Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Οχι στον ευρωσκεπτικισμό.



Γράφει ο revival. Η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ, ίσως πάνω από τις πραγματικές δυνάμεις της, χάρη στην προσπάθεια που έκανε από 1993 μέχρι το 2000.
Η θέση μας είναι στην ευρωζώνη. Και η όποια κριτική μας για τη λειτουργία της, γίνεται με σκοπό τη βελτίωση των μηχανισμών της που ασφαλώς παρουσιάζουν προβλήματα.
Δεν γίνεται από τη σκοπιά των βρετανών πολέμιων του ευρώ, ούτε φυσικά από τη σκοπιά των φίλων του δολαρίου, επίσης πολέμιων του ευρώ στη μάχη για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία.
Στις συνθήκες αυτές είναι εξαιρετικά επιζήμιο, η κυβέρνηση να κινείται σε υφέρποντα ευρωσκεπτικισμό.
Για την κατάσταση της οικονομίας μας και το πρόγραμμα σταθερότητας που θα ακολουθήσουμε, ευθύνεται η ολέθρια πολιτική του κ. Καραμανλή και των κυβερνήσεών του, όχι η Ευρώπη.
Τις πολιτικές μας επιλογές πρέπει να τις υποστηρίξουμε με γενναιότητα, όχι να κλαυθμυρίζουμε, ότι οι άλλοι μας τις επέβαλαν, ενώ εμείς κατά βάθος είμαστε «με το λαό».
Όσο για τη στάση των ευρωπαίων απέναντί μας, δεν είμαστε άμοιροι, έχουμε επιλογές.
Δεν ξέρω τι ελπίζει ο πρωθυπουργός από τη στενή σχέση που καλλιεργεί με τους βρετανούς του κ. Μπράουν, αλλά οι αποφάσεις για την ευρωζώνη λαμβάνονται σε Βερολίνο και Παρίσι.
Η θέση μας είναι εκεί, όχι με τους Πολωνούς, τους Τσέχους, τις χώρες της Βαλτικής και τους λοιπούς τις «νέας Ευρώπης», που κοιτούν περισσότερο προς την Ουάσινγκτον.
Είμαστε με το ευρώ και την ευρωζώνη. Όχι με το club των βρετανών και των ευρωσκεπτικιστών. Καθαρές κουβέντες.



Read more...

Γ.Παπανδρέου: "Θα ξεπεράσουμε την κρίση"

Μήνυμα με νόημα του Πρωθυπουργού από τη Μόσχα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την πεποίθηση πως η χώρα μας θα βγει από τη δύσκολη φάση που περνάει πιο δυνατή οικονομικά και πολιτικά εξέφρασε από τη Μόσχα ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η κρίση είναι ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικη ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επισημαίνοντας πως θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως το χαρακτήρισε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας να βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.

protothema.gr


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά την Τετάρτη στο μέγαρο Μαξίμου

Μετωπική για οικονομία και εθνικά θέματα κυβέρνησης ΝΔ

Με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου συναντιέται την Τετάρτη στις 5.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Την συνάντηση ζήτησε ο κ. Σαμαράς προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στην οικονομία καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό με τις επιστολές του κ. Παπανδρέου προς τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχουν δοθεί στην επικαιρότητα όπως επισημαίνει η ΝΔ. "Ο Πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια βάση εθνικής υπευθυνότητας και εθνικής συνεννόησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η ΝΔ δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση υπό την προυπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει στην αναζήτηση και στον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η Ρηγίλλης διαφωνεί με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η κυβέρνηση για την οικονομία και σε αυτή την περίπτωση αντιπροτείνει ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών να αρχίσει από το 1981 ώστε να έλθουν στην επιφάνεια οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Η Ρηγίλλης δεν θέλει μία διαδικασία από την οποία θα προκύψει ότι την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας την έχει η πενταετής «νέα διακυβέρνηση» του κ. Κώστα Καραμανλή και προετοιμάζεται «για μετωπική αντιπαράθεση» αν επιμείνει ο κ. Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να προβάλλει στην κοινή γνώμη ότι έκανε την απαραίτητη κίνηση για να αποτρέψει την αντιπαράθεση και να βρεθεί βάση συναίνεσης. Συμπληρωματικά η Ρηγίλλης βάζει στο τραπέζι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόθεση Παπανδρέου να ανοίξει διάλογο με την Άγκυρα αλλά και το μεταναστευτικό και τον εκλογικό νόμο.

Η ΝΔ θεωρεί ότι ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά και κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς όπως λέει η Ρηγίλλης είναι ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση «ας αφήσουμε την απόδοση ευθυνών και ας συμφωνήσουμε στα αναγκαία μέτρα για να βγει η χώρα από την δύσκολη θέση». Δίνοντας δείγμα γραφής η Ρηγίλλης προχώρησε την Τρίτη σε επίθεση για τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες που παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον Τιτανικό.

Κατηγόρησε τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου στέλνουν εντελώς αντιφατικά μηνύματα στις παγκόσμιες αγορές και ότι η αντιφατικότητα αυτή πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της Ελλάδας και της οικονομικής πολιτικής που ασκεί στις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα κατήγγειλε "τεχνικές απόκρυψης του δημοσίου χρέους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" με αφορμή το "κρυφό ομόλογο της Γκόλντμαντς Σάκς, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 2000 και 2001». «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέφερε δημοσιονομικά βάρη με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει πως όταν η ΝΔ έκανε τις σχετικές καταγγελίες η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκώφευε πλήρως». Σύμφωνα με τη ΝΔ οι αποκαλύψεις αυτές, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να παριστάνει τον τιμητή και τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, ενώ θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για την εξέταση της αξιοπιστίας και της αυθεντικότητας των δημοσιονομικών στοιχείων.

Υπεράσπιση πενταετίας Καραμανλή

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να υπερασπισθεί την πενταετία Καραμανλή προκαλώντας ερωτηματικά στο ίδιο του το κόμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος δεν φέρει προσωπική ευθύνη θα μπορούσε να διαχωρίσει την θέση του και να αφήσει τον κ. Καραμανλή και τον κ. Αλογοσκούφη να δώσουν εξηγήσεις και να υπερασπισθούν τα πεπραγμένα τους. Μόλις την Κυριακή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή αποδόμησε πλήρως την διακυβέρνηση Καραμανλή καταλογίζοντάς της ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα παρότι η κοινωνία ήταν ώριμη, δεν αντιμετώπισε την δημόσια σπατάλη και δεν αντιμετώπισε την διαφθορά. Φυσικά η κ. Μπακογιάννη δεν εξήγησε γιατί όλα αυτά δεν τα έλεγε όταν ήταν στην ηγετική ομάδα του κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός από την πλευρά του πιέζει τον κ. Σαμαρά να τον προστατεύσει από τις επιθέσεις που δέχεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς πάλι δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον καραμανλικό πυρήνα του κόμματος τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος. Πολιτικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν τον κίνδυνο ο κ. Σαμαράς να ταυτιστεί με τον κ. Καραμανλή και να χρεωθεί ευθύνες που δεν του αναλογούν εν αντιθέσει με την κ. Μπακογιάννη που εκ των υστέρων διαχωρίζει την θέση της.
protothema.gr

Read more...

Τι θα γίνει με τον 14ο μισθό

Το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έδωσαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους πιθανούς κινδύνους που το περιβάλλουν. «Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού. Οι δηλώσεις έγιναν λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Eco/Fin.

Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει τους εταίρους της, τις διεθνείς αγορές, αλλά πάνω από όλα τους έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Σημείωσε, ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο το Συμβούλιο Eurogroup όσο και το Συμβούλιο Eco/Fin επανέλαβαν τη διατύπωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι χώρες του ευρώ έχουν συλλογική ευθύνη για τα προβλήματα της ευρωζώνης, και ότι η ευρωζώνη θα σταθεί αρωγός στα κράτη μέλη που κάνουν αυτό που πρέπει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η δήλωση αυτή θα έπρεπε να εξειδικευτεί, αλλά δεν θα γίνει, διότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι εάν η πολιτική δήλωση δεν αποδειχτεί αρκετή να αποτρέψει από μόνο της τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας από την πλευρά της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, όπως επισήμανε το Συμβούλιο Eurogroup, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Eco/Fin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων. « Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

14ος μισθός
Ερωτηθείς για τις πιέσεις των κοινοτικών για περικοπη του 14ου μισθού, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το Συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος».

Ωστόσο, ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το πρόγραμμα σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Επιτροπή και να αποτιμήσει την πορεία της οικονομίας, σε έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου στην Επιτροπή.

«Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στη τήρηση της διαδικασίας», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των Υπουργών, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας. ¨

Τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι η απόφαση δεν αφορά μόνο στο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν σε άλλες χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, ότι έστω δειλά, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοια θεσμικά ζητήματα, από πλευράς χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η αρνητική ερμηνεία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση οφείλονται και στην έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη απέναντι στο χρόνο, προκειμένου να πείσει ότι αυτά που λέει δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μια σειρά από νομοσχέδια που θα περάσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν τη φορολογία, την εισοδηματική πολιτική, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, κ.α.

Σε ό,τι αφορά την επιμονή της ΕΚΤ να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και τόνισε ότι η θέση που τηρεί ο διοικητής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα μπαίνει μπροστά ως παράδειγμα, ούτως ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα μεγάλα υπουργεία για να μειωθεί η σπατάλη του δημοσίου.

Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονομήσει χρήματα που δαπανά ο δημόσιος τομέας σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε ενοίκια, και σε συμβάσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και επίσης τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση την παρέδωσε με απορρόφηση 3%.

Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι καταγράφονται στον προϋπολογισμό κάθε έτους με βάση τις δαπάνες για παραλαβή συστημάτων. Άρα οι δαπάνες για φέτος εξαρτώνται από συμβάσεις που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι υπάρχει μια πτωτική τάση.
nooz.gr


Read more...

Πολιτική θύελλα και εξεταστική για την οικονομία

Εν μέσω οικονομικής κρίσης φωτιά παίρνει και το πολιτικό σκηνικό μετά την οριστική απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και ειδικότερα για πλασματικά στοιχεία του προϋπολογισμού. Την κίνηση προανήγγειλε από τη Μόσχα ο πρωθυπουργός και την επιβεβαίωσε απο τη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος επιτέθηκε κατά της ΝΔ λέγοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής.

Στο κλίμα αυτό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα 5.00) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΝΔ αναμένεται να μεταφέρει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την εκτίναξη του δημοσίου χρέους."Ζητούμε το αυτονόητο: η συγκεκριμένη έρευνα να ξεκινήσει από το 1980, για να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση παρέδωσαν την οικονομία οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για κραυγαλέες κινήσεις αποπροσανατολισμού».

Αντίθετος με τη σύσταση εξεταστικής για την οικονομία εμφανίσθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, η οποία όμως παραχωρήθηκε πριν από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης, με την οποία ο υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές ότι συντάσσεται απολύτως.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «για το μείζον θέμα των ψεύτικων στατιστικών στοιχείων ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα αναλάβει σύντομα και άμεσα πρωτοβουλίες». Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε "ο κόσμος δεν θέλει Εισαγγελείς. Στην παρούσα φάση θέλει Κυβέρνηση».

nooz.gr

Read more...

Μια συνέντευξη στο “Πρώτο Θέμα”, που αποσιώπησαν τα ΜΜΕ και απαξίωσαν blogs: «Ανύπαρκτος Γραμματέας ο Σωκράτης Ξυνίδης»


(κλικ για μεγέθυνση)



Read more...

Οι λειτουργοί του Κοινοβουλίου...


Από τον Β. Βασιλείου


Μετά τις μεγάλες περικοπές σε συνταξιούχους και μισθωτούς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσε κανείς να πει οτι το ίδιο ισχύει και σε βουλευτές και υπαλλήλους της βουλής, ότι αυτά που ανακοίνωσαν αντέχουν στη κοινή λογική και δημιουργούν αίσθημα ισοπολιτείας και ίσης αντιμετώπισης για όλους ;;;
Γιατί δηλαδή αυτοί οι οποίοι προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα όλων των κομμάτων, μηδέ του ΚΚΕ εξαιρουμένου και γιαυτό την κάνει μούγγα, χωρίς προσόντα, χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς μεταπτυχιακά να απολαμβάνουν όσα...

δεν έχει κανένας άλλος ''ευνοημένος'' δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να κρατήσουν όλα αυτά τα προνόμια, να εξαιρούνται από την ενιαία φορολόγηση και να μην ασχολείται κανένας με αυτό το θέμα.
Μιλάνε όλοι ότι θα κόψουν τον 14ο μισθό. Αυτοί παίρνουν και 15ο και 16ο και μάλιστα αυξημένους και ειδικά φορολογούμενους . Επειδή κ. Πρωθυπουργέ σας έχω ακούσει να μιλάτε γενικά για την ''αδικία'' και ότι την κρίση θα την πληρώσουν όλοι, δεν έχω ακούσει την άποψή σας πάνω στο θέμα των ''λειτουργών'' της βουλής, γιατί και οι βουλευτές αριθμητικά τους αντίστοιχους μισθούς με τους υπαλλήλους παίρνουν ( 14ο & 15ο).



Read more...

“Ανακάλυψαν” και ...τιτλοποίηση του Παρθενώνα!

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Financial Times

Όλα νομίζαμε ότι τα είχαμε δει και τα είχαμε διαβάσει, αλλά φαίνεται πως οι «φίλοι» μας στους Financial Times, την έγκριτη κατά τα άλλα βρετανική οικονομική εφημερίδα, μας φύλαγαν κι άλλες εκπλήξεις!

Η εφημερίδα, η οποία έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε έναν υπέρ πάντων «αγώνα» κατά της Ελλάδας και της πολιτικής της ηγεσίας, τωρινής και παρελθούσης, εστιάζοντας σε παντός είδους υπαρκτά αλλά ενδεχομένως και φανταστικά περιστατικά για να «αποδείξουν» (;) την αναξιοπιστία της χώρας μας και να προκαταλάβουν (;) ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις, σήμερα αίφνης δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο: «Γιατί να μην ‘τιτλοποιήσουμε’ και τον Παρθενώνα;».

Η συντάκτης του συγκεκριμένου κομματιού αποδίδει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη ένα «σχέδιο» τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων της χώρας μας από τα εισιτήρια των ξένων τουριστών που θα επισκέπτονταν τον Παρθενώνα και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους σε μια περίοδο αρκετών ετών.

Τα περί ων ο λόγος έσοδα θα λειτουργούσαν ως αντάλλαγμα σε δάνειο, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που θα λάμβανε η χώρα από κονσόρτιουμ τραπεζών (κατά το κείμενο των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Citi).

Πάντα σύμφωνα με τους FT η «ιδέα» αυτή τελικώς δεν υλοποιήθηκε κυρίως επειδή «προσέκρουσε» στις εντονότατες αντιδράσεις των αρχαιολόγων που δεν ήθελαν επ΄ουδενί να μετατραπούν τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας σε ένα είδος Disney-style θεματικών πάρκων ...

Εν τω μεταξύ ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η ανακίνηση του θέματος του swap του ελληνικού χρέους από αμερικανική εφημερίδα, αλλά και από το περιοδικό Spiegel.
Όπως δηλώνει στο protothema. gr ο τότε υπεύθυνος διαχείρισης του ελληνικού χρέους κ. Χρ. Σαρδελής «όλη η συζήτηση κατατείνει στο πως η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ. Κι όμως, η Εurostat ήταν ενήμερη και αυτή η διαδικασία ήταν νόμιμη, αφού χρησιμοποιήθηκε και από άλλα κράτη. Εάν δούμε μάλιστα την επίδραση που είχε στο έλλειμμα ήταν 0,12% και -1,2% για το χρέος, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση της Ν.Ε»...
«Είναι λάθος η συζήτηση για το swap γιατί καταλήγει στο πως μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και αποτελεί ερωτηματικό η εμπλοκή της Goldman Sachs η οποία έχει πρωταγωνιστήσει τελευταία στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Εκτός εάν θέλουμε τώρα να βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας» καταλήγει ο κ. Σαρδελής.
protothema.gr

Read more...

Παπανδρέου: Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Εξαιρετικό χαρακτήρισε το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ITAR - TAss. "Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα", είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι , "η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση".

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας "ακόμη και στις δύσκολες περιόδους". Στηρίζουμε "την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ "η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας" ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης "διαδικασίας της Κέρκυρας".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. "Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

nooz.gr


Read more...

Σύσταση Μεντβέντεφ να καταφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ


"Συναντήθηκα μόλις με τον έλληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους", είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο Ζέλικ απάντησε: "Ποτέ δεν ξέρεις ποιός πρόκειται να ζητήσει βοήθεια".

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου. Απαντώντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.

Κατόπιν, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το ρώσο ομόλογό του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον έλληνα ομόλογό του και την ελληνική αντιπροσωπεία, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, οι οποίες είναι πολύ στενές, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε επίσης ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.

Επίσης αναφέρθηκε στην παράδοση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας στις κυβερνήσεις στις οποίες υπηρέτησε ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός αλλά και στις καλές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα. Πρέπει να δείξουμε, πρόσθεσε, έμπρακτη προσπάθεια και βούληση, προκειμένου να υπάρξει στενότερη δυνατή συνεργασία με τη Ρωσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις παρούσες συνομιλίες.

Το πρωί ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Μπόρις Κρισλόφ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Μιρόνοφ.

Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο ρώσο πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

nooz.gr

Read more...

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ


Τριήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα έως και την Πέμπτη οι τελωνειακοί, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των επιδομάτων τους και του εισοδήματος τους. Αναμένονται προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα. Σε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες 1.300 βυτιοφόρων, αμέσως... μετά τη λήξη της τριήμερης κινητοποίησης των τελωνειακών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με στόχο να "στεγνώσουν " από καύσιμα την αγορά.
Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή γενική συνέλευση του κλάδου, με βάση την σχετική πρόταση της διοίκησης, η οποία πάντως θα επιχειρήσει προηγουμένως να συναντηθεί μέσα στην ημέρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για απεργία την ίδια ημέρα από την πλευρά των ιδιοκτητών των περίπου 34.000 φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Για την Παρασκευή έχουν εξαγγείλει επίσης απεργία οι αυτοκινητιστές ταξί, που, όπως και οι βυτιοφορείς, διαμαρτύρονται για τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Απεργία για όλη την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από σήμερα έως και την Παρασκευή εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους στις εξής υπηρεσίες: ΚΕΠΥΟ, Χημείο Κράτους, Λογιστήριο του Κράτους, κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Στατιστική Υπηρεσία, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΟΔΔΥ και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η απεργία της ΓΣΕΕ στην οποία θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.
fimotro.


Read more...

"H Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια"

Στρατηγικές συνομιλίες Παπανδρέου με Ρώσους

Από τη Ρωσία, όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την οικονομική της κατάσταση. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στη σημασία των ελληνορωσικών σχέσεων.

Η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».

«Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
«Θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για πολύ πιο ευρύ πρόβλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι «παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό. Οι συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν ακριβώς αυτή την αρχή», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες. «Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι στρατηγικές

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του παραχώρησε στο Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

«Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση». Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας «ακόμη και στις δύσκολες περιόδους». Στηρίζουμε «την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ «η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης «διαδικασίας της Κέρκυρας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. «Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
protothema.gr


Read more...

ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ουραγός στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, ενώ η οικονομική θέση των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αν υλοποιηθούν τα σενάρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους και κατάργηση του 14ου μισθού. Μικρότερες αποδοχές, μεγαλύτερη φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (με χαμηλές συντάξεις και χαμηλού επιπέδου παροχές... υγειονομικής περίθαλψης) σκιαγραφούν το τοπίο για τους εργαζομένους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα πληρώνουν τιμές Βρυξελλών για τις αγορές καταναλωτικών αγαθών.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης, παρατηρεί ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «τρέχει» με 2,6% όταν στην ευρωζώνη κινείται στο 0,9%. Όπως παρατηρεί, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση αφού θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Ήδη πάντως οι περικοπές στα επιδόματα στο Δημόσιο σε συνδυασμό με τα νέα φορολογικά μέτρα θα οδηγήσουν, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, σε μείωση αποδοχών στο Δημόσιο από 150 έως 800 ευρώ.
Τα στοιχεία της Εurostat
Τα επίσημα στοιχεία της Εurostat αλλά και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποτυπώνουν την οικονομική θέση των εργαζομένων στην Ελλάδα. Αυτά δείχνουν ότι: ●Οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται στο 51% του μέσου όρου της ευρωζώνης και οι μέσες αποδοχές στο 73%.
● Οι συντάξεις βρίσκονται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
●Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων κινείται στο 83% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
●Η φορολόγηση κερδών από 19,9% μειώθηκε στο 15,9% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 33%). ●Η φορολόγηση μισθωτών από 34,5% αυξήθηκε στο 35,5% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 36,4%).
●Το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2008 ήταν 16.000 ευρώ για μισθωτούς- συνταξιούχους και 13.000 ευρώ για εμπόρους- βιομηχάνους.
●Η φορολόγηση των μισθωτών στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτήν του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ η φορολόγηση των κερδών βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.
●Το επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών στη χώρα μας παραμένει από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ (το σύνολο φόρων και εισφορών αντιστοιχεί στο 42,3% του μισθού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 37,7%). Την ίδια ώρα όμως, η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο 93,5% του μέσου όρου της ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα να έχει προσεγγίσει σημαντικά τα ευρωπαϊκά επίπεδα σε αντίθεση με τους μισθούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο χάρτης των συντάξεων, δείχνει:
Κάτω από 600 ευρώ τον μήνα παίρνουν οι 6 στους 10 συνταξιούχους (πλην του ΟΓΑ, περίπου 850.000 άτομα). Με βάση τον χάρτη των συντάξεων τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ, έξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ και μόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ. Για τους περίπου 850.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) θα είναι περίπου 413 ευρώ.
fimotro


Read more...

"ΑΓΚΑΘΙΑ" ΣΤΟ ΦΛΕΡΤ OLYMPIC AIR-AEGEAN


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το... ξαφνικό φλερτ μεταξύ των μετόχων της Οlympic Αir και της Αegean Αirlines, καθώς και η πιθανή συγχώνευση των δύο αερομεταφορέων, που θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό ιδιωτικό μονοπώλιο στο εσωτερικό της χώρας. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πλέον ανοιχτά, καθώς οι αποφάσεις των βασικών μετόχων... της Οlympic Αir και της Αegean Αirlines για το αν η συγχώνευση θα προχωρήσει ή όχι, αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Μεταφορών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα είχε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μονοπωλίου κυρίως στις αερομεταφορές εσωτερικού, μέσω των οποίων διακινούνται ετησίως περίπου 6,5 εκατ. επιβάτες.
Η Ελλάδα- επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές- δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία κ.λπ.), καθώς σε καμία δεν υπάρχει αντίστοιχο γεωγραφικό ανάγλυφο. Άλλωστε, προσθέτουν, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία για την πλήρη εξυπηρέτηση των εσωτερικών μετακινήσεων διατηρεί σε λειτουργία 34 περιφερειακά αεροδρόμια. Τα περισσότερα από τα αεροδρόμια αυτά βρίσκονται στα νησιά. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ακτοπλοΐα, η οποία ωστόσο είναι προβληματική.
Στο υπουργείο Μεταφορών, αν και διατηρούν επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση του νέου αεροπορικού εγχειρήματος, παραπέμπουν για το όλο ζήτημα στις αρμόδιες Επιτροπές Ανταγωνισμού. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι «θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».
Κι άλλο «αγκάθι»
Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία και ως αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά των ιδιωτικών μονοπωλίων στις αερομεταφορές, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλο ένα «αγκάθι». Αφορά τα έσοδα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο σε περίπτωση συγχώνευσης της Οlympic με την Αegean θα μείνει για πρώτη φορά με έναν βασικό χρήστη, αντί δύο που έχει μέχρι σήμερα.
fimotro


Read more...

ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ 1,47 ΕΥΡΩ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Την ακριβότερη βενζίνη όλων των εποχών κλήθηκαν να πληρώσουν οι εκδρομείς του τριημέρου, καθώς με πρόσχημα την αύξηση του ειδικού φόρου και εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ζήτηση, μερίδα της αγοράς εκτίναξε την τιμή της σε πρατήρια των Εθνικών Οδών ακόμη και στα 1,47 ευρώ το λίτρο. Η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τα 1,32 - 1,33 ευρώ, ακόμη και στο Λεκανοπέδιο, όπου ο ανταγωνισμός...
λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομίας θα δείξουν μέσο πανελλαδικό όρο της τάξης των 1,25-1,26 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι τιμοληψίες αυτές δεν θα συμπεριλαμβάνουν αυξήσεις που έγιναν από καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους, στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, αλλά θα αφορούν μόνο μετρήσεις της Παρασκευής, αποτυπώνοντας έτσι το πώς κινήθηκε η αγορά τις τρεις πρώτες ημέρες μετά την αύξηση του φόρου (μετακυλίστηκε στις τιμές αντλίας την Τετάρτη, κατόπιν κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας το βράδυ της Τρίτης).
Ιστορικά, αντίστοιχες τιμές στην ελληνική αγορά έχουν να εμφανιστούν από την περίοδο Ιουνίου- Ιουλίου του 2008, όταν η βενζίνη πωλούνταν κατά μέσον όρο 1,26 ευρώ, αλλά με πετρέλαιο μπρεντ, τότε, πάνω από τα 140 δολάρια / βαρέλι, και όχι στα 74 δολάρια όπου βρισκόταν χθες.
Κλοιός απεργιών, άρωμα κερδοσκοπίας
Απεργιακός κλοιός σφίγγει από σήμερα την αγορά, με ορατό τον κίνδυνο προς το τέλος της εβδομάδας να προκληθούν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας σε καύσιμα. Τα πρατήρια έχουν ήδη φουλάρει το Σαββατοκύριακο που πέρασε τις δεξαμενές τους με βενζίνη και πετρέλαιο, εν όψει της τριήμερης απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων που αρχίζει σήμερα και που σημαίνει πως καύσιμα θα εκτελωνιστούν ξανά από τα διυλιστήρια την Παρασκευή.
Με τη λήξη όμως της τριήμερης κινητοποίησης των τελωνιακών είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν απεργία οι ιδιοκτήτες των 1.300 βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να «στεγνώσει» από καύσιμα η αγορά. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή γενική συνέλευση του κλάδου. Η διοίκηση πάντως θα επιχειρήσει προηγουμένως να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ουρές για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ
Το κλίμα ελλείψεων και ακρίβειας που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες ήταν και η αιτία για τις ουρές που σχημάτιζαν χθες οι οδηγοί έξω από τα λιγοστά πρατήρια που παρέμειναν ανοιχτά στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Σημειωτέον ότι οι τελωνειακοί δούλεψαν εκτάκτως το τριήμερο, προκειμένου να εκτελωνιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από τα διυλιστήρια, ώστε να φουλάρουν τις δεξαμενές τους οι πρατηριούχοι, και να μην εμφανιστούν ελλείψεις στη διάρκεια τουλάχιστον των επόμενων δύο- τριών ημερών.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Σε 30 ημέρες θα έρθει η «στιγμή της αλήθειας» για την Ελλάδα, καθώς τότε θα κληθείπιθανότατα- να πάρει πρόσθετα σκληρά μέτρα, οπως η αύξηση του ΦΠΑ και η περαιτέρω περικοπή δαπανών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τον 14ο μισθό. Μάλιστα, τα νέα μέτρα θα είναι καθ΄ υπαγόρευσιν Βρυξελλών, ενώ η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει καν στην ψηφοφορία, όπως αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που- για άλλη μια φορά- δεν...
ανακοίνωσε συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης της Ελλάδας έναντι της κερδοσκοπίας των αγορών, παρά τη σχετική επιδίωξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρέν, είπαν χθες ότι η Ελλάδα πήρε προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων προκειμένου να αποδείξει αν μπορεί ή όχι να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει. Αν φανεί ότι δεν μπορεί να τον πετύχει, τότε, όπως είπαν οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει επιπλέον μέτρα.
Ουσιαστικά, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, τα πρόσθετα μέτρα είναι σχεδόν σίγουρα, καθώς ήδη υπάρχουν εξελίξεις όπως η απρόβλεπτα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, που προοιωνίζονται κινδύνους για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ έδωσε χθες και μια πρόγευση του πιθανού περιεχομένου τους. Μίλησε για περαιτέρω περικοπές δαπανών, για αύξηση του ΦΠΑ, για αύξηση των ειδικών φόρων στα αγαθά πολυτελείας, όπως και στα αυτοκίνητα αλλά και για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας καυσίμων.
Έτσι, στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλει την έκθεσή της για την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αν διαπιστωθεί ότι οι στόχοι του ΠΣΑ δεν είναι εφικτοί, η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με τον κ. Ρεν και τις υπηρεσίες του τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία συμφώνησε να πάρει. Την απόφαση, όμως, θα πάρει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με ψηφοφορία στην οποία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ισχύουν στην Ένωση, όπως είπε ο κ. Ρεν.
«Η Ευρωζώνη θα αποφασίσει, η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει. Αν τα μέτρα που έχει πάρει αποδειχθούν ανεπαρκή, θα της επιβάλουμε επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Γιούνκερ, κλείνοντας το μάτι στις αγορές, σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι οι υπουργοί αντιμετώπισαν την Ελλαδα με επιείκεια. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο ίδιος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι- αν και δεν ανακοινώθηκαν- υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι, οι οποίοι θα κινητοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Θα αντιδράσουμε συντονισμένα, είπε.
«Ο λαός της Ελλάδας δεν αφήνεται στο έλεος των αγορών», συνέχισε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη. Αντίθετα».
Ο ίδιος άλλωστε, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως γνωρίζει πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλει.
Τιτανικός
Η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της ειναι τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο «να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο όπως ο Τιτανικός», είπε, εξάλλου, χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκαλώντας αίσθηση.
Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε: «Αν χρειασθούν πρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε».
fimotro


Read more...

ΟΣΟ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΟΡΕΞΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς

Επειτα από έντονες πιέσεις από ομάδα εταίρων, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες να πάρει σειρά επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθεί, μέχρι τις 16 Μαρτίου που θα συνέλθει το επόμενο Ecofin, ότι με τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας υπάρχει κίνδυνος απόκλισης...
από το στόχο που έχει τεθεί για το 2010, δηλαδή μείωση κατά 4% του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως ανακοίνωσαν μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών της ευρωζώνης ο πρόεδρος των «16» Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν :
* Η κυβέρνηση θα υποβάλει μέχρι τις 16 Μαρτίου έκθεση στις Βρυξέλλες για την πορεία των μέτρων του προγράμματος σταθερότητας. Με βάση την έκθεση των Αθηνών και το πόρισμα των διαφόρων εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η Κομισιόν θα υποβάλει στο Συμβούλιο δική της έκθεση. Εάν διαπιστωθεί κίνδυνος απόκλισης από το στόχο της μείωσης του 4% του ΑΕΠ το 2010, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει πρόσθετα μέτρα. Τη σχετική πρόταση στους «27» θα υποβάλει η Κομισιόν.
* Τα πρόσθετα μέτρα θα περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολόγησης στην ενέργεια και αύξηση στη φορολόγηση στα είδη πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
* Το Ecofin θα υιοθετήσει την πρόταση για τα πρόσθετα μέτρα της Επιτροπής με τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Στην ψηφοφορία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα...
* Οι υπουργοί των «16» θα επεξεργαστούν μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που μετά τις 16 Μαρτίου συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Τα μέτρα αυτά δεν θα ανακοινωθούν δημόσια.
Ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ αρνήθηκε ότι αφήνει από σήμερα μέχρι τις 16 Μαρτίου την Ελλάδα στο έλεος των αγορών. Πρέπει να συγκρατήσουμε, είπε, τρία πράγματα : 1) Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, 2) Το πρόγραμμα σταθερότητας είναι φιλόδοξο, συνεπώς υπάρχει κίνδυνος απόκλισης, και 3) σε περίπτωση που χρειαστεί, η ευρωζώνη θα παρέμβει με συντονισμένα μέτρα για την προστασία της Ελλάδας...
Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είχαν ενταθεί τις τελευταίες μέρες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε την Κυριακή, σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, να πάρει η ελληνική κυβέρνηση «περισσότερα μέτρα ώστε το σχέδιο ανάκαμψης να γίνει πιο αξιόπιστο».
Αύξηση ΦΠΑ
Ο Τρισέ, λοιπόν, ζητούσε από τους υπουργούς της ευρωζώνης να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, απαιτώντας, πέραν των μέτρων που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, των συμπληρωματικών μέτρων που ανήγγειλε η κυβέρνηση και του Σχεδίου Β', σειρά νέων μέτρων, όπως αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια καθώς και στα είδη πολυτελείας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι ενεργεί κατόπιν εντολών της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει έντονο εσωτερικό πρόβλημα.
Τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος εκτίμησε χθες ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει εγκαίρως και νέα συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της.
Ερωτηθείς σχετικά, ο προεδρεύων της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί στους κόλπους της Ευρώπης των «16». Πάντως, αποσαφήνισε ότι δεν είναι αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων από τώρα και ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του Μαρτίου. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί μία ομάδα υπουργών της ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν επιθυμεί να μπει το μαχαίρι στον λαιμό της Ελλάδας.
«Τιτανικός»
Πληροφορηθείς για τις δηλώσεις περί άμεσης λήψης επιπρόσθετων μέτρων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε χθες στο «Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής», μία από τις πολλές «δεξαμενές σκέψης» που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την αντίθεσή του εκτιμώντας ότι μια «πιο σαφής στήριξη» από την πλευρά των εταίρων προς την Ελλάδα «θα ήταν χρησιμότερη» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αγορών. «Η ανακοίνωση από τώρα νέων μέτρων θα είναι ένα κακό σινιάλο ακόμη και για τις αγορές», είπε ο υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι τα επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν, αν χρειαστεί, μετά την αξιολόγηση του Μαρτίου. Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία ημέρα»...

/fimotro.

Read more...

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Σκληρό «μπραντεφέρ» είχαμε χθες αργά το βράδυ στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση η οποία πήρε τελικά... διορία 30 ημερών. Ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τάχθηκαν μετ’ επιτάσεως υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων. Αντίθετα, πιο διαλλακτική ήταν η στάση που κράτησε -και τελικά επικράτησε- μεγάλη ομάδα...
υπουργών και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, τασσόμενοι υπέρ της χορήγησης προθεσμίας ενός μήνα στην Ελλάδα ώστε να κριθεί στις 16 Μαρτίου εάν απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Μέχρι τότε θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας κι αν διαπιστωθεί ότι ξεφεύγει από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος, η Ελλάδα θα κληθεί να προβεί σε πρόσθετες κινήσεις οι οποίες, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα εξεταστούν στο Εκοφίν του Μαρτίου.
Τα μέτρα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το ενδεχόμενο απόκλισης είναι:
Αύξηση ΦΠΑ.
Νέα αύξηση φόρου στα καύσιμα.
Αύξηση φορολογίας στα είδη πολυτελείας.
Νέα μείωση δαπανών.
Αύξηση φόρου στα Ι.Χ.
Ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση για το σχέδιο ενίσχυσης της Ελλάδας έναντι της επίθεσης των αγορών ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη θα μπορούν να πάρουν συντονισμένα μέτρα.
«Είναι νωρίς να σας πω ποια μέτρα, δεν θέλουμε να συζητήσουμε δημόσια αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν θα τα αποκαλύψουμε γιατί μπορεί και να μη χρειαστούν. Δεν θα αφήσουμε τους Ελληνες να υποφέρουν από τις αγορές», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πριν προσέλθει στο Γιούρογκρουπ σημείωσε πως υπάρχει η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και προβλέπεται μία πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της στα μέσα Μαρτίου.
«Αν εκείνη τη στιγμή φανεί ότι χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα τα πάρει αμέσως», διευκρίνισε.
«Αν αναγγείλουμε σήμερα ότι πήραμε νέα, πρόσθετα μέτρα, κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τις επιθέσεις των αγορών εναντίον της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Κατά τη γνώμη μου, συμπλήρωσε, αυτό που θα εμποδίσει τις αγορές να επιτεθούν είναι ένα νέο, πιο σαφές μήνυμα της Ευρώπης που να ενεργοποιεί πραγματικά όλα όσα αποφάσισαν οι 27 ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής».
Προσέθεσε δε πως για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».
Την άποψη που θεωρεί δεδομένη τη λήψη πρόσθετων μέτρων εξέφρασε ο νέος επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε, όπως μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ότι «βλέπουμε τους κινδύνους που είχαμε προβλέψει να υλοποιούνται και για τον λόγο αυτόν υπάρχει σαφώς ανάγκη για πρόσθετα μέτρα».
Και ο Β. Σόιμπλε διατύπωσε την εκτίμηση για άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά είπε ότι πρέπει να προηγηθεί η επεξεργασία τους. Οπως δήλωσε, θα εξετάσουμε και θα εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα κάθε πρόσθετου μέτρου και θα συζητήσουμε ακριβώς γι’ αυτά τα μέτρα που θα πρέπει να τα επεξεργασθούν σε συνεργασία μεταξύ τους η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

fimotro.

Read more...