Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μιλώντας στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ Ο Αλ.Τσίπρας απειλεί τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους



«Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θα βρεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου», λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει «υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου» - Αν ψηφίσουν νέα μέτρα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, προειδοποιεί τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Νέα σφοδρή κόντρα γύρω από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατηγορηματική αντίθεση, που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα κυβερνητικά σχέδια σχετικά με την τύχη της ΔΕΗ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Επισκεπτόμενος τα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και μιλώντας στους εργαζόμενους ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.

«Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου» είπε απευθυνόμενος στους επίδοξους αγοραστές χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε στρέφοντας τα βέλη του προς τους κυβερνητικούς αρμόδιους: «Η ελληνική δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματικών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους  ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος». Παράλληλα προειδοποίησε τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως αν ψηφίσουν νέα μέτρα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Οι αποστροφές αυτές στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οι μάσκες πέφτουν μία- μία» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιες τοποθετήσεις του και οι απροκάλυπτες απειλές του εναντίον υπουργών και επενδυτών, αποκαλύπτουν τις ακραίες πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι τορπιλίζει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, «ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας». «Αυτή είναι η ιδεολογία του και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καταγγέλλουμε σε κάθε πολίτη που σκέφτεται το καλό της πατρίδας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Κεραυνοί Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εθνικό έγκλημα τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας, τονίζοντας ότι «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις» και επισημαίνοντας ότι «αλλού η κρατική ιδιοκτησία των δικτύων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, εδώ ο στόχος των πιο ακραίων και νεοφιλελεύθερων οπαδών είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Και βεβαίως η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι ότι αυτό το παιχνίδι της απαξίωσης του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την ιδιωτικοποίηση ως διαδικασία που θα παράξει νέα σκάνδαλα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την ιδιωτικοποίηση ως διαδικασία εκποίησης του δημόσιου πλούτου».

Πρόσθεσε δε σε υψηλούς τόνους: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα έχει γίνει ένα φτηνό πεδίο βολής. Πλιατσικολόγοι θα έρθουν να πάρουν και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν από το δημόσιο πλούτο».
«Κατά την άποψή μας», είπε ο κ. Τσίπρας, «εδώ έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Και με αυτά δεν μπορούμε να παίζουμε, είπε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».
 
«Ο Πρωθυπουργός ζητάει στήριξη από την τρόικα»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και γενικότερη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την θέση ότι ο κ. Σαμαράς δεν κάνει καμί διαπραγμάτευση με την τρόικα, ούτε καταθέτει κάποια εναλλακτική πρόταση, παρά μόνο «ζητάει χρόνο και στήριξη στις συζητήσεις με την τρόικα». «Χρόνο μπορεί και να του δώσουν, αν αυτό θεωρηθεί ότι είναι το καλύτερο, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν, για να υλοποιηθούν οι εγκληματικές επιλογές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς που μας κυβερνούν και ότι το «success story» είναι παραμύθι.

Το πρόβλημά τους, λοιπόν, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ότι έχουμε φτάσει να έχουμε πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστους, πάνω από 2 εκατομμύρια που ζουν στο όριο της φτώχειας και 30% ανέργους, 60% από τη νέα γενιά.

«Το πρόβλημά τους ξέρετε ποιο είναι; Ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα χάσουν την εξουσία μαζί με τα κουτάλια και τα ζουμιά. Να το πω λαϊκά και απλά. Γιατί το όργιο της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν σταμάτησε στα χρόνια του μνημονίου. Είναι εδώ, είναι παρόν και -επιτρέψτε μου την έκφραση- το αλισβερίσι των ιδιωτικοποιήσεων θα το γιγαντώσει το επόμενο διάστημα».
 
«Δεν θα προκηρύξουμε εμείς εκλογές»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τρικ δεν υπάρχουν και παιχνίδια, μέσα από τα οποία θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα. Ακούω τώρα, δήλωσε, να παραιτηθούμε από τις βουλευτικές έδρες, προκειμένου να γίνουν επαναληπτικές εκλογές. «Αυτό θα δυναμώσει την προοπτική της ανατροπής ή θα την αποδυναμώσει;» διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα προκηρύξουμε εκλογές. Θα το είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάνουν τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή και τη δεδηλωμένη αυτή την χάνουν, όταν αναπτύσσονται κοινωνικοί αγώνες μέσα στην κοινωνία και στους δρόμους, που καθιστούν αδύναμη την κοινοβουλευτική τους επιβίωση. Αυτός είναι ο δρόμος. Και είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό τον δρόμο έχουμε διανύσει μαζί πολλά χιλιόμετρα και μπορούμε να διανύσουν ακόμα περισσότερα. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τρικ. Σαν αυτά που σκεφτόντουσαν οι χρυσαυγίτες, για να απειλήσουν τον Σαμαρά μην τους βάλει φυλακή».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και κατέληξε, λέγοντας ότι «είναι κρίσιμο να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη, αλλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη».
protothema.gr

Read more...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,632 δισ. ευρώ τους πρώτους 9 μήνες του 2013



Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Μειώθηκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Πόσα ήταν τα έσοδα του κράτους
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,632 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013 έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 2,069 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,873 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά το 9-μηνο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε σημαντικά στα 2,657 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,719 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,273 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,728 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,033 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,716 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,371 δισ. ευρώ ή 4,1%, υψηλότερα έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 31,097 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 455 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου του 9μήνου. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η απόκλιση έναντι του στόχου μειώνεται καθώς στο 8μηνο ήταν 727 εκατ. ευρώ και στο 7-μηνο ήταν 1,601 δις ευρώ εξέλιξη την οποία αποδίδει κυρίως στις εισπράξεις των άμεσων φόρων κατά το μήνα Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Οι άμεσοι φόροι διαμορφώθηκαν στα 2,309 δισ ευρώ υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ ή 24,5% έναντι του μηνιαίου στόχου.
- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε σε 1,121 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας το μηνιαίο στόχο κατά 351 εκατ. ευρώ ή 45,6%.
- Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε σε 210 εκατ. ευρώ , 53 εκατ. ευρώ ή 33,8% υψηλότερα έναντι του στόχου.
- Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ανήλθαν σε 248 εκατ. ευρώ, 96 εκατ. ευρώ ή 62,9% υψηλότερα του στόχου.
- Οι λοιποί άμεσοι φόροι σε 392 εκατ. ευρώ, 48 εκατ. ευρώ ή 13,9% υψηλότερα έναντι του στόχου.
Αντίθετα, το Σεπτέμβριο υστέρησαν οι ακόλουθες κατηγορίες έμμεσων φόρων:
- Ο Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών ο οποίος ανήλθε σε 108 εκατ. ευρώ, 71 εκατ. ευρώ ή 39,5% χαμηλότερα του στόχου,
- ο Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα που διαμορφώθηκε στα 175 εκατ. ευρώ, 173 εκατ ευρώ ή 49,8% χαμηλότερα έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 323 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 92 εκατ. ευρώ ή 40% υψηλότερα έναντι του μηνιαίου στόχου των 231 εκατ. ευρώ.
"Προσωρινή" η απόκλιση στα έσοδα
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών "η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η απόκλιση των φορολογικών εσόδων που είχε παρουσιαστεί το α' επτάμηνο του έτους, ήταν προσωρινή και αντιμετωπίζεται σταδιακά με την είσπραξη των φόρων εισοδήματος και περιουσίας παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ)".
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 41,385 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,583 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,619 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,999 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,624 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,018 δις ευρώ ή σε ποσοστό 17,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,576 δισ. ευρώ ή ποσοστό 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,361 δισ. ευρώ ή ποσοστό 50,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

''ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΤΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ''...


«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, με αφορμή την πλήρη στήριξη που παρείχε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά όταν διατελούσε υπουργός Εθνικής Άμυνας...

Σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται ότι «για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η Ν.Δ. κάνει πλάτες στον εταίρο της και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ χάριν της μνημονιακής αλληλεγγύης και της παραμονής της στην κυβέρνηση».
«Σήμερα», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάλθηκε να μας κάνει να ξεχάσουμε τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που κατήγγειλαν τον κ. Βενιζέλο για τις τεράστιες ευθύνες του γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χαρακτηρίζοντάς  τον ως συνήγορο του Α. Τσοχατζόπουλου».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεσή της σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως «το μόνο που επιτυγχάνουν σήμερα είναι να εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά τέλος και στα περί «απόπειρας διάσπασης του εσωτερικού μετώπου έναντι των αντίδικων του ελληνικού δημοσίου» που του χρέωσε ο κ. Κεδίκογλου.
Όπως αναφέρει, «ο ελληνικός λαός δεν έχει δει κανένα μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου και καμία σχετική πρωτοβουλία, ενώ αντίθετα οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία, να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας και να παραληφθούν τα υποβρύχια».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8054.html

Read more...

Απέκλεισε νέες μειώσεις ο Βρούτσης - Σε εφαρμογή ο μαθηματικός τύπος για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις



Με τον νέο μαθηματικό τύπο ο υπολογισμός των εφάπαξ από 1.1.2014 και από 1.6.2014 ο υπολογισμός για τις επικουρικές. Διαβάστε τι θα ισχύει
Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1.1.2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.
Ο υπουργός δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή». Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».
Εφάπαξ και επικουρικές
Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Προηγουμένως είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος».
Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές.
«Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας».
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».
«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω» είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας: «ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο».
Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που εισήχθη με το νόμο 3863 για εφάπαξ και επικουρικές και που, όπως τόνισε «από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές».
ΑΤΛΑΣ
Κατά την ενημέρωση των βουλευτών, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι το ποσό που θα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένος κατά 2,1 δισ. το 2014, σε σχέση με φέτος.
Το υπουργείο θα προσπαθήσει να καλύψει αυτή τη μείωση με δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που κατατίθενται στη Βουλή, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα προσβλέπουν στην «ενίσχυση της εισφοροσυλλεκτικής δυνατότητας του συστήματος, θα είναι διατάξεις που θα θωρακίζουν το σύστημα και ιδίως τον τομέα των διασταυρώσεων».
Επίσης, στη δέσμη αυτών των μέτρων θα προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα φθάσει στο 95% της οριστικής, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.
Ειδικά για το «ΑΤΛΑΣ», ο Βρούτσης ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε ποσοστό 15% και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Θα περιλαμβάνει πλήρες ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους πολίτες και θα καταστήσει την έκδοση σύνταξης μια «καθαρά τυπική διαδικασία» που δεν απαιτεί περισσότερο από ένα μήνα.
Με το «ΑΤΛΑΣ» που θα έχει πλήρη εφαρμογή από 1.1.2015, δεν θα ξαναθεωρηθεί βιβλιάριο υγείας και δεν θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντιθέτως, θα αποδεσμευτεί προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ελέγχων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι ο «ΑΤΛΑΣ» θα θίξει οριστικά έναν τομέα.
«Θα θιγούν οι ειδήμονες του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που δεν προσέφεραν μέχρι σήμερα καλές υπηρεσίες για τη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΟΑΕΕ
Ο υπουργός Εργασίας, για μια ακόμη φορά, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το μέτρο για την επιβολή τέλους στο δύο τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, «θα ήταν ότι χειρότερο να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα» είπε.
Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν τελικά στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι που σήμερα είναι στον ΟΓΑ αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Ανέφερε όμως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η ασφαλιστική κλάση εκείνων που θα μεταφερθούν, θα είναι η ίδια με αυτή που πληρώνουν σήμερα.
Εκτιμήσεις για μειώσεις συντάξεων
Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μίλησε για διαρροές στον Τύπο από την Κυβέρνηση για τις περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ.
Προέβλεψε δε ότι πάμε σε μειώσεις των συντάξεων, στη βάση των ασφαλιστικών βιογραφικών. Για το ενδεχόμενο τα ελλείμματα των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και, όπως είπε, σε μειώσεις θα οδηγήσει και ο νέος υπολογισμός των συντάξεων από 1.1.2015.
Να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κοντογεώργος. Να απαντήσει πως θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τρόϊκας για νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, κάλεσε τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης. Όλοι όσοι βουλευτές ζήτησαν το λόγο επισήμαναν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις με τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεράσιμος Γιακουμάτος ζήτησε από το υπουργείο να δώσει στοιχεία για τους 700 συνταξιούχους που παίρνουν 8, 9 και 10 συντάξεις.
ΚΕΠΑ
Ως προς τον χρόνο αναμονής στα ΚΕΠΑ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται στα μέσα του επόμενου έτους, ο χρόνος αναμονής θα είναι 3 μήνες σε όλη τη χώρα.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε και το έργο ειδικής επιστημονικής επιτροπής που προσδιόρισε τις πρώτες 43 μόνιμες ασθένειες για τις οποίες οι ασθενείς δεν θα είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουν τους ελέγχους.
Ως προς τους δικαιούχους πολλών συντάξεων, όπως είπε, είναι περίπου 700 συνταξιούχοι και όλοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους με νόμιμο τρόπο, απόρροια όμως του πελατειακού συστήματος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://news247.gr/

Read more...

Στην Ελλάδα της κρίσης: Χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας - Ποιους κλάδους πλήττει η ανεργία



Συγκριτικά αποτελέσματα της ανεργίας στη χώρα μας από το 2009 μέχρι και σήμερα. Ποιοι κλάδοι απώλεσαν τους περισσότερους εργαζομένους. Διαβάστε αναλυτικά
Πάνω από 900.000 θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χάθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που δημοσιεύεται σήμερα.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2013 προκύπτουν οι ποιες κατηγορίες εργαζομένων που έπεσαν θύματα της κρίσης, αφού είδαν την πόρτα εξόδου από την εργασία τους.
Την κρίση πληρώνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι
Όπως αναφέρει το euro2day από τις 900.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ήταν αυτοί στους οποίους έπεσε όλο το βάρος, αφού 737.100 έχασαν τη δουλειά τους, ενώ από το Δημόσιο Τομέα αποχώρησαν 162.700.
Παράλληλα τονίζεται πως στο Δημόσιο Τομέα ο μεγαλύτερος αριθμός όσων αποχώρισαν επέλεξαν την συνταξιοδότηση, ή την αποχώρηση μέσω εθελουσίας εξόδου. Αντίθετα οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα στην καλύτερη περίπτωση να μπήκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπεριλαμβάνει στις χαμένες θέσεις εργασίας και πολλές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις πολύμηνων καθυστερήσεων πληρωμών, αλλά και τις μειώσεις μισθών.
Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank το καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας από το οποίο από το 7,7% του 2008, εκτινάχθηκε στο 24,2% το 2012 και αναμένεται πως θα φτάσει το 27% για το 2013.
Από ποιους τομείς τους Δημοσίου προήλθαν οι αποχωρήσεις
Από τις 162.700 χαμένες θέσεις του δημόσιου τομέα, μόνο οι 44.600 προέρχονται από την κεντρική δημόσια διοίκηση. Επιπλέον ξεχωρίζουν:
32.700 από την εκπαίδευση
10.200 από τις τράπεζες
9.600 από το χώρο της υγείας
6.800 από υπηρεσίες αποθήκευσης
3.500 από την ύδρευση
2.100 από τον αθλητισμό
Το ποσοστό μείωσης των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έφτασε στο 29,3%, που ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των κατηγοριών του άμεσου και του διευρυμένου δημόσιου τομέα.
Κατασκευές, οικοδομή και εμπόριο βούλιαξαν μέσα στην τετραετία
Στον ιδιωτικό τομέα οι κατασκευές, η οικοδομή και το εμπόριο ήταν μάτωσαν μέσα στην τελευταία τετραετία αφού οι απολύσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα του euro2day, κατά την τετραετία από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013, καταγράφηκαν 112.100 λιγότερες θέσεις εργασίας στις κατασκευές. Συγκεκριμένα
79.200 στην κατασκευή κτιρίων
107.300 στο λιανικό εμπόριο
36.500 στο χονδρικό εμπόριο
43.000 στην εστίαση
26.600 από το χώρο των επίπλων
26.200 από εμπορία και επισκευές αυτοκινήτων
25.700 από την ένδυση
Στις θέσεις των οικιακών βοηθών μειώθηκαν κατά 31.400.
Η εικόνα στην αγορά συμπληρώνεται από την ενδιάμεση μείωση του μέσου ωριαίου κόστους εργασίας κατά ποσοστό ανώτερο του 20%, όπως επίσης ότι σήμερα είναι σαφώς μεγαλύτερο το ποσοστό των απασχολούμενων που εργάζεται με σχέση μερικής απασχόλησης.

Read more...

Ξαναδήλωσέ το, ξαναπλήρωσέ το!...


Πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. 3843/2010 της Τ. Μπιρμπίλη) καλούνται μέσω ιδιώτη μηχανικού να ...
ενταχθούν στο νέο νόμο νομιμοποίησης αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος (Ν. 4178/2013 του Σ. Καλαφάτη).

Από τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, όπως γίνεται γνωστό από επίσημες πηγές του υπουργείου, άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκ νέου υποβολή των δηλώσεών τους.

Και στις δύο περιπτώσεις η υπαγωγή δεν είναι υποχρεωτική αλλά όσοι την αποφύγουν, λέει το υπουργείο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

Για αυθαίρετα

* Οι 385.535 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το Ν. 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου μπορούν να υποβάλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές προσφυγές και νέες περιπέτειες.

Ο λόγος είναι ότι εκδόθηκε επισήμως και είναι πλέον σε ισχύ η απόφαση του ΣτΕ που «κατεδαφίζει» το νόμο ως αντισυνταγματικό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με το Ν. 4014/2011 είναι απολύτως καλυμμένοι και ότι με μία απλή αίτηση μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατά συνέπεια, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Παπακωνσταντίνου με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει 912 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα, για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

Προβλέπεται συμψηφισμός προστίμων, ενώ αναμένεται η απόφαση επιστροφής των χρημάτων σε όσους έχουν καταβάλει μεγαλύτερα ποσά με τον προηγούμενο νόμο.

Για ημιυπαίθριους

* Οι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν δηλώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων και άλλων χώρων με το Ν. 3843/2010 μπορούν να υπαχθούν στο νέο Ν. 4179/13 ώστε η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 έτη να μετατραπεί σε οριστική νομιμοποίηση.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν εξοφλήσει το παράβολο και το πρόστιμο του νόμου Μπιρμπίλη προβλέπεται ότι, για να ενταχθούν στο νόμο Καλαφάτη, θα πληρώσουν ξανά πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 500 ευρώ για τις συνηθισμένες υπερβάσεις έως 4.000 ευρώ για υπερβάσεις άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι ιδιοκτήτες, που δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα πληρώσουν ξανά το παράβολο, αλλά θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του προστίμου.

Στατική επάρκεια

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει σε εφαρμογή την καταγραφή της στατικής επάρκειας των αυθαιρέτων που νομιμοποιούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής στο νέο νόμο Καλαφάτη. Σύμφωνα με σχέδιο υπουργικής απόφασης που δόθηκε σε διαβούλευση, προβλέπεται ότι για τα απλά κτήρια κατοικίας θα συμπληρώνεται σε ειδική φόρμα από τον ιδιώτη μηχανικό που κινεί τις διαδικασίες νομιμοποίησης «δελτίο δομικής τρωτότητας».

Για μεγαλύτερα κτήρια, ιδίως αυτά που εξυπηρετούν χρήσεις συνάθροισης κοινού (ξενοδοχεία, γραφεία κ.ά.), θα απαιτείται ολοκληρωμένη στατική μελέτη.

Η υποβολή τεχνικής έκθεσης στατικής επάρκειας του κτηρίου είχε προβλεφθεί και στο νόμο Παπακωνσταντίνου αλλά έμεινε στο ράφι. Πάντως, η ειδική στατική μελέτη απαιτεί πρόσθετη εργασία του μηχανικού και, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του κτηρίου, πρόσθετη αμοιβή, η οποία ορίζεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση...
enet.gr

Read more...

Συνεχίζεται το πάρτι Σε υψηλό διετίας έκλεισε το Χρηματιστήριο με 1.202 μονάδες


Σε υψηλό διετίας έκλεισε το Χρηματιστήριο με 1.202 μονάδες
Άνοδος στο ΧΑ για έβδομη συναπτή συνεδρίαση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 και πλέον μηνών έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε ανοδικά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση και έκλεισε πάνω από τις 1.200 μονάδες, με μοχλό κυρίως την νέα άνοδο της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.202,27 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,45%.

Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου του 2011, όταν ο δείκτης έπιασε τις 1.204,15 μονάδες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η αγορά διόρθωσε πτωτικά έως τα επίπεδα των 1.186, 36 μονάδων, αργότερα όμως ανέκαμψε.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 148,91 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 8,39% στις τελευταίες επτά συνεδριάσης, 18,56% από τις αρχές Οκτωβρίου και 32,42% από τις αρχές του έτους. Από το χαμηλό της 15ης Ιουλίου 2013, όταν βρισκόταν στις 800,32 μονάδες, η αύξηση φτάνει το 50,22%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε υψηλά κέρδη σε ποσοστό 4,79%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank Properties (+7,79%), της Εθνικής (+6,82%), της Βιοχάλκο (+6,72%), της Ελλάκτωρ (+4,73%) και της Πειραιώς (+2,94%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-3,54%), της Μυτιληναίος (-2,01%), του ΟΠΑΠ (-1,84%), της ΕΧΑΕ (-1,76%) και της Motor Oil (-1,69%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,43%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+3,01%) και της Υγείας (+1,72%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,35%), των Ταξιδιών (-1,53%) και των Πρώτων Υλών (-1,46%).

Ανοδικά κινήθηκαν 68 μετοχές, 82 πτωτικά και13 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Eurobank +28,70%, Πήγασος +20,00%, Αθηνά +19,88%, Νίκας + 17,12% και Βιοτέρ +13,79%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες -19,79%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -19,05%, Τηλέτυπος -15,49%, Νάκας -10,00% και ΣΕΛΟΝΤΑ -9,92%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όχι σε περίπτωση ρύθμισης Μόνον εάν εξοφλείται το πρόστιμο του ΚΟΚ επιστρέφονται οι πινακίδες


Μόνον εάν εξοφλείται το πρόστιμο του ΚΟΚ επιστρέφονται οι πινακίδες
Τα στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους, αφού εξοφληθεί το πρόστιμο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην αποσαφήνιση ότι η ρύθμιση καταβολής προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν οδηγεί και σε επιστροφή των πινακίδων που έχουν αφαιρεθεί από την Τροχαία προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πολιτών το υπουργείο Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι μόνο εάν εξοφληθεί το σύνολο του προστίμου για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επιστρέφονται οι πινακίδες στους παραβάτες.
Βάσει των διευκρινίσεων του υπουργείου Μεταφορών σε περίπτωση που η παράβαση επισύρει την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του είναι η επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος.
Τα δε στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους, αφού εξοφληθεί το πρόστιμο, ήτοι τυχόν χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου δεν αποτελεί λόγο επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναμένεται ευρεία πλειοψηφία Το βράδυ η ψηφοφορία για το μπλόκο στην χρηματοδότηση της ΧΑ


Το βράδυ η ψηφοφορία για το μπλόκο στην χρηματοδότηση της ΧΑ
Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η ψηφοφορία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να περάσει το βράδυ από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων ηγετικά στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Επιμέρους ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

Επίσης, το βράδυ θα τεθούν προς ψηφοφορία οι τροοπολογίες για την ΕΡΤ και για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 το βράδυ.

Στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει για λόγους συμβολικής συναίνεσης την τροπολογία, παρ' ότι επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της.
Απάλειψη της αναφοράς αυτής από την τροπολογία αξίωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλώνοντας διά του Νότη Μαριά, πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.
Το ΚΚΕ εκδήλωσε επίσης την εναντίωσή του στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δράσης, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» με βάση το ιστορικό κεκτημένο. «Κανονικά θα έπρεπε να καταψηφίσουμε την τροπολογία. Όμως προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σπέκουλα και παρερμηνεία για τη στάση του ΚΚΕ, θα ψηφίσουμε 'παρών'» διευκρίνισε η Διαμάντω Μανωλάκου.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ηλίας Κασιδιάρης, επανήλθε στις εκτιμήσεις του πως οι διώξεις κατά του κόμματός του προήλθαν κατόπιν «εντολών της Κομισιόν, Αμερικανών και Αμερικανοεβραίων», επιμένοντας πως κάτι τέτοιο προκύπτει και από δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

«Για την κυβέρνηση, είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας Έλεγχος σε όλα τα ληξιαρχεία με εντολή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου


Έλεγχος σε όλα τα ληξιαρχεία με εντολή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
H δυνατότητα δήλωσης παιδιών με απλή υπεύθυνη δήλωση ενδεχομένως αφήνει περιθώριο για παρανομίες   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Κατεπείγουσες έρευνες από τις εισαγγελίες των πρωτοδικείων, προκειμένου να διακριβωθεί αν την τελευταία πενταετία έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως που βασίστηκαν σε απλές υπεύθυνες δηλώσεις, ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν συνταχθεί παράνομες πράξεις η κ. Κουτζαμάνη ζητά να ερευνηθεί περαιτέρω εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων και παράνομης είσπραξης επιδομάτων.

Ακόμα, η εισαγγελέας του ΑΠ ζητάει από τους συναδέλφους της να διενεργήσουν επείγουσα πανελλαδική έκτακτη επιθεώρηση στα βιβλία γεννήσεων των ληξιαρχείων της τελευταίας πενταετίας.

Η κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει μάλιστα στην παραγγελία της ότι «η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...