Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι καυτοί διάλογοι για τον τζόγο που έφεραν την κρίση

Τι άκουσε ο Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές


http://img.protothema.gr/297850AE957C22F0501029EE9FC297DA.jpg
Ενδεικτικοί της αποδοκιμασίας που έτυχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν και ορισμένοι από τους διαλόγους που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κ.Τ.Ε,. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε χαρακτηριστικά:

Βάσω Παπανδρέου «Δεν το ψηφίζω… Δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τον τζόγο για να έχει έσοδα το κράτος, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά»

Γιάννης Αμοιρίδης «Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό. Θα επιφέρει πλήγμα στην ηθική της παράταξης»

Γιώργος Φλωρίδης
«Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;»

Γιωργος Παπακωνσταντινου «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;»

Δημητρης Λιντζερης «Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο».

Επιπροσθέτως, οι βασικές ενστάσεις των βουλευτών έχουν να κάνουν τόσο με τον έλεγχο του ΟΠΑΠ ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί όσο και με την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής που προβλέπει το νομοσχέδιο για να παρακολουθεί την υλοποίηση και την εφαρμογή των διατάξεων για τα τυχερά παιχνίδια.
Read more...

Σε επιτήρηση οι μετοχές των media στο Χρηματιστήριο

Μετά τις ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ


http://img.protothema.gr/1849AE56641A128678ABCA97A929F752.jpg
Οι ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που εμφάνισαν το 2010 οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των media στην χώρα μας οδήγησαν τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να θέσει από την Παρασκευή 8 Απριλίου, σε εφαρμογή των σχετικών κανονισμών, σε επιτήρηση τις μετοχές τους.

Η απόφαση αφορά, μεταξύ άλλων, τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (Νέα, Βήμα κ.α.), τον Πήγασο (Έθνος, Ημερησία κ.α.), την Χ.Κ. Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία κ.α.), τον Τηλέτυπο (Mega Channel) και τις Τεχνικές Εκδόσεις (4 Τροχοί κ.α.). Συνεπάγεται, δε, ότι οι μετοχές των εταιρειών θα τελούν υπό διαπραγμάτευση για συγκεκριμένο, περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός της ημέρας και όχι καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, η οποία ξεκινά από τις 10.30 το πρωί και τερματίζεται στις 17.15 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών του 2010 o ΔΟΛ εμφάνισε ζημιές ύψους 46,92 εκατ. ευρώ, ο Πήγασος 31,1 εκατ. ευρώ, η Χ.Κ. Τεγόπουλος 21,3 εκατ. ευρώ, ο Τηλέτυπος 27,5 εκατ. ευρώ και οι Τεχνικές Εκδόσεις 236 χιλιάδες. ευρώ.

Το 2010 χαρακτηρίστηκε από σημαντικά μειωμένες πωλήσεις, ως αποτέλεσμα της πτώσης των κυκλοφοριών των εντύπων, ενώ στους πέντε μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, η απασχόληση μειώθηκε κατά 677 εργαζομένους σε σχέση με μια χρονιά νωρίτερα...

Δείτε αναλυτικά την απόφαση του ΧΑ στο capital.gr

Read more...

Αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2008!

«Ζαν Κλοντ μην το κάνεις», αλλά... το έκανε!


http://img.protothema.gr/35F97EC3BA3E36DD2B27250A689747A2.jpg
Κλείνοντας τ' αυτιά του στις... Σειρήνες και τις Κασσάνδρες, ο επικεφαλής της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25%, διαμορφώνοντάς το κατ' αυτόν τον τρόπο στο 1,25%.

Ήταν η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 2008, όταν και, λίγο-πολύ, η Ευρώπη μπήκε στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, που γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει τα επιτόκιά της από την περίοδο που άρχισε η κρίση, ερμηνεύεται από τους διεθνείς οικονομολόγους ως μια «απάντηση» στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μια περίοδο που οι διεθνείς οικονομίες προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν.

«Ζαν Κλοντ, μην το κάνεις!»

Τις τελευταίες ώρες πριν την ανακοίνωση πάντως, είχαν πολλαπλασιαστεί οι φωνές εκείνων που αντιδρούσαν στην προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα καλούσαν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους!

Εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους τόσο στο γεγονός πως η αύξηση των ευρωεπιτοκίων θα σημάνει ακόμα ένα πλήγμα στις ήδη ταλανιζόμενες και σχεδόν εξουθενωμένες οικονομίες των χωρών που σήμερα είναι «διασωληνωμένες» στον μηχανισμό στήριξης, όσο και στο ότι θα προκληθούν τριγμοί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που εν πολλοίς εξαρτάται (στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας σχεδόν αποκλειστικά) στις γραμμές ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και δη με προνομιακό κόστος έναντι των «ανοικτών αγορών».

Ως παράδειγμα για τα δυνητικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η δρομολογούμενη αύξηση στο κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη φέρνουν τα πρόσφατα stress tests στις ιρλανδικές τράπεζες, που αποκάλυψαν ότι αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια 24 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία σήμερα δανείστηκε 6μηνα και 12μηνα έντοκα με «αιματηρό κόστος». Και άντλησε 1 δις, όχι 24!

«Θιασώτες» της άποψης ότι το timing για αύξηση των ευρωεπιτοκίων είναι λανθασμένο είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των αγορών: μόνο το τελευταίο 24ωρο καταφέρθηκαν εναντίον αυτής της προοπτικής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Gerard Lyons, επικεφαλής αναλυτής της Standard Chartered και ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco.
Ο μεν Ρουμπινί δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την αύξηση η ΕΚΤ θα διογκώσει τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιφέρειας». Ο κύριος Lyons της Standard Chartered, σε συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της ΕΚΤ «ένα μέγεθος για όλους» δεν ταιριάζει στην ίδια τη δομή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης όπως η ΟΝΕ και πάντως είναι «λάθος στρατηγική, για λάθος αιτίες, σε λάθος στιγμή», ενώ το στέλεχος της Pimco τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συνεπακόλουθη ενίσχυση του ευρώ είναι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
Στον αντίποδα υπάρχουν και αυτοί που δεν συμμερίζονται την άποψη πως η ΕΚΤ οδεύει προς το να γίνει από μια «τράπεζα της Ευρώπης σε μια τράπεζα της Γερμανίας». Διόλου παράξενο βέβαια το ότι αυτοί είναι Γερμανοί … Με τελευταίον χρονικά το στέλεχος της Commerzbank κύριο Jörg Krämer ο οποίος όχι μόνο επιχαίρει για τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων (από το 1% στο 1,25%), αλλά δηλώνει πως η αύξηση αυτή είναι ήδη καθυστερημένη για τη Γερμανία. Καταλήγει δε λέγοντας: «Η Bundesbank θα είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο».

Τα στοιχήματα σε Eurogroup και Ecofin

Εν μέσω αυτών των σεναρίων και λεκτικών αντεγκλήσεων ειδικών και μη, οι πολιτικοί «υπεύθυνοι» της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεδριάζουν επί τριήμερο - από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου – στη Βουδαπέστη. Αυτές οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καλούνται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν πολλές απαντήσεις.
Επισήμως στο πρόγραμμα των συμβουλίων περιλαμβάνεται η εξέταση των πρόσφατων εξελίξεων σε συνδυασμό με την ανάγκη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και η προετοιμασία ων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον. Αυτά επισήμως. Γιατί στην πραγματικότητα στο τραπέζι θα τεθούν πιεστικά προβλήματα, όπως η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.

Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί και το ελληνικό θέμα, με τα σενάρια περί συνδυασμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των «προβληματικών» Νοτίων να έχουν επανακάμψει στην επικαιρότητα (Σ.Σ: σήμερα η γερμανική έκδοση των FΤ σε αυτό αναφερόταν). Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών περιλαμβάνουν στα «ζέοντα προβλήματα» που θα απασχολήσουν Eurogroup και Ecofin και την Ιρλανδία.

Επομένως, τα περί ων ο λόγος συμβούλια διεξάγονται ουσιαστικά υπό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης». Μόνο που αυτή τη φορά η «ανάγκη» μοιάζει να αφορά όλη την Ευρωζώνη, κι όχι μόνο τους «άτακτους» του Νότου …
Read more...

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 7,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Η «κατάρα» των τσουνάμι φαίνεται να μη θέλει να αφήσει σε ησυχία τους Ιάπωνες, καθώς, ύστερα από νέο σεισμό που έγινε νωρίτερα στα ανοιχτά της επαρχίας Miyagi της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για κύματα ύψους ενός μέτρου, που θα χτυπήσουν τις ακτές...


Η ανακοίνωση αφορά την παράλια περιοχή, η οποία είχε ήδη χτυπηθεί τον περασμένο μήνα, από το τσουνάμι που στοίχησε τη ζωή σε πάνω από 25.000 ανθρώπους και ξεκίνησε μια μάχη χωρίς τελειωμό, για να κλείσει η διαρροή στον πυρηνικό αντιδραστήρα της περιοχής.

Ο σεισμός κράτησε για περίπου ένα λεπτό, και όπως αναφέρει υπεύθυνος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στον αντιδραστήρα Νταϊτσί, οι εργαζόμενοι εκεί είναι ασφαλείς, αν και δεν γνωρίζει το αν έχουν εκκενώσει το κτίριο. Η Tepco ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν νέες ζημιές στους αντιδραστήρες.

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι περιλαμβάνουν περίπου 300 μίλια της βορειοανατολικής ακτογραμμής, από το Aomori μέχρι το Ibaraki, καθώς και την κεντρική Ιαπωνία, βόρεια του Τόκιο.

Το βάθος εντοπίζεται στα 25 μίλια και ταρακούνησε ιδιαίτερα τις γύρω πόλεις. Το ρεύμα στην πόλη Ichinoseki κόπηκε αυτόματα, ενώ, σύμφωνα με την προειδοποίηση που προέβαλε το κρατικό κανάλι της χώρας NHK, οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν από τις ακτές και να μετακινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο δίνει ως μέγεθος του σεισμού τα 7,1 Ρίχτερ.

Read more...

LIVE ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ...


ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στις 10.30 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αύριο η συζήτηση στη Βουλή για τα ομόλογα. Επειδή δεν πρόκειται να μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση ή το κανάλι της Βουλής, προτείνουμε σε όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν από το site της... Βουλής που θα την μεταδίδει σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση. Η διεύθυνσή του : parliament.gr (εδώ)...
Read more...

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΔΕΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ!!!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΤΡΟΪΚΑ!
Βρήκαν ευκαιρία λόγω της απεργίας των ΜΜΕ για να επιβάλλουν το Μνημόνιο και στον στρατό! Το Συμβούλιο Άμυναςτου Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε πριν από λίγο την...
κατάργηση δέκα κέντρων εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα προκαλώντας αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο του "Καλλικράτη" στις Ένοπλες Δυνάμεις, καταργούνται τα κέντρα Εκπαίδευσης :
Καλαμάτας, Κορίνθου και παραμένει στην Πελοπόννησο μόνο το στρατόπεδο της Τρίπολης. Καταργούνται επίσης τα κέντρα Νεοσυλλέκτων : το κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα, το 625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα, το κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας, το 557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, ενώ εφεδρικό παραμένει το Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι! Αυτή η απόφαση ήταν η πρώτη από μια σειρά άλλων αποφάσεων για κατάργηση μονάδων και σχηματισμών σε ολόκληρη την Επικράτεια που επιβάλλει η Τρόικα για την λήψη δραστικών μέτρων περικοπής των λειτουργικών εξόδων του δημοσίου. Η κατάργηση των παραπάνω 10 κέντρων, όπως τονίστηκε πριν από λίγο στο Συμβούλιο Άμυνας θα εξασφαλίσει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Έχει να γίνει χαμός στις τοπικές κοινωνίες. Ο Καλλικράτης θα καταργήσει και τα... σύνορά μας έτσι όπως το πάει η Τρόικα.
Σ.Σ. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το βράδυ...

Read more...

ΕΑΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!


ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ "ΤΣΑΡΟ" ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στα όριά τους φαίνεται πως έχουν φτάσει οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών. Η Βάσω Παπανδρέου όταν πήρε το λόγο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα...
τυχερά παιχνίδια απευθυνόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είπε σε έντονο ύφος: «Δεν το ψηφίζω». Το χαρακτήρισε στυγνό εισπρακτικό μέτρο και τόνισε: «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος». Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι: «Δεν είναι ηθικό», το εν λόγο νομοσχέδιο, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης σε ήπιους τόνους άσκησε κριτική για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τους Βουλευτές λέγοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;». Το βασικό θέμα που θέτουν οι Βουλευτές είναι να έχει τον έλεγχο ο ΟΠΑΠ και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών. Επίσης θεωρούν ότι η επιτροπή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του, επιχείρησε σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ τετελεσμένων. Στις αιτιάσεις των συναδέλφων του απάντησε: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;». Ο Δημήτρης Λιτζέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;». Στο τέλος, αφού είδε ότι σκληραίνουν τη στάση τους οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο Γιώργος Παπακωνταντίνου σημείωσε με νόημα: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο».

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, όχι μόνο εξαιτίας των δραματικών τόνων που έδωσαν ο υπουργός και οι Βουλευτές αλλά επειδή την επόμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένο να εισέλθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και απ’ ότι φαίνεται οι αντιδράσεις δεν είναι δυνατόν να κατευναστούν. Μετά το τέλος της συνεδρίασης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έλεγε με νόημα: «Αν είχε σήμερα δελτία ειδήσεων θα είχε πέσει η κυβέρνηση».
Read more...

Η GOLDMAN SACHS ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Η αμερικανική Goldman Sachs, μία εκ των ισχυρότερων τραπεζών παγκοσμίως, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ως πολύ πιθανή, όπως αναφέρεται σε έκθεσή της, την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg. Στην έκθεση, ο επικεφαλής...

στρατηγικής Φραντσέσκο Γκαρζαρέλι, αναφέρει ότι η Πορτογαλία πιθανόν είναι η τελευταία χώρα που θα ζητήσει την βοήθεια του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, κάνοντας, παράλληλα αναδρομή στην ελληνική και στην ιρλανδική περίπτωση.
Οπως επισημαίνεται το στέλεχος της τράπεζας εκτιμά ότι το ποσό που θα ζητήσει η Πορτογαλίας θα διαμορφωθεί στα 75 δισ. ευρώ και ότι θεωρεί πολύ πιθανή ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Francesco Garzarelli, "παρά το γεγονός ότι η Goldman δεν περιμένει κεφαλαιακές απομειώσεις για ομόλογα της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, θεωρεί πιθανή μια εθελοντική επιμήκυνση στο προφίλ ωρίμανσης του ελληνικού χρέους".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ευρωζώνη απειλείται ακόμα από τις χώρες που λαμβάνουν πακέτα στήριξης αλλά δε φαίνονται να μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους και γι' αυτό μία αναδιάρθρωση μπορεί να αποτελέσει λύση, με την ελληνική περίπτωση να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Read more...

KOΨΤΕ 4,5 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την υλοποίηση του μέτρου προσδοκά να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.Εν όψει της κρίσιμης επίσκεψης του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας την περίοδο 3-13 Μαΐου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες διαμηνύουν ότι έχει ήδη υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο έπρεπε να τεθεί σε...
εφαρμογή από τα τέλη του 2010, και προειδοποιούν ότι το αργότερο στις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ψήφισης του νόμου από τη Βουλή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να της παρουσιαστούν οι λεπτομερείς σχεδιασμοί της Αθήνας για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με ποσοτικούς μάλιστα όρους, έως και το 2013.Μονόδρομος
Για την Κομισιόν, ο δημόσιος τομέας είναι υπεύθυνος για πολλά από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κατάρτιση ενιαίου και διαφανούς μισθολογίου συνιστά μονόδρομο, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος των μισθών στο Δημόσιο, να μειωθούν οι απάτες, οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και, βεβαίως, να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων.

Πηγές της Επιτροπής θεωρούσαν δεδομένες τις πρόσθετες περικοπές σε επιδόματα και παροχές, στο πλαίσιο της γενικότερης συρρίκνωσης που θα πρέπει να επέλθει στον δημόσιο τομέα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει, επίσης, στην ανάγκη επικαιροποιημένης απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο, ώστε τα αποτελέσματά της να αποτυπώνονται στον σχεδιασμό και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμένει τέλος από τις ελληνικές αρχές διευκρινίσεις για την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5» στο Δημόσιο.

Read more...

12 μήνες φυλακή στον Ψωμιάδη- Εκπίπτει του αξιώματος


Ένοχος κρίθηκε από το δικαστήριο ο Π.Ψωμιάδης.

Η ποινή είναι η ίδια με την πρωτόδικη απόφαση. 12 μήνες με τριετή αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι εκπίπτει του αξιώματός του.

"Μείωσα το πρόστιμο για ανθρωπιστικούς λόγους" υποστήριξε μέσες άκρες στην απολογία του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης και αφού ανοικνώθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου, αποχώρησε από την πίσω πόρτα του κτιρίου.

Οι κατηγορίες

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορείτο για την για την υπόθεση της μείωσης των προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων που είχε κατηγορηθεί για νοθεία κατ’ επανάληψη.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε εκδοθεί σε βάρος του κ. Ψωμιάδη, την καταγγελία για την παράνομη μείωση των προστίμων έκανε τον Ιούνιο του 2005 ο πρώην διευθυντής της διεύθυνσης Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ηλίας Τυχαλάκης.

Τι έπεται...

Μέχρι να βγει η οριστική παύση ή αργία του Περιφερειάρχη από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ραγκούση, θα τον αντικαθιστά ο αναπληρωτής του, που στην περίπτωση αυτή έχει οριστεί από τον ίδιο ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης.

Μετά την οριστική παύση του Περιφερειάρχη ή την αργία των έξη μηνών, του ενός έτους, ανάλογα με την απόφαση του υπουργού, θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των συμβούλων και θα εκλεγεί ο νέος Περιφερειάρχης.

Τα σενάρια για την αυλαία της πολιτικής καριέρας του "Νομάρχη της καρδιάς μας" φαίνεται να επαληθεύονται...

newpost.gr

Read more...

Ρουμπινί: Αναδιάρθρωση χρέους τώρα



Ρουμπινί: Αναδιάρθρωση χρέους τώρα eurokinissi

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πιθανότατα θα γίνει μέσα στο 2011. Αυτή είναι η νέα προφητεία· του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί η οποια· δημοσιεύτηκε στη χθεσινή ανάλυση της Rubini Global Economics (RGE).

Κατά τον· Μr Doom («Ο κύριος Καταστροφή») μέσα στο 2011 θα γίνει μία προσφορά στους κατόχους ελληνικών ομολόγων σε ισοτιμία με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων και χαμηλότερες της αγοράς. Θα είναι μια προληπτική και ελεγχόμενη κίνηση. Ο Ρουμπινί εκτιμά ότι πιθανές αιτίες για μια τέτοια εξέλιξη είναι οι αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λόγω του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της μεγεθών και των αυξημένων πιέσεων στον χρηματοοικονομικό της κλάδο.

Μία τέτοια διαδικασία θα υποστηριχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) μέσω ανταλλαγών χρέους,· λύση που η RGE θεωρεί αποτελεσματική. Τονίζεται ωστόσο ότι μια αναδιάρθρωση τέτοιου τύπου, δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να προωθήσει η Ελλάδα για να τονώσει την ανάπτυξή της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στην Ευρωζώνη.

Aς σημειωθεί ότι ο Νουριέλ Ρουμπινί συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην Ιταλία στη διάρκεια συνεδρίου για τις εξελίξεις· στις διεθνείς αγορές που διοργάνωσε ο οίκος Ambrosetti στην περιοχή Τσερνόμπιο.

Στο διήμερο συνεδριο ο κ. Παπακωνσταντίνου είχει την ευκαιρία να μιλησει κατʼιδιαν· με· τον Νουριέλ Ρουμπίνι ο οποίος έχει στο παρελθον· «προφητεύσει» τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο 52χρονος Ρουμπινί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στο Ισραήλ। Σπούδασε στην Ιταλία και πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ.· Σημερα ζει στην Νεα Υορκη και είναι καθηγητής στο Stern School of Business του New York University. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στο· ΔΝΤ, τη Διεθνή Τράπεζα και τη Τράπεζα του Ισραήλ. Κατά τη προεδρία Κλίντον δούλεψε για το Federal Reserve των ΗΠΑ. Το 2004 ίδρυσε την RGE, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε αναλύσεις οικονομικών ζητημάτων. Έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση», των ενυποθηκών στεγαστικών δανείων το 2008.

newpost.gr

Read more...

Ανταρσία και από τον Απόστολο Κακλαμάνη



Νέο κρούσμα ανταρσίας είχαμε σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά στη Βουλή.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας στην ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον ανταγωνισμό είπε απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη: "Μην θεωρείται την ψήφο μου δεδομένη στο άρθρο για τις ποινές που αφορούν όσους συγκροτούν καρτέλ".

Ο κύριος Κακλαμάνης θεωρεί οτι τα αδικήματα των καρτελ θα παραγραφούν με την παροδο 5ετιας χωρις να μπορέσει η δικαιοσύνη να προχωρήσει σε φυλάκιση των επιχειρηματιών που συμπράττουν σε καρτελ ενω δήλωσε χαρακτηριστικά οτι "Να που ειναι τα κλεμμένα ।Στα καρτελ και στους φοροφυγάδες".

newpost.gr

Read more...

Τι είπαν στον Παπανδρέου και τον "Τσάρο" Σόρος και Αμερικάνος πρέσβης


Ο ουγγροαμερικανός Τζορτζ Σόρος, ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος όλων των εποχών, συνάντησε, ως γνωστόν, τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τη Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών να παρευρίσκεται για λίγη ώρα στη συνάντηση. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- το αποκάλυψε το Newpost, πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, όπου παρέμεινε για περίπου 40 λεπτά.

Όλως τυχαίως, οι κ. Σόρος και Σμιθ έδωσαν- αμφότεροι, συνεντεύξεις σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα όσα είπαν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι φυσικά ότι θα έβγαιναν να αποκαλύψουν τι διαμείφθηκε στις επίμαχες συναντήσεις, αλλά σημειολογικά, όλο και κάτι καταλαβαίνει κανείς.

Με δυο λόγια, καταλάβαμε ότι ο μεν Σόρος δεν θέλει το “κούρεμα”- μπορεί και να έχει ομόλογα ο άνθρωπος, εκτιμάει ότι μπορούμε να βγούμε σε έξι μήνες στις αγορές και τονίζει ότι η αγορά γης στην Ελλάδα είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Από τηνβ άλλη πλευρά, ο κ. Σμιθ αφού τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, υπόσχεται ότι θα συνεχιστεί η σθεναρή βοήθεια προς την Ελλάδα. Διαβάστε και εσείς και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

Ο Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ανέφερε ότι λογική λύση για τη χώρα μας "θα ήταν η ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού (reprofiling) τους χρέους, χωρίς 'κούρεμα'", προσθέτοντας ότι "η λύση του ελληνικού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια της χώρας και του λαού", μην παραλείποντας να τονίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις, αφού η αγορά γης θα είναι ελκυστική για τους επενδυτές.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε ότι "οι αγορές μπορεί να ανοίξουν για την Ελλάδα σε έξι μήνες", απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς την "καταστροφική" και άσκησε κριτική για τους γερμανικούς χειρισμούς στην κρίση χρέους. Αναφορικά με την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόρος τόνισε ότι "έκανε εντυπωσιακές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την κρίση, θα μπορούσα να πω μοναδικές, αν λάβουμε υπόψη την αρχική έλλειψη ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και τα λάθη των προηγούμενων ετών".
Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Nτάνιελ Σμιθ, από την πλευρά του, μιλώντας στην "Καθημερινή", αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε (σ.σ. οι ΗΠΑ) ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και υπό αυτό το πρίσμα έχουμε υποστηρίξει σθεναρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε". "Θέλουμε· σταθερές τις διεθνείς αγορές και επιστροφή της ανάπτυξης" αφού αυτό επηρεάζει και τις ΗΠΑ, επεσήμανε.
"Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων, θα καταστήσουν τη χώρα πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις" ανέφερε κάνοντας λόγο για δυσκολία στις μεταρρυθμίσεις, αφού η διαδικασία "απαιτεί χρόνο", επισημαίνοντας ότι τα μέτρα είναι επώδυνα για τον μέσο Έλληνα।

newpost.gr

Read more...

Ο Μίκης την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στις 15.00 στο μπλόκο του ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας


ΘΕΜΑ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

«Σήμερα βάζω εγώ μια σπίθα και περιμένω να ακολουθήσουν και άλλες…»
Μίκης Θεοδωράκης.

Στείλαμε τη φωνή μας στον Μίκη Θεοδωράκη κι εκείνος την αφουγκράστηκε, την αγκάλιασε και αποφάσισε να κάνει εκείνο που θεωρούσε αυτονόητο. Εκείνο που φοβούνται να κάνουν όσοι χαρακτηρίζονται «διανοούμενοι»…
Να σταθεί δίπλα μας στα οδοφράγματα…Να μιλήσει στους φόβους μας για το αύριο των παιδιών μας…
Κι όταν στέκεται δίπλα σου ένας γίγαντας γενναιότητας, γενναιοδωρίας, πολιτισμού και ανθρωπιάς νιώθεις εκείνο το αίσθημα που σε σηκώνει ακόμα πιο ψηλά:
«Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε…
Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα…»
Η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στις 15.00 στα μπλόκα του ΒΙΟ.ΠΑ. θα λειτουργήσει ως οξυγόνο απέναντι στην πνιγηρή καθημερινότητά μας. Σε μια καθημερινότητα που εδώ και 4 μήνες μας υπαγορεύουν, μας υποχρεώνουν και μας επιβάλλουν να ζούμε οι ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους τελευταίους και μεγαλύτερους πυλώνες πολιτισμού έρχεται σε τούτο το σκοτεινό τοπίο βίας, με το πνευματικό του ανάστημα να ενώσει τη φωνή του με τις δικές μας.
Σημειώστε πως τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές χαράς, για άλλη μια φορά ισχυρές ομάδες καταστολής βρίσκονται προ των πυλών της πόλης.
9 διμοιρίες των ΜΑΤ -άγνωστο για ποιο λόγο- έρχονται (;) για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες και μόνιμες πια διμοιρίες, 6 τον αριθμό, τη μια αύρα και τους αμέτρητους σε αριθμό ασφαλίτες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Σταματίνα Κωστάκου

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Δήμου Λαυρεωτικής




Read more...

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ??!!


Ένα αρχαιολογικό εύρημα από τα σημαντικότερα στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο, έφερε στο φως

η αρχαιολογική σκαπάνη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αρχικά και στη συνέχεια της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που ολοκλήρωσε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την ανασκαφή. Ο τάφος της μεγαλύτερης ποιήτριας του αρχαίου κόσμου, της Σαπφούς, θεωρείται πως έχει βρεθεί στην περιοχή του Κάτω Κάστρου της Επάνω Σκάλας.
Σε αυτό συγκλίνει η επιγραφή σε επιτύμβια στήλη «ΨΑΠΦΑ ΕΡΩΤΙΟΥ ΧΑΙΡΕ», τα κτερίσματα, ένα χρυσό στεφάνι στο κεφάλι της νεκρής γυναίκας, ειδώλια της Αφροδίτης, πήλινες μικρές λύρες και φυσικά η ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού στον αρχαίο τάφο, που δείχνει γυναίκα που έζησε τέλη 7ου – αρχές 6ου π.Χ. αιώνα.
Ήδη για το εύρημα έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πληροφορίες φέρουν τόσο τον κ. Γερουλάνο, όσο και την κ. Μενδώνη, να επισκέφτηκαν το χώρο της ανασκαφής κατά την επίσκεψή τους προ μηνός στη Λέσβο.

Πώς βρέθηκε…

Το εύρημα είδε το φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο πίσω μέρος του περιβάλλοντα χώρου μικρού οθωμανικού λουτρού στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης, που ξεκίνησαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όταν ήρθε στο φως η πεσμένη επιτύμβια στήλη και διαβάστηκε η κεφαλαιογράμματη επιγραφή σε αυτήν «ΨΑΠΦΑ ΕΡΩΤΙΟΥ ΧΑΙΡΕ», με το χαρακτηριστικό τρόπο γραφής της αρχαϊκής εποχής, κλήθηκαν οι αρχαιολόγοι της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Οι τελευταίοι, με άκρα μυστικότητα, πραγματοποίησαν την ανασκαφή και έφεραν στο φως όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Το εύρημα θα παρουσιασθεί από την προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα ανασκαφεί το σύνολο του χώρου αυτού, που πρέπει να ταυτίζεται με το αρχαίο «σήμα» της Μυτιλήνης, σημείο ταφής σημαντικών Μυτιληνιών.

Η ποιήτρια

Όπως είναι γνωστό, η Σαπφώ έζησε και άκμασε στην προκλασσική περίοδο, στις αρχές του 6oυ αιώνα π.Χ. (περίπου το 580), κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου, όπου τότε άνθιζαν οι τέχνες κι ο πολιτισμός. Το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, του 7ου, γύρω στα 630 – 620 π.Χ., στην Ερεσό.
Κόρη αριστοκρατικής οικογένειας και συγκεκριμένα του Σκαμανδρώνυμου Ερωτίου (το πατρώνυμο που αναφέρεται στην επιτύμβια επιγραφή) και της Κλείδας, είχε τρεις αδελφούς, το Λάριχο, το Χάραξο και τον Ευρύγιο.
Η Σαπφώ ταξίδεψε στη Σικελία κι έμεινε λίγα χρόνια στις Συρακούσες γύρω στο 600 π.Χ., μπορεί και για να απομακρυνθεί από πολιτικές αναταραχές στη Μυτιλήνη. Επιστρέφει στην πατρίδα της γύρω στο 590 – 580 π.Χ., μετά την κατάλυση της τυραννίας, επί Πιττακού του Μυτιληναίου.
Είχε διαδοθεί αρκετά ένας θρύλος ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα ακρωτήρι της Λευκάδας, για τα όμορφα μάτια ενός νέου που λεγόταν Φάων. Δε φαίνεται, όμως, να αληθεύει ούτε αυτός ο μύθος, που μάλλον οφείλεται στην παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί την ομορφιά του Φάωνος, ακολούθου της Αφροδίτης.
Η ανακάλυψη του τάφου της αποδεικνύει ότι η Σαπφώ πέθανε και θάφτηκε στη Μυτιλήνη.
Μετά το θάνατό της, οι Μυτιληνιοί έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της, ενώ στις Συρακούσες κατασκεύασαν κενοτάφιο σε ανάμνησή της। Όλος σχεδόν ο αρχαίος κόσμος την είπε δεκάτη των Μουσών και θνητή Μούσα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις στήθηκαν εικόνες της προτομής της.
papaioannou.

Read more...

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Σοβαρά επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα eurokinissi

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή.

Άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών με 15 τραυματίες, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ομάδες μεταναστών, Κουρδικής καταγωγής, επιτέθηκαν σε ομοεθνείς τους με πέτρες,λοστούς,μαχαίρια και μπαλτάδες! Στη συνέχεια επεχείρησαν να περάσουν την πύλη του λιμανιού.Δεν δίστασαν να πετάξουν ακόμα και μολότοφ στους λιμενικούς και τους αστυνομικούς στην πύλη εισόδου,αλλά απωθήθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μετέφεραν τουλάχιστον 15 τραυματίες στο νοσοκομείο Φιλιατών.

Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που γνώριζε η περιοχή μέχρι πριν λίγα χρόνια, όταν και πάλι έφταναν κατά κύματα Κούρδοι λαθρομετανάστες.

Οι Κούρδοι ήταν φοβισμένοι και φιλήσυχοι, σημειώνουν για να συμπληρώσουν ότι σήμερα η πόλη κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες γίνεται κυριολεκτικά αδιάβατη, εξ αιτίας του φόβου που προκαλούν οι ομάδες Σομαλών, Αφγανών και άλλων.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και νέος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με την οποία εξηγεί το πρόβλημα και ζητά άμεση βοήθεια για την άμβλυνσή του.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά "το θέμα ξεπερνά τις δυνατότητες παρέμβασής μου. Πλέον από πλευράς μου δεν βρίσκω δικαιολογίες πειστικές προς τους κατοίκους του Δήμου".

"Δεν πάει άλλο" λένε κάτοικοι, που ζητούν άμεσα να παρέμβει η Πολιτεία।

newpost.gr

Read more...

Στη φυλακή επειδή... σκότωσε τον κλέφτη



Σε δεκαετή κάθειρξη για θανατηφόρο σωματική βλάβη και ένα χρόνο φυλάκιση για οπλοχρησία (10 χρόνια & 6 μήνες σε συγχώνευση) καταδικάστηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πύργου 77χρονος από το Διακοφτό Αχαΐας.

Μετά τη δίκη που κράτησε περίπου 13 ώρες με ενδιάμεσες διακοπές (άρχισε το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης), ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή αφού προηγουμένως άσκησε έφεση.

Στην ίδια δίκη καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή για απλή συνέργεια σε υπόθεση κλοπής και ένας 30χρονος που ενεπλάκη στην υπόθεση, η οποία, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του iliatora.gr, είχε εξελιχθεί ως εξής:

Το συμβάν έγινε στις 24/11/2008, στην παραλία Δ.Δ. Ελαιώνα του δήμου Διακοφτού Αχαΐας μέσα στην οικία του 77χρονου. Ο 30χρονος και ένας ακόμη νεαρός, στις 24 Νοεμβρίου του 2008 μπήκαν τα μεσάνυχτα στο σπίτι του ηλικιωμένου από ανασφάλιστη πόρτα και σύμφωνα με τη δικογραφία, του αφαίρεσαν χρηματικό ποσό ύψους 1.050 ευρώ. Ο 77χρονος προσπάθησε να αντιδράσει, έτσι άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα του και κατάφερε με αυτό τραύμα στον μηρό του ενός από τους δύο νεαρούς.

Το τραύμα υπήρξε αρκετά σοβαρό με αποτέλεσμα να πληγεί η μηριαία αρτηρία και να υπάρξει ακατάσχετη αιμορραγία για τον έναν από τους φερόμενους ως ληστές, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά τελικά υπέκυψε εννέα μέρες μετά. Το Δικαστήριο μετά την ακροαματική διαδικασία που περιελάμβανε καταθέσεις από επτά μάρτυρες και τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 77χρονο παρά μόνο τον αυτοτελή ισχυρισμό περί άμυνας.

Η ποινή που του επέβαλε ήταν η μεγαλύτερη δυνατή που επιβάλλεται στο συγκεκριμένο αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης।

newpost.gr

Read more...

Νέο συλλαλητήριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. το Σάββατο ...



Σε νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, καθώς, όπως... υποστηρίζουν, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η συγκέντρωση των εργαζομένων θα λάβει χώρα στις 12:00, στην πλατεία Καραϊσκάκη, και θα συνεχιστεί με πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών.



Read more...

ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ: "ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΟΥ!"...


Read more...

ΆΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ' ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ


Την ώρα που τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν, ο Τζορτζ Σόρος προτείνει, ως πλέον λογική προσέγγιση, τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους, αποφεύγοντας το «κούρεμα» και διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%...


Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής (κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη) ο Σόρος συμπληρώνει ότι παράλληλα θα επεκτεινόταν η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 3%.

«Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και θα απέτρεπε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των δανειστριών τραπεζών. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα» τονίζει.

Ο «γκουρού» των επενδύσεων βλέπει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, όπως την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις για την αγορά γης και τον τουρισμό.

«Μπορείτε να τα καταφέρετε. Μπορείτε να βρείτε το πνεύμα του 2004» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σόρος ασκεί κριτική στους χειρισμούς της Γερμανίας:

«Οι Γερμανοί δεν έχουν αντιληφθεί ορθά τη φύση της κρίσης γιατί παρασύρονται από μικροκομματικούς χειρισμούς.

» [...] Εκτός από την ύπαρξη αυτής καθεαυτής της κρίσης, έχουμε και έναν ελλιπή μηχανισμό διαχείρισης της κρίσης. Και αυτό πληρώνει και η Ελλάδα, έστω και αν έχει κάνει λάθη στο παρελθόν και ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.»

Read more...

ΠΟΙΝΕΣ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ


Δεκατρείς μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή ο καθένας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης.Πρόκειται για ζηλωτές μοναχούς σε βάρος...
των οποίων τα μέλη της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής κατέθεσαν μήνυση για παράνομη είσοδο και παραμονή στις εγκαταστάσεις της Μονής. Κατά την ακροαματική διαδικασία αναβίωσε η κόντρα μεταξύ της νέας αδελφότητας Εσφιγμένου, που ορίστηκε από την Ιερά Κοινότητα το ανώτατο διοικητικό όργανο της Αθωνικής Πολιτείας και των μοναχών που αρνούνται να εγκαταλείψουν την Ιερά Μονή.
«Το μοναστήρι λειτουργεί κανονικά. Δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε μέχρι να πεθάνουμε. Είναι θρησκευτικοί και δογματικοί οι λόγοι της παραμονής μας στην Μονή», είπαν κατά τις απολογίες τους οι τρεις παριστάμενοι κατηγορούμενοι (οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο).
Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή.
Read more...

ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΑΓΕΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΝΗΤΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Aπό το : newpost
Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις των βουλευτών στην ψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ως το 2015, έχει ήδη κινητοποιήσει τους...

συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Ζητούμενο, να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν και να αποφευχθούν τα... χειρότερα.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα
Read more...

Ζαν Κλοντ, μην το κάνεις!

Έτοιμος ο Τρισέ να αυξήσει τα επιτόκια


http://img.protothema.gr/7FCA620DE1C12E5A3CC024D081A6A827.jpg
Ένα ακόμα κρίσιμο ραντεβού δίνουν αύριο με τις … αγορές τα μέλη της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτή τη φορά η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούν πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από το ξέσπασμα της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πλανήτης ολόκληρος, είναι αναπόφευκτη.
Και μπορεί να ακούγεται μάλλον αρνητικός ο χαρακτηρισμός, αλλά τελικώς τέτοιος είναι, όσο αρνητική αναμένεται να είναι η αύξηση στο κόστος χρήματος για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται οι φωνές εκείνων που αντιδρούν στην προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα καλούν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους! Εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους τόσο στο γεγονός πως η αύξηση των ευρωεπιτοκίων θα σημάνει ακόμα ένα πλήγμα στις ήδη ταλανιζόμενες και σχεδόν εξουθενωμένες οικονομίες των χωρών που σήμερα είναι «διασωληνωμένες» στον μηχανισμό στήριξης, όσο και στο ότι θα προκληθούν τριγμοί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που εν πολλοίς εξαρτάται (στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας σχεδόν αποκλειστικά) στις γραμμές ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και δη με προνομιακό κόστος έναντι των «ανοικτών αγορών».

Σύμφωνα με τα όσα θεωρούνται δεδομένα σήμερα, μέσα στις επόμενες ώρες ο μεσιέ Τρισέ και η διοίκηση της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν να ανακοινώσουν αύξηση των επιτοκίων (πιθανότατα κατά 0,25%), αλλά παράλληλα θα δώσουν σήμα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων (τον Ιούνιο και το Σεπτέμβρη) και ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής απεξάρτησης των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών από τα κεφάλαιά της.
Αυτή ακριβώς η στόχευση της ΕΚΤ επικρίνεται πλέον ανοικτά και χαρακτηρίζεται «πρώιμη και επικίνδυνη» από επιφανείς οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων. Ως παράδειγμα για τα δυνητικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η δρομολογούμενη αύξηση στο κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη φέρνουν τα πρόσφατα stress tests στις ιρλανδικές τράπεζες, που αποκάλυψαν ότι αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια 24 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία σήμερα δανείστηκε 6μηνα και 12μηνα έντοκα με «αιματηρό κόστος». Και άντλησε 1 δις, όχι 24!
«Θιασώτες» της άποψης ότι το timing για αύξηση των ευρωεπιτοκίων είναι λανθασμένο είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των αγορών: μόνο το τελευταίο 24ωρο καταφέρθηκαν εναντίον αυτής της προοπτικής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Gerard Lyons, επικεφαλής αναλυτής της Standard Chartered και ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco.
Ο μεν Ρουμπινί δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την αύξηση η ΕΚΤ θα διογκώσει τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιφέρειας». Ο κύριος Lyons της Standard Chartered, σε συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της ΕΚΤ «ένα μέγεθος για όλους» δεν ταιριάζει στην ίδια τη δομή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης όπως η ΟΝΕ και πάντως είναι «λάθος στρατηγική, για λάθος αιτίες, σε λάθος στιγμή», ενώ το στέλεχος της Pimco τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συνεπακόλουθη ενίσχυση του ευρώ είναι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
Στον αντίποδα υπάρχουν και αυτοί που δεν συμμερίζονται την άποψη πως η ΕΚΤ οδεύει προς το να γίνει από μια «τράπεζα της Ευρώπης σε μια τράπεζα της Γερμανίας». Διόλου παράξενο βέβαια το ότι αυτοί είναι Γερμανοί … Με τελευταίον χρονικά το στέλεχος της Commerzbank κύριο Jörg Krämer ο οποίος όχι μόνο επιχαίρει για τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων (από το 1% στο 1,25%), αλλά δηλώνει πως η αύξηση αυτή είναι ήδη καθυστερημένη για τη Γερμανία. Καταλήγει δε λέγοντας: «Η Bundesbank θα είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο».

Τα στοιχήματα σε Eurogroup και Ecofin

Εν μέσω αυτών των σεναρίων και λεκτικών αντεγκλήσεων ειδικών και μη, οι πολιτικοί «υπεύθυνοι» της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεδριάζουν επί τριήμερο – από αύριο Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου – στη Βουδαπέστη. Αυτές οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καλούνται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν πολλές απαντήσεις.
Επισήμως στο πρόγραμμα των συμβουλίων περιλαμβάνεται η εξέταση των πρόσφατων εξελίξεων σε συνδυασμό με την ανάγκη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και η προετοιμασία ων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στη Ουάσινγκτον. Αυτά επισήμως. Γιατί στην πραγματικότητα στο τραπέζι θα τεθούν πιεστικά προβλήματα, όπως η κρίση χρέους στην Πορτογαλία που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης – με άπαντες να πιέζουν τη Λισαβόνα να καταθέσει αίτηση υπαγωγής της στον Μηχανισμό Διάσωσης χωρίς να περιμένει την εκλογή νέας κυβέρνησης τον Ιούνιο – αλλά και το ελληνικό θέμα, με τα σενάρια περί συνδυασμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των «προβληματικών» Νοτίων (Ελλάδα – Πορτογαλία) να έχουν επανακάμψει στην επικαιρότητα (Σ.Σ: σήμερα η γερμανική έκδοση των FΤ σε αυτό αναφερόταν). Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών περιλαμβάνουν στα «ζέοντα προβλήματα» που θα απασχολήσουν Eurogroup και Ecofin και την Ιρλανδία.

Επομένως, τα περί ων ο λόγος συμβούλια διεξάγονται ουσιαστικά υπό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης». Μόνο που αυτή τη φορά η «ανάγκη» μοιάζει να αφορά όλη την Ευρωζώνη, κι όχι μόνο τους «άτακτους» του Νότου …


Read more...

Οκτώ απαντήσεις SOS για τα δικαιώµατα των εργαζοµένων ...



Τα οκτώ συνηθέστερα ερωτήµατα για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήµατα κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας και δίνει απαντήσεις σε αυτά. Παράλληλα δόθηκε στη δηµοσιότητα ο αναλυτικός πίνακας µε το νέοκαθεστώς αποζηµιώσεων σε περίπτωση απόλυσης. 1. Εχει δικαίωµα ο εργοδότης να αποφασίσει µονοµερώς κάποια ελαστική µορφή εργασίας, όπως εκ περιτροπής εργασία µε µειωµένο ωράριο; Τι ισχύει; Τι µπορούν να κάνουν οι εργαζόµενοι στην περίπτωση αυτή;
Σύµφωνα µε το άρθρο 1 του Ν. 3843 του 2010,ο εργοδότης που... αντιµετωπίζει µείωση της οικονοµικής του δραστηριότητας µπορεί, αντί να προβεί σε απολύσεις, να εφαρµόσει κάποια µορφή εκ περιτροπής εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασία συνίσταται σε λιγότερες ηµέρες εργασίας την εβδοµάδα ήσε λιγότερες εβδοµάδες τον µήνα ή και σε λιγότερους µήνες τον χρόνο, κατά πλήρες όµως ηµερήσιο ωράριο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το
1. Εχει δικαίωµα ο εργοδότης να αποφασίσει µονοµερώς κάποια ελαστική µορφή εργασίας, όπως εκ περιτροπής εργασία µε µειωµένο ωράριο; Τι ισχύει; Τι µπορούν να κάνουν οι εργαζόµενοι στην περίπτωση αυτή;
µέτρο αυτό δεν µπορεί να υπερβαίνει τους 9 µήνες ανά ηµερολογιακό έτος για τον ίδιο εργαζόµενο. Σε περιπτώσεις καταχρηστικής άσκησης της εκ περιτροπής εργασίαςαπό τους εργοδότες, οι εργαζόµενοι µπορούν να προσφύγουν στις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Σώµα ΕπιθεώρησηςΕργασίας και να προσφεύγουν στααρµόδια για την επίλυση εργατικών διαφορών δικαστήρια.

2. Ποια αποζηµίωση δικαιούνται οι εργαζόµενοι σε περίπτωση απόλυσης;

Το ποσό της αποζηµίωσης εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας του εργαζοµένου στον εργοδότη από τον οποίο απολύεται, από τις τακτικές του αποδοχές κατά τη στιγµήτης απόλυσης, καθώςκαι από τηφύση της εργασίας του, πουδιακρίνεται σε εργασία υπαλληλική ή εργατοτεχνική.

Η νέα υπηρεσία ΙΡΙ∆Α του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει καταρτίσει συγκεκριµένο πίνακα αποζηµιώσεων λόγω απόλυσης, τόσο των υπαλλήλων όσο και των εργατοτεχνιτών, διαθέσιµο σε κάθε µισθωτό. Στονπίνακα αυτόν καταγράφονται αναλυτικά οι αποζηµιώσεις πουδικαιούνται οιεργαζόµενοι ανάλογα µε τονχρόνο υπηρεσίας τους στον εργοδότη από τον οποίο απολύονται, οι µειωµένες αποζηµιώσεις που προκύπτουν έπειτα από τη διαδικασία της προαναγγελίας της απόλυσης από τον εργοδότη και τέλος οι αποζηµιώσεις που καταβάλλονταιστον εργαζόµενο κατά τη συνταξιοδότησή του.
3. Εχει δικαίωµα ο εργοδότης να µην καταβάλλει δεδουλευµένες αποδοχές στον εργαζόµενο και για πόσο καιρό; Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόµενος στις περιπτώσεις αυτές; Πού πρέπει να απευθυνθεί;

Κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει εµπρόθεσµαστους απασχολούµενους σε αυτόν µισθωτούς τις οφειλόµενες(δεδουλευµένες) συνεπεία της σύµβασης ή της σχέσης εργασίας αποδοχέςκάθε είδους. Η άρνησητου εργοδότη να καταβάλει τις οφειλόµενες αποδοχές, ακόµα και η καθυστέρηση πληρωµής τους, παρέχει στον εργαζόµενο τα εξής δικαιώµατα: n Να µηνύσει τον εργοδότη n Να ασκήσει το δικαίωµα της επίσχεσης εργασίας n Να επιδιώξει δικαστικάτην είσπραξη του µισθού του n Η µη καταβολή των δεδουλευµένων αποδοχών αποτελεί σύµφωνα µε τον Νόµο 2336/1995 ποινικό αδίκηµα και ο υπαίτιος εργοδότης – ή/ και ο νόµιµος εκπρόσωπός του – τιµωρείται κατόπιν µήνυσης που υποβάλλεται αυτεπαγγέλτως από τις αρµόδιες Επιθεωρήσεις του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας. Για τον λόγο αυτό, οι εργαζόµενοι που αντιµετωπίζουν τη στέρηση ή τη σηµαντική καθυστέρηση των δεδουλευµένων τους αποδοχών θα πρέπει, πέραν των προαναφερθέντων ενεργειών, να καταγγέλλουν τιςπεριπτώσεις αυτές στιςαρµόδιες κατά τόπο Επιθεωρήσεις ή στον τηλεφωνικό αριθµό 15512.

4. Πώς προστατεύεται η µητρότητα στην εργασία; Ποιες άδειες δικαιούνται οι εργαζόµενες κατά την εγκυµοσύνη και µετά τον τοκετό;

Από την εργατική νοµοθεσία απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζοµένης από τον εργοδότη της κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της, εκτός και αν συντρέχει σπουδαίος λόγοςγια την απόλυση (π.χ. διάλυση της επιχειρήσεως). Ως σπουδαίος λόγος, όµως, σε καµιά περίπτωση δεν µπορεί να θεωρηθεί η µείωση της αποδοτικότητας της εργαζοµένης λόγω της κατάστασης της εγκυµοσύνης. Επίσης απαγορεύεται ρητά καιείναι απολύτως άκυρη η απόλυση της εργαζοµένης για χρονικό διάστηµα ενός έτους από την ηµέρα του τοκετού ή για διάστηµα 15 µηνώνγια τις γυναίκες που κάνουν χρήση της ειδικής παροχήςπροστασίας µητρότητας του άρθρου 142 του Νόµου 3655/2008 (άδειαπου χορηγείται από τον ΟΑΕ∆). Οι εργαζόµενες µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη και αν απασχολούνται λαµβάνουν άδεια τοκετού που ανέρχεται σε 17 εβδοµάδες (8 εβδοµάδες πριν από τοντοκετό και 9 εβδοµάδες µετά). Μετά τη λήξη της άδειας αυτήςδικαιούνται να λάβουν την προαναφερόµενη άδεια – ειδική παροχή προστασίας µητρότητας – που ανέρχεται σε 6 µήνες. Τέλος, οι νέες µητέρες δικαιούνται να λαµβάνουν για 30 µήνες µετά τον τοκετό την ειδική άδεια απουσίας λόγω θηλασµού – άδεια φροντίδας παιδιού – που τους επιτρέπει είτε να προσέρχονται κατά µία ώρα αργότερα στην εργασία τους είτε να αποχωρούν µία ώρα νωρίτερα από τη λήξητου προγραµµατισµένου ωραρίου.

5. Μπορώ να εξαγοράσω ένσηµα για πλασµατικό χρόνο από σπουδές, στρατό κ.λπ.;

Ναι, µπορώ να εξαγοράσω πλασµατικά χρόνια (στρατός, ανεργία κ.λπ.) υπό προϋποθέσεις για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξηση σύνταξης.

6. Μπορώ να µεταφέρω ένσηµα στην Ελλάδα από εργασία στο εξωτερικό για να συνεχίσω την ασφαλιστική µου κάλυψη;

Η ασφάλιση για εργασία σεχώρες της Ε.Ε. ή σε χώρες που έχουν διακρατικές συµβάσεις συνυπολογίζεται για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.

7. Είµαι µακροχρόνια άνεργος.
Εχω δικαίωµα σε κάποιες υπηρεσίες υγείας;

Για κάθε κατηγορία µακροχρόνια ανέργου υπάρχει, υπόπροϋποθέσεις, η κάλυψη ασθένειας. Είναι ήδη σε εξέλιξη νοµοθετική ρύθµιση που διευρύνει τις οµάδες τωνδικαιούχων για κάλυψηασθένειας µε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις.

8. Οταν έχω έτη ασφάλισης σε διαφορετικά Ταµεία, πώς θεµελιώνω δικαίωµα συνταξιοδότησης;

Στην περίπτωση που ο ασφαλισµένος έχει διαδοχική ασφάλιση, υπολογίζεται το σύνολο των ενσήµων και ο ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε βάση τη νοµοθεσία του Ταµείου στο οποίο ήταν ασφαλισµένος τα τελευταία 5 χρόνια. Εάν δεν έχει συµπληρώσει τα τελευταία 5 χρόνια σε κάποιο Ταµείο, τότε υπάγεται στη νοµοθεσία του Ταµείου στο οποίο είναι ασφαλισµένος τα περισσότερα χρόνια.


Read more...

«Καρφώνουν» φοροφυγάδες...



Περισσότερες από 18.600 καταγγελίες-«καρφώματα» έγιναν στο ΣΔΟΕ το περασμένο έτος και από αυτές ελέγχθηκαν 7.313 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 11.287 θα διεκπεραιωθούν μέσα στο 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με ...στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», το πρώτο δίμηνο του 2011 περίπου 3.100 συμπολίτες μας κατήγγειλαν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για φοροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή από τις 15 περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη την επικράτεια εκκρεμούν προς έλεγχο 2.562

υποθέσεις ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, ενώ οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ πρόκειται να προχωρήσουν στο άνοιγμα 932 τραπεζικών λογαριασμών.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία συμπληρώνονται από 463 εισαγγελικές παραγγελίες και 13.244 περιπτώσεις φοροδιαφυγής που πρόκειται να ελεγχθούν μέσα στο 2011, αφού δεν πρόλαβαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ να τις φέρουν σε πέρας μέσα στο προηγούμενο έτος λόγω των πολλών ελέγχων που διενεργήθηκαν.

Συνολικά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέσα στο προηγούμενο έτος επέβαλε πρόστιμα ύψος 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο μικρό είναι το ποσοστό αυτών που έχουν εισπραχθεί και αυτό διότι οι φορολογούμενοι προσφεύγουν σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων στα δικαστήρια προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των προστίμων. Επίσης, πολλά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το περασμένο έτος αφορούσαν περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων που στην πράξη δύσκολα εισπράττονται γιατί οι εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής είτε είναι «φαντάσματα» είτε εμφανίζονται πρόσωπα που συνήθως αποτελούν τη «βιτρίνα» μιας επιχείρησης και δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους.

Σκάφη και πισίνες

Μεγάλος ντόρος είχε γίνει μέσα στο 2010 για ελέγχους σε κατοικίες οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες που διαθέτουν. Από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, σε ελέγχους που έγιναν στην Αττική διαπιστώθηκαν 1.200 περιπτώσεις όπου δεν είχαν δηλωθεί οι πισίνες, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού ο αριθμός αυτών που εντοπίστηκαν ανήλθε στις 1.423. Συνολικά οι μη δηλωθείσες πισίνες στις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 2.623. Ο έλεγχος σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του ΣΔΟΕ θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2011 με στόχο τον εντοπισμό εκείνων που απολαμβάνουν τις «δεξαμενές κολύμβησης» και δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ φόρο. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δεν σταματούν εδώ, καθώς επεκτείνονται και στα σκάφη αναψυχής.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων σκαφών που είναι στη διαδικασία του ελέγχου ανέρχεται σε 4.016, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί για διάφορες αιτίες 473 σκάφη. Τριάντα πέντε ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών τακτοποίησαν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες και για τον λόγο αυτό αποδεσμεύτηκαν τα σκάφη τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των σκαφών για τα οποία καταβλήθηκε ΦΠΑ ανήλθε σε 55. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τους συγκεκριμένους ελέγχους να εισπράξει περί τα 470 εκατ. ευρώ.

Ξεκινούν νέοι φοροέλεγχοι

Το υπουργείο Οικονομικών «ρίχνει την τελευταία του ζαριά», για να μην εφαρμόσει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Η υστέρηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία δεκαπενταετία κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ενεργοποιηθεί πλήρως ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, καθώς αν δεν καταφέρει να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να επιβάλει πρόστιμα που στο τέλος θα εισπραχθούν τότε η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα βρεθεί στον αέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οργιο με το πετρέλαιο: Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα ενεργειακά προϊόντα (πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, κτλ.), καθώς διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά παραβατικότητας και η απώλεια φορολογικών εσόδων είναι αξιοσημείωτη. Συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2011 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 316 ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων, 15 ελέγχους σε εταιρείες εμπορίας καυσίμων και 771 ελέγχους στη διακίνησή τους (σύνολο 1.110). Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψαν 267 παραβάτες, δηλαδή ποσοστό παραβατικότητας 24%.

Λαθραία τσιγάρα: Πλήγμα για τα έσοδα αποτελεί και το εκτεταμένο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξαρση αυτού του φαινομένου στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής πώλησης των πακέτων τσιγάρων σχεδόν στο διπλάσιο σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του ΣΔΟΕ από τις κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων μέσα στο 2010. Σύμφωνα με αυτά κατασχέθηκαν 190.722.800 τεμάχια τσιγάρα (περίπου 9,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα), ενώ οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ.

Προϊόντα-«μαϊμούδες»: Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα προϊόντα που έχουν κατασχεθεί από ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ για το παρεμπόριο από την 1η Οκτωβρίου 2010 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Μόνο στην περιοχή του Κολωνού εντοπίστηκε χώρος 800 τ.μ. με προϊόντα απομίμησης γνωστών ξένων οίκων μόδας που σε ποσότητα υπερέβησαν τις είκοσι νταλίκες. Ο αριθμός των προϊόντων που προέκυψε μετά την καταμέτρηση ήταν 910.411 τεμάχια.
TOBHMA


Read more...

Κ. Καραμανλής: «Ασ' τα αργότερα»...



«Εγώ ήθελα να λάβω μέτρα γιατί έβλεπα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κανένας άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε. Ο Καραμανλής είχε δεμένα τα χέρια του γιατί είχε την πλειοψηφία ενός μόνο ... βουλευτή. ‘Ασ’ το για αργότερα’ μου έλεγε. Ορισμένοι βουλευτές απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν τα μέτρα και θα πηγαίναμε σε εκλογές».

Αυτό αποκαλύπτει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Αλογοσκούφης, καθηγητής Οικονομικών σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποστασιοποιημένος πλήρως, όπως σημειώνει, από την πολιτική αλλά όχι και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, αφού ζητήθηκε επανεξέταση του «πόθεν έσχες» του. Η αποστασιοποίηση από την πολιτική όμως δεν σημαίνει ότι δεν ομιλεί, αφού αναφέρει: «Δεν καίγομαι να επανέλθω στην πολιτική. Θα παρεμβαίνω όταν και όπου απαιτείται για να στηρίξω την πατρίδα μου».

O κ. Αλογοσκούφης δεν πρόκειται, όπως λέει, να παραμένει σιωπηλός σε ό,τι αφορά την πολιτική του. Άλλωστε, όπως σημειώνει, «δεν φοβάμαι τις εξεταστικές επιτροπές. Τι είδους Εξεταστική Επιτροπή λένε ότι θα κάνουν για την οικονομία;

Για να διαπιστώσουν τι γινόταν τότε στην οικονομία και τι γίνεται σήμερα; Να συγκρίνουμε την κατάσταση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανεργία και την κατάσταση πώς είναι σήμερα. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να κάνουν Εξεταστική, γιατί θα έρθουν όλα στο προσκήνιο».

Με μοναδικές πολιτικές παρέες τον πρώην πρωθυπουργό κ.Κ. Καραμανλή και «καμιά φορά τον κ. Ι.Παπαθανασίου», όπως λέει, επιχειρεί να «απενοχοποιήσει» την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας την τετραετία 2004 - 2008, όχι όμως και να «απενοχοποιήσει» την πολιτική της ΝΔ από το 2008 ως τις εκλογές που έφεραν το ΠαΣοΚ στην εξουσία. Αποκαλύπτει ότι από το 2004, μόλις δηλαδή η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, από τις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του ετέθη επί τάπητος - και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο - το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Καμένη γη»

«Παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το 2004 από το ΠαΣοΚ, με ελλείμματα και κυρίως με την αμφιβολία τι πρόκειται να γίνει στην οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2004, με τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας είπαν κοφτά:“Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά”. Στην αρχή επιχείρησαν να μας πουν ότι κακώς μπήκαμε στην ΟΝΕ, ότι δεν έπρεπε καν να είμαστε μέλη της ευρωζώνης. Σε διάστημα λίγων ημερών είδα τον κ. Νικόλα Σαρκοζί, που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών, τον κ. Αϊχελ, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στην κυβέρνηση του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς και τον πιο σκληρό τότε απ΄ όλους, τον Ολλανδό κ. Ζαλμ. Αυτός έλεγε περισσότερο ότι πρέπει να προσφύγουμε στο ΔΝΤ».

Τελικά η προτροπή ορισμένων ευρωπαίων ομολόγων του κ. Αλογοσκούφη στο Εco/Fin να προσφύγει η Ελλάδα από το 2004 στο ΔΝΤ δεν έγινε δεκτή (ούτε βεβαίως γνωστή) από την κυβέρνηση της ΝΔ που φοβόταν το πολιτικό κόστος. Τότε, όπως ειπώθηκε, προτιμήθηκε η λεγόμενη «ήπια προσαρμογή στην οικονομία» την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε σημαία. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι επιχείρησε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να «μαζέψει τα ελλείμματα», μόνο που με την «ήπια προσαρμογή» η χώρα μπήκε σε επιτήρηση. Τα ελλείμματα ωστόσο έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όχι, όμως, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, ως το 2007: «Εν συνεχεία ήρθαν η πολιτική κρίση, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε η κυβέρνηση, η σκανδαλολογία, η οικονομική κρίση, η προοπτική των πρόωρων εκλογών και δεν ελήφθησαν μέτρα» δικαιολογείται ο τέως υπουργός Οικονομίας.

Εξηγήσεις

Τι έλεγε όμως για όλα αυτά ο τέως πρωθυπουργός; «Ο κ. Καραμανλής τα γνώριζε, τα έβλεπε, προσπαθούσε. Δεν μου είπε ποτέ να μην κάνω το ένα ή το άλλο, δεν διαφωνούσε, τα ζούσε όλα αυτά, αλλά είχε την πολιτική πίεση. Διέθετε, βλέπετε, ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Μου έλεγε απλώς “άσ΄ τα για αργότερα”, είχε πλήρη συνείδηση τι ακριβώς συνέβαινε στην οικονομία» αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης και αποκαλύπτει πώς έμεινε εκτός κυβερνήσεως το 2008: «Δεν ήμουν διατεθειμένος να παραμείνω στην κυβέρνηση αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να λάβει μέτρα. Ο κ. Καραμανλής δεν φαινόταν διατεθειμένος να λάβει μέτρα γιατί υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Ασε τότε που πολλοί στην κυβέρνηση, επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος, μας έλεγαν να πάρουμε πίσω και αυτά τα μέτρα που είχαμε λάβει. Ο κ. Καραμανλής πάντως κατά την προεκλογική περίοδο είπε όλη την αλήθεια στο λαό. Γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε».

Υπάρχουν όμως δύο σημεία για τα οποία ως τώρα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και αυτά αφορούν την απογραφή στην οικονομία, για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ εδέχθη ισχυρότατη κριτική από το ΠαΣοΚ (και προσωπικά από τον κ. Γ. Παπανδρέου ), και τα ψεύτικα (όπως χαρακτηρίστηκαν τότε) στατιστικά στοιχεία για τα οποία μια ολόκληρη χώρα έχασε την αξιοπιστία της.

«Την απογραφή δεν την κάναμε εμείς,δεν δώσαμε εμείς εντολή να γίνει αλλά η Εurostat» λέει ο κ. Αλογοσκούφης και υποστηρίζει ότι η Εurostat ζητούσε να γίνει αυτή η απογραφή από το 2002, τότε που υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης.

«Λανθασμένες οι προβλέψεις Παπαθανασίου»

Όσον αφορά τα«λανθασμένα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα»,ο κ.Αλογοσκούφης λέει ότι δεν ήταν«λανθασμένα» αλλά«λανθασμένες προβλέψεις του κ.Παπαθανασίου».Και αναφέρει:«Προέβλεπε, π.χ.,ότι το έλλειμμα θα είναι 6% και δεν ήταν αυτό.Και ξέρετε γιατί συνέβαινε αυτό; Επειδή αργούσαν να έρθουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Και σήμερα δεν γίνεται κάτι παρόμοιο;Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα είναι εφέτος γύρω στο 9% και, όπως αποδείχθηκε, έφτασε στο 10,6%;».

Παρά ταύτα,ο κ.Αλογοσκούφης,ο οποίος,όπως λέει, «καταφέραμε με την πολιτική μας κυρίως στη φορολογία να βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση», τάσσεται υπέρ ορισμένων σημείων του μνημονίου (τα οποία θεωρεί αναγκαία), πλην όμως εμφανίζεται αντίθετος με τη στρατηγική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση:«Είναι λανθασμένη. Υπάρχει ένα αλαλούμ στη φορολογική πολιτική χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική. Έπρεπε να είχαν δοθεί προτεραιότητες στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα, των ασφαλιστικών ταμείων, στις αποκρατικοποιήσεις και μετά να έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Έπρεπε να είχαν μαζευτεί τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις».

Και προσθέτει:«Τώρα είναι αργά. Χάλασε το κλίμα. Η οικονομία μεταφράζεται σε κλίμα. Και το κλίμα αυτό το τσάκισαν. Δεν είναι εύκολο πια να το επαναφέρεις. Και με αυτά που λέει η ΝΔ, ότι χρειάζεται ανάπτυξη, όλοι συμφωνούν, μόνο που δεν λέει πώς να κάνεις αυτή την ανάπτυξη».
TOBHMA



Read more...

Κόντρα υπουργείου - ΤΕΕ για τα επαγγελµατικά δικαιώµατα ...



Ενα διευρυµένο Τεχνικό Επιµελητήριο (ΤΕΕ) που θα απονέµει επαγγελµατικάδικαιώµατα διαφόρων επιπέδων στους µηχανικούς - µέλη του οι οποίοι θα είναι από απόφοιτοι πανεπιστηµίων και ΤΕΙ µέχρι απόφοιτοι ΙΕΚ και κολεγίων επιχειρεί να δηµιουργήσει το υπουργείο Παιδείας.

Ο υφυπουργός Ι. Πανάρετος άρχισε χθες δηµόσια διαβούλευση στο... ∆ιαδίκτυο (http://ypepth.opengov. gr/panaretos/?p=6205) για τη δηµιουργία του διευρυµένου Τεχνικού Επιµελητηρίου, το οποίο είναι ο πρώτος από τους επιµελητηριακούς και επαγγελµατικούς φορείς που αναµένεται να αλλάξουν µορφή,ώστε να αναλάβουν την ευθύνη πιστοποίησηςτων µελών τους και απονοµής συγκεκριµένου επιπέδου επαγγελµατικών δικαιωµάτων σε κάθε µέλος, ανάλογα µε τις σπουδές και την εµπειρία του. Εξάλλουη επικείµενηθέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ)µε 8 επίπεδα (από τη στοιχειώδη εκπαίδευση ώς τις διδακτορικές σπουδές) θα λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση. «Ο ενιαίος φορέαςθα πιστοποιεί τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος σε διάφορες βαθµίδες τεχνικής ευθύνης, αρχικά βάσει προγραµµάτων σπουδών, προσδιορίζοντας επίσης µηχανισµούς µετάβασης σε ανώτερα επίπεδαµε βάση γέφυρες σπουδών και επαγγελµατικής εµπειρίας» αναφέρει το κείµενο διαβούλευσης. Εάν ο πτυχιούχος προέρχεται από τµήµα ακαδηµαϊκά πιστοποιηµένο, τότε µεαπόφαση του αρµόδιου οργάνου του φορέα θα απονέµεται ο τίτλος και θα καθορίζεται το επίπεδο τεχνικής ευθύνης. ∆ιαφορετικά, το υποψήφιο µέλος θα πρέπει να περάσει σειρά δοκιµασιώνγια τηνπιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ωστόσο η αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕΧρ. Σπίρτζη στα«ΝΕΑ», που εκφράζει κάθετη διαφωνία µε τις προτάσεις Πανάρετου, ήταν χαρακτηριστική – όσο καιχιουµοριστική: «Τινα σας πω,κι εγώ προτείνω να γίνει µέλος του νέου ΤΕΕ και οΜποµπ οΜάστορας!Είναι σαν να εισηγείται να γίνουν µέλη του Ιατρικού Συλλόγου οι νοσοκόµες και το βοηθητικό προσωπικό. Ουδέποτε συζητήσαµε για τέτοιο θέµα µε τον κ. Πανάρετο».

Η οργάνωση και λειτουργία του ενιαίου φορέα θα εξειδικευτείσε συνεργασία µε τους εκπροσώπους των αρµόδιων υπουργείων και επιστηµονικών, επαγγελµατικών συλλόγων και φορέων.

ΟΙ 7 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΈΣ. Οι 7 αρµοδιότητες του διευρυµένου ΤΕΕ, όπως το προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, είναι οι εξής:

1 Πιστοποίηση γνώσεων, εµπειρίας, δεξιοτήτων, ικανοτήτων 2. ∆ιασφάλιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των µελών του 3 ∆ιασφάλιση τηςδεοντολογίας του επαγγέλµατος 4 ∆ιασφάλιση τηςποιότηταςκαι της ασφάλειας έργων και προσφερόµενων υπηρεσιών 5 ∆ιαβάθµιση τωνεπαγγελµατικών δραστηριοτήτωνσε επίπεδο τεχνικής ευθύνης µε βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 6 Μελέτηεξέλιξηςτου επαγγέλµατος τουµηχανικούστις διάφορες ειδικότητες 7 Μελέτη και συµµετοχή στη σύζευξη επαγγέλµατος, επιστήµης και τεχνικής, στο πλαίσιο τηςευρωπαϊκής πρακτικής.
Ποιοι επαγγελµατικοί τίτλοι θα απονέµονται:

1. μηχανικός µε τα εξής προσόντα:

α. Διπλωµατούχος τµήµατος µηχανικών πολυτεχνικής σχολής ή πολυτεχνείου µε 5 έτη σπουδών β. πτυχιούχος πανεπιστηµίων αλλοδαπής, µε αναγνωρισµένο M.Sc. γ. πτυχιούχος πανεπιστηµίων αλλοδαπής µε διδακτορικό δίπλωµα δ. πτυχιούχος ιδρυµάτων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης αλλοδαπής µε 4 έτη σπουδών, σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις του π.Δ. 38/2010 (σ.σ. µε το οποίο η νοµοθεσία µας προσαρµόστηκε πέρυσι στην ευρωπαϊκή οδηγία για την αναγνώριση επαγγελµατικών προσόντων και στους αποφοίτους κολεγίων)

ε. πτυχιούχος τει µε διδακτορικό δίπλωµα στ. πτυχιούχος τει και µεταπτυχιακό δίπλωµα ειδίκευσης έπειτα από 3 χρόνια πιστοποιηµένης εµπειρίας 2. μηχανικός εφαρµογών ή τεχνολόγος µηχανικός, τίτλος που απονέµεται στα συνδεδεµένα µέλη 3. Απόφοιτοι ΙΈΚ και άλλων τεχνικών σχολών
«Μποµπ ο µάστορας»

Σύµφωνα µε τον υφυπουργό το διευρυµένο τεε θα απονέµει επαγγελµατικά δικαιώµατα διαφόρων επιπέδων στους µηχανικούς - µέλη του. Η αντίδραση του προέδρου του τεε Χρ. Σπίρτζη στα «ΝεΑ» ήταν χαρακτηριστική: «τι να σας πω, κι εγώ προτείνω να γίνει µέλος του νέου τεε και ο Μποµπ ο Μάστορας»!
ΤΑΝΕΑ


Read more...

Νυστέρι στην Υγεία...



Με τη διοικητική και ανά περίπτωση λειτουργική συγχώνευση των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στον «άξονα της Βασ. Σοφίας» στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινά ο πολυσυζητημένος «Καλλικράτης στην Υγεία».Τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων και ανά δύο έως και ... 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Ετσι 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε πέντε.
Νυστέρι στην Υγεία

Στο σύνολο της χώρας θα συγχωνευτούν 158 νοσοκομεία, σε νέα σχήματα διοικητικά ευέλικτα. Η προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο της πρωτεύουσας όπως ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πανελλαδικά, οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων που θα προκύψουν, από την «αναδιάταξη δυνάμεων», όπως αποκαλεί αυτήν την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, δεν θα ξεπερνούν τις 40.

Η μεγαλύτερη ομάδα νοσοκομείων κάτω από μία διοίκηση, σχεδιάζεται, με μια σειρά από κριτήρια, να είναι αυτή που περιλαμβάνει τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων στους Αμπελοκήπους, όπως είναι το Αλεξάνδρας, το Αρεταίειο, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο. Η 2η ομάδα, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Αγιος Σάββας (ογκολογικό), Σπηλιοπούλειο και Ελπίς. Η 3η ομάδα: Ευαγγελισμός, νοσοκομείο ΙΚΑ και Πολυκλινική. H 4η ομάδα: KAT (ορθοπεδικό - τραυματιολογικό), Σεισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ. Η 5η ομάδα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Σε καθεμία απ΄ αυτές τις νέες ομάδες νοσοκομείων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, όλες οι λειτουργίες θα χωρίζονται σε τρεις μεγάλους τομείς:

Εργαστηριακός: Περιλαμβάνει όλο το διαγνωστικό μέρος, τις αντίστοιχες υποδομές και θα υπάρχει συνεργασία των εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του παθολογικού τομέα, που θα διεκπεραιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Παθολογικός: Περιλαμβάνει τη νοσηλεία, την κλινική παρακολούθηση της θεραπείας και εξέλιξης του ασθενή.

Χειρουργικός: Εχει τις υποδομές και τη στελέχωση να εκτελεί έκτακτα και προγραμματισμένα χειρουργεία, ανάλογα με την αξιολόγηση και τις προτεραιότητες, που προκύπτουν από τα εργαστηριακά δεδομένα.

Στις συζητήσεις για αλλαγές, πριν αυτές πάρουν την οριστική τους μορφή, θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, που εκπροσωπούν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, αλλά και οι εισηγήσεις ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο, που μελέτησε ένα πλάνο αλλαγών με βάση μια σειρά από στατιστικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια.

Οι 40 νέες διοικήσεις που θα προκύψουν, από τις υπάρχουσες 158, θα κληθούν να εργασθούν σ΄ένα εντελώς νέο τοπίο. Θα υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση, με μηχανοργάνωση παντού, ανακατανομή προσωπικού όπου χρειάζεται, διαρκής παρακολούθηση αναγκών και ελλείψεων.

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές

Η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά. Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, για χρόνια επικράτησε η λογική καθένας από τους παλιούς γιατρούς να δημιουργεί δική του διεύθυνση κλινικής και μέσα στο νοσοκομείο να υπάρχουν δύο και τρεις ανεξάρτητες κλινικές, χωρίς να συντονίζονται και να συνεργάζονται. Αποτέλεσμα, η μία να έχει πληρότητα όλων των κλινών, η άλλη να έχει άδεια ή στη μία να νοσηλεύονται περιστατικά που αξιολογούνται όλα πολύ σοβαρά και στην άλλη να νοσηλεύονται περιστατικά ρουτίνας...

Εκμυστηρεύσεις αρμοδίων
Διοικητικές οι αλλαγές, δεν θα θιγούν εργαζόμενοι

«Οι προτάσεις της Επιτροπής υπάρχουν για να έχουμε μια βάση συζήτησης και αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα αποφασισμένο», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι κυρίως διοικητικές και δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι». Οι τελικές αποφάσεις, όπως κατ΄επανάληψη έχει διευκρινίσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα προκύψουν μετά από διάλογο, με γνώμονα βελτιώσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». «Εχουμε σοβαρές επιφυλάξεις», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, «για την "επιστημονικότητα" με την οποία συντάχθηκε ο "χάρτης υγείας" και για την ορθότητα του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων. Γι΄αυτό και είμαστε προβληματισμένοι, ενώ έχουμε προτάσεις, κατά πόσο θα συμμετέχουμε σ΄αυτό τον διάλογο».

Τι θα γίνει στην επαρχία
3 διοικήσεις νοσοκομείων ανά Περιφέρεια

Οι συγχωνεύσεις στην επαρχία θα ακολουθήσουν τον γενικό κανόνα ότι κάθε διοικητική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων. Ιδιαιτερότητες υπάρχουν επίσης στα νησιά, ενώ η Θεσσαλονίκη με 14 νοσοκομεία αποτελεί ειδική περίπτωση, που προτείνεται να αντιμετωπισθεί με τρόπο ανάλογο των Αθηνών και προβλέπονται από δύο έως τρεις διοικήσεις. Μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά, αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, θα έχουν μια διοίκηση για όλες τις δομές Υγείας της περιοχής.

Η επαρχία ωστόσο, έχει πλήθος αγροτικών ιατρείων και σε πολλές κωμοπόλεις κέντρα Υγείας, που με την ανασύνταξη δυνάμεων του ΕΣΥ θα περιληφθούν στις αλλαγές, για καλύτερα οργανωμένες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να αποσυμφορηθούν σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία, όπου θα φτάνουν κυρίως τα σοβαρά περιστατικά, ενώ τα περιστατικά ρουτίνας θα αντιμετωπίζονται στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ορισμένα από τα μικρά νοσοκομεία, εφόσον υπάρχουν στην περιοχή και οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία, θα αλλάξουν ρόλο και θα λειτουργούν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πρότυπο των Κ.Υ. αστικού τύπου.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα ενισχύεται σημαντικά και από τις δομές υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων και ειδικότερα του δικτύου ιατρείων και νοσοκομείων του ΙΚΑ, που συντονίζονται, στο πλαίσιο και της ομαδοποίησης των νοσοκομείων, με τις δομές των εξωτερικών ιατρείων τους. Σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ, θα έχουν πλέον εποπτεία οι περιφέρειες του «Καλλικράτη», ενώ σημαντικό ρόλο θα μπορούν να έχουν και οι νέοι δήμοι, που εκτός των άλλων, θα μπορούν να υλοποιούν εξωνοσοκομειακές πολιτικές προστασίας της υγείας, θα αναπτύσσουν ιατρεία πρόληψης, στο πρότυπο που λειτουργούν ήδη στον Δήμο Αμαρουσίου και σε ορισμένους άλλους δήμους της χώρας.

Πιλοτική εφαρμογή
Ηδη έχει προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τη συμμετοχή και των διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων, όπου ορίστηκαν τα στάδια των αλλαγών, που θα ανακοινωθούν σύντομα και θα αναφέρονται στην τελική μορφή που θα έχει το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την προετοιμασία που έγινε, να ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή της ένταξης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, κάτω από την εποπτεία μεικτής επιτροπής στελεχών των δύο υπουργείων.

Στη νέα δομή πρωτοβάθμιας υγείας ενσωματώνεται το ΙΚΑ που διαθέτει 350 υγειονομικές μονάδες και 5 νοσοκομεία. Εργάζονται 8.500 γιατροί και 3.500 άτομα υγειονομικό προσωπικό.

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πρέπει να συντονισθούν με τους συναδέλφους τους από τα 200 Κέντρα Υγείας της Επαρχίας, τα 1.500 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τα τμήματα εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.

Οι ενοποιήσεις σε 4 μεγάλες πόλεις

Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη που έχει 14 νοσοκομεία, θα μπορεί να έχει ενιαία διοίκηση, όπως και στην Αθήνα, σε ομάδες τριών-τεσσάρων νοσοκομείων ανά γεωγραφική περιοχή (δυτικές συνοικίες, κέντρο κ.λπ.). Υπό συγχώνευση είναι μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τα «ΑΧΕΠΑ», Γενικό Νοσοκομείο «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», «Γεώργιος Παπανικολάου», «Θεαγένειο» (ογκολογικό), «Ιπποκράτειο» κ.ά.

Πάτρα
Η γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορεί να περιλάβει υπό ενιαίες διοικήσεις έως δύο ομάδες, τα 6 νοσοκομεία της Αχαΐας, αλλά και τα μικρότερα όμορων νομών, ακόμη και μονάδες της Δ. Ελλάδας. Στην Πάτρα λειτουργούν τα νοσοκομεία: Παίδων «Καραμανδάνειο», Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Ν.Δ. Ελλάδας «Αγ. Ανδρέας», Περιφ. Γ. Ν. Πάτρας «Αγ. Ανδρέας» και Περιφ. Πανεπιστημιακό Ρίου.

Ιωάννινα
Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Περιφ. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Γεν. Περιφ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων («Γ. Χατζηκώστα»), που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Οι δομές Υγείας περιλαμβάνουν, επίσης, τα Κ.Υ. και δεκάδες αγροτικά ιατρεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι δομές αποκτούν ενιαία διοίκηση.

Ηράκλειο
Το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καλύπτουν τις ανάγκες τόσο της πόλης του Ηρακλείου όσο και των όμορων νομών. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Κρήτης επιτρέπει να υπάρχουν μία έως τρεις διοικήσεις. Η τελική επιλογή για τις διοικήσεις που θα καλύψουν όλες τις μονάδες του νησιού θα καθορισθεί και από τις χωροταξικές ιδιομορφίες των τεσσάρων νομών.
ΕΘΝΟΣ


Read more...