Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μιλώντας στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ Ο Αλ.Τσίπρας απειλεί τους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους



«Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θα βρεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου», λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει «υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου» - Αν ψηφίσουν νέα μέτρα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, προειδοποιεί τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Νέα σφοδρή κόντρα γύρω από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατηγορηματική αντίθεση, που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα κυβερνητικά σχέδια σχετικά με την τύχη της ΔΕΗ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Επισκεπτόμενος τα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και μιλώντας στους εργαζόμενους ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.

«Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου» είπε απευθυνόμενος στους επίδοξους αγοραστές χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε στρέφοντας τα βέλη του προς τους κυβερνητικούς αρμόδιους: «Η ελληνική δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματικών μπορούν να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους  ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος». Παράλληλα προειδοποίησε τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως αν ψηφίσουν νέα μέτρα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Οι αποστροφές αυτές στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οι μάσκες πέφτουν μία- μία» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιες τοποθετήσεις του και οι απροκάλυπτες απειλές του εναντίον υπουργών και επενδυτών, αποκαλύπτουν τις ακραίες πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι τορπιλίζει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, «ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας». «Αυτή είναι η ιδεολογία του και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καταγγέλλουμε σε κάθε πολίτη που σκέφτεται το καλό της πατρίδας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Κεραυνοί Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εθνικό έγκλημα τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας, τονίζοντας ότι «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις» και επισημαίνοντας ότι «αλλού η κρατική ιδιοκτησία των δικτύων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, εδώ ο στόχος των πιο ακραίων και νεοφιλελεύθερων οπαδών είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Και βεβαίως η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι ότι αυτό το παιχνίδι της απαξίωσης του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την ιδιωτικοποίηση ως διαδικασία που θα παράξει νέα σκάνδαλα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την ιδιωτικοποίηση ως διαδικασία εκποίησης του δημόσιου πλούτου».

Πρόσθεσε δε σε υψηλούς τόνους: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα έχει γίνει ένα φτηνό πεδίο βολής. Πλιατσικολόγοι θα έρθουν να πάρουν και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν από το δημόσιο πλούτο».
«Κατά την άποψή μας», είπε ο κ. Τσίπρας, «εδώ έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Και με αυτά δεν μπορούμε να παίζουμε, είπε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».
 
«Ο Πρωθυπουργός ζητάει στήριξη από την τρόικα»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και γενικότερη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την θέση ότι ο κ. Σαμαράς δεν κάνει καμί διαπραγμάτευση με την τρόικα, ούτε καταθέτει κάποια εναλλακτική πρόταση, παρά μόνο «ζητάει χρόνο και στήριξη στις συζητήσεις με την τρόικα». «Χρόνο μπορεί και να του δώσουν, αν αυτό θεωρηθεί ότι είναι το καλύτερο, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν, για να υλοποιηθούν οι εγκληματικές επιλογές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς που μας κυβερνούν και ότι το «success story» είναι παραμύθι.

Το πρόβλημά τους, λοιπόν, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ότι έχουμε φτάσει να έχουμε πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστους, πάνω από 2 εκατομμύρια που ζουν στο όριο της φτώχειας και 30% ανέργους, 60% από τη νέα γενιά.

«Το πρόβλημά τους ξέρετε ποιο είναι; Ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα χάσουν την εξουσία μαζί με τα κουτάλια και τα ζουμιά. Να το πω λαϊκά και απλά. Γιατί το όργιο της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν σταμάτησε στα χρόνια του μνημονίου. Είναι εδώ, είναι παρόν και -επιτρέψτε μου την έκφραση- το αλισβερίσι των ιδιωτικοποιήσεων θα το γιγαντώσει το επόμενο διάστημα».
 
«Δεν θα προκηρύξουμε εμείς εκλογές»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τρικ δεν υπάρχουν και παιχνίδια, μέσα από τα οποία θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα. Ακούω τώρα, δήλωσε, να παραιτηθούμε από τις βουλευτικές έδρες, προκειμένου να γίνουν επαναληπτικές εκλογές. «Αυτό θα δυναμώσει την προοπτική της ανατροπής ή θα την αποδυναμώσει;» διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα προκηρύξουμε εκλογές. Θα το είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάνουν τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή και τη δεδηλωμένη αυτή την χάνουν, όταν αναπτύσσονται κοινωνικοί αγώνες μέσα στην κοινωνία και στους δρόμους, που καθιστούν αδύναμη την κοινοβουλευτική τους επιβίωση. Αυτός είναι ο δρόμος. Και είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό τον δρόμο έχουμε διανύσει μαζί πολλά χιλιόμετρα και μπορούμε να διανύσουν ακόμα περισσότερα. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τρικ. Σαν αυτά που σκεφτόντουσαν οι χρυσαυγίτες, για να απειλήσουν τον Σαμαρά μην τους βάλει φυλακή».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και κατέληξε, λέγοντας ότι «είναι κρίσιμο να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη, αλλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: