Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Συνοπτικό» το νέο Μνημόνιο Πιθανότατα τη Δευτέρα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή


Πιθανότατα τη Δευτέρα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την κύρωση του νέου Μνημονίου από τη Βουλή το αργότερο έως τις 18 Αυγούστου έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση, με διασταυρωμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως επιχειρείται έως τη Δευτέρα να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα.

Πρέπει να σημειωθεί πως κανονικά το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα μπορέσει ψηφισθεί πριν επαναλειτουργήσει η Βουλή στις 17 Αυγούστου, εκτός εάν υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα για άνοιγμα της Ολομέλειας νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα συναρμόδια υπουργεία υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη των διατάξεων με τα προαπαιτούμενα και το πλέον πιθανόν είναι αυτά να κατατεθούν στην Βουλή τα επόμενα δύο 24ωρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε ως «ημερομηνία-κλειδί» την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας πως τότε θα διαφανεί εάν μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στηρίξεως είναι εφικτή πριν από τις 20 Αυγούστου.

Το «συνοπτικό» Μνημόνιο
Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει το προσχέδιο του Μνημονίου από την Επιτροπή, ώστε να διατυπώσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της.

Βασικό σενάριο στο οποίο έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM είναι πως το 2015 η ύφεση θα ανέλθει στο 3,3% και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κάτω του 1%.

Το κείμενο του νέου Μνημονίου θα είναι ολιγοσέλιδο και θα προβλέπει μόνον τους βασικούς άξονες πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το Μνημόνιο θα εξειδικευτεί σε βάθος τους επόμενους μήνες με την Ελλάδα να λαμβάνει για αυτό τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μορφή της τεχνικής βοήθειας που θα προσφέρει η Κομισιόν προβλέπεται στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: