«Ζαν Κλοντ μην το κάνεις», αλλά... το έκανε!
Ήταν η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 2008, όταν και, λίγο-πολύ, η Ευρώπη μπήκε στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης.
Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, που γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει τα επιτόκιά της από την περίοδο που άρχισε η κρίση, ερμηνεύεται από τους διεθνείς οικονομολόγους ως μια «απάντηση» στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μια περίοδο που οι διεθνείς οικονομίες προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν.
«Ζαν Κλοντ, μην το κάνεις!»
Τις τελευταίες ώρες πριν την ανακοίνωση πάντως, είχαν πολλαπλασιαστεί οι φωνές εκείνων που αντιδρούσαν στην προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα καλούσαν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους!
Εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους τόσο στο γεγονός πως η αύξηση των ευρωεπιτοκίων θα σημάνει ακόμα ένα πλήγμα στις ήδη ταλανιζόμενες και σχεδόν εξουθενωμένες οικονομίες των χωρών που σήμερα είναι «διασωληνωμένες» στον μηχανισμό στήριξης, όσο και στο ότι θα προκληθούν τριγμοί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που εν πολλοίς εξαρτάται (στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας σχεδόν αποκλειστικά) στις γραμμές ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και δη με προνομιακό κόστος έναντι των «ανοικτών αγορών».
«Θιασώτες» της άποψης ότι το timing για αύξηση των ευρωεπιτοκίων είναι λανθασμένο είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των αγορών: μόνο το τελευταίο 24ωρο καταφέρθηκαν εναντίον αυτής της προοπτικής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Gerard Lyons, επικεφαλής αναλυτής της Standard Chartered και ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco.
Ο μεν Ρουμπινί δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την αύξηση η ΕΚΤ θα διογκώσει τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιφέρειας». Ο κύριος Lyons της Standard Chartered, σε συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της ΕΚΤ «ένα μέγεθος για όλους» δεν ταιριάζει στην ίδια τη δομή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης όπως η ΟΝΕ και πάντως είναι «λάθος στρατηγική, για λάθος αιτίες, σε λάθος στιγμή», ενώ το στέλεχος της Pimco τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συνεπακόλουθη ενίσχυση του ευρώ είναι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
Στον αντίποδα υπάρχουν και αυτοί που δεν συμμερίζονται την άποψη πως η ΕΚΤ οδεύει προς το να γίνει από μια «τράπεζα της Ευρώπης σε μια τράπεζα της Γερμανίας». Διόλου παράξενο βέβαια το ότι αυτοί είναι Γερμανοί … Με τελευταίον χρονικά το στέλεχος της Commerzbank κύριο Jörg Krämer ο οποίος όχι μόνο επιχαίρει για τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων (από το 1% στο 1,25%), αλλά δηλώνει πως η αύξηση αυτή είναι ήδη καθυστερημένη για τη Γερμανία. Καταλήγει δε λέγοντας: «Η Bundesbank θα είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο».
Τα στοιχήματα σε Eurogroup και Ecofin
Επισήμως στο πρόγραμμα των συμβουλίων περιλαμβάνεται η εξέταση των πρόσφατων εξελίξεων σε συνδυασμό με την ανάγκη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και η προετοιμασία ων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον. Αυτά επισήμως. Γιατί στην πραγματικότητα στο τραπέζι θα τεθούν πιεστικά προβλήματα, όπως η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.
Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί και το ελληνικό θέμα, με τα σενάρια περί συνδυασμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των «προβληματικών» Νοτίων να έχουν επανακάμψει στην επικαιρότητα (Σ.Σ: σήμερα η γερμανική έκδοση των FΤ σε αυτό αναφερόταν). Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών περιλαμβάνουν στα «ζέοντα προβλήματα» που θα απασχολήσουν Eurogroup και Ecofin και την Ιρλανδία.
Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί και το ελληνικό θέμα, με τα σενάρια περί συνδυασμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των «προβληματικών» Νοτίων να έχουν επανακάμψει στην επικαιρότητα (Σ.Σ: σήμερα η γερμανική έκδοση των FΤ σε αυτό αναφερόταν). Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών περιλαμβάνουν στα «ζέοντα προβλήματα» που θα απασχολήσουν Eurogroup και Ecofin και την Ιρλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου