Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής Αλ.Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε-Ποσό 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για κοινή ανάγνωση της απόφασης από όλες τις πλευρές.
tsipras
Ο κ.Τσίπρας κατέστησε σαφές, πως την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα έχει η ελληνική πλευρά ενώ οι συναντήσεις θα διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
«Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων χρόνων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, όπως είπε ότι, στη Σύνοδο Κορυφής αναγνωρίστηκε πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής να δοθεί ποσό 2 δισ. ευρώ στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.
Ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία» δήλωσε και πρόσθεσε  ότι, «η αξιολόγηση αναφέρεται στο σύνολο του προγράμματος».
Oποιαδήποτε εκταμίευση της επόμενες δόσης θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί παρουσιάσουν μια αποτίμηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και αυτή εγκριθεί από το Eurogroup, δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Επανέλαβε ότι βάση αναφοράς είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πως πρέπει να παρουσιαστεί από την Ελλάδα ένας λεπτομερής κατάλογος μεταρρυθμίσεων.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη στο Eurogroup τον Φεβρουάριο, αν και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.
«Κάθε παράγραφος της συμφωνίας μετράει», είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υποβάλει στην ΕΕ έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει νέες προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά ζητήματα όπως οι συντάξεις ή οι φόροι «εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις, σημείωσε η Άγγ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.
Η κ. Μέρκελ επέμεινε, όπως είχε τονίσει και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα κεφάλαια αφού εγκριθεί ο «ολοκληρωμένος» κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν στην ΕΕ.
Ποσό 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα από κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στο 2015, όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: