Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ρουμπινί: Αναδιάρθρωση χρέους τώρα



Ρουμπινί: Αναδιάρθρωση χρέους τώρα eurokinissi

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πιθανότατα θα γίνει μέσα στο 2011. Αυτή είναι η νέα προφητεία· του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί η οποια· δημοσιεύτηκε στη χθεσινή ανάλυση της Rubini Global Economics (RGE).

Κατά τον· Μr Doom («Ο κύριος Καταστροφή») μέσα στο 2011 θα γίνει μία προσφορά στους κατόχους ελληνικών ομολόγων σε ισοτιμία με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων και χαμηλότερες της αγοράς. Θα είναι μια προληπτική και ελεγχόμενη κίνηση. Ο Ρουμπινί εκτιμά ότι πιθανές αιτίες για μια τέτοια εξέλιξη είναι οι αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λόγω του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της μεγεθών και των αυξημένων πιέσεων στον χρηματοοικονομικό της κλάδο.

Μία τέτοια διαδικασία θα υποστηριχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) μέσω ανταλλαγών χρέους,· λύση που η RGE θεωρεί αποτελεσματική. Τονίζεται ωστόσο ότι μια αναδιάρθρωση τέτοιου τύπου, δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να προωθήσει η Ελλάδα για να τονώσει την ανάπτυξή της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στην Ευρωζώνη.

Aς σημειωθεί ότι ο Νουριέλ Ρουμπινί συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην Ιταλία στη διάρκεια συνεδρίου για τις εξελίξεις· στις διεθνείς αγορές που διοργάνωσε ο οίκος Ambrosetti στην περιοχή Τσερνόμπιο.

Στο διήμερο συνεδριο ο κ. Παπακωνσταντίνου είχει την ευκαιρία να μιλησει κατʼιδιαν· με· τον Νουριέλ Ρουμπίνι ο οποίος έχει στο παρελθον· «προφητεύσει» τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο 52χρονος Ρουμπινί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στο Ισραήλ। Σπούδασε στην Ιταλία και πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ.· Σημερα ζει στην Νεα Υορκη και είναι καθηγητής στο Stern School of Business του New York University. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στο· ΔΝΤ, τη Διεθνή Τράπεζα και τη Τράπεζα του Ισραήλ. Κατά τη προεδρία Κλίντον δούλεψε για το Federal Reserve των ΗΠΑ. Το 2004 ίδρυσε την RGE, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε αναλύσεις οικονομικών ζητημάτων. Έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση», των ενυποθηκών στεγαστικών δανείων το 2008.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: