Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την υλοποίηση του μέτρου προσδοκά να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.Εν όψει της κρίσιμης επίσκεψης του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας την περίοδο 3-13 Μαΐου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες διαμηνύουν ότι έχει ήδη υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο έπρεπε να τεθεί σε...
εφαρμογή από τα τέλη του 2010, και προειδοποιούν ότι το αργότερο στις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ψήφισης του νόμου από τη Βουλή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να της παρουσιαστούν οι λεπτομερείς σχεδιασμοί της Αθήνας για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με ποσοτικούς μάλιστα όρους, έως και το 2013.ΜονόδρομοςΓια την Κομισιόν, ο δημόσιος τομέας είναι υπεύθυνος για πολλά από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κατάρτιση ενιαίου και διαφανούς μισθολογίου συνιστά μονόδρομο, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος των μισθών στο Δημόσιο, να μειωθούν οι απάτες, οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και, βεβαίως, να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων.
Πηγές της Επιτροπής θεωρούσαν δεδομένες τις πρόσθετες περικοπές σε επιδόματα και παροχές, στο πλαίσιο της γενικότερης συρρίκνωσης που θα πρέπει να επέλθει στον δημόσιο τομέα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει, επίσης, στην ανάγκη επικαιροποιημένης απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο, ώστε τα αποτελέσματά της να αποτυπώνονται στον σχεδιασμό και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμένει τέλος από τις ελληνικές αρχές διευκρινίσεις για την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5» στο Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου