Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Φορο-σοκ για 700.000 μικρομεσαίους και μπλοκάκια...


Διπλό φορο-σοκ για μικρομεσαίους και «μπλοκάκια»
Στην άμεση προώθηση νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που θα πλήξουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελευθέρους επαγγελματίες συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές.  
 Στο...
νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν ή λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να υποστηριχθεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών 26% στο 29% και τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ίδιους φορολογούμενους από το 55% στο 100%.  

 Οι διατάξεις 

  Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των «θεσμών» συμφωνήθηκε: 
  1. Να εξομοιωθεί πλήρως το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων (εμπορικών, βιοτεχνικών, παροχής, υπηρεσιών) και των ελεύθερων επαγγελματιών με το πρόσφατα διαμορφωθέν καθεστώς για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Αυτό σημαίνει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το 26% στο 29% για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή θα γίνει σταδιακά, από το 25% στο 28% για τη χρήση του 2015 και από το 28% στο 29% για τη χρήση του 2016.  
 2. Να νομοθετηθεί άμεσα η ήδη συμφωνηθείσα από τις 12 Ιουλίου, ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλόγραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.

 Επιβαρύνσεις   

Οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις θα έχουν ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή αυξημένο από το 26% στο 28% και στη συνέχεια επί του αυξημένου κύριου φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί με 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής του κύριου φόρου θα αυξηθεί στο 28% και η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περεταίρω από το 75% στο 100%. 

"Ελεύθερος Τύπος"

Read more...

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με κυβέρνηση μειοψηφίας...


Βίτσας: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με κυβέρνηση μειοψηφίας
«Η κυβέρνηση, η οποία θα διαχειριστεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το χρέος, πρέπει να είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην..
εφημερίδα «Αγορά». Kαι προσθέτει ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί μία κατάσταση στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανάλογα με τον νόμο, θα ψηφίζεται από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, πολιτικά ετερόκλητες. Άρα, με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αναβάπτισης και συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης μέσα από τη λαϊκή εντολή».

Ο κ. Βίτσας τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι «είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει απλή αναλογική σε όλους τους θεσμούς του κράτους, ξεκινώντας από τις βουλευτικές εκλογές, φθάνοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπου αλλού εκδηλώνεται εκλογική διαδικασία. Η απλή αναλογική πρέπει να θεσμοθετηθεί και συνταγματικά, σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην είναι το εκλογικό σύστημα αντικείμενο, κάθε φορά, της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και κυβέρνησης».

Read more...

Ρομπόλης: Λείπουν 3,7 δισ. ευρώ για τις συντάξεις...


Ρομπόλης: Λείπουν 3,7 δισ. ευρώ για τις συντάξεις ώς το 2016
...ώς το 2016...
Δραματικά είναι τα στοιχεία για το έλλειμμα στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τα οποία παρουσιάζει ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ,Σάββας Ρομπόλης. 

Διαπιστώνεται έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων ώς το 2016, ενώ...
100.000 νέοι αναμένεται να προστεθούν στις λίστες ανεργίας ώς το τέλος της επόμενης χρονιάς, υποστηρίζει σε συνεντευξη του στην "Ημερησία". 

Ειδικότερα, αναφέρει ότι στο τέλος του 2016 το ποσοστό της ανεργίας θα βρίσκεται στο 28%, δηλαδή οι άνεργοι θα έχουν φτάσει σε 1,4 εκατομμύρια. 

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Ρομπόλης τονίζει: «Η επικαιροποίηση των μελετών για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και ειδικότερα για τον κλάδο των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) αναδεικνύει ότι το ετήσιο έλλειμμα της κύριας ασφάλισης κατά την περίοδο 2015-2016 ανέρχεται στο επίπεδο των 2,4 δισ. ευρώ και το ετήσιο έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης σε 1,3 δισ. ευρώ».

BHMA

Read more...

Αλλαγές στον ΦΠΑ, απαιτούν οι δανειστές...


Αλλαγές στις πρόσφατες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ ζητούν οι δανειστές, με το σκεπτικό ότι είτε υπάρχουν αδικαιολόγητες εξαιρέσεις, είτε το καθεστώς είναι...
πολύπλοκο.

Το κουαρτέτο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγορά», ζητά μεταξύ άλλων, να υπαχθεί το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο 23%, δηλαδή εκτός από τα φροντιστήρια, να αυξηθούν τα δίδακτρα όλων των ιδιωτικών σχολείων, κολεγίων, ιδιωτικών ΙΕΚ ακόμη και οι σχολές οδηγών, στις οποίες για ορισμένες κατηγορίες διπλωμάτων υπάρχει μηδενικός συντελεστής.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν τώρα να αλλάξει πάλι ο συντελεστής για το βόειο κρέας και να ξαναπάει στο 13% από το 23%, καθώς και να υπάρξουν ισοδύναμα για μετατάξεις και άλλων προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή.

Επίσης, πρότειναν στην ελληνική πλευρά
Παράλληλα, ζητούν:
- Να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ ως έχει και το 2016
- Άρση της ρύθμισης για εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στην εφορία
- Να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%, βάσει τεκμηρίων, όσοι δεν έχουν εισόδημα αλλά διαθέτουν ακίνητο ή Ι.Χ.
- Να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες από το 27,5% στο 55%.
- Υποβολή δηλώσεων μέχρι 30 Απριλίου κάθε χρόνο, αντί 30 Ιουνίου
- να «ξηλωθούν» ψηφισμένα μέτρα «κοινωνικού χαρακτήρα» που χαρακτηρίστηκαν μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τα τεκμήρια για τους ανέργους.

Read more...

Κουτσούμπας: Κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Λαφαζάνη...


«Μόνον η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και γνήσια φιλολαϊκή, αφού την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ τη συνδέει με συνολικό σχέδιο και πρόγραμμα για την οικονομία και...
την κοινωνία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, διαγραφή του χρέους, με τον λαό αποφασισμένο και οργανωμένο, στο πλαίσιο μιας γνήσιας εργατικής- λαϊκής εξουσίας» δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «είναι άλλο πράγμα φυσικά, οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των άλλων κομμάτων, στους οποίους το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συζήτησης και συστράτευσης».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «στρατηγικές λιτότητας στην Ευρώπη προωθούν και οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, αλλά και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι 'φίλοι' του κ. Τσίπρα». Επιπλέον τόνιζε πως «αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι οι ανταγωνισμοί διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η διαπάλη της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, της Γερμανίας με τη Γαλλία κλπ, δεν αφορούν στην προστασία λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά στο ποιος απ' αυτούς θα έχει περισσότερα κέρδη για τους ομίλους του, ποιος θα ηγεμονεύει στην Ευρώπη, στον κόσμο. Εκεί εντάσσεται η συζήτηση για τη λιτότητα».

Ερωτηθείς αν φοβάται πως ένα κόμμα στ' αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας έδωσε την εξής απάντηση: «Τέτοια κόμματα στιλ Λαφαζάνη που υπαινίσσεστε, παίζουν πάντα τον ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική- λαϊκή αφύπνιση, στον ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας του. Στις προηγούμενες δεκαετίες τους έχουμε γνωρίσει ως 'εσωτερικό', ως ΕΑΡ, ως Συνασπισμό, ως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικοί καιροσκόποι, με αντιφατικές και αδιέξοδες πολιτικές που η μόνη συμβολή τους είναι να χάνει ο λαός και η χώρα, το κίνημα, πολύτιμο χρόνο».

Τέλος, για το δημοψήφισμα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανάφερε ότι «το 62% του 'όχι' το πήρε ο κ. Τσίπρας μαζί με τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, και το έκανε ένα μεγάλο 'ναι' σε νέο μνημόνιο».

Read more...

Παπαδημούλης: «Ερρίφθη ο κύβος» για δημιουργία νέου κόμματος...


Παπαδημούλης: «Ερρίφθη ο κύβος» για δημιουργία νέου κόμματος από την «Αριστερή Πλατφόρμα»
...από την «Αριστερή Πλατφόρμα»...
Το νέο κόμμα του Π. Λαφαζάνη φαίνεται, πως, είναι προ των πυλών κι ο Δ. Παπαδημούλης έσπευσε να κάνει το πρώτο...
σχόλιο στο Twitter.
  Φαίνεται οτι «ερρίφθη ο κύβος» για δημιουργία νέου κόμματος από την «Αριστερή Πλατφόρμα», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και ζήτησε, αυτό, να γίνει τουλάχιστον «ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά»...


Read more...

Συνοπτικό» το νέο Μνημόνιο Πιθανότατα τη Δευτέρα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή


Πιθανότατα τη Δευτέρα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την κύρωση του νέου Μνημονίου από τη Βουλή το αργότερο έως τις 18 Αυγούστου έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση, με διασταυρωμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως επιχειρείται έως τη Δευτέρα να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα.

Πρέπει να σημειωθεί πως κανονικά το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα μπορέσει ψηφισθεί πριν επαναλειτουργήσει η Βουλή στις 17 Αυγούστου, εκτός εάν υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα για άνοιγμα της Ολομέλειας νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα συναρμόδια υπουργεία υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη των διατάξεων με τα προαπαιτούμενα και το πλέον πιθανόν είναι αυτά να κατατεθούν στην Βουλή τα επόμενα δύο 24ωρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε ως «ημερομηνία-κλειδί» την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας πως τότε θα διαφανεί εάν μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στηρίξεως είναι εφικτή πριν από τις 20 Αυγούστου.

Το «συνοπτικό» Μνημόνιο
Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει το προσχέδιο του Μνημονίου από την Επιτροπή, ώστε να διατυπώσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της.

Βασικό σενάριο στο οποίο έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM είναι πως το 2015 η ύφεση θα ανέλθει στο 3,3% και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κάτω του 1%.

Το κείμενο του νέου Μνημονίου θα είναι ολιγοσέλιδο και θα προβλέπει μόνον τους βασικούς άξονες πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το Μνημόνιο θα εξειδικευτεί σε βάθος τους επόμενους μήνες με την Ελλάδα να λαμβάνει για αυτό τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μορφή της τεχνικής βοήθειας που θα προσφέρει η Κομισιόν προβλέπεται στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην τελική ευθεία Reuters: Συμφωνία ώς την Τρίτη και εκταμίευση ώς τις 20 Αυγούστου


Reuters: Συμφωνία ώς την Τρίτη και εκταμίευση ώς τις 20 Αυγούστου
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ώς την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι πιθανό να γίνει ώς την 20ή Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, τότε η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ώς την Πέμπτη.
Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει η ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας.
Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α -μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών. Ορισμένες χώρες, πάντως, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Απόφαση "βόμβα" από τον Άρειο Πάγο ...


Απόφαση βόμβα από τον Άρειο Πάγο για τους ασυνεπείς ενοικιαστές
...για τους ασυνεπείς ενοικιαστές...
Η οικονομική δυσχέρεια, δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής ενός μισθώματος, ούτε απαλλάσσει έναν ενοικιαστή από τις συνέπειες της υπερημερίας - αποφάσισε ο Άρειος Πάγος αποφαινόμενος σε μια περίπτωση αντιδικίας Δήμου της Βορείου Ελλάδος με ιδιώτη ενοικιαστή, που αφορούσε την...

τύχη ενός ενοικιαζόμενου ακινήτου.

Το ακίνητο εκμισθωνόταν από ιδιώτη για τη χρήση του ως εστιατορίου. Ο εν λόγω ενοικιαστής, το 2008 είχε καθυστερήσει να καταβάλει στον ΟΤΑ-ιδιοκτήτη του ακινήτου, νοίκια οκτώ μηνών, δημιουργώντας συνολικά οφειλή 7500 ευρώ. Κατά το τέλος του 2008, ο Δήμος κατήγγειλε τη σύμβαση, και με αγωγή του αξίωσε να του επιστραφεί το ακίνητο. Σύμφωνα με το νόμο, η καταγγελία της σύμβασης επιτάσσει την αποπληρωμή της οφειλής εντός μηνός, αλλιώς η συμφωνία λύεται και το ακίνητο αποδίδεται στον ιδιοκτήτη. Ο ενοικιαστής δεν κατέβαλε τα ενοίκια εντός των προβλεπόμενων από την νομοθεσία τριάντα ημερών, αλλά τα κατέβαλε σε δύο δόσεις από τον δεύτερο μέχρι τον έκτο μήνα.

Κατά την εκδίκαση της αγωγής του ιδιοκτήτη στο Εφετείο, ο ιδιώτης δήλωσε πως η καθυστέρηση εξόφλησης της οφειλής του, οφειλόταν σε οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε λόγω προβλημάτων υγείας συγγενικού του προσώπου. Υποστήριξε επίσης, πως η εφαρμογή των προθεσμιών, οδηγούσε σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Εφετείο δεν δικαίωσε τον ιδιώτη, αλλά έκρινε πως όφειλε να αποδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη του λόγω της καθυστέρησης της αποπληρωμής των ενοικίων. Η αίτηση αναίρεσης του ενοικιαστή στον Άρειο Πάγο δεν άλλαξε την απόφαση αυτή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η καθυστερημένη καταβολή των οφειλομένων μετά την παρέλευση των προθεσμιών, επιφέρει μεν απόσβεση της οφειλής, πλην όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση για απόδοση του μισθίου - και για να συνεχιστεί η μίσθωση του ακινήτου από τον ίδιο ενοικιαστή, χρειάζεται να συναφθεί νέα σύμβαση. 

Οι λόγοι υγείας συγγενικού προσώπου που είχε επικαλεστεί ο ενοικιαστής προκειμένου να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων, απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος σημείωσε πως η οικονομική δυσχέρεια δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής του μισθώματος και δεν απαλλάσσει τον ενοικιαστή από τις συνέπειες της υπερημερίας. Όσο για την αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικές διαφορές όπως είναι οι μισθωτικές.

Read more...

Γιάννης Δραγασάκης «Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία»


«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική.
dragasakis
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι: «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».
Σχετικά με τις 100 δόσεις, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι: «θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους».
Σύμφωνα με τα προγραμματισμένα θέματα των διαπραγματεύσεων, αύριο Σάββατο στις 11 θα συνεχισθούν οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:
1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
2) τα «κόκκινα» δάνεια,
3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της
4) πρόωρης συνταξιοδότησης.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής, προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Σε αυτό συμμετείχαν οι υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Θα περιλαμβάνει την κρατική περιουσία και μελλοντικά έσοδα από πετρέλαια


Με ορίζοντα 30ετίας και αποθεματικό 50 δισ.ευρώ το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Οι ελληνικές αρχές ήλθαν σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ,  ολοκληρώνοντας έτσι ένα μέρος από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
tameio idiotikopoiseon
Σύμφωνα με  αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.).
Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο μ' αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως μεταξύ άλλων η Νορβηγία, η Αυστραλία, κ.ά.
Τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, γεγονός που δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας - υδρογονάνθρακες, κ.λπ.
Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Για παράδειγμα μπορεί να συμφωνηθεί ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τραίνο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια. Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ' ανάγκη από την πώληση ακινήτων του δημοσίου. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος ζωής [30 χρόνια] δίνει την δυνατότητα στο Ταμείο να «καλλιεργήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως στα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους - καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι, κ.λπ., όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (1/2) και χρέος (1/2).
Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα  θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία, διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης..
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κύπρος: Μετά το 2017 θα αυξηθούν οι μισθοί του Δημοσίου...



Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να επικυρωθεί από τα σωματεία των δημοσίων υπάλληλων στην Κύπρο (ΣΕΚ και ΠΕΟ) η συμφωνία που επετεύχθη με την κυβέρνηση Αναστασιάδη για τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Μετά από...
διαπραγματεύσεις επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για ανανέωση με τετραετή διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων που καθορίζουν τις μισθολογικές αυξήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει για την περίοδο 2015 και 2016 μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Για το 2017 και το 2018 προβλέπεται πως θα δοθούν αυξήσεις που θα διασφαλίζουν ότι η ποσοστιαία αύξηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.


Read more...

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ...


Ποια μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ...
Η απαγόρευση της πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει το σύστημα εισροών – εκροών, η...
ιχνηθέτηση των καυσίμων και η απογραφή όλων των δεξαμενών καυσίμων άνω των 4 τόνων είναι μεταξύ των μέτρων στα οποία κατέληξε η Μόνιμη Διυπουργική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που συνεδρίασε την Πέμπτη για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τα πρατήρια, που θα πρέπει να βρίσκονται στον λευκό κατάλογο της ιστοσελίδας του ΥΠΟΙΚ, η σχετική Υπουργική απόφαση είναι η πρώτη που θα υπογραφεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και η ανάγκη εξέτασης νέων θεσμικών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποφάσισε, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα εξής:

Α. Την επίσπευση με τους πλέον ταχείς ρυθμούς της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ειδικότερα:

1. Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών – εκροών.
2. Χρήση μοριακών ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα.
3. Τοποθέτηση GPS σε πλωτά και επίγεια μεταφορικά μέσα καθώς και SLOPS (υγρά απορρίμματα πλοίων).
4. Εντατικοί έλεγχοι αν εφαρμόζεται ο νόμος περί τοποθέτησης συστήματος εισροών-εκροών στις τελωνειακές αποθήκες.
5. Σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των προβλεπόμενων τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών.

Β. Την παρέμβαση με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

1. Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου-συντονισμού.
2. Εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές.
3. Σύστημα σφράγισης σε επίγεια μεταφορικά μέσα ενεργειακών πόρων και αποσφράγισης μόνο από τον πρατηριούχο.
4. Σύνταξη Μητρώου Δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 τόνων.

Στη χθεσινή σύσκεψη της Μόνιμης Διυπουργικής Επιτροπής για τη καταπολέμηση της Διαφθοράς, προήδρευσε ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας κ. Παναγιώτης Νικολούδης, και συμμετείχαν (τα τακτικά μέλη) ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για τη Διαφάνεια κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παύλος Πολάκης, ο Γενικός Γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο κ. Μιχάλης Καλογήρου νομικός σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά και εξειδικευμένοι συνεργάτες τους...


Read more...

Η Ρωσία κατέστρεψε τόνους τροφίμων από την Ευρώπη...


Η Ρωσία κατέστρεψε με μπουλντόζα μεγάλη ποσότητα τυριού που παρήχθηκε στη Δύση και τόνους άλλων τροφίμων που εισήχθηκαν κατά παραβίαση των κυρώσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προοϊόντων.

Ένας... οδοστρωτήρας συνέθλιβε επί μία ώρα εννέα τόνους τυριού. Μια άλλη παρτίδα επρόκειτο να καεί. Κούτες με μπέικον αποτεφρώθηκαν. Ροδάκινα και ντομάτες επρόκειτο, επίσης, να συνθλιβούν από ελκυστήρες.

Πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές δυτικών προϊόντων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η καταστροφή των τροφίμων έχει προκαλέσει την κατακραυγή οργανώσεων κατά της φτώχειας που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στους φτωχούς. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και θρησκευτικοί ηγέτες. Ένας από αυτούς αποκάλεσε τις ενέργειες «τρελές, ανόητες και πρόστυχες».

Περισσότεροι από 285.000 άνθρωποι υπέγραψαν ηλεκτρονικά καλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιννα μοιράσει τα τρόφιμα στους φτωχούς.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές και ελλείψεις που πλήττουν τους πολίτες. Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων φθάνει το 20%.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια ρώσοι πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι η καταστροφή των τροφίμων ήταν «πραγματικός θρίαμβος του ανθρωπισμού».

Η ΕΕ παρέχει βοήθεια σε εξαγωγείς γαλακτομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών για να μειώσει τον αντίκτυπο των ρωσικών κυρώσεων σε αυτά τα αγαθά. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το «δίκτυο ασφαλείας» για τον γαλακτομικό τομέα της Ευρώπης παραμένει μέχρι το Μάρτιο του 2016 και για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινά μπλόκα στους δρόμους ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες διοργανώνουν και οι βέλγοι συνάδελφοί τους. Ζητούν υψηλότερες τιμές για την παραγωγή τους, λέγοντας ότι παλεύουν να επιβιώσουν...

Read more...

Κως: Ετοιμάζουν επιχειρήσεις-σκούπα...


Πρόσφυγες σε πρόχειρους καταυλισμούς στην Κω
...για τους πρόσφυγες...
Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν το νησί της Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του...
περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στη διαχείριση και αντιμετώπισή του, είναι το γεγονός ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα.


Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή, νόμου που δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του μεταναστευτικού.


Ο νόμος έλυσε πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης κατά το δυνατόν των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μετά από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:


1. Να ζητηθεί, η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτίριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.


2. Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω, όπου θα που διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος θα επιλεγεί από τις Αστυνομικές Αρχές και μόνο.


3. Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.


4. Να δρομολογηθεί επιχείρηση - σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κ.λπ.


Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:


«Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο, η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης Πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό, εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες. Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...