Στρατηγικές συνομιλίες Παπανδρέου με Ρώσους
Από τη Ρωσία, όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την οικονομική της κατάσταση. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στη σημασία των ελληνορωσικών σχέσεων.
Η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».
«Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
«Θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για πολύ πιο ευρύ πρόβλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία».
Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι «παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό. Οι συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν ακριβώς αυτή την αρχή», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες. «Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι στρατηγικές
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του παραχώρησε στο Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.
«Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση». Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας «ακόμη και στις δύσκολες περιόδους». Στηρίζουμε «την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ «η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης «διαδικασίας της Κέρκυρας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. «Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου