγαρίας παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

* Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή o απερχόμενος βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον Αντώνη Σαμαρά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης Δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα πειθαρχικά συμβούλια των υπαλλήλων


Το Ελεγκτικό Συνέδριο
Το Ελεγκτικό Συνέδριο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεν θα συμμετέχουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Αυτό υπογραμμίζει σε ψήφισμά της η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, δεν θα συμμετέχουν καθώς: α) προηγουμένως δεν ερωτήθηκαν, β) δεν είναι νοητό στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια να προεδρεύει μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και γ) δεν μπορεί να απειλούνται οι δικαστές για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου ομόφωνα αποφάσισε να ανασταλεί και το εναπομείναν μέτρο των κινητοποιήσεων, που αφορούσε στη μη συμμετοχή των μελών της σε επιτροπές.
Παράλληλα, η Ένωση εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ.
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο ψήφισμα αναφέρεται: «Οι διατάξεις των άρθρων 146Α και 146Β του Ν. 4057/2012 "Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου", που αφορούν στη λειτουργία, σύσταση και συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, δεν εναρμονίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 87-89 και 91 του Συντάγματος διότι:
α) Κατά παράβαση της καθιερούμενης από το άρθρο 87 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας, ελάχιστη εγγύηση της οποίας αποτελεί πρωτίστως η συγκατάθεση του δικαστή στην ανάληψη διοικητικών καθηκόντων, κατά την ακολουθείσα διαδικασία στελέχωσης των ως άνω πειθαρχικών συμβουλίων, δεν εξασφαλίστηκε από τη διοίκηση η σχετική συγκατάθεση των δικαστικών λειτουργών της Ένωσης μας για την ανάθεση σε αυτούς των ως άνω διοικητικών καθηκόντων,
β) Δεν είναι νοητή η απειλή πειθαρχικών διώξεων σε δικαστικούς λειτουργούς για την εκτέλεση μη δικαστικών καθηκόντων.
γ) Δεν είναι επιτρεπτό η κρίση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, εκφερόμενη υπό την προεδρία δικαστικού λειτουργού, να ελέγχεται σε δεύτερο βαθμό από δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, υπό την προεδρία μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος Στο εδώλιο στις 22 Απριλίου ο Ακης Τσοχατζόπουλος


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Για τις 22 Απριλίου προσδιορίστηκε, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και 18 συγκατηγορουμένων του για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Προηγήθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο, απορρίπτει τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων για αποφυλάκισή τους με όρους.

Με το βούλευμά τους οι εφέτες (αριθμ. 545/2013) αποφαίνονται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν τόσο ο βασικός κατηγορούμενος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζόπουλου και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην γγ Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος.

Απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, που τους βαρύνουν, οι Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου και ο Ευτύχιος Ατσοπάρδης, εκπρόσωπος της εξωχώριας εταιρίας «Bluebell», καθώς κρίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθούν σε δίκη. Αντίστοιχη πρόταση για τον Ευτ. Ατσοπάρδη είχε υποβάλει και ο εισαγγελέας εφετών.

Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση οι:

  • Άκης Τσοχατζόπουλος
  • Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών
  • Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια
  • Νίκος Ζήγρας, επιχειρηματίας, εξάδελφος του πρώην υπουργού
  • Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας
  • Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του βασικού κατηγορούμενου
  • Βίκυ Σταμάτη σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου
  • Γιάννης Σμπώκος
  • Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, δικηγόρος
  • Νίκος Γεωργουλάκης, εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας
  • Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού
  • Παντελής Ζαχαριάδης, εμφανιζόμενος ως συνιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας
  • Οράτιος Μελάς, εκπρόσωπος υπεράκτιας εταιρείας
  • Κωνσταντίνος Αντωνιάδης
  • Σπύρος Χατζηνικολάου, δικηγόρος
  • Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου
  • Φώτης Αρβανιτίδης
  • Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ
  • Γιώργος Κωνσταντάτος
Με το βούλευμα κρίνεται, επίσης, ότι πρέπει να παύσει οριστικά η δίωξη του Άκη Τσοχατζόπουλου και της πρώην συζύγου του για την επιμέρους πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά το έτος 1997 και σχετίζεται με αγορά ακινήτου.

Επίσης, παύει οριστικά η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορούμενους, που αφορά τη σύσταση οργάνωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μόνο φραστικές αλλαγές Πράσινο φως από τη Βουλή για το σχέδιο «Αθηνά»


Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, εκτός ίσως φραστικών αλλαγών στις ονομασίες των τμημάτων, προωθείται το σχέδιο «Αθηνά» με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων, αφού πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΗΜΑΡ, παρ' ότι εμφανίστηκε αρχικά να εκφράζει σοβαρές εντάσεις, έριξε τους τόνους την Παρασκευή.

Αναστάτωση όμως και προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.

Με αφορμή αναφορά του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στη Βουλή στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ περί κοινοπραξιών μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανησυχία προκλήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Θα μπορούσε, για παράδειγμα, στο Ιόνιο πράγματι ένα πιλοτικό τέτοιο μοντέλο κοινοπραξίας να λειτουργήσει» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή της η γενική συνέλευση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου καταγγέλλει «την αδιανόητη και ύπουλη απόπειρα ένταξης του Ιονίου Πανεπιστημίου σε ένα πρωτόγνωρο ιδρυματικό μόρφωμα με τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος υπό την επωνυμία "Διονύσιος Σολωμός".»

Η Ένωση «τονίζει προς κάθε παράγοντα που στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο απεργάζεται μια τέτοια εξέλιξη ότι αυτή αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή πέραν κάθε συνταγματικής νομιμότητας, ωμή παραβίαση κάθε έννοιας αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οφθαλμοφανή απόδειξη πελατειακής νοοτροπίας ασύμβατη με τα ακαδημαϊκά δεδομένα» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Έφυγε ανίκητος» Πλήθος κόσμου και ηγέτες από όλο στον κόσμο στην κηδεία του Τσάβες


Μεγάλο πλήθος για τη μεγάλη απώλεια   (Φωτογραφία:  Reuters )

Καράκας, Βενεζουέλα
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως τις χώρες της Νότιας Αμερικής για τους οποίους υπήρξε πηγή έμπνευσης, συμπαραστάτης και πολιτικός σύμμαχος, παραβρίσκονται στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, την Παρασκευή στο Καράκας.

Στην Βενεζουέλα έχουν φτάσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και ο ηγέτης του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Ακόμη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ και ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν μία μάλλον χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με ένα πρώην και έναν νυν βουλευτή και τον επιτετραμμένο της πρεσβείας. Στη Βενεζουέλα βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη πλευρά, στους δρόμους, εκατοντάδες χιλιάδες τσαβίστας, οπαδοί του προέδρου, πολλοί ντυμένοι με κόκκινα πουκάμισα, στα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος. «Ο Τσάβες δεν πέθανε, η επανάσταση ζει», φωνάζουν πολλοί.

«Έφυγε ανίκητος», είπε ο Ραούλ Κάστρο, συνοψίζοντας ίσως σε δυο λέξεις την πολιτική σταδιοδρομία του Τσάβες. «Έφυγε νικητής και κανένας δεν μπορεί να το πάρει αυτό. Είναι γραμμένο στην ιστορία», πρόσθεσε.

Η σορός του Τσάβες θα εκτεθεί για άλλες επτά ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα και ως τότε εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν περάσει από το χώρο όπου εκτίθεται για να τον αποχαιρετήσουν. Μετά θα ταριχευθεί και θα εκτεθεί για πάντα στο στρατιωτικό μουσείο.

Εν τω μεταξύ, η χώρα πρέπει να οργανωθεί για την διάδοχη κατάσταση. Την Παρασκευή θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρόεδρος ο ως σήμερα αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ενώ, από το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχτεί η διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 30 ημέρες. Μια μικρή αναβολή φαίνεται πιθανή.

Ο Μαδούρο φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τον Ενρίκε Καπρίλες, τον υποψήφιο για την προεδρία στην τελευταία νικηφόρα αναμέτρηση για τον Τσάβες. Αν και ο Καπρίλες τα πήγε συγκριτικά καλύτερα από άλλους αντιπολιτευόμενους υποψήφιους στο παρελθόν, η επικράτηση στις προσεχείς εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προκαταβολή συντάξεων έως 60% από το Δημόσιο...



Προκαταβολή της σύνταξης και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την έκδοση της προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη ...
βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα και είναι «πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής»

Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο:

• Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο. Το ποσό αυτό θα ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

• Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου.

• Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης.

• Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «μαϊμού» - συντάξεων.

• Αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

• Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.

• Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται.

Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.

• Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα του προσωπικού του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος “Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ” προς τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο πλαίσιο τόσο της περαιτέρω λειτουργίας του εν λόγω ιδρύματος όσο και του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης.

• Επικαιροποιείται, ουσιαστικά καταρτίζεται για πρώτη φορά, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.

• Ορίζεται πλαίσιο θητείας για τους υπαλλήλους που ασκούν δημοσιονομικούς ελέγχους αφενός λόγω της ανάγκης ενίσχυσης της διαφάνειας και αφετέρου προκειμένου κατά τη διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων να μην εναλλάσσονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, για την ενίσχυση της θωράκισης του ελεγκτικού έργου.
Real.gr


Read more...

ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια



antisyntagmatikes-oi-perikopes-syntakseon-sta-eidika-misthologia 
Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αναδρομική από 1.8.2012 περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια, ενώ σύμφωνα με τους δικαστέςδικαιούνται συντάξεως και οι απολυθέντες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αρκετές παρατηρήσεις έκανε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, η Ολομέλεια με εισηγητή τον σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνη Κατσαρόλη, γνωμοδότησε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών κ.λπ. διατάξεων.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε από την Ολομέλεια η διάταξη που προβλέπει την αναδρομική, από 1 Αυγούστου 2012, μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.). 

Και αυτό γιατί θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους». 

Παράλληλα, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου «αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών - καλλιτεχνών και περιορίζεται το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σ' αυτούς στα 720 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη αυτή κρίνεται από την Ολομέλεια δικαιολογημένη, με την παρατήρηση, όμως, ότι οι ίδιες διατάξεις, κατά το μέρος που περιορίζουν το ποσό της σύνταξης των επίμαχων συνταξιούχων που «ήδη λαμβάνουν σύνταξη αναδρομικώς από 1.1.2013 είναι ασύμβατες προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως περιουσιακής φύσεως». 

Ακόμη, τονίζεται από τους δικαστές, ότι η μείωση «των ήδη καταβαλλόμενων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες τιμητικών συντάξεων στο ποσό των 720 ευρώ, αναδρομικά, μάλιστα, από 1.1.2013, πέραν του ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων (άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος), συνιστά προσβολή του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, που προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, χωρίς, περαιτέρω, να προκύπτει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την προσβολή αυτή, αφού, με δεδομένο τον, ούτως ή άλλως, περιορισμένο αριθμό των συνταξιούχων της συγκεκριμένης κατηγορίας, δεν μπορεί να αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος από την επίμαχη μείωση». 

Επίσης, η επίμαχη ρύθμιση για τη μείωση των τιμητικών συντάξεων αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), σύμφωνα πάντα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Ως προς το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στον θεσμό της προκαταβολής της σύνταξης (ύψος, τρόπος υπολογισμού και διαδικασία χορήγησης), οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν ότι καλώς μεν έχει, αλλά είναι εκτός νομοθετικών πλαισίων η διάταξη εκείνη που προβλέπει την μη προκαταβολή σύνταξης στην περίπτωση της απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μονίμων ή ισόβιων υπαλλήλων. 

Kαι αυτό γιατί οι επίμαχοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησης τους από την υπηρεσία, δικαιούνται συντάξεως. Εξάλλου, αναφέρεται στη γνωμοδότηση ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη» η διάταξη του άρθρου 2 του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπογραμμίζεται στην γνωμοδότηση ότι είναι αντίθετη στη μέχρι τώρα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη εκείνη με την οποία καταργείται η δυνατότητα του συνταξιούχου του Δημοσίου να μπορεί να επαναφέρει σε νέα εξέταση την οριστικώς κριθείσα υπόθεσή του, εφόσον επικαλείται αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Η κατάργηση της δυνατότητας αυτής, αναφέρουν οι δικαστές, «όχι μόνον δεν αιτιολογείται, αλλά είναι και αντίθετη προς την παγιωθείσα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ασφαλιστικό δίκαιο - που για την ταυτότητα του νομικού λόγου, πρέπει να ισχύει και στο συνταξιοδοτικό δίκαιο - σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η επανεξέταση οριστικώς κριθείσας υπόθεσης, εφόσον επήλθε μεταβολή της νομοθεσίας, η οποία διέπει τη συγκεκριμένη ασφαλιστική υπόθεση και η οποία έχει και επί της υποθέσεως αυτής εφαρμογή ή εάν επήλθε μεταβολή της επί του κρίσιμου εκάστοτε ζητήματος νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας ή εάν προέκυψαν νέα κρίσιμα στοιχεία από την νομολογηθείσα έννοια».

Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη διάταξη που προβλέπει ότι ο περιορισμός της αναδρομικής καταβολής των συντάξεων σε δυο χρόνια από την έκδοση της πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
http://newpost.gr/

Read more...

ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ...


... ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ...
 Την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τη διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ ζήτησε ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ματίας Μορς από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά τη διάρκεια της...
συνάντησης που είχαν.
Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΜΗΣΥΦΑ», δηλαδή φάρμακα όπως τα παυσίπονα και τα αντιβηχικά τα οποία πλέον δίδονται με συνταγή γιατρού αλλά δεν αποζημιώνονται. Το υπουργείο Υγείας απέρριψε το αίτημα της τρόικας να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο της πώλησής τους από άλλα σημεία κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνυπολογίζει το ενδεχόμενο πλήγμα για τα φαρμακεία καθώς και το γεγονός της πολυφαρμακίας των Ελλήνων.

Παρακολούθηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ είναι η κατεύθυνση που έλαβε το υπουργείο Υγείας από τον εκπρόσωπο της τρόικας.

Στόχος της ηγεσίας είναι πλέον η εξόφληση των χρεών μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων που ανέρχονται σε δύο δισ.ευρώ είναι ότι ορίστηκε ειδική επιτροπή από το υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο για να ελέγχεται η πορεία της εξόφλησης.

Σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος του έτους πρέπει να είναι 2,44 δισ.ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων πρέπει να διαμορφωθούν στα δύο δισ.ευρώ.

Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με την τρόικα συζητήθηκε το θέμα της σύνδεσης των εισφορών υγείας των ταμείων απευθείας με τον ΕΟΠΥΥ. «Αν δεν τακτοποιηθεί το ταμείο του ΕΟΠΥΥ, να μπαίνουν οι εισφορές στον ΕΟΠΥΥ από τα επί μέρους ταμεία και να απαλλαγεί από τα βάρη του, δεν θα υπάρξει ρευστότητα για τον ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Αν. Λυκουρέντζος, είπε ότι οι συνέπειες της κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις δομές του ΕΣΥ,«αλλά ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη ζήτηση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

«Υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως τις συνενώσεις των νοσοκομείων και αυτό ενσισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά μας», είπε ο υπουργός Υγείας μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης με τον εκπρόσωπο της τρόικας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, ενώ σε ερώτηση για την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, ανέφερε ότι «δεν είναι καλή πρακτική, απ' όποια εταιρεία κι αν προέρχεται, να αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά».

Ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι «είμαστε εντός των οικονομικών στόχων, επισημαίνοντας την ουσιαστική συνεργασία και πρόοδο στη συνάντηση με τον ευρωπαίο αξιωματούχο». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήταν... τόσο ικανοποιημένος ο Ματίας Μορς που δεν δίστασε να πει ότι ενδεχομένως την επόμενη φορά δεν θα έχουν θέμα προς συζήτηση! 

Read more...

Ιδιωτικοποιούνται ως το τέλος Μαρτίου το "Μακεδονία" και άλλα έξι αεροδρόμια

Σε ιδιώτες, τα περιφερειακά αεροδρόμια. "Οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται για αναπτυξιακούς λόγους" τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης
Εντός Μαρτίου θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης, μέσω του οποίου οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την εμπορική λειτουργία και τη διαχείρισή τους με μακροχρόνιες συμβάσεις. Εξαιρείται από την παραχώρηση, το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, διότι "απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό".
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, εξήγγειλε την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, επισημαίνοντας πως οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης «δεν γίνονται μόνον για ταμειακούς λόγους, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς».
Την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης των αερολιμένων και της τιμολογιακής πολιτικής θα παρακολουθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία θα μετεξελιχθεί σε ρυθμιστική και εποπτική Αρχή, με αρμοδιότητες σχετικές με την ασφάλεια και τον έλεγχο ποιότητας. Η ΥΠΑ ενισχύεται και αποκτά την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής.
Για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΥΠΑ θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με νόμο δέκα διευθύνσεις και 14 τμήματα της υπηρεσίας. Πάντως, όπως διεμήνυσε ο υπουργός, δεν θα θιγούν οι υπάλληλοι. "Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ή μετάταξης των υπαλλήλων της ΥΠΑ" είπε, χαρακτηριστικά, ο Κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο των αεροδρομίων που θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, καθώς και θα διατηρηθούν όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η διάρκεια παραχώρησης είναι, κατ΄ ελάχιστο, 30- 35 χρόνια, ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα παράτασης.
Τα αεροδρόμια θα ομαδοποιηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο εκείνων που είναι υψηλού ενδιαφέροντος, όσο και των υπόλοιπων.
"Στην πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνονται αεροδρόμια από τα νησιά του Ιονίου και ορισμένα από την ηπειρωτική χώρα, με συνολική κίνηση 9,3 εκατομμύρια επιβάτες και στη δεύτερη ομάδα θα περιλαμβάνονται αεροδρόμια από το Αιγαίο και γενικότερα από τη βορειανατολική Ελλάδα, με κίνηση, το 2011,με συνολική κίνηση 8,3 εκατ. επιβάτες, το 2011".
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων και μπορεί να προστεθούν και τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Άραξου και Καλαμάτας. Στη δεύτερη ομάδα, τα αεροδρόμια Σκιάθου, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου και ενδέχεται να προστεθούν τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου και Λήμνου. Το αεροδρόμιο Αγχιάλου θα είναι "μπαλαντέρ", δηλαδή μπορεί να το επιλέξει ο επενδυτής της πρώτης ή της δεύτερης ομάδας.
Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα για το Δημόσιο, όπως είπε ο κ. Εμίρης, θα υπάρξει συμβατικό εφάπαξ αντάλλαγμα, όπως επίσης και ποσοστό από τα έσοδα, το οποίο θα πρέπει να αποδίδει ετησίως ο παραχωρησιούχος.
Για τα τέλη, προβλέπεται ότι, σε πρώτη φάση, θα παραμείνουν αμετάβλητα και, στη συνέχεια, εφόσον ο παραχωρησιούχοι επενδύσουν στην αναβάθμιση των υποδομών των αεροδρομίων- όπως θα προβλέπεται και από τη σύμβαση- τότε θα δίνεται η δυνατότητα να αυξηθούν, παραμένοντας ωστόσο στον μέσο όρο ανταγωνιστικών αεροδρομίων.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα προχωρήσει μέσα στον μήνα παράλληλα με τις μαρίνες, περιφερειακά λιμάνια, αλλά και έργα που αφορούν τον τουρισμό. "Πρόκειται για έργα που "συνεργάζονται" μεταξύ τους και θα αναβαθμίσουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Εμίρης.
Τη διαχείριση των αεροδρομίων για τα οποία δεν θα επιτευχθεί η παραχώρηση χρήσης τους, θα αναλάβει μία νέα εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο (ΑΕΔΙΠΑ). Η εταιρεία αυτή θα στελεχωθεί με αποσπασμένους υπαλλήλους της ΥΠΑ και θα ξεκινήσει να λειτουργεί τρεις μήνες μετά το πέρας της διαδικασίας παραχώρησης και θα έχει αρχική διάρκεια 20 έτη, με δυνατότητα επέκτασης. Σε δεύτερο χρόνο και με στόχο να διατηρήσει την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη λειτουργία των αεροδρομίων, θα μπορεί να παραχωρήσει τη διοίκηση και λειτουργία της σε ιδιωτικό φορέα, με τη σύναψη Σύμβασης παραχώρησης της Διοίκησης και Διαχείρισης.
Η εταιρία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα χρηματοδοτηθεί από:
- Τα έσοδα από τη χρήση που θα καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρίες.
- Τα έσοδα από εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της.
- Τα έσοδα από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττεται από τα αεροδρόμια, η χρήση των οποίων έχουν δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές.
"Σπατόσημο"
Σε ό,τι αφορά το "σπατόσημο", όπως είπε ο υπουργός, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου τέλους που θα το αντικαταστήσει, το 2014 και το οποίο θα επεκταθεί και στα αεροδρόμια που παραχωρούνται, προκειμένου να καλύπτουν το κόστος λειτουργίας όσων αεροδρομίων δεν αξιοποιηθούν από ιδιώτες, αλλά και το κόστος χρηματοδότησης των άγονων γραμμών.
Αεροδρόμιο Καστελίου
Το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, ο υπουργός, το χαρακτήρισε ζήτημα εξέχουσας σημασίας, επισημαίνοντας πως ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του θα γίνει μετά την ανακοίνωση λύσης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για στήριξη της χρηματοδότησής του.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε πως το Δημόσιο δεν θα βάλει χρήματα για την κατασκευή του, αλλά θα δίδεται τμήμα των τελών του αεροδρομίου Ηρακλείου «Καζαντζάκης». Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα κλείσει όταν θα είναι έτοιμο το Καστέλι.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες μέρες, θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των Υπεραστικών Οδικών Μεταφορών, ενώ ως το τέλος του μήνα θα έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα περιουσιακά στοιχεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
"Πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες με την ΕΕ και το χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει κανονικά" δήλωσε, χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες και έχει δεσμευθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr/

Read more...

ΤΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΙΚΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...
Μπορεί να είναι φωτογραφία της στιγμής, τα γκάλοπ που θα βγουν την Κυριακή και θα εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου από τη ΝΔ, σημασία έχει πάντως ότι εκεί που η ΝΔ προηγείτο, το...
κλίμα γύρισε και μάλιστα με διαφορές που θα κινούνται από 3% έως 4%. Οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε δυο κύματα. Το πρώτο τελείωσε σήμερα το απόγευμα. Το δεύτερο αύριο το μεσημέρι. Εάν υποθέσουμε ότι αυτά τα στοιχεία είναι σχετικά, σίγουρα ΔΕΝ θα είναι σχετικά τα στοιχεία στην πρόθεση ψήφου. Για να διαπιστώσουμε εάν ανοίγει η διαφορά λόγω της πτώσης της ΝΔ ή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα φανεί το πραγματικό πολιτικό κλίμα των ημερών...
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις Πορεία διαμαρτυρίας στρατιωτικών το Σάββατο ενάντια στις περικοπές


  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα.

Παρόμοια συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις 13 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Επίσης εκκρεμούν οι συναντήσεις τους με τους κ.κ Τσίπρα, Παπαρήγα και Βενιζέλο και σταδιακά θα αποφασίσουν για τους επόμενους τρόπους αντίδρασής τους.

Οι απόστρατοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τις διπλές περικοπές στις συντάξεις τους και για τη δικαίωσή τους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη η οποία σε πρώτο βαθμό (το πρωτοδικείο Αθηνών όπως αναφέρθηκε) έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη τη σχετική διάταξη στο τρίτο μνημόνιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...