Συνέντευξη στον Αντώνη Θ. Σκυλλάκο
Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ
Μιχάλης Καρχιμάκης σε συνέντευξή του στο Newpost.gr, χαρακτηρίζει επιζήμια τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας και ταυτοχρόνως εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορεύεται με ψυχή και συναίσθημα, τονίζοντας ότι δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία με στόχους και αντιστοίχως, μπόνους ή πέναλτι για τα στελέχη της και το δυναμικό της και υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτέλους ανάγκη, στην πολιτική να υπάρξει και η ηθική και η ψυχή! Σε ότι αφορά στη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, την χαρακτηρίζει εθνική και ιστορική, ρωτώντας «τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ, σε μια άψυχη Ελλάδα;»
-
Είστε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μιλάτε με τη βάση. ¨Έχετε σχηματίσει την εντύπωση ότι η ηγεμονία του Γιώργου Παπανδρέου αμφισβητείται; O Γιώργος Παπανδρέου ποτέ δεν αισθάνθηκε, δε λειτούργησε και δεν πολιτεύτηκε με όρους και χαρακτηριστικά ηγεμόνα. Σας θυμίζω ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που ζήτησε το χρίσμα του αρχηγού από την ίδια τη βάση του κόμματος δύο φορές και την έλαβε πανηγυρικά και τις δύο.
Επομένως, μιλάμε για εμπιστοσύνη και όχι για ηγεμονία. Ο Παπανδρέου με την λαϊκή εντολή του 2009 δεν κλήθηκε απλά να κυβερνήσει. Είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που κλήθηκε να διασώσει τη χώρα από τα πρόθυρα της καταστροφής, όπου μας οδήγησαν οι φαύλες και διεφθαρμένες πολιτικές της Δεξιάς διακυβέρνησης με την ανοχή του κ. Σαμαρά. Είναι ο πρωθυπουργός που διέσωσε τη χώρα το Μάιο του 2010, όταν τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων άντεχαν για λίγες μέρες ακόμα και βρισκόμασταν έξω από οποιαδήποτε μορφή, χρηματοδοτικής συμφωνίας. Όταν το ενδεχόμενο, οι Έλληνες πολίτες να μείνουν απλήρωτοι ήταν ανοιχτό και σχεδόν βέβαιο. Έγινε ο ακούραστος διαχειριστής μιας διαρκούς εκτάκτου εθνικής ανάγκης. Και παράλληλα, δεν παρέλειψε να δίνει καθημερινώς τη μάχη της πραγματικής αλλαγής νοοτροπίας σ’ αυτή τη χώρα με απτά μάλιστα αποτελέσματα. Αποτελέσματα που συνιστούν καινοφανείς αλλαγές για την ελληνική πραγματικότητα και την καθημερινότητα του πολίτη και που μπορώ να σας αναφέρω πολλές.
Θεωρείτε, λοιπόν, ότι αυτός ο πολιτικός που το όνομά του έχει ιστορικά, πλέον, ταυτιστεί με τη κοσμογονική τούτη συγκυρία και την κορυφαία εθνική μάχη που δίνουμε ως Ελλάδα, μπορεί να στερείται της εμπιστοσύνης της βάσης του ίδιου του κόμματός του; Εγώ προσωπικά όχι.
-Υπάρχουν δηλώσεις βουλευτών και στελεχών που θέτουν ζήτημα ηγεσίας. Πως τις σχολιάζετε; Οποιαδήποτε συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αφορά τις ηγετικές φιλοδοξίες του καθενός από εμάς, σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, δεν είναι απλώς αχρείαστη, αλλά και εθνικά επιζήμια.
Είναι αδιανόητο να έχουμε μπροστά μας τις μεγαλύτερες εθνικές προκλήσεις που είχαμε ποτέ στη νεώτερη Ιστορία μας κι εμείς να ασχολούμαστε με ρηχές προσωπικές ανησυχίες.
Η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για την εξασφάλιση της 6
ης δόσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού και η πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου που θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας, δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες συζητήσεις αυτή την ώρα και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι.
-Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωτεργάτης της αγόγγυστης προσπάθειας που η χώρα μας κατέβαλλε επί δύο χρόνια για τη σωτηρία της και την επιβίωσή της απ’ αυτή την πρωτόφαντη κρίση. Ο άνθρωπος για τον οποίο ακόμα και πολιτικοί του επικριτές, παραδέχθηκαν ότι εργάστηκε αδιαλείπτως. Έδωσε όλες του τις δυνάμεις του για μην κινδυνεύσουν οι συντάξεις και οι μισθοί των Ελλήνων. Έλαβε τις πιο κρίσιμες αλλά και δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει πρωθυπουργός σε καιρό ειρήνης. Να σας θυμίσω, ότι αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για την πιθανότητα να έρθουν καλύτερες μέρες. Δεν θα υπήρχε λόγος να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ήρεμο και ενωτικό το κλίμα σ’ αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε με κόπο και μόχθο πετύχει την ιστορική συμφωνία της 26
ης Οκτωβρίου. Μια συμφωνία η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από το μακρύ τούνελ που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Αυτός ο πολιτικός αξίζει και πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό και μόνο απ’ αυτόν.
-Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δεν τα αξιολογείτε ως μήνυμα για αλλαγή στην ηγεσία; Οι δημοσκοπήσεις, είναι μια φωτογραφική μηχανή η οποία απεικονίζει την πραγματικότητα της δεδομένης στιγμής με τις δεδομένες συνθήκες και χαρακτηριστικά. Οι πολίτες βιώνουν τις επιπτώσεις μιας πολιτικής που τους έχει συμπιέσει οικονομικά και στενοχωρήσει ανθρώπινα και πολιτικά. Είμαι, όμως, απολύτως βέβαιος, ότι στη συνείδηση της πλειοψηφίας, έχει εμπεδωθεί ότι η πολιτική αυτή ήταν ο δύσκολος μονόδρομος για να εξακολουθήσει η χώρα να μένει όρθια και να παλεύει σήμερα για κάτι καλύτερο. Είμαι απολύτως σίγουρος, ότι κανένας από τους πολίτες σήμερα δεν έχει ξεχάσει ότι Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, κληρονόμησαν μια διαλυμένη Ελλάδα όπως θα θυμάστε, το 2009.
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ, το απόλυτο κριτήριο που θα ορίσει την πορεία του και θα υπαγορεύσει τις βαθιά πολιτικές του επιλογές. Αυτή είναι, δυστυχώς, λογική των αντιπάλων μας, οι οποίοι ζουν με τα μάτια και την καρδιά στραμμένα προς αυτές. Μια τέτοια λογική, θα αδικούσε το χώρο μας. Θα αδικούσε εμάς τους ίδιους. Θα μας καθιστούσε προσαρμοστικές μηχανές οι οποίες θα λειτουργούσαν βάσει ενδείξεων και θα μας μετέτρεπε σε μηχανάκια επενδεδυμένα με κρέας.
Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, θεωρώ ότι πρέπει να πορευόμαστε με βάση την ψυχή και το συναίσθημα. Δεν είμαστε μια κερδοσκοπική εταιρία με στόχους και αντιστοίχως, μπόνους ή πέναλτι για τα στελέχη της και το δυναμικό της.Εγώ, αυτή την αντίληψη και τη νοοτροπία δε θα μπορούσα να τη φανταστώ σε κανέναν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Eίναι επιτέλους ανάγκη, στην πολιτική να υπάρξει και η ηθική και η ψυχή! -Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός. Γιατί η κυβέρνηση Παπαδήμου πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερη από την κυβέρνηση Παπανδρέου; Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο αυτό ακριβώς που κατά καιρούς έλεγε. Ότι δεν είναι αγκιστρωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα και εξαρτημένος απ’ αυτήν. Ότι πάνω από την πρωθυπουργία, θέτει τη χώρα και τους πολίτες. Και το απέδειξε αυτό, όχι μόνο παραχωρώντας τον πρωθυπουργικό θώκο, αλλά και
πρωταγωνιστώντας με τον ίδιο ζήλο που επί μία διετία κυβερνούσε, στην δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, στην οποία δε θα ‘ταν πρωθυπουργός.
Δεν ξέρω, λοιπόν, εάν θα είναι καλύτερη αυτή η κυβέρνηση από την προηγούμενη, ξέρω, όμως, ότι δεν θα έχει απέναντί της μία ανεύθυνη αντιπολίτευση, όπως είχε ο Γ. Παπανδρέου. -Με δεδομένο ότι η θητεία του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έληξε, πότε βλέπετε να δρομολογούνται οι διαδικασίες για Συνέδριο και εκλογή Προέδρου; Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο. Τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατακτήσει ουσιαστικές, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Θυμίζω όμως και σε εσάς και σε όλους μας ότι
η πολιτική δεν ασκείται στο κενό αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες ειδικές και όχι φυσιολογικές. Είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία που η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο σταθεροποίησης και σωτηρίας της χώρας.
Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα, αυτή την ώρα, διακινδυνεύουν και την πορεία της χώρας και της παράταξης. Ο Γ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί Πρωθυπουργός μέχρι το 2013. Ας μην το ξεχνάμε όλοι μας.
-Τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και η συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ δεν αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ; Στον πόλεμο είναι ανάγκη να πας με ενότητα και σύμπνοια και όχι διαμελισμένος. Στον πόλεμο, επίσης, παίρνεις γρήγορες αποφάσεις που εστιάζουν στον εθνικό στόχο. Και εξηγούμαι: Τα δύο ζητήματα που βάζετε στην ερώτηση έχουν μια κοινή συνισταμένη. Την σωτηρία της χώρας από τον πραγματικό κίνδυνο της πτώχευσης και της πολιτικής της απομόνωσης. Όταν αποκλειστικά μόνο ένας δρόμος υπάρχει αποδεδειγμένα προκειμένου η χώρα να σωθεί από τα ανεπανόρθωτα, τότε τον ακολουθείς και ας είναι και κακοτράχαλος. Και το κατά πόσο αυτός ο δρόμος ήταν και είναι μονόδρομος, δε νομίζω ύστερα και από την έσχατη στάση όσων των αμφισβήτησαν του να έχει κανείς αμφιβολία, πλέον.
Και αναφέρομαι, φυσικά,
ειδικά στον κ. Σαμαρά ο οποίος τελικά τον αποδέχθηκε, αφού προηγουμένως τον αμφισβήτησε και τον υπονόμευσε.
Τώρα, σχετικά με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, θα σας απαντήσω ότι όταν πρόκειται για το καλό της πατρίδας και την ανάγκη επιβίωσης των πολιτών μας, κρατάμε βεβαίως τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις μας, αλλά σε ένα πόλεμο σωτηρίας, συστρατεύεσαι.
Μας χωρίζει λοιπόν σίγουρα, ιδεολογική άβυσσος από το ΛΑΟΣ, αλλά θα σας υπενθυμίσω ότι η ανάγκη που υπήρχε και υπάρχει για συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, ήταν και είναι εθνική και ιστορική. Κι εάν αυτό το παραβλέπαμε, το ερώτημα που αμείλικτα θα μας ετίθετο από την ίδια τη συνείδησή μας, θα ήταν:
Τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ, σε μια άψυχη Ελλάδα;