Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ζαν Κλοντ, μην το κάνεις!

Έτοιμος ο Τρισέ να αυξήσει τα επιτόκια


http://img.protothema.gr/7FCA620DE1C12E5A3CC024D081A6A827.jpg
Ένα ακόμα κρίσιμο ραντεβού δίνουν αύριο με τις … αγορές τα μέλη της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτή τη φορά η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούν πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από το ξέσπασμα της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πλανήτης ολόκληρος, είναι αναπόφευκτη.
Και μπορεί να ακούγεται μάλλον αρνητικός ο χαρακτηρισμός, αλλά τελικώς τέτοιος είναι, όσο αρνητική αναμένεται να είναι η αύξηση στο κόστος χρήματος για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται οι φωνές εκείνων που αντιδρούν στην προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα καλούν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους! Εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους τόσο στο γεγονός πως η αύξηση των ευρωεπιτοκίων θα σημάνει ακόμα ένα πλήγμα στις ήδη ταλανιζόμενες και σχεδόν εξουθενωμένες οικονομίες των χωρών που σήμερα είναι «διασωληνωμένες» στον μηχανισμό στήριξης, όσο και στο ότι θα προκληθούν τριγμοί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που εν πολλοίς εξαρτάται (στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας σχεδόν αποκλειστικά) στις γραμμές ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και δη με προνομιακό κόστος έναντι των «ανοικτών αγορών».

Σύμφωνα με τα όσα θεωρούνται δεδομένα σήμερα, μέσα στις επόμενες ώρες ο μεσιέ Τρισέ και η διοίκηση της ΕΚΤ δεν θα περιοριστούν να ανακοινώσουν αύξηση των επιτοκίων (πιθανότατα κατά 0,25%), αλλά παράλληλα θα δώσουν σήμα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων (τον Ιούνιο και το Σεπτέμβρη) και ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής απεξάρτησης των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών από τα κεφάλαιά της.
Αυτή ακριβώς η στόχευση της ΕΚΤ επικρίνεται πλέον ανοικτά και χαρακτηρίζεται «πρώιμη και επικίνδυνη» από επιφανείς οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων. Ως παράδειγμα για τα δυνητικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η δρομολογούμενη αύξηση στο κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη φέρνουν τα πρόσφατα stress tests στις ιρλανδικές τράπεζες, που αποκάλυψαν ότι αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια 24 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία σήμερα δανείστηκε 6μηνα και 12μηνα έντοκα με «αιματηρό κόστος». Και άντλησε 1 δις, όχι 24!
«Θιασώτες» της άποψης ότι το timing για αύξηση των ευρωεπιτοκίων είναι λανθασμένο είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των αγορών: μόνο το τελευταίο 24ωρο καταφέρθηκαν εναντίον αυτής της προοπτικής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Gerard Lyons, επικεφαλής αναλυτής της Standard Chartered και ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco.
Ο μεν Ρουμπινί δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την αύξηση η ΕΚΤ θα διογκώσει τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιφέρειας». Ο κύριος Lyons της Standard Chartered, σε συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της ΕΚΤ «ένα μέγεθος για όλους» δεν ταιριάζει στην ίδια τη δομή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης όπως η ΟΝΕ και πάντως είναι «λάθος στρατηγική, για λάθος αιτίες, σε λάθος στιγμή», ενώ το στέλεχος της Pimco τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συνεπακόλουθη ενίσχυση του ευρώ είναι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
Στον αντίποδα υπάρχουν και αυτοί που δεν συμμερίζονται την άποψη πως η ΕΚΤ οδεύει προς το να γίνει από μια «τράπεζα της Ευρώπης σε μια τράπεζα της Γερμανίας». Διόλου παράξενο βέβαια το ότι αυτοί είναι Γερμανοί … Με τελευταίον χρονικά το στέλεχος της Commerzbank κύριο Jörg Krämer ο οποίος όχι μόνο επιχαίρει για τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων (από το 1% στο 1,25%), αλλά δηλώνει πως η αύξηση αυτή είναι ήδη καθυστερημένη για τη Γερμανία. Καταλήγει δε λέγοντας: «Η Bundesbank θα είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο».

Τα στοιχήματα σε Eurogroup και Ecofin

Εν μέσω αυτών των σεναρίων και λεκτικών αντεγκλήσεων ειδικών και μη, οι πολιτικοί «υπεύθυνοι» της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεδριάζουν επί τριήμερο – από αύριο Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου – στη Βουδαπέστη. Αυτές οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καλούνται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν πολλές απαντήσεις.
Επισήμως στο πρόγραμμα των συμβουλίων περιλαμβάνεται η εξέταση των πρόσφατων εξελίξεων σε συνδυασμό με την ανάγκη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και η προετοιμασία ων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στη Ουάσινγκτον. Αυτά επισήμως. Γιατί στην πραγματικότητα στο τραπέζι θα τεθούν πιεστικά προβλήματα, όπως η κρίση χρέους στην Πορτογαλία που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης – με άπαντες να πιέζουν τη Λισαβόνα να καταθέσει αίτηση υπαγωγής της στον Μηχανισμό Διάσωσης χωρίς να περιμένει την εκλογή νέας κυβέρνησης τον Ιούνιο – αλλά και το ελληνικό θέμα, με τα σενάρια περί συνδυασμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των «προβληματικών» Νοτίων (Ελλάδα – Πορτογαλία) να έχουν επανακάμψει στην επικαιρότητα (Σ.Σ: σήμερα η γερμανική έκδοση των FΤ σε αυτό αναφερόταν). Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών περιλαμβάνουν στα «ζέοντα προβλήματα» που θα απασχολήσουν Eurogroup και Ecofin και την Ιρλανδία.

Επομένως, τα περί ων ο λόγος συμβούλια διεξάγονται ουσιαστικά υπό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης». Μόνο που αυτή τη φορά η «ανάγκη» μοιάζει να αφορά όλη την Ευρωζώνη, κι όχι μόνο τους «άτακτους» του Νότου …

Δεν υπάρχουν σχόλια: