Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η Ελληνική κυβερνηση δεσμεύθηκε να υποβάλει πλήρη λίστα με μεταρρυθμίσεις


image
Η “Σύνοδος των Οκτώ” που συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησε να κινηθεί στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προσφέροντας μεγαλύτερη ορατότητα στο -ενίοτε- θολό τοπίο των προθέσεων των εμπλεκόμενων πλευρών. Μόνο που τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει, γεγονός που αποτυπώνεται σε κάθε ανακοίνωση και κάθε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Στην τρίωρη συνάντηση μετείχαν, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, η Angela Merkel, ο Francois Hollande, ο Donald Tusk, ο Jeroen Dijsselbloem, ο Jean Claude Juncker, ο Mario Draghi και ο Uwe Corsepius. Όλοι μαζί επιχείρησαν να κάνουν κοινή “ανάγνωση” της συμφωνίας του Eurogroup του Φεβρουαρίου και προσδιόρισαν τις “στάσεις” στο δρομολόγιο της ελληνικής κυβέρνησης με προορισμό τη χρηματοδοτική στήριξη: ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις, μετά Eurogroup, μετά κεφάλαια.
Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης ανέφερε τα εξής:
“Μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις προσεχείς ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία: οι συνομιλίες θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τα τεχνικά στοιχεία θα γίνονται στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατό”.
Ζωντανή η διαπραγμάτευση
Νωρίτερα, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του στην οκταμερή συνάντηση, που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως μετέδιδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πηγές, η οκταμερής συνάντηση επιβεβαίωσε την πάγια θέση της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: