Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά την Τετάρτη στο μέγαρο Μαξίμου

Μετωπική για οικονομία και εθνικά θέματα κυβέρνησης ΝΔ

Με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου συναντιέται την Τετάρτη στις 5.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Την συνάντηση ζήτησε ο κ. Σαμαράς προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στην οικονομία καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό με τις επιστολές του κ. Παπανδρέου προς τον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχουν δοθεί στην επικαιρότητα όπως επισημαίνει η ΝΔ. "Ο Πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια βάση εθνικής υπευθυνότητας και εθνικής συνεννόησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η ΝΔ δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση υπό την προυπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει στην αναζήτηση και στον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η Ρηγίλλης διαφωνεί με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η κυβέρνηση για την οικονομία και σε αυτή την περίπτωση αντιπροτείνει ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών να αρχίσει από το 1981 ώστε να έλθουν στην επιφάνεια οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Η Ρηγίλλης δεν θέλει μία διαδικασία από την οποία θα προκύψει ότι την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας την έχει η πενταετής «νέα διακυβέρνηση» του κ. Κώστα Καραμανλή και προετοιμάζεται «για μετωπική αντιπαράθεση» αν επιμείνει ο κ. Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να προβάλλει στην κοινή γνώμη ότι έκανε την απαραίτητη κίνηση για να αποτρέψει την αντιπαράθεση και να βρεθεί βάση συναίνεσης. Συμπληρωματικά η Ρηγίλλης βάζει στο τραπέζι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόθεση Παπανδρέου να ανοίξει διάλογο με την Άγκυρα αλλά και το μεταναστευτικό και τον εκλογικό νόμο.

Η ΝΔ θεωρεί ότι ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά και κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς όπως λέει η Ρηγίλλης είναι ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση «ας αφήσουμε την απόδοση ευθυνών και ας συμφωνήσουμε στα αναγκαία μέτρα για να βγει η χώρα από την δύσκολη θέση». Δίνοντας δείγμα γραφής η Ρηγίλλης προχώρησε την Τρίτη σε επίθεση για τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες που παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον Τιτανικό.

Κατηγόρησε τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου στέλνουν εντελώς αντιφατικά μηνύματα στις παγκόσμιες αγορές και ότι η αντιφατικότητα αυτή πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της Ελλάδας και της οικονομικής πολιτικής που ασκεί στις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα κατήγγειλε "τεχνικές απόκρυψης του δημοσίου χρέους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" με αφορμή το "κρυφό ομόλογο της Γκόλντμαντς Σάκς, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 2000 και 2001». «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέφερε δημοσιονομικά βάρη με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει πως όταν η ΝΔ έκανε τις σχετικές καταγγελίες η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκώφευε πλήρως». Σύμφωνα με τη ΝΔ οι αποκαλύψεις αυτές, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να παριστάνει τον τιμητή και τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, ενώ θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για την εξέταση της αξιοπιστίας και της αυθεντικότητας των δημοσιονομικών στοιχείων.

Υπεράσπιση πενταετίας Καραμανλή

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να υπερασπισθεί την πενταετία Καραμανλή προκαλώντας ερωτηματικά στο ίδιο του το κόμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος δεν φέρει προσωπική ευθύνη θα μπορούσε να διαχωρίσει την θέση του και να αφήσει τον κ. Καραμανλή και τον κ. Αλογοσκούφη να δώσουν εξηγήσεις και να υπερασπισθούν τα πεπραγμένα τους. Μόλις την Κυριακή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή αποδόμησε πλήρως την διακυβέρνηση Καραμανλή καταλογίζοντάς της ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα παρότι η κοινωνία ήταν ώριμη, δεν αντιμετώπισε την δημόσια σπατάλη και δεν αντιμετώπισε την διαφθορά. Φυσικά η κ. Μπακογιάννη δεν εξήγησε γιατί όλα αυτά δεν τα έλεγε όταν ήταν στην ηγετική ομάδα του κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός από την πλευρά του πιέζει τον κ. Σαμαρά να τον προστατεύσει από τις επιθέσεις που δέχεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς πάλι δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον καραμανλικό πυρήνα του κόμματος τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος. Πολιτικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν τον κίνδυνο ο κ. Σαμαράς να ταυτιστεί με τον κ. Καραμανλή και να χρεωθεί ευθύνες που δεν του αναλογούν εν αντιθέσει με την κ. Μπακογιάννη που εκ των υστέρων διαχωρίζει την θέση της.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: