Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

«Ψώνια» με χημικά...ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Τα ΜΑΤ εξασφάλισαν απρόσκοπτη κατανάλωση βίας και χημικών στους διαδηλωτές υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας, στην Ερμού. Επιτέθηκαν αναίτια στην...
απεργιακή συγκέντρωση στην Ερμού προκαλώντας πανικό στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων (δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω).
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Η κινητοποίηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της απεργίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ενάντια στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων (διαβάστε το σχετικό κάλεσμα του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ).
Η συνεχής ενημέρωση από την κινητοποίηση στην Ερμού via @dromografos...

πηγη left.gr

Read more...

Προσφορές και πρόστιμα «Καρότο και μαστίγιο» για τα ανασφάλιστα οχήματα

«Καρότο και μαστίγιο» για τα ανασφάλιστα οχήματα

Με την τακτική «καρότο και μαστίγιο» προσπαθούν πολιτεία και ασφαλιστικές εταιρείες να μαζέψουν τα εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα που εκτιμάται ότι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με τους μεν πρώτους να ετοιμάζουν «σαφάρι» και πρόστιμα και τους δε δεύτερους να μειώνουν τις τιμές των ασφαλίστρων.
Πρόσφατα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών εντόπισαν 730.000 ανασφάλιστα οχήματα,ενώ μέσα στον Μάιο αναμένεται να σταλούν οι επιστολές και οι βεβαιώσεις παράβασης προς όλους όσους εμφανίζονται να είναι ιδιοκτήτες ανασφάλιστου οχήματος.
Οι δηλώσεις αυτές, από επίσημα και ανεπίσημα χείλη, δεν έχουν καταφέρει να φοβίσουν τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τα στοιχεία για την παραγωγή νέων ασφαλίστρων το πρώτο δίμηνο του 2014. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η παραγωγή νέων ασφαλίστρων για αστική ευθύνη οχημάτωνσημείωσε νέα βουτιά της τάξεως του -7,5% το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Και αυτό όταν το 2013 «έκλεισε» με μια συνολική πτώση παραγωγής ασφαλίστρων της τάξεως του -5%.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο αποζημιώνει για ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα, στο διάστημα 1η Ιανουαρίου – 31η Μαρτίου 2014 οι καταβληθείσες αποζημιώσεις ανήλθαν σε σύνολο στα 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, με τον κύριο όγκο αυτών να αντιστοιχεί σε τροχαία τα οποία προκλήθηκαν από ανασφάλιστα οχήματα (12,8 εκατ. ευρώ).

Πέφτουν τα ασφάλιστρα, αυξάνονται οι προσφορές 
Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε μπαράζ μειώσεων τιμών και προσφορών για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, από την αρχή του χρόνου το μέσο ασφάλιστρο για ένα αυτοκίνητο 1.200 με 1.600 κυβικά με οδηγό 40 ετών έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10% με το μέσο εξαμηνιαίο ασφάλιστρο να φτάνει τα 220 με 250 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των τιμών για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού που μπορεί να φτάσει και το 15%-20%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον Μάρτιο του 2014 η ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε κατά 4,4% λόγω των μειώσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι προσφορές επιπλέον παροχών και καλύψεων ειδικά στα βασικά πακέτα, όπως προστασία από bonus mallus, δωρεάν ρυμούλκηση σε περίπτωση ατυχήματος, οδική βοήθεια, προσφορά αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος κ.α.

Προστατευτείτε από τα ανασφάλιστα
Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα και εφόσον υπαίτιος για το ατύχημα είναι ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος υπεύθυνο για την αποζημίωση των σωματικών βλαβών και των υλικών ζημιών είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο στη συνέχεια στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Ωστόσο υπάρχει και η επιλογή της συμπληρωματικής κάλυψης «υλικών ζημιών από ανασφάλιστο όχημα».  
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως κάθε οδηγός ανασφάλιστου οχήματος, ανεξάρτητα με το εάν εμπλακεί ή όχι σε κάποιο ατύχημα, κινδυνεύει με α) αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για ένα χρόνο, β) χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, €1.000 για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσια χρήσης, €500 για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των €250 για τα δίκυκλα, γ) φυλάκιση από δύο έως δώδεκα μήνες και χρηματική ποινή μέχρι €3.000 σε βάρος του κυρίου ή κατόχου οχήματος που το θέτει σε κυκλοφορία ή ανέχεται να το κυκλοφορεί τρίτος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Όλα στο τραπέζι για τη νέα συμφωνία Στις 5 Μαΐου αρχίζει η συζήτηση για το χρέος, αποφάσεις το φθινόπωρο


Στις 5 Μαΐου αρχίζει η συζήτηση για το χρέος, αποφάσεις το φθινόπωρο
Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα φέρει στο τραπέζι του Eurogroup το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, στις 23 Απριλίου, αναμένεται να θέσει σε κίνηση τις διεργασίες για το ελληνικό χρέος, με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου και πιθανή κατάληξη το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η «παραμετρική βελτίωση του χρέους», όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με άλλα λόγια, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν το χρέος βιώσιμο και τη χώρα «χρηματοδοτήσιμη».

Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 στο Eurogroup.

Όταν το θέμα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην κατ' ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής: «Θα περιμένουμε την έκθεση της Eurostat και θα προχωρήσουμε». «Μην ανησυχείτε. Θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας» φέρεται να είπε.

Εντούτοις, όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, από την πλευρά των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα δε του Βερολίνου, κεντρική επιδίωξη είναι «να μην χαθεί η εποπτεία», καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος νέας δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Στη συζήτηση λοιπόν θεωρείται θα τεθούν ντα πάντα: Εάν θα υπάρξει νέο είδος μνημονίου, εάν θα υπάρχει ή όχι συμμετοχή του ΔΝΤ, αν ο έλεγχος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αν θα ανοιχτεί ή όχι γραμμή χρηματοδότησης (stand by facility), και με ποιους όρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα πάντως με κοινοτικές πηγές, οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα το Βερολίνο θεωρούν ότι «δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς stand by facility».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έμπρακτο ενδιαφέρον Φάρμακα και υγειονομικό υλικό στον ακριτικό Έβρο από την «Αποστολή»


Φάρμακα και υγειονομικό υλικό στον ακριτικό Έβρο από την «Αποστολή»
Αθήνα
Δεκάδες κιβώτια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, καθώς και τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, παραδόθηκαν από κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκεται από το Σάββατο στον ακριτικό Έβρο.

Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, στη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της «Αποστολής» Κωνσταντίνο Δήμτσα και τους συνεργάτες του, στηλίτευσε την αδιαφορία που, όπως είπε, βιώνουν οι ακρίτες της Θράκης. Ευχαρίστησε δε τον Αρχιεπίσκοπο και την «Αποστολή» λέγοντας ότι «αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι».

Εν τω μεταξύ, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης της Νόσου Αλτσχάιμερ της «Αποστολής», η οποία παρέχει τη δυνατότητα μακράς διαμονής 25 ατόμων, βραχείας διαμονής 5 επιπλέον ασθενών, λειτουργεί Κέντρο Ημέρας ανοϊκών ασθενών και Ιατρείο Μνήμης. «Όταν μια κοινωνία αδιαφορεί για τους ηλικιωμένους της, παύει να είναι πολιτισμένη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία Αίμα στην επέμβαση ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ κατά φιλορώσων ενόπλων


Αίμα στην επέμβαση ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ κατά φιλορώσων ενόπλων
Όπλα και εικόνες: Φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ την Κυριακή   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κίεβο, Ουκρανία
Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά τις καταλήψεις κτιρίων και σημείων ελέγχου από φιλορώσους διαδηλωτές, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Τουλάχιστον ένα μέλος των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων που στάλθηκαν εναντίον φιλορώσων ένοπλων στο Σλαβιάνσκ σκοτώθηκε, σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν και έναν νεκρό από την πλευρά των καταληψιών.

Κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου και στη Μαριούπολη από φιλορώσους διαδηλωτές, αναφορές για ένταση και στο Χάρκοβο.

Το Κίεβο έστειλε το πρωί της Κυριακής τις ειδικές δυνάμεις σε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε το μεσημέρι ότι σκοτώθηκε ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων, τραυματίστηκαν άλλα πέντε και υπάρχει «αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων» και από την πλευρά των φιλορώσων.

Πρόκειται για τουλάχιστον έναν νεκρό φιλορώσο, σύμφωνα με τις αναφορές από τα ρωσικά δίκτυα που επικαλούνται πηγές από το σημείο.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές», ανέφερε στο διαδίκτυο ο Αβάκοφ. Οι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ είχαν κληθεί νωρίτερα να μείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν το κέντρο της πόλης και να «μείνουν μακριά από τα παράθυρα». 

Πάνω από το κέντρο της πόλης πετούσαν το πρωί της Κυριακής ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ ένοπλοι φιλορώσοι έχουν ταμπουρωθεί στο αρχηγείο της αστυνομίας και έχουν στήσει περίμετρο με οδοφράγματα και φλεγόμενα λάστιχα. Οι φιλορώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο των κτιρίων το Σάββατο. 
9 φωτογραφίες
«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας» ανέφερε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο κ. Αβάκοφ είπε, επίσης, ότι γίνεται ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη. Ωστόσο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters είπε ότι δεν ακούγονται πυροβολισμοί και ότι πετούν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα έξω από το κτίριο της αστυνομίας στο Σλαβιάνσκ.

Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ' αυτό, όπως «Δημοψήφισμα!», μια αναφορά στα αιτήματα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα διαφορετικό καθεστώς.

Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Κυριακής φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο του δημάρχου στη Μαριούπολη.

Όσον αφορά το Χάρκοβο, το ρωσικό RT μιλά για ένταση μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά της νέας ηγεσίας στο Κιέβο.

Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποκινεί την κρίση στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης και θα θέσει σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την προειδοποίηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στην «υποκίνηση» των ταραχών την ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία «επιδεικνύει ανικανότητα στην ανάληψη της ευθύνης για την τύχης της χώρας» και προειδοποίησε ότι τυχόν χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία «θα υπονομεύσει τη δυναμική της συνεργασίας...περιλαμβανομένων και των τετραμερών συνομιλιών της Γενεύης» στις 17 Απριλίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία.

Έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκιι-μουν κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην κρίση της Ουκρανίας να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης.

Ο Μπαν Γκι–μουν, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας που αυξάνει τους κινδύνους στη χώρα, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Read more...