Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Σκληρό «μπραντεφέρ» είχαμε χθες αργά το βράδυ στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση η οποία πήρε τελικά... διορία 30 ημερών. Ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τάχθηκαν μετ’ επιτάσεως υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων. Αντίθετα, πιο διαλλακτική ήταν η στάση που κράτησε -και τελικά επικράτησε- μεγάλη ομάδα...
υπουργών και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, τασσόμενοι υπέρ της χορήγησης προθεσμίας ενός μήνα στην Ελλάδα ώστε να κριθεί στις 16 Μαρτίου εάν απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Μέχρι τότε θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας κι αν διαπιστωθεί ότι ξεφεύγει από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος, η Ελλάδα θα κληθεί να προβεί σε πρόσθετες κινήσεις οι οποίες, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα εξεταστούν στο Εκοφίν του Μαρτίου.
Τα μέτρα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το ενδεχόμενο απόκλισης είναι:
Αύξηση ΦΠΑ.
Νέα αύξηση φόρου στα καύσιμα.
Αύξηση φορολογίας στα είδη πολυτελείας.
Νέα μείωση δαπανών.
Αύξηση φόρου στα Ι.Χ.
Ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση για το σχέδιο ενίσχυσης της Ελλάδας έναντι της επίθεσης των αγορών ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη θα μπορούν να πάρουν συντονισμένα μέτρα.
«Είναι νωρίς να σας πω ποια μέτρα, δεν θέλουμε να συζητήσουμε δημόσια αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν θα τα αποκαλύψουμε γιατί μπορεί και να μη χρειαστούν. Δεν θα αφήσουμε τους Ελληνες να υποφέρουν από τις αγορές», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πριν προσέλθει στο Γιούρογκρουπ σημείωσε πως υπάρχει η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και προβλέπεται μία πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της στα μέσα Μαρτίου.
«Αν εκείνη τη στιγμή φανεί ότι χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα τα πάρει αμέσως», διευκρίνισε.
«Αν αναγγείλουμε σήμερα ότι πήραμε νέα, πρόσθετα μέτρα, κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τις επιθέσεις των αγορών εναντίον της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Κατά τη γνώμη μου, συμπλήρωσε, αυτό που θα εμποδίσει τις αγορές να επιτεθούν είναι ένα νέο, πιο σαφές μήνυμα της Ευρώπης που να ενεργοποιεί πραγματικά όλα όσα αποφάσισαν οι 27 ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής».
Προσέθεσε δε πως για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».
Την άποψη που θεωρεί δεδομένη τη λήψη πρόσθετων μέτρων εξέφρασε ο νέος επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε, όπως μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ότι «βλέπουμε τους κινδύνους που είχαμε προβλέψει να υλοποιούνται και για τον λόγο αυτόν υπάρχει σαφώς ανάγκη για πρόσθετα μέτρα».
Και ο Β. Σόιμπλε διατύπωσε την εκτίμηση για άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά είπε ότι πρέπει να προηγηθεί η επεξεργασία τους. Οπως δήλωσε, θα εξετάσουμε και θα εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα κάθε πρόσθετου μέτρου και θα συζητήσουμε ακριβώς γι’ αυτά τα μέτρα που θα πρέπει να τα επεξεργασθούν σε συνεργασία μεταξύ τους η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: