Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ψηφοφορία στην απερχόμενη Βουλή Αποσύρεται η Βουλγαρία από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Σόφια, Βουλγαρία
Η βουλγαρική Βουλή, με 115 ψήφους έναντι 25, επικύρωσε την κυβερνητική απόφαση να αποσυρθεί από το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.

Η σχετική εισηγητική έκθεση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα ξεπερνούσε  το 1 δισ. ευρώ (πρόκειται μόνο για την συνεισφορά της Βουλγαρίας), την οδήγησαν να φέρει στη Βουλή το σχέδιο.

Οι εισηγητές μίλησαν για την αδυναμία εκτέλεσης του έργου στις σημερινές οικονομικές συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από αυτές που επικρατούσαν το 2007, όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ρωσίας-Ελλάδα-Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ, ο οποίος προσφάτως παραιτήθηκε οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, είχε από το 2011 επικαλεστεί περιβαλλοντικούς λόγους και την βιωσιμότητα του σχεδίου για την ακύρωση του έργου.

Ο αγωγός, μήκους 282 χιλιομέτρων θα μετέφερε 35 εκατ. τόνους ρωσικού πετρελαίου το χρόνο στην Αλεξανδρούπολη, μέσω Βουλγαρίας παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

* Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή o απερχόμενος βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον Αντώνη Σαμαρά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: