Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΆΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ' ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ


Την ώρα που τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν, ο Τζορτζ Σόρος προτείνει, ως πλέον λογική προσέγγιση, τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους, αποφεύγοντας το «κούρεμα» και διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%...


Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής (κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη) ο Σόρος συμπληρώνει ότι παράλληλα θα επεκτεινόταν η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 3%.

«Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και θα απέτρεπε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των δανειστριών τραπεζών. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα» τονίζει.

Ο «γκουρού» των επενδύσεων βλέπει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, όπως την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις για την αγορά γης και τον τουρισμό.

«Μπορείτε να τα καταφέρετε. Μπορείτε να βρείτε το πνεύμα του 2004» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σόρος ασκεί κριτική στους χειρισμούς της Γερμανίας:

«Οι Γερμανοί δεν έχουν αντιληφθεί ορθά τη φύση της κρίσης γιατί παρασύρονται από μικροκομματικούς χειρισμούς.

» [...] Εκτός από την ύπαρξη αυτής καθεαυτής της κρίσης, έχουμε και έναν ελλιπή μηχανισμό διαχείρισης της κρίσης. Και αυτό πληρώνει και η Ελλάδα, έστω και αν έχει κάνει λάθη στο παρελθόν και ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: