Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Αργά η γρήγορα θα ελεγχθούν» Βαλαβάνη: Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, ενώ μπορούν, θα βρουν την Εφορία


Βαλαβάνη: Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, ενώ μπορούν, θα βρουν την Εφορία
Η Νάντια Βαλαβάνη συνομιλεί με τον Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προειδοποίηση ότι αργά η γρήγορα θα ελεγχθούν από την Εφορία οι οφειλέτες οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Απορρίπτοντας τις προτάσεις για φορολογικό έλεγχο εκείνων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση - ώστε να καταδειχθεί αν μπορούσαν να πληρώσουν και δεν το έκαναν ή όντως δεν είναι σε θέση σήμερα να το κάνουν - η κ. Βαλαβάνη είπε χαρακτηριστικά:

«Αν θέλουμε να μην μπουν ας το κάνουμε έτσι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτρεπτικό από αυτό. Αν θέλουμε να είμαστε καθαροί πρέπει να το αντιστρέψουμε: Να πούμε όσοι δεν θα μπουν ενώ μπορούν (εξαιρούμενων ούτως ή άλλως όσων έχουν δικαστικές εμπλοκές) να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει η Εφορία».

Κατά την τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου, η κ. Βαλαβάνη αντέκρουσε τις έντονες αμφιβολίες που εξέφρασαν τόσο η ΝΔ όσο και το Ποτάμι για την επιτυχία της ρύθμισης, επισημαίνοντας ότι ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως θα πετύχει.

Η υπουργός δεν αποδέχθηκε την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται καν στον τίτλο του «περί επανεκκίνησης της Οικονομίας».

Το νομοσχέδιο είναι άρτιο και αποτελεί ένα συνολικό ρυθμιστικό σχέδιο, αντέτεινε η υπουργός, δηλώνοντας ταυτοχρόνως υπερήφανη ότι «δεν μάς το έδωσε κανείς ούτε μας το διόρθωσε», αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει στην εφαρμογή του ουσιαστικά και θετικά την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αμφισβητούν τον τίτλο του νομοσχεδίου μόνο όσοι δεν έχουν τον βραχνά της αιχμαλωσίας σε ένα χρέος που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Μόνο αυτοί δεν βλέπουν ότι μια ρύθμιση για το χρέος, ουσιαστικά τελική, δεν συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας απελευθερώνοντας ανθρώπους που ακόμη και σήμερα συλλαμβάνονται και επιχειρήσεις, που έχουν παγωμένους τους λογαριασμούς και δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτα» είπε η αρμόδια υπουργός.

Μάλιστα, εξήγησε ότι αυτοί είναι 3,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν έως 3.000 κι άλλα 3,7 εκατ. που δεν μπορούν να αποπληρώσουν έως 5.000 ευρώ.

Σχετικώς με τα άρθρα για τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρσή τους, έδωσε, επίσης, απαντήσεις, ενώ και ειδικώς για το άρθρο 24, για την εταιρεία παράκτιο μέτωπο που αντέδρασε με σφοδρότητα η ΝΔ, είπε πως πλέον είναι άρτιο πολιτικά και τεχνικά. Δεσμεύτηκε δε να μελετήσει και να δεχθεί προτάσεις των κομμάτων, όπως για τη ρύθμιση χρεών των δημοτών προς Νομικά Πρόσωπα.

Αναφορικά με τις «τριγωνικές συναλλαγές» (άρθρο 21), η αν. υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, λέγοντας πως επιχειρεί να πατάξει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και να επιτύχει τη μείωση των τιμών των προϊόντων. Σχετικώς με τα άρθρα 16 και 17 επισήμανε πως δεν δημιουργούν συγκεντρωτισμό στον υπουργό - όπως αιτιάται η αντιπολίτευση - παρά πρόκειται για εξουσιοδοτικές διατάξεις από τις οποίες δεν κινδυνεύει η αυτοτέλεια της γενικής γραμματείας.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης, τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την ανάγκη της οικονομίας για μεγαλύτερη ρευστότητα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η συμμόρφωση στις νέες ρυθμίσεις συνεπάγεται μια σειρά από ευεργετήματα για τον οφειλέτη, όπως, για παράδειγμα, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και η άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων.

Όπως τόνισε «δημιουργείται το πλαίσιο όχι μόνο για την προστασία των μικροοφειλετών, αλλά και για τον άμεσο τερματισμό των διώξεων απέναντί τους». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις διατάξεις του άρθρου 21, με το οποίο επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις τριγωνικές συναλλαγές, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της για πάταξη της φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από τις έκνομες δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρήσεων παραβατών».

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα υπέρ των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς θεσπίζεται ευνοϊκότερος τρόπος φορολόγησης του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει για φορολογούμενους χωρίς εισόδημα, ενώ προβλέπεται η κατάργηση της ελάχιστης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε περίπτωση απόκτησης εισοδήματος μόνον από τόκους και ακίνητα.

Όπως ακόμη σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός δικαιότερου φορολογικού πλαισίου τροποποιούνται μια σειρά από διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ και επίσης επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προκύπτουν για μία σειρά από υπόχρεους, όπως είναι για παράδειγμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος και αφορούν στην πολυπλοκότητα και την ασάφεια του παρόντος καθεστώτος.

Τέλος, επισήμανε ότι η ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων συνιστά μία εκ των βασικών παραμέτρων του νομοσχεδίου, το οποίο πέρα από το εισπρακτικό κομμάτι λαμβάνει μέριμνα και για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, τη συντήρηση των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και την ανάσχεση του υφεσιακού κλίματος της οικονομίας και την επανεκκίνησή της.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Απόστολος Βεσυρόπουλος, αφού δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα τηρήσει τη στάση της απόλυτης άρνησης που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μη ψηφίζοντας καν την προηγούμενη ρύθμιση για τη διευθέτηση των οφειλών, παρά θα στηρίξει τις ευνοϊκές για τον κόσμο διατάξεις, εξέφρασε τις ενστάσεις του κόμματός του σε σειρά άρθρων και πρότεινε βελτιώσεις σε άλλα.

Για παράδειγμα, ζήτησε να συμπεριληφθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και κυρίως προς τις ΔΕΥΑ, ώστε να είναι ολοκληρωμένο το πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ.

Σαν στρεβλώσεις και αλλαγές επί τω δυσμενέστερω, ο κ. Βεσυρόπουλος εκτίμησε την απαλλαγή προσαυξήσεων και προστίμων, όπως και την επέκταση του ορίου οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση άνω του 1 εκατ. ευρώ.

«Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός περιπτώσεων ή κατ' ελάχιστον, να υπάρξουν σαφή κριτήρια και διασταυρώσεις για το αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις στους μεγαλοφειλέτες, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο ευνοϊκό πλαίσιο ρυθμίσεων» είπε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούν να ενταχθούν αυτοί που αποδεδειγμένα έχουν αλλά δεν πληρώνουν, «κι αυτό μπορεί εύκολα να διακριβωθεί από τις διασταυρώσεις στοιχείων που αφορούν καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία».

Εξήγησε, πάντως, πως η καλοπιστία με την οποία η ΝΔ αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο και το πλαίσιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να εξαλείψει τις σοβαρές ενστάσεις για τα άρθρα εκείνα (16, 17, 21 και 24) που δεν σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία και ζήτησε να αποσυρθούν.

Από τη ΧΑ, ο Γιώργος Γαλέος είπε πως το νομοσχέδιο δεν δικαιολογεί ουδόλως τον τίτλο του περί «…επανεκκίνησης της οικονομίας», διερωτώμενος «πώς θα γίνει αυτό, με τα λεφτά που θα μαζέψετε από κάποιους που δεν έχουν να πληρώσουν και ό,τι μπορέσουν θα το δώσουν ή παίρνοντας κάποια ακίνητα, βάζοντάς τα στον αέρα για ένα διάστημα;»

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας έρχεται με ανάπτυξη και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν βλέπουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως αντιθέτως κινείται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αμφισβήτησε τόσο την ουσία, όσο και τον τύπο του νομοσχεδίου περί μέτρων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, επισημαίνοντας πως ούτε ο τίτλος του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε όμως αποδοτική θα είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Αιτιολόγησε πως είναι χειρότερη και από αυτές των Στουρνάρα και Χαρδούβελη - οι οποίες ούτως ή άλλως δεν πέτυχαν - αφού η προτεινόμενη διάταξη «διαχειρίζεται τα ίδια και τα ίδια», δίνει απλώς τη δυνατότητα σε εκείνους που ρύθμισαν τα χρέη τους να επανενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ δίνει και λάθος κίνητρα.

Ζήτησε εξάλλου να αποσυρθούν τα άρθρα 21, 24 και το 31, ώστε να υπάρξει διαβούλευση, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα ίδια με κείνα που κατηγορούσε για εισαγωγή άσχετων διατάξεων στα νομοσχέδια και κατεπειγουσών ρυθμίσεων, που δεν ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισμό αυτό.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως επιβεβαιώθηκε η ΚΟ του κόμματός του, ότι το προεδρείο άνοιξε επικίνδυνες ατραπούς με την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, «τους έχετε δώσει το δικαίωμα να έρχονται καθημερινά και να παίζουν τα επικίνδυνα επικοινωνιακά τους παιχνίδια».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε πως διατηρείται το αντιλαϊκό περιβάλλον, που συνέβαλε στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, ενώ δεν γίνεται και καμία απολύτως μείωση των χρεών, νομιμοποιούνται τα χαράτσια και η φοροεπιδρομή.

Ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ που περιλαμβάνει τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις, κουρεύει χρέη που προέρχονται από τα άδικα μέτρα, τα νοσήλια και το σύνολο των χρεών για μια οικογένεια έως 20.000 ευρώ και διευκολύνονται οι υπόλοιποι να αποπληρώσουν (το σύνολο των επιβαρύνσεων να μην ξεπερνάει το 10% στην εφορία).

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Καμμένος σχολίασε πως ο λόγος για τον οποίο σε ρύθμιση βρίσκονται μόλις 2 δισ. από τα 77 δισ. των χρεών είναι διότι ο κόσμος είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει, για να επισημάνει ότι τη λύση τη φέρνει το νομοσχέδιο και να ζητήσει να στηριχθεί από όλους και από το άλφα έως το ωμέγα «παρά τις όποιες αδυναμίες του, οι οποίες θα διορθωθούν, διότι πρώτη φορά υπάρχει ένα ελληνικό σχέδιο να συζητήσουμε».

O Γιάννης Κουτσούκος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού είναι συνέχεια των ρυθμίσεων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ με βελτιώσεις, και δεν θα το υπονομεύσει όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε τότε πρόταση νόμου για τη λεγόμενη «σεισάχθεια».

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τις τριγωνικές συναλλαγές, ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι αποτελούν παραδοχή ως ορθών των όσων κατηγορούσε στο παρελθόν και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη.

Τέλος, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στη συγχώνευση της ΕΤΑΔ στο «υποτιθέμενο νέο Ταμείο», σχολιάζοντας πως μόνο το ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει τώρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

47,8% στην εκτίμηση ψήφου Πλησιάζουν το 50% τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση


Αύξηση στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συντριπτική υπεροχή της κυβέρνησης σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα αναδεικνύει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».
parapolitika
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 41,9% έναντι 18,4% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,3%, Ποτάμι με 4,9%, ΚΚΕ με 3,9%, ΑΝΕΛ με 3,8%, ΠΑΣΟΚ με 3%.
Στην εκτίμηση ψήφου το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτινάσσεται στο 26,7%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 57,8% έναντι 21,1% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,1%, Ποτάμι με 5,6%, ΚΚΕ με 4,5%, ΑΝΕΛ με 4,4%, ΠΑΣΟΚ με 3,4%.
Αναλυτικά, η εκτίμηση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ 47,8%
ΝΔ 21,1%
Χρυσή Αυγή 6,1%
ΠΑΣΟΚ 3,4%
ΑΝΕΛ 4,4%
ΚΚΕ 4,5%
Ποτάμι 5,6%
Ένωση Κεντρώων 2,1%
ΚΙΔΗΣΟ 2,2%
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ 41,9%
ΝΔ 18,4%
Χρυσή Αυγή 5,3%
Ποτάμι 4,9%
ΚΚΕ 3,9%
ΑΝΕΛ 3,8%
ΠΑΣΟΚ 3%
Κίνημα 2%
Ένωση Κεντρώων 1,9%

Πηγή: left.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής Αλ.Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε-Ποσό 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για κοινή ανάγνωση της απόφασης από όλες τις πλευρές.
tsipras
Ο κ.Τσίπρας κατέστησε σαφές, πως την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα έχει η ελληνική πλευρά ενώ οι συναντήσεις θα διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
«Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων χρόνων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, όπως είπε ότι, στη Σύνοδο Κορυφής αναγνωρίστηκε πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής να δοθεί ποσό 2 δισ. ευρώ στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.
Ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία» δήλωσε και πρόσθεσε  ότι, «η αξιολόγηση αναφέρεται στο σύνολο του προγράμματος».
Oποιαδήποτε εκταμίευση της επόμενες δόσης θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί παρουσιάσουν μια αποτίμηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και αυτή εγκριθεί από το Eurogroup, δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Επανέλαβε ότι βάση αναφοράς είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πως πρέπει να παρουσιαστεί από την Ελλάδα ένας λεπτομερής κατάλογος μεταρρυθμίσεων.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη στο Eurogroup τον Φεβρουάριο, αν και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.
«Κάθε παράγραφος της συμφωνίας μετράει», είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υποβάλει στην ΕΕ έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει νέες προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά ζητήματα όπως οι συντάξεις ή οι φόροι «εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις, σημείωσε η Άγγ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.
Η κ. Μέρκελ επέμεινε, όπως είχε τονίσει και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα κεφάλαια αφού εγκριθεί ο «ολοκληρωμένος» κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν στην ΕΕ.
Ποσό 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα από κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στο 2015, όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νόμιμο το εξωτραπεζικό επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες


pistotikes-kartes-arxeio
Νόμιμο είναι σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο το «εξωτραπεζικό» επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες που επιβάλλουν οι τράπεζες.
Τους δικαστές απασχόλησε υπόθεση καταναλώτριας που τον Νοέμβριο του 2004 υπέγραψε σύμβαση για έκδοση πιστωτικής κάρτας με τραπεζικό επιτόκιο 15,90%, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο συμβατικό (τραπεζικό) επιτόκιο για την απόκτηση και χρήση της πιστωτικής κάρτας ανερχόταν τότε σε 8%.
Σημειώνεται ότι με την εισφορά, έφθανε στο 16,50%.
Παρά το ότι η καταναλώτρια δικαιώθηκε από το Εφετείο, οι δικαστές του Αρείου Πάγου έκριναν ότι δεν είναι παράνομο το επιτόκιο, ότι δεν είναι άκυρος ο όρος και η σύμβαση που κατήρτισαν τα δύο μέρη, ενώ δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου για να θεμελιωθεί αξίωση από τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, ούτε από τις διατάξεις του νόμου 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.
Επιπλέον, δεν παραβιάσθηκε η θεμελιώδης αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια, επισημαίνει ο Άρειος Πάγος.
Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι οι οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου ήταν για την καταναλώτρια σαφώς περιγεγραμμένος και προσδιορισμένος και η καταναλώτρια, μπορούσε να αντιληφθεί με πλήρη σαφήνεια την αναλαμβανόμενη υποχρέωση ως προς το ύψος του επιτοκίου του».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ζαν Κλοντ: Δύο δισ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση για την Ελλάδα...



Το ποσό που θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Oπως είπε ο Ζαν Κλοντ, αμέσως μετά την...
ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους φτωχούς πολίτες, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ένα πρόβλημα στο οποίο, όπως τονισε, πρέπει να δοθεί μια λύση.

«Υπάρχει θέμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και η ΕΕ θα παρέχει επιπλέον βοήθεια στην χώρα για αυτό», είπε, σημειώνοντας πως τα κονδύλια «θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση... 

Read more...

Επεισόδια στις Σκουριές...


Επίθεση αστυνομικών σε διαδηλωτές...

Επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις της Αστυνομίας και διαδηλωτές που...
αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού έγιναν, πριν από λίγη ώρα, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Από τη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς, όπου υπήρχε συγκέντρωση, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, διαδηλωτές κατάφεραν, με τη χρήση οχημάτων 4x4, να πλησιάσουν σε πλαϊνή είσοδο των εγκαταστάσεων της επένδυσης για να δουν την καταστροφή που καταγγέλλουν ότι έχει γίνει στο δάσος. Βρήκαν, όμως, μπροστά τους δύναμη της Αστυνομίας, που τους έφραξε τον δρόμο προς την είσοδο.

Τότε, κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να παρακάμψουν το μπλόκο, κινούμενοι μέσα από το δάσος και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών...
topontiki.gr





Read more...

Εισαγγελική παρέμβαση...


Εισαγγελική παρέμβαση για τα χρυσαυγίτικα φυλλάδια μίσους
... για τα χρυσαυγίτικα φυλλάδια μίσους...

Την παρέμβαση της εισαγγελέως ρατσισμού προκάλεσαν φυλλάδια στα οποία αναγράφεται...
«Έξω οι Λαθρομετανάστες» - «Χρυσή Αυγή, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Αντικείμενο της ποινικής έρευνας είναι η διάπραξη των αδικημάτων Δημόσιας και δια του Τύπου υποκίνησης βίας και μίσους κατά προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και συνεχή απειλή για την ζωή, την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, αλλά και η συμμετοχή σε οργάνωση που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση ρατσιστικών πράξεων.

Η επίμαχη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα φυλλάδια που αναφέρει η Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, έχει προσδιοριστεί το Σάββατο το βράδυ στα γραφεία του νεοναζιστικού κόμματος στον σταθμό Λαρίσης...
πηγή avgi.gr

Read more...

Τι θα συμβεί έως τις 20 Αυγούστου...






...με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Γράφημα της «Le Monde»...
Η Ελλάδα ανέλαβε στη χθεσινή οκταμερή να υποβάλει εντός των προσεχών ημερών μία ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, να αναλάβει τον έλεγχο και...
να πάρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα χρήματα που χρειάζεται απεγνωσμένα να αποφύγουν την οικονομική ασφυξία, αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ της η «Le Monde» με τίτλο: «Η Ελλάδα, στο κυνήγι του χρήματος, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις». 



Η Αθήνα θα παρουσιάσει «μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία είχαν προηγουμένως αναφερθεί σε ελάχιστη πρόοδο σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.
Στη συνέχεια η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει με ημερομηνίες τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας:

-27 Μαρτίου: Αξιολόγηση Ελλάδος από τον οίκο αξιολόγησης Moody's 
-1η Απριλίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό επειγόντως στις ελληνικές τράπεζες
-15 Απρίλιου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την νομισματική της πολιτική
-6 Μαΐου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να «ρίξει» ρευστό στις ελληνικές τράπεζες
-11 Μαΐου: Συνεδρίαση του Eurogroup
-15 Ιουνίου: Συνεδρίαση του Eurogroup
-30 Ιουνίου: Τελειώνει η 4μηνη παράταση του προγράμματος
-20 Ιουλίου-20 Αυγούστου: Η ΕΚΤ αγοράζει 7 δισ. δολάρια ελληνικά ομόλογα

protothema.gr

Read more...

Παραιτείται ο Iταλός υπουργός Μεταφορών...


Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών
Έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του Δημοσίου...
Ο Iταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι, κατά την ομιλία του στην ιταλική βουλή, επισημοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο ...
Λούπι, από τα κύρια στελέχη του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, τόνισε ότι «δεν ζήτησε ποτέ χάρες για το γιο του με στόχο να του εξασφαλίσει κάποια θέση εργασίας». Το μόνο που αναγνώρισε ως ενδεχόμενο λάθος του ήταν το ότι ο γιος του κράτησε ένα πολύτιμο ρολόι το οποίο του είχε προσφερθεί ως δώρο την ημέρα που πήρε το πτυχίο του από ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας.

Η υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του Λούπι αφορά έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του δημοσίου στα πλαίσια της δημιουργίας σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και αυτοκινητοδρόμων.

Ο Λούπι, ως υπουργός, συνεργάσθηκε στενά με το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου, Έρκολε Ινκάλτσα, που φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο και άμεσα συμφέροντα στην επιλογή των εταιριών που έπρεπε να αναλάβουν την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

«Δεν βαρύνομαι από καμία ποινική ευθύνη, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχω κληθεί να απολογηθώ», δήλωσε ο Λούπι. Σε ό,τι αφορά τυχόν «πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε ότι «χάρη στην διεύθυνση τεχνικών υποδομών του υπουργείου του ενισχύθηκε το βασικής σημασίας σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, στην Ιταλία».

Ο Μαουρίτσιο Λούπι υπογράμμισε επίσης, ότι «αφήνει την θέση του υπουργού κρατώντας ψηλά το κεφάλι» και πως «θεωρεί ότι ο οικογενειακός ρόλος του πατέρα και συζύγου προέχουν αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο κεντροδεξιός παραιτηθείς υπουργός δήλωσε ότι «δεν του άσκησε καμία απολύτως πίεση για να εγκαταλείψει την κυβέρνηση». Οι πολιτικοί σχολιαστές όμως συνεχίζουν να τονίζουν ότι κατά τις περασμένες ημέρες ο Ρέντσι δεν στήριξε τον Λούπι με κάποια δήλωση συμπαράστασης ή έστω και με έμμεσο πολιτικό μήνυμα.

Read more...

Τα ζευγάρια της 8άδας Επανάληψη τελικού με Ατλέτικο-Ρεάλ στα προημιτελικά


Επανάληψη τελικού με Ατλέτικο-Ρεάλ στα προημιτελικάAθήνα
Ο περυσινός τελικός επαναλαμβάνεται αλλά αυτή τη φορά στη φάση των προημιτελικών του Champions League, καθώς η κληρωτίδα έβγαλε το σπουδαίο ζευγάρι της Ατλέτικο Μαδρίτης με τη Ρέάλ Μαδρίτης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες της ισπανικής πρωτεύουσας έχουν ήδη αναμετρηθεί έξι φορές τη φετινή σεζόν (θα φτάσουν δηλαδή τις οκτώ!), με την Ατλέτικο να μετράει τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες.
Σπουδαία παιχνίδια αναμένεται να γίνουν και στο ζευγάρι της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπαρτσελόνα, δύο ομάδων που συναντήθηκαν και στη φάση των ομίλων και μοιράστηκαν τις νίκες.
Η Μπάγερν Μονάχου θα αντιμετωπίσει την Πόρτο (το ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1987, όταν οι Πορτογάλοι είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο), ενώ η Γιουβέντους θα κοντραριστεί με τη Μονακό.
Tα ζευγάρια:

Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα
Ατλέτικο Μαδρίτης-Ρεάλ Μαδρίτης
Πόρτο-Μπάγερν
Γιουβέντους-Μονακό
Σημειώνεται πως φέτος δεν θα γίνει και η κλήρωση για τις «διασταυρώσεις» των ημιτελικών, αλλά στις 24 Απριλίου θα γίνει νέα κλήρωση για την ανάδειξη των δύο ζευγαριών της τετράδας.

Οι ημιτελικοί θα γίνουν 5-6 και 12-13 Μαΐου, ενώ ο τελικός του Champions League στις 6 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Το πρόγραμμα

Πρώτοι αγώνες 

Τρίτη 14 Απριλίου
Ατλέτικο Μαδρίτης-Ρεάλ Μαδρίτης
Γιουβέντους-Μονακό

Τετάρτη 15 Απριλίου
Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα
Πόρτο-Μπάγερν Μονάχου

Επαναληπτικοί αγώνες

Τρίτη 21 Απριλίου
Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν
Μπάγερν Μονάχου-Πόρτο

Τετάρτη 22 Απριλίου
Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης
Μονακό-Γιουβέντους
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας Η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Βαρουφάκη


Εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
foitites
Οι διαδηλωτές  ζητούν να επιστραφούν 187 εκατομμύρια που, όπως καταγγέλλουν, «έχουν κλαπεί» από τα αποθεματικά των πανεπιστημίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δημοσκόπηση Με την πρωτοφανή διαφορά του 26,5% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ


Εντυπωσιακό προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση.
syriza
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 42,8% έναντι ποσοστού 16,3% που καταγράφει η ΝΔ ενώ  ακολουθούν το ΚΚΕ με 3,9%, η Χρυσή Αυγή με 3,6%, το Ποτάμι με 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2% και το ΠΑΣΟΚ με 2%.
dimoskopisi
Συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με την ψήφο απόρριψης και την αποχή φτάνει το 19,6%.
Το 50% των πολιτών εκτιμά ότι, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με τους εταίρους ενώ το 49% εκτιμά ότι, η ΕΕ πρέπει να  βοηθήσει τη χώρα μας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νομισματική Ένωση Το δικό του «ευρώ» θέλει να δημιουργήσει ο Πούτιν!


Το δικό του κοινό νομισματικό χώρο θέλει να δημιουργήσει ο Ρώσος Πρόεδρος.
putin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στους ομολόγους του, τού Καζακστάν και της Λευκορωσίας να εξετάσουν οι τρεις αυτές χώρες το ενδεχόμενο δημιουργίας νομισματικής ένωσης.
Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον ομόλογό του τού Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν για να συζητήσουν οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις αυτές χώρες-- όλες τους μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μίας πολιτικής και οικονομικής ένωσης κρατών αποτελούμενης από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με επικεφαλής τη Ρωσία.
Ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα η ουκρανική σύγκρουση να τερματιστεί σύντομα και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι οι αρχές του Κιέβου θα εφαρμόσουν σταδιακά τις συμφωνίες (για τον τερματισμό της κρίσης), οι οποίες συνήφθησαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Η Ελληνική κυβερνηση δεσμεύθηκε να υποβάλει πλήρη λίστα με μεταρρυθμίσεις


image
Η “Σύνοδος των Οκτώ” που συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησε να κινηθεί στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προσφέροντας μεγαλύτερη ορατότητα στο -ενίοτε- θολό τοπίο των προθέσεων των εμπλεκόμενων πλευρών. Μόνο που τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει, γεγονός που αποτυπώνεται σε κάθε ανακοίνωση και κάθε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Στην τρίωρη συνάντηση μετείχαν, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, η Angela Merkel, ο Francois Hollande, ο Donald Tusk, ο Jeroen Dijsselbloem, ο Jean Claude Juncker, ο Mario Draghi και ο Uwe Corsepius. Όλοι μαζί επιχείρησαν να κάνουν κοινή “ανάγνωση” της συμφωνίας του Eurogroup του Φεβρουαρίου και προσδιόρισαν τις “στάσεις” στο δρομολόγιο της ελληνικής κυβέρνησης με προορισμό τη χρηματοδοτική στήριξη: ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις, μετά Eurogroup, μετά κεφάλαια.
Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης ανέφερε τα εξής:
“Μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις προσεχείς ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία: οι συνομιλίες θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τα τεχνικά στοιχεία θα γίνονται στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατό”.
Ζωντανή η διαπραγμάτευση
Νωρίτερα, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του στην οκταμερή συνάντηση, που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως μετέδιδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πηγές, η οκταμερής συνάντηση επιβεβαίωσε την πάγια θέση της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Από το 2018 τέρμα στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο για τους πολίτες της ΕΕ


ubs_2159393b
Προκαταρκτική συμφωνία για την αυτόματη, από το 2018, ανταλλαγή πληροφοριών υπέγραψε η Ελβετία με την Κομισιόν, μια εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των εύπορων πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι κρύβουν εδώ και χρόνια τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ελβετικές τράπεζες.
Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστραλία, ενώ επίκειται ακόμη μία με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν αφορούν περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων από προηγούμενα έτη. Τέτοιας φύσεως συμφωνίες έχουν συναφθεί σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελβετίας και Βρετανίας, αλλά και με την Αυστρία.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αντανακλά τη σταδιακή φθορά του καθεστώτος τραπεζικού απορρήτου που ισχύει στην Ελβετία από το 1934. «Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την απόλυτη φορολογική διαφάνεια ανάμεσα στην Ελβετία και την Ε.Ε.
Είμαι βέβαιος ότι θα μας ακολουθήσουν οι γειτονικές χώρες. Αυτή η διαφάνεια είναι μείζονος σημασίας για να συλλέξει κάθε χώρα τα φορολογικά έσοδα που της οφείλονται», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ελβετία θα ξεκινήσει σε μία διετία τη συλλογή στοιχείων από τις τράπεζες, και τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2018, θα ενεργοποιηθεί η αυτόματη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Είναι πιθανό, ωστόσο, να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Ελβετία για την έγκριση ή μη της προκαταρκτικής συμφωνίας.
Ολες αυτές οι συμφωνίες στηρίζονται στη σύμβαση του ΟΟΣΑ που αποδέχθηκαν από κοινού τα μέλη του G20 τον Φεβρουάριο του 2014 και θέτει κοινά κριτήρια για την ανταλλαγή πάσης φύσεως πληροφοριών που αφορά όλους τους λογαριασμούς και τα εισοδήματα πελατών από κάθε παίκτη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όχι μόνον τράπεζες.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελβετία έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες για την άρση του καθεστώτος τραπεζικού απορρήτου. Αφενός, οι κυβερνήσεις της Δύσης έπρεπε να επιβάλουν κάποια φορολογική δικαιοσύνη σε ένα περιβάλλον λιτότητας και ύφεσης, αλλά και αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα από τους πλουσίους φοροφυγάδες.
Αφετέρου, η ελβετική κυβέρνηση βρέθηκε «στριμωγμένη» έπειτα από τις ποινικές διώξεις εις βάρος ελβετικών τραπεζών από ξένες κυβερνήσεις, με αφετηρία την υπόθεση της UBS στις ΗΠΑ.
Προκειμένου να μη διασύρεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της ελβετικής οικονομίας, από μια σειρά σκανδάλων, η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μη θέσει εμπόδια στη συνεργασία τραπεζών με ξένες κυβερνήσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένων νομικών υποθέσεων.
Το 2009, η UBS πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ, δίνοντας στοιχεία χιλιάδων Αμερικανών πελατών της. Μία πενταετία μετά, η Credit Suisse δήλωσε ένοχη σε συνωμοσία για φοροδιαφυγή και πλήρωσε πρόστιμο 2,6 δισ. δολάρια.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Financial Times: Απόλυτη η αποτυχία του Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής


tsipras-sinodos-korifis7
Κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες “ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του”.
Το δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι στη συνάντηση απορρίφθηκαν οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για άδεια έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ και εκταμίευση κάποιας υπο-δόσης από τα 7,2 δισεκατομμύρια, αφού συνάντησαν τη σθεναρή άρνηση του Μάριο Ντράγκι και της Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να επιταχύνει τα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων όμως απέτυχε να εξασφαλίσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι η Ευρωτράπεζα έχει ήδη παρέχει στήριξη άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και ότι η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση αυτών των χρημάτων για την αγορά περαιτέρω εντόκων.
Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυρία Μέρκελ απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα για πρόωρη εκταμίευση των 1,9 δισ. που κρατά η ΕΚΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή μέρους -κι όχι του συνόλου – των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν χρήματα προς τη χώρα μας εάν η Αθήνα δεν υιοθετήσει το σύνολο των απαιτούμενων αλλαγών.
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος έθεσαν στον κ. Τσίπρα χθες θέμα συμπεριφοράς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ειδικότερα, φαίνεται ότι ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να κάνει συστάσεις στον υπουργό του, αναφορικά και με την έκθεσή του στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Β. Παπανδρέου: Είναι ολοφάνερη η άκαιρη και συνδυαστική στοχοποίησή μου...



Αναφορά της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου...
Έγγραφο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απέστειλε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, στον απόηχο πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τη διεξαγωγή ελέγχου από το ΣΔΟΕ των περιουσιακών της στοιχείων.

Αφού παραθέτει τα περιουσιακά της στοιχεία, υποστηρίζει ότι...
«δεν υφίσταται καμία εύλογη αφορμή για τη διενέργεια του ελέγχου», για την οποία πάντως και ζητά να ολοκληρωθεί άμεσα και να της χορηγηθεί αντίγραφο του πορίσματος, προκειμένου να αποκαταστήσει δημόσια το όνομά της. 

Ζητά ακόμα περαιτέρω έρευνα των κινήτρων της «παράνομης διαρροής» και των άλλων περιστάσεων της «άκαιρης και ατεκμηρίωτης», όπως την χαρακτηρίζει, στοχοποίησής της, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει την τιμωρία όσων εν γνώσει τους, επιχείρησαν να την καταστήσουν ύποπτη συμπεριφοράς που απάδει σε πολιτικό πρόσωπο, καθόσον «με τον τρόπο που διεδόθησαν τα ανωτέρω, ετρώθη ήδη η τιμή και η υπόληψή μου, επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαιώματός μου να στραφώ κατά παντός υπαιτίου, που θα προκύψει από την έρευνα», όπως λέει.

Διαβάστε ολόκληρη της αναφορά-αίτηση της πρώην υπουργού προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου : 

Προς την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΑΝΑΦΟΡΑ - ΑΙΤΗΣΗ
Βάσως Παπανδρέου του Ανδρέα, κατοίκου Αθηνών, οδός Ακαδημίας 28.

Αξιότιμη κα Εισαγγελεύ, 

Από πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο και με υπερμέγεθες εσωτερικό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, πληροφορήθηκα ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί έλεγχο για τα περιουσιακά μου στοιχεία. 

Ως πολίτης αυτής της χώρας και με μακρά πορεία στα δημόσια πράγματα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ενωμένης Ευρώπης, θεωρώ ως αυτονόητη και θεμελιώδη την υποχρέωσή μου να αποδέχομαι κάθε νόμιμο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές με προθυμία και πνεύμα θετικής συνεργασίας. Ιδίως όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και το Νόμο. Η δεδομένη προθυμία μου και ετοιμότητα καθίσταται ολοφάνερη, διότι, προσωπικά και εγώ έχω παρέμβει και πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων και δημοσίων υπαλλήλων.

Από την ανάμειξή μου στα κοινά και συνεχώς μέχρι και σήμερα καταθέτω ανελλιπώς τις κάθε είδους αναγκαίες δηλώσεις (φορολογικές – «πόθεν έσχες»), όπως προβλέπεται στον νόμο. Από αυτές προκύπτει ότι κατέχω: 

- Ένα διαμέρισμα 143 τ.μ. στο Χαλάνδρι που το αγόρασα το 1993 με δάνειο. 
- Ένα γραφείο στην οδό Ακαδημίας 140 τ.μ. που το αγόρασα το 2005 με τα χρήματα από την πώληση δύο διαμερισμάτων που κληρονόμησα από την αδελφή της μητέρας μου. 
- Ένα αγρόκτημα 6 στρεμμάτων και μια αγροτική κατοικία 50 τ.μ. που κληρονόμησα από τη μητέρα μου. 
- Ένα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητο HONDA, 1300 κυβικών, το οποίο απέκτησα το έτος 2010.

Έχω καταθέσεις στις ελληνικές (μόνο) τράπεζες, από τα νόμιμα εισοδήματά μου ως Βουλευτή, Υπουργού και Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Δεν έχω κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Ούτε στην Ελλάδα. Ούτε στο εξωτερικό. Δεν έχω άλλα τραπεζικά ή χρηματιστηριακά προϊόντα ή τίτλους. Δεν συμμετέχω, με οποιαδήποτε ιδιότητα, σε οποιαδήποτε εταιρία ή επιχείρηση. Και φυσικά δεν έχω οποιαδήποτε σχέση με εξωχώριες (off shore) εταιρίες. 

Δεν υφίσταται λοιπόν καμία εύλογη αφορμή για τη διενέργεια του ελέγχου. Αντίθετα, η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής, πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, που διακρίνεται από συνθήκες σκληρής δοκιμασίας του Λαού και πολιτική αβεβαιότητα, και η αμεσότητα της διαρροής του εγγράφου του ΣΔΟΕ, δημιουργούν τις συνθήκες να πληγεί η τιμή και η υπόληψή μου. Χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία και αφορμή. Είναι ολοφάνερη η άκαιρη και συνδυαστική στοχοποίησή μου σε θέματα ηθικής και καθαρότητας στη δημόσια δράση μου. Η πορεία μου στον κοινωνικό και πολιτικό μου βίο υπήρξε και είναι διαφανέστατη και όσοι επιχείρησαν να τη σπιλώσουν, καταδικάστηκαν αμετακλήτως.

Συνεπώς ζητώ από Εσάς να δώσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας τις κατάλληλες οδηγίες προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες, ώστε ο έλεγχος να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί άμεσα. Ζητώ, επίσης, να παραγγείλετε τη χορήγηση σε εμένα αντιγράφου του πορίσματος που θα συνταχθεί, προκειμένου να καταστεί δυνατό να αποκαταστήσω δημόσια το όνομά μου από την επελθούσα προσβολή και να στραφώ κατά των υπαιτίων.

Επίσης, εφόσον επιβεβαιωθούν και από τη δική σας πλευρά, όπως ακραδάντως εκτιμώ, οι πιο πάνω ισχυρισμοί μου, Σας ζητώ να προχωρήσετε σε περαιτέρω έρευνα των κινήτρων, της παράνομης διαρροής και των άλλων περιστάσεων της άκαιρης και ατεκμηρίωτης στοχοποίησής μου, που έγινε χωρίς να συντρέχει οποιαδήποτε ένδειξη ή τεκμήριο. Αυτονόητο είναι ότι θα ζητήσω την τιμωρία όσων, εν γνώσει τους, επιχείρησαν να με καταστήσουν ύποπτη συμπεριφοράς που απάδει σε πολιτικό πρόσωπο, καθόσον με τον τρόπο που διεδόθησαν τα ανωτέρω, ετρώθη ήδη η τιμή και η υπόληψή μου, επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαιώματός μου να στραφώ κατά παντός υπαιτίου, που θα προκύψει από την έρευνα.

Πιστεύω ότι η προστασία και υπεράσπιση της νομιμότητας δεν περιορίζεται μόνο στη δίωξη των αξιόποινων πράξεων. Περιλαμβάνει και την προστασία του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, οσάκις επιχειρείται η υπονόμευσή του από τον αδικαιολόγητο και ατεκμηρίωτο διασυρμό των προσώπων που το έχουν υπηρετήσει με εντιμότητα. 

Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος να στραφώ κατά παντός υπευθύνου που θα προκύψει εκ της ερεύνης.

Πληρεξούσιό μου και αντίκλητο διορίζω τον Δικηγόρο Αθηνών Ιωάννη Παπαδογιαννάκη (Α.Μ ΔΣΑ 4756, κατοίκου Αθηνών, Πλατεία Βικτωρίας αρ. 5 τηλ. 2108237325), τον οποίο εξουσιοδοτώ να καταθέσει και την παρούσα Αναφορά- Αίτησή μου.

Αθήνα, 19/3/2015
Με τιμή 

Βάσω Παπανδρέου

real.gr

Read more...