Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ξαφνικά είναι όλοι με το Γιώργο...


Οι βασικοί σχολιαστές όλων των καναλιών, από τον Πρετεντέρη, το Δελλατόλα, τον Τσίμα, μέχρι και το Χατζηνικολάου, έπλεκαν απόψε το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση. Ο...

Χατζηνικολάου, δε, εξέφρασε το θαυμασμό του για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Παπανδρέου, σαν διαπραγματευτικό όπλο, το ΔΝΤ. Μέχρι και ο Τράγκας, που επέπλητε τη Μακρή (γιατί υποστήριζε πως έχουμε ακόμα "στη γωνία" το ΔΝΤ) , αναγκάστηκε να συμφωνήσει μαζί του...

nonews-news.


Read more...

Θα τα πληρώσει απο την τσέπη του ο...χουβαρντάς που χάρισε τα εκατομμύρια;



Που πήγαν τα λεφτά (τα οποία αναγκαζόμαστε να ξαναπληρώσουμε σήμερα)
Πρόκειται για λεφτά ασφαλισμένων από τα Ταμεία (δηλαδή δικά σας).
Φυσικά και τα συμπεράσματα δικά σας.

i-reportergr

Read more...

Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Ν.Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νικολά Γκρουέφσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας θετικότερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Read more...

Νέα συνάντηση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-Υπουργών τη Δευτέρα

Ζητείται λύση για Ασφαλιστικό-περικοπές

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος

Νέα συνάντηση την επόμενη Δευτέρα συμφωνήθηκε να υπάρξει ανάμεσα στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τους υπουργούς Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ.Μπιρμπίλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής δε δόθηκε κάποια συγκεκριμένη λύση. Ωστόσο από πλευράς κυβέρνησης φαίνεται ότι γίνεται αντιληπτό πως ειδικά στο θέμα του ασφαλιστικού παραβιάζονται νόμοι και συμφωνίες που έχουν προκύψει μέσα από τη διαχρονική συνεισφορά των εργαζομένων της ΔΕΗ στην ίδια την επιχείρηση, ην οποία ουσιαστικά έχει οικειοποιηθεί τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων απεργιών από τις 24 Μαρτίου, λόγω της μείωσης κατά 7% αναδρομικά από την 1-1-2010 των αποδοχών των εργαζομένων στην ΔΕΗ αλλά και λόγω της περικοπής κατά 10% της επιχορήγησης που λαμβάνει ετησίως ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της αναγνώρισης της περιουσίας του που έχει γίνει με νόμο.

Λύση για το θέμα των 1.600 προσλήψεων έχει βρεθεί, καθώς αυτές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, ωστόσο το κλίμα στους κόλπους της ΔΕΗ είναι “πολεμικό”.

Υπενθυμίζεται ότι η 48ωρη απεργία που πραγματοποίησε την Τρίτη και την Τετάρτη η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας 7 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και να αναγκαστεί, έτσι, η ΔΕΗ να προβεί σε εκ περιτροπές παροδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

protothema.gr

Read more...

ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ..


Από τα ενδιαφέροντα της πολιτικής πραγματικότητας. Βουλιάζει ο δικομματισμός κάτω από τα σκληρά μέτρα σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε στον ΑΝΤ1 και θα δημοσιευθεί αύριο στον Ελεύθερο Τύπο. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν το συζητάμε. Πιο κάτω δεν πάει. Ή μάλλον πάει. Ενδεχομένως να φτάσει τρίτο κόμμα έτσι όπως βαδίζουν εκεί στη Ρηγίλλης!
fimotro

Read more...

Παπανδρέου: "Κανένα θέμα χρεωκοπίας, όχι στο φόβο"

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σενάρια χρεωκοπίας της χώρας και εξόδου από ευρωζώνη, σενάρια που τροφοδοτήθηκαν από φήμες για δήθεν διάγγελμα του πρωθυπουργού.

"Δεν χρειάζεται φόβος" υπογράμμισε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής, τονίζοντας ότι η χώρα έχει λύσεις και εναλλακτικές οδούς για να κινηθεί. "Δεν υπάρχει θέμα χρεωκοπίας" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι "θα τα καταφέρουμε".

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στη φημολογία και τις δηλώσεις περί αποπομπής χωρών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα από την Ευρωζώνη. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της χώρας στη νομισματική Ένωση "όπως ορισμένοι άσχετοι υποστηρίζουν" σημείωσε.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρόσκληση των δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Στο πολιτικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εκείνα το παράδειγμα κατανοώντας όλοι ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να προστατευθεί η ίδια η υπόσταση της χώρας με τη σωτηρία της οικονομίας της. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει μια πατριωτική δύναμη και κοιτάει πριν από όλα το συμφέρον της χώρας.

Και γι' αυτό, πρόσθεσε, ο ίδιος δεν φοβάται αυτό που πολύ ονομάζουν πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός απάντησε προς όσους αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ κινείται στα όρια της ιδεολογίας του, τονίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς το μέτωπο δίνει η κυβέρνηση το μεγάλο αγώνα σήμερα. Ζήτησε από όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να εργαστούν σκληρά και συντεταγμένα και να βάλουν απέναντί τους τα συμφέροντα που ζουν από τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση και τα οποία προέβλεψε ότι θα πολεμήσουν κάθε αλλαγή που τα πλήττει.
nooz.gr/

Read more...

Διμερή δάνεια προτείνει τώρα ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθηνε έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να έρθουν την ερχόμενη Πέμπτη σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πρόκειται για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα είναι συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία και τις νομοθεσίες των κρατών μελών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη, ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δε σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δε θέλησε να προβεί σε εικασίες, όπως είπε, ως προς ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και κατέληξε λέγοντας ότι "η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί" και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Το απόγευμα της Παρασκευής Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι, με δική τους πρωτοβουλία, ειχαν επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Read more...

Νέο ΔΣ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων



Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, τροποποιήθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με το νέο διοικητικό συμβούλιο να έχει ως εξής:

Πρόεδρος:

Αντωνόπουλος Αλέξανδρος, Οικονομολόγος

Αντιπρόεδρος:...




...Παπανίκος Ιωάννης, Συνταξιούχος Τραπεζικός

Μέλη:

Θαλασσινάκη Ελένη, Υπάλληλος ΓΛΚ

Κιντής Κωνσταντίνος, Υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Μούτος Θωμάς, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Παπαζαχαρίου Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος Ε.Τ.Ε
troktiko


Read more...

Η ομιλία του Γ.Παπανδρέου στο συνέδριο της ΓΣΕΕ






Read more...

Η Ολλανδία υποστηρίζει "το δρόμο του ΔΝΤ" για την Ελλάδα

Η Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι δεν θα είναι αρκετή, ανακοίνωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

"Υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ", δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα αρκέσει", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι "οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ".

Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, "μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή", σύμφωνα με τον υπουργό, για τον οποίο "θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες".

Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η διατήρηση της σταθερότητας των ευρωπαϊκών χρηματαγορών αποτελεί κοινή ευθύνη και υποστήριξε πως "η αστάθεια σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ έχει συνέπειες για την Ολλανδία".

"Η Ελλάδα είναι η ίδια υπεύθυνη γι' αυτό που συνέβη και πρέπει να σηκώσει τα μανίκια", δήλωσε ο υπουργός, "όμως πρέπει να εμποδίσουμε να επεκταθεί προς την Ολλανδία η ελληνική πυρκαγιά".

Οι περισσότερες από τις χώρες της ευρωζώνης αρνούνται σ' αυτό το στάδιο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επειδή κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ομολογία αποτυχίας. Όμως η Γερμανία δήλωσε σήμερα πως είναι "ανοικτή" στην ιδέα μιας παρέμβασης του ΔΝΤ.

Ο ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι έχει λάβει "διαφορετικά σήματα από τη Γερμανία" σχετικά με το θέμα, "όμως θα χαιρετίσουμε τη Γερμανία όταν θα επιλέξει κι αυτή τη λύση του ΔΝΤ".

Η ολλανδική κυβέρνηση πρέπει τώρα να επισημοποιήσει τη θέση της.


Read more...

Η Φινλανδία δηλώνει ανοικτή σε μια βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Η Φινλανδία είναι ανοικτή σε μια βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή. "Εξαρχής η θέση της Φινλανδίας ήταν ότι πρέπει να εξεταστεί μια χρηματοδότηση του ΔΝΤ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ των "διμερών" ευρωπαϊκών αρωγών, σε εθελοντική βάση από κάθε κράτος μέλος, και είχε δηλώσει ότι "θα ήταν καλό αν το ΔΝΤ αποτελούσε μέρος αυτού του πακέτου" αρωγών προς την Ελλάδα.

"Η προϋπόθεση της Φινλανδίας για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι να είναι η βοήθεια διμερής, δηλαδή κάθε χώρα να αποφασίσει για τον εαυτό της αν θα βοηθήσει την Ελλάδα", και να είναι "εθελοντική", δήλωσε ο υπουργός Γίρκι Κατάινεν, σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.

"Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό το ΔΝΤ να αποτελέσει μέρος αυτού του πακέτου", πρόσθεσε.

"Επειδή η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει μια τόσο ισχυρή ευρωπαϊκή βάση, το ΔΝΤ δεν θα έφερνε στοιχεία ξένα σ' αυτή τη βοήθεια", δήλωσε ακόμη καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ένα δάνειο από τον εν λόγω θεσμό ανοίγει την πόρτα σε μια χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
nooz.gr

Read more...

Ανοδικά το σπρεντ - πάνω από τις 340 μ.β.

Εν μέσω των εξελίξεων διεθνώς, με το ιδιαίτερα "σκληρό παζάρι", όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, αλλά και με τις αγορές να προεξοφλούν ότι βαδίζουμε σταθερά προς το ΔΝΤ, το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πέρασε στις 340 μονάδες βάσεις, έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου.

Η παραμονή των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσει να εξορθολογιστεί ο δανεισμός που θα ακολουθήσει στους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες, αλλά και επιπλέον 10 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή παλαιότερων ομολόγων που λήγουν 20 Απριλίου και 19 Μαΐου αντίστοιχα.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών
, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διακράτηση των 2.000 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, επίπεδα που θεωρούνται κομβικά κυρίως σε ότι αφορά την ψυχολογία των επενδυτών. Την Παρασκευή κινείται ανοδικά, μετά τη μεγάλη βουτιά της Πέμπτης και το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχικών αξιών.
nooz.gr


Read more...

Ρήξη στο γαλλογερμανικό άξονα



ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ

Μετωπική Γαλλίας και Γερμανίας για τη στήριξη ή όχι της ελληνικής οικονομίας. Ο Νικολά Σαρκοζί, πιστός στο δόγμα της Γαλλίας για αλληλεγγύη, επιμένει σε ευρωπαϊκή λύση κόντρα στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πιστή στο γερμανικό δόγμα, της τήρησης των νόμων, δείχνει...



...το δρόμο του ΔΝΤ.

Ο Νικολά Σαρκοζί προτείνει την ευρωπαϊκή λύση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, με τη νομισματική ένωση να πρέπει να δράσει για να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκρίνουν η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η... Ιταλία.
troktiko.


Read more...

Ο Γ. Πεταλωτής διαψεύδει τα περί διαγγέλματος Παπανδρέου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση διέψευσε "με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την υποτιθέμενη "είδηση" - υποβολιμαία φημολογία περί δήθεν σχεδιαζόμενου διαγγέλματος του πρωθυπουργού".

"Η διάχυση τέτοιου είδους φημολογιών έχει ως αποκλειστικό σκοπό την πρόκληση πανικού με τις γνωστές για τη χρονική συγκυρία αρνητικές συνέπειες", τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει και προασπίζει το δημόσιο συμφέρον με τον πιο υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο.
nooz.gr


Read more...

"Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού"

Η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων διότι "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", δηλαδή ότι "βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τη ΓΣΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι "αναγκαστήκαμε να πάρουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρε ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μιλήσαμε για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού. Τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την κοινωνία ολόκληρη, την οικονομία και την εργασία τις γνωρίζετε και της γνωρίζουμε όλοι".

Επισήμανε ότι "με τις αποφάσεις μας, όσο επίπονες και σκληρές κι αν είναι, θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. χρειαστεί να πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες τοκογλυφικούς τόκους, καταδικάζοντας τη χώρα σε βαθιά και διαρκή ύφεση. Να πέσει η Ελλάδα σε μόνιμη ανυποληψία, να μείνει απομονωμένη από κάθε διεθνή στήριξη".

Και συνέχισε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης η επιδίωξη είναι "να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τη μοίρα μας, να πάρουμε την τύχη στα δικά μας τα χέρια και όχι να βρίσκεται στις διεθνείς αγορές, έρμαιο των κερδοσκόπων".

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η εποχή της σπατάλης και της διαφθοράς έχει περάσει ανεπιστρεπτί και συμπλήρωσε: "Είμαστε σε πόλεμο στο εσωτερικό και το εξωτερικό", υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε".

- Όταν ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, μέλη του ΠΑΜΕ φώναξαν το σύνθημα: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι το κέρδος του κεφαλαιοκράτη". Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό"
nooz.gr

Read more...

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού ν/σ

Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τίθεται προς νέα διαβούλευση έως την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των επαγγελματιών, αύξηση του φόρου για τις Off Shore εταιρίες και αλλαγές στους φόρους των ακινήτων (γονικών παροχών-κληρονομιών) με αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις και με άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα φορολογικά έσοδα, αναφέρεται, θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:

εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα

εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο

κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών, είτε αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος είτε στη φορολογία κεφαλαίου

καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία

φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων

φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρίες και μη αναγνώριση αγορών ή δαπανών ή τόκων δανείων ή μισθωμάτων που καταβάλλονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε εξωχώριες εταιρίες ή αντιπροσώπους ή υπεργολάβους αυτών.

καταργούνται ή αντικαθίστανται διατάξεις, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φορολογούμενοι για καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδημάτων ή περιουσίας και με τεχνικούς τρόπους απέφευγαν ή μείωναν τη φορολογία τους σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων.

Ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπουργεία και φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.

Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.

Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με σύστημα ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis). Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system), βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Έλεγχος και φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες που υποκρύπτονται πίσω από εταιρίες αντιπροσώπευσης ή εξωχώριες εταιρίες που λειτουργούν ως υπεργολάβοι κοινοτικών εταιριών.

Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό, προωθείται η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου. Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με την δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Αντιμετώπηση της φοροδιαφυγής

"Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γιατί αποτελεί τη χειρότερη ίσως μορφής αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Για αυτό και στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά μέτρων για την περιστολή της φοροδιαφυγής όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ο προγραμματισμός και η διενέργεια των φορολογικών ελέγχων με βάση point system που θα μετρά τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, η επιβολή προστίμων και από το ΣΔΟΕ και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους.

Επίσης από το 2011 κάθε συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 1.500 ευρώ θα θεωρείται νόμιμη μόνο αν γίνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Κατά τον ίδιο τρόπο τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Φορολογική κλίμακα

Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 θα είναι η ακόλουθη: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ αφορολόγητο, από 12-16.000 ευρώ καθιερώνεται συντελεστής 18%, από 16 έως 22.000 ευρώ συντελεστής 24%, από 22 έως 26.000 συντελεστής 26%, από 26 έως 32.000 ευρώ συντελεστής 32%, από 32 έως 40.000 ευρώ συντελεστής 36%, από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 38%, από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 40% και για το υπερβάλλον φορολογικός συντελεστής 45%.

Η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα καθιερώνεται κλίμακα που προσδιορίσει το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ετσι για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων. Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το 10% και το 30% για το επιπλέον ποσό. Ανώτατο ποσό αποδείξεων ορίζονται τα 12.000 ευρώ. Για περισσότερες αποδείξεις από τα 12.000 ευρώ και όταν το επιπλέον ποσό φθάνει τα 15.000 ευρώ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση φόρου ίση με 10% της επιπλέον δαπάνης. Όταν οι δαπάνες που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερες από το όριο που απαιτεί το εισόδημά του επιβαρύνεται με φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι για εισόδημα 11.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις 1.100 ευρώ για εισόδημα 20.000 αποδείξεις 3.600 ευρώ για εισόδημα 35.000 ευρώ αποδείξεις 8.100 και για εισόδημα 48.000 ευρώ και άνω αποδείξεις 12.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για τα παιδιά η κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων δαπανών και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού άλλων. Το αφορολόγητο για τα παιδιά αυξάνεται στα 1.500 ευρώ για κάθε παιδί από 1.000 ευρώ σήμερα.

Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις δαπανών προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

- Θα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ασφαλίστρων και μέχρι ποσού δαπάνης 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για οικογένεια.

- Καταργείται η έκπτωση του φόρου 40% για στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται το 2009 και το 2010 για κάθε κατοικία έως 200 τμ.

- Θα μειώνεται από το φόρο το 20% χρηματικών δωρεών και χορηγιών ενώ η συνολική μείωση δεν θα υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης για παροχή υπηρεσίας από δικηγόρο.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης - η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού φυσικού αερίου η αγορά ηλιακών συλλεκτών.

Τα τεκμήρια διαβίωσης ακινήτων και ΙΧ είναι τα ακόλουθα:

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις καθώς και τις δαπάνες λειτουργίας, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα (60) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα ογδόντα ένα (81) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα διακόσια ένα (201) μέχρι και τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν είκοσι (120) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Προκειμένου για μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών ορίζεται ως τo ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην α΄ περίπτωση.

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση το κόστος τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, καυσίμων και συντήρησης επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως παλαιότητας, ορίζεται για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται τριακόσια (300) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά και τετρακόσια (400) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά για πάνω από δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό:

αα) Είκοσι τοις εκατό (20%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη και μέχρι δέκα (10) έτη.

ββ) Σαράντα τοις εκατό (40%) για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αυτό το πιστοποιητικό, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους.
nooz.gr

Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ


Στους δρόμους βγαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε στάση εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Διεκδικούν εξόφληση των οφειλόμενων ποσών για εφημερίες και αντιδρούν στη μείωση του σχετικού κονδυλίου...

Διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου για τις απλήρωτες εφημερίες τους πραγματοποίησαν χθες οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι έχουν κηρύξει επ’ αόριστο επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης.

Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξει παρακράτηση 10% στις εφημερίες των γιατρών και στις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Μουλόπουλου, η υπουργός τόνισε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης υπέγραψε τα δεδουλευμένα των εφημεριών Δεκεμβρίου, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας απάντησε ότι τα κονδύλια εφημεριών στον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 75 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με αυτά που δαπανήθηκαν πέρυσι (395 εκατομμύρια έναντι 470).

Για περικοπή του κονδυλίου, χωρίς να έχουν προηγουμένως καταγραφεί οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, έκανε χθες λόγο ο υπεύθυνος τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς.

Κατάληψη
Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που είχε γενική εφημερία, προχώρησαν χθες οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα εφημεριών του προηγούμενου τριμήνου.

Σήμερα, αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πρόβλημα και για τους κινδύνους που δημιουργεί αυτό στη δημόσια υγεία.

Οπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους, η ΜΕΘ και τέσσερις κλινικές του νοσοκομείου λειτούργησαν με γιατρούς που εφημέρευσαν... εθελοντικά.

fimotro.

Read more...

"Η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη"

"Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Εμείς λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα, η άλλη πλευρά της συμφωνίας είναι να ληφθούν μέτρα όχι απλά για την Ελλάδα, αλλά για την προστασία της ευρωζώνης" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη. Αυτή την ώρα θα τη συζητήσουμε στις Βρυξέλλες σε μια σημαδιακή για την Ελλάδα μέρα, η οποία συμπίπτει με την εθνική μας γιορτή". Και πρόσθεσε: "Εξαρτάται από την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την ευρωζώνη. Είναι η ώρα της Ευρώπης".

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες Ελλάδας για την οικονομία, ενόψει Συνόδου της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον Γ. Παπανδρέου για τη στήριξη που θα παράσχει η Λευκωσία στην Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής.


Read more...

Ο Μπράουν στηρίζει τον Παπανδρέου

Στήριξη στην Αθήνα παρέσχε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Γκόρντον Μπράουν εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θελήσει να στηρίξει την Ελλάδα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει κληρονομήσει.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Λονδίνο, τόνισε ότι "η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της αλλά και να μειώσει το δικό της έλλειμμα".

Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Παπανδρέου στο Λονδίνο, πήρε το μήνυμα ότι αν η Ελλάδα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται θα βρει βοήθεια.

nooz.gr

Read more...

ΠΑΜΕ...ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ


Με επεισοδιακό τρόπο συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα το 34ο Πανελλήνιο τακτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 490 συνέδρων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αντέδρασαν έντονα και εμπόδισαν αρχικά να μιλήσει τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τόμ Τζέκινγκς όταν αυτός κλήθηκε στο βήμα να χαιρετίσει...

«Εξω οι Ρουφιάνοι» ήταν το σύνθημα με το οποίο τον υποδέχτηκαν και κινήθηκαν εναντίον του ενώ την ίδια ώρα τους απωθούσαν άλλοι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΣΕ φωνάζοντας «Εξω οι νταβατζήδες».
ΠΑΜΕ... με επεισόδια

Για δέκα λεπτά το προεδρείο διέκοψε τις εργασίες του συνεδρίου για να επανέλθει στη συνέχεια με τον Τομ Τζέκινγκς να απευθύνει χαιρετισμό και να κάνει ιδιάιτερη αναφορά στον πρόσφατο τραυματισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών συνδικάτων και χαρακτηρίζοντας την πράξη ποταπή.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να συλληφθούν τέτοια κακοποιά στοιχεία καθώς αυτού του είδους οι πράξεις αποτελούν εφαλτήριο για τον φασισμό.
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη»

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έκανε λόγο για ένα μοντέλο οικονομικής διαχείρισης που στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών και σε ένα πολιτικό μοντέλο με βάση την αναδιανομή πελατειακών σχέσεων.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι έχουν χρεοκοπήσει και τα δύο αυτά μοντέλα ενώ σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν ευθύνες.

Κάνοντας ιδιαίτερη αυτοκριτική για τη στάση που ακολούθησε το κόμμα του, είπε ότι η ΝΔ ευθύνεται γιατί δεν άλλαξε αυτό το μοντέλο όπως υποσχέθηκε, δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία αλλά υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού.

Τόνισε ότι η ΝΔ αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη ενώ δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος είπε ότι αυτό πρεσβεύει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και όχι την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Γ.Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι άνοιξε και παγίδευσε τους εργαζομένους σε ένα δρόμο που ρίχνει τα βάρη μονομερώς σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση.

Στις 14.00 μ.μ. αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού.

/fimotro.

Read more...

'ΟΧΙ' ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΕΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ


Την αντίθεσή του στην προοπτική δημιουργίας εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, απατώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή...

Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς οι γειτονικές μας χώρες όπως Τουρκία, Βουλγαρία δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό και έδωσε έμφαση στην εκμετάλλευση των πλούσιων ανανεώσιμων πηγών που διαθέτει η χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει σοβαρά αποθέματα ενέργειας που δεν τα έχει εκμεταλλευτεί και πρόσθεσε ότι ίσως η σοβαρότερη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση της σπατάλης που γίνεται ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Επαγρυπνούμε και υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινότητα που αντιδρά στην διάδοση της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για να μην τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα καθώς δίπλα μας η αγορά εξυπηρετείται από αυτήν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη συγκυρία, που έχουμε ένα Γάλλο πρόεδρο ο οποίος δείχνει διάθεση να μας βοηθήσει, αισθάνεται όμως δέσμιος των επιλογών της κ. Μέρκελ, μήπως θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με μία χώρα που έχει ίσως τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αντιδραστήρες, και να λειτουργήσει το πράγμα αντισταθμιστικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

fimotro

Read more...

Επίθεση Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς στη Μέρκελ, που μιλάει ώς και για «αποκλεισμό από την ευρωζώνη»

Σε πεδίο οξείας πολιτικής διαμάχης μετατράπηκε χθες το γερμανικό Κοινοβούλιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει ότι «μια εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν θα αποτελούσε μια καλή απάντηση στο πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, όπου ως έσχατο μέσο θα καθίσταται δυνατόν να αποκλειστεί μια χώρα από την ευρωζώνη, εάν επί μακρό χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις».

Για την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ δέχτηκε επίθεση σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους και το Αριστερό κόμμα να τονίζει ότι η κυβέρνησή της δεν θα τολμούσε να πάρει μέτρα στη Γερμανία παρόμοια με αυτά που ζητεί από την Ελλάδα.

Οι αντεγκλήσεις και αναφορές στην Ελλάδα έγιναν στη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Σε μια τέτοια συζήτηση, όμως, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο. Οπως είπε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, «δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε από τους κερδοσκόπους, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω μέσω των κερδοσκόπων και από τη χρόνια παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε.».

«Και οι προκάτοχοι»

Η ίδια, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Μπορώ επίσης να σας πω ότι η κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχε στην επιδείνωση αυτή και ακόμη και η προκάτοχός της κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν μας βοηθάει τώρα και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η εσπευσμένη παροχή αλληλεγγύης δεν είναι η σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόβλημα λιτότητας της Ελλάδας και στις προσπάθειες εξυγίανσης τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει τόλμη να προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ κατά 4%, ώστε σε ένα πρώτο βήμα να μειωθεί το χρέος, ενέργεια που αναγνώρισαν και οι αγορές».

Σε άλλο σημείο η κ. Μέρκελ πρόσθεσε: «Ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε προτάσεις ώστε να μη χρειαστεί κανείς να προσφύγει στο ΔΝΤ. Και για το τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για το μέλλον, όπου ως έσχατο μέσο θα καθίσταται δυνατό να αποκλειστεί από την ευρωζώνη μια χώρα εάν επί μακρό χρονικό διάστημα και επανειλημμένα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις. Διαφορετικά δεν μπορεί να συνεργαστεί κανείς».

Η ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, την κατηγόρησε για απραξία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Ζητάτε αυτό που αρνείστε»

«Πρέπει να κάνετε κάτι, κ. Μέρκελ», είπε. «Οι τράπεζες και τα hedge funds έσπρωξαν το ελληνικό κράτος σχεδόν σε οικονομική κατάρρευση. Μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων ασφάλισης δανείων. Αυτό κόστισε στην Ελλάδα και στο τέλος ίσως και στον φορολογούμενο στην Ευρώπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τι έχετε να πείτε, κυρία καγκελάριε; Το ζητούμενο είναι τώρα να γίνουν ενέργειες. Η κρίση συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει τάξη στις διεθνείς αγορές. Γι' αυτό θέστε περιορισμούς στη δράση στων κερδοσκόπων. Θέστε υπό επιτήρηση τους οίκους αξιολόγησης. Απαγορεύστε τις πωλήσεις χωρίς περιορισμό και το κερδοσκοπικό εμπόριο».

Ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο, Γκρέγκορ Γκίζι, επιτέθηκε και αυτός στην Ανγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

«Ζητάτε από την Ελλάδα να ακολουθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών που εσείς αρνείστε να εφαρμόσετε εδώ στη Γερμανία. Γι' αυτό οι πολίτες κατεβαίνουν στην Ελλάδα στους δρόμους. Και εμείς είμαστε μαζί τους. Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων», τόνισε.

enet.gr


Read more...

ΤΡΙΣΕ Παράλογη υπόθεση η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ

«Δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις», επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που έρχονται ξανά στο φως και μιλούν για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

«Πάντοτε λέω ότι δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις» τονίζει σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν», απαντώντας για την πιθανότητα ενός κράτους-μέλους να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι δηλώσεις Τρισέ έρχονται σε μια εποχή που οι συντηρητικοί κύκλοι της Γερμανίας, αρχικά μέσω του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη σχετική αρθογραφία του στους «Financial Times» και χθες επισήμως από τα χείλη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες που θα προβλέπουν ακόμη και την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ΟΝΕ σε περίπτωση «παρατεταμένης» δημοσιονομικής εκτροπής.

Το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την ΟΝΕ αρχίζει και «παίζει» ξανά σε μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» που έκανε χθεσινό θέμα μια συνέντευξη στη Γενεύη την οποία είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάρτιν Φελντστάιν, καθηγητής στο Χάρβαρντ, σύμβουλος παλαιότερα του προέδρου Ρέιγκαν αλλά και επικεφαλής σήμερα του Συμβουλίου για την Οικονομική Ανάκαμψη που έχει συστήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει από έλλειμμα 12%, που έχει τώρα, στο 3% μέσα σε δύο χρόνια είναι φαντασίωση» φέρεται να έχει δηλώσει ο 70χρονος σήμερα Φελντστάιν. «Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ή να πτωχεύσεις με κάποιο τρόπο ή να φύγεις (σ.σ. από το ευρώ) ή να ζήσεις και με τα δύο».

Ο Φελντστάιν ήταν ανέκαθεν επιφυλακτικός στο εγχείρημα του ευρώ, έχοντας ήδη το 1992 γράψει στον «Εκόνομιστ» ότι «η οικονομική ανάλυση» δεν δικαιολογεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Το 1997 στη γνωστή για τις διασυνδέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθεώρηση για τις διεθνείς σχέσεις «Foreign Affairs», ο Φελντστάιν σε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΟΝΕ και διεθνής αντιπαράθεση» είχε υποστηρίξει ότι οι γαλλογερμανικές διαφορές μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες και συγκρούσεις. Τις πρώτες αψιμαχίες ίσως τις βλέπουμε τώρα...




Read more...

Θολό τοπίο και μετά τον Μπαρόζο

Ομιχλώδεις παραμένουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Ε.Ε. για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη μακρά συνάντησή τους (μιάμιση ώρα ) χθες στην έδρα της Κομισιόν, δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο και δεν έδωσαν απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το μόνο που ζητήθηκε είναι η πολιτική στήριξη από τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους στην ευρωζώνη, «η οποία μας δόθηκε και τους ευχαριστούμε». Επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι «όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοιχτές» για την αντιμετώπιση του προβλήματος δανειοδότησης της χώρας. Βέβαια, είπε ο Γ. Παπανδρέου, η Ελλάδα «προτιμά την ευρωπαϊκή λύση» παρά την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται με επιτόκια πάνω από 6%»... Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξέλθει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παρέμβει, εάν χρειαστεί, υπέρ της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού στήριξης, οι τεχνικές πτυχές του οποίου έχουν ολοκληρωθεί. Χαιρέτισε για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με σκληρά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν όχι γιατί το ζήτησαν οι Βρυξέλλες αλλά «για την ευημερία του ελληνικού λαού»... Και έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αρχίζει και βελτιώνεται».

Από την άλλη πλευρά, όμως, και σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου Α. Μέρκελ τα ερωτήματα παραμένουν:

-Τόσο η καγκελάριος όσο και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρέν δήλωσαν ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η ελληνική περίπτωση στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο τη λήψη πολιτικής απόφασης για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης, εάν η Αθήνα δεν υποβάλει σχετικό αίτημα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδειξε να πιστεύει ότι θα γίνει συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και το επιβεβαίωσε ο Πορτογάλος συνομιλητής του.

- Ο Ζοζέ Μπαρόσο δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας με τον μηχανισμό στήριξης, εάν χρειαστεί και ζητηθεί. Χωρίς, όμως, την πολιτική απόφαση των «16» ο εν λόγω μηχανισμός παραμένει δώρο άδωρο προς την Ελλάδα. «Οχι υποθέσεις για χρονική στιγμή, αλλά είμαστε έτοιμοι» είπε ο Ζ. Μπαρόζο, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.*

enet.gr


Read more...

Πρόγραμμα Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 19 Μαρτίου, στις 10:00 π.μ., με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. (Μέγαρο Μαξίμου)

Στις 2:00 μ.μ., ο Πρωθυπουργός, θα μιλήσει στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), στη Χαλκιδική. (Ξενοδοχείο ΑΘΩΣ ΠΑΛΛΑΣ)

.pasok.gr


Read more...

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ... ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΜΕ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ DVD


Ρεπορτάζ : Αγγελική Καραγεώργου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Έχω μειώσει κατά πολύ τις εξόδους και τα έξοδά μου. Παλαιότερα βγαίναμε τέσσερις φορές την εβδομάδα, τώρα αγοράζουμε κρασί και μαζευόμαστε όλοι μαζί σπίτι. Τα μεγάλα κλαμπ, που για να μπεις πλήρωνες 15 ευρώ στην είσοδο, όχι μόνο τα έχω περιορίσει, τα έχω κόψει εντελώς». O Θανάσης Φακίνος είναι ιδιωτικός υπάλληλος και όπως χαρακτηριστικά...
αναφέρει, η οικονομική κρίση τον έχει επηρεάσει, αφού για να ανταποκριθεί στις παρούσες συνθήκες χρειάστηκε να κάνει συγκεκριμένες περικοπές σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και τον τρόπο ζωής του. Σύμφωνα με τον 23χρονο, οι εναλλακτικές λύσεις τον καιρό της κρίσης είναι DVD και συγκεντρώσεις σε σπίτια. Σε νυχτερινά μαγαζιά θα πάει πλέον «μόνο εάν υπάρχει κάποια καλή προσφορά», ενώ την παλιά συνήθεια που τον ήθελε να παραγγέλνει σε σχεδόν καθημερινή βάση φαγητό απ΄ έξω, την αφαίρεσε από το πρόγραμμά του. «Τουλάχιστον ας μάθουμε να μαγειρεύουμε!», λέει.
Δεν είναι όμως μόνο ο Θανάσης που άρχισε να μειώνει τα έξοδά του, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες, οι οποίοι άρχισαν τις περικοπές στη διασκέδασή τους, τις αγορές προϊόντων πολυτελείας και μη, καθώς και τις διακοπές τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία μετρήσεων Νielsen- σε 54 χώρες- και αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, εξετάζοντας τη στάση των καταναλωτών απέναντι στην οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, το 83% των Ελλήνων σταμάτησε την εκτός σπιτιού διασκέδαση, το 79% ξοδεύει λιγότερα χρήματα για καινούργια ρούχα, ενώ το 67% έκοψε το φαγητό απ΄ έξω. Περικοπές όμως έκαναν οι Έλληνες και στις δαπάνες για τις διακοπές τους και τις μικρές αποδράσεις- σε ποσοστό μάλιστα 63%- ενώ λίγο πιο κάτω στο 55% βρίσκονται οι περικοπές στις δαπάνες των τηλεφωνικών συνομιλιών.
Το πάθημα θα γίνει μάθημα
«Έχω περιορίσει τις εξόδους μου για να μειώσω τα έξοδά μου. Το βράδυ, εκεί που έπινα δύο ποτά, τώρα πίνω ένα. Κι ενώ κάποτε έβγαινα τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, πλέον βγαίνω το πολύ δύο. Με τους φίλους μου προσπαθούμε να μαζευόμαστε περισσότερο σε σπίτια και στο δίλημμα DVD ή σινεμά, θα προτιμήσω το πρώτο μιας και το κόστος του είναι πολύ χαμηλότερο», λέει η Ακριβή Σωτηροπούλου, η οποία είναι άνεργη εδώ και τρεις μήνες.
Με σύνεση και εγκράτεια ωστόσο, ευελπιστούν ότι θα συνεχίσουν να ζουν οι Έλληνες μόλις βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά δείχνει η έρευνα της Νielsen, το 38% των ερωτηθέντων θα συνεχίσει να απέχει από τα έτοιμα γεύματα, το 36% να δαπανά πολλά χρήματα σε τηλεφωνήματα, το 24% θα συνεχίσει να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για καινούργια ρούχα και το 28% θα εξακολουθήσει να αποφεύγει την εκτός σπιτιού διασκέδαση.
«Περιόρισα τις εξόδους μου»
Τη λύση του DVD στο σπίτι κάποιου φίλου και περιορισμού των εξόδων έχει επιλέξει και ο φοιτητής Κωνσταντίνος Τσεχρεκίδης. «Τους τελευταίους δύο μήνες έχω αλλάξει αρκετά πράγματα στον τρόπο διασκέδασής μου. Το πιο βασικό είναι ότι περιόρισα τις εξόδους μου και πλέον βγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα. Από αυτές περισσότερο πάω για καφέ και όχι για ποτό, όπως έκανα παλιά σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, προτιμώ να πάω με την παρέα μου στο σπίτι κάποιου φίλου που μένει μόνος, να δούμε DVD και να περάσουμε καλά, παρά να πάω σινεμά», λέει χαρακτηριστικά.

fimotro

Read more...

Βουλιάζουμε και αλλάζουμε?


«Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Υπ’ αυτούς τους όρους η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
«Η Ελλάδα δεν ζητά από κανέναν να πληρώσει για τα δικά της χρέη. Ζητάμε πολιτική στήριξη, έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους, έτσι ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να μην πηγαίνουν χαμένες σε αυξημένο κόστος δανεισμού ή σε κερδοσκόπους» υπογράμμισε.
Είναι σαφές οτι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύγχιση.Καλά να ξεχνάει τι έλεγε πρίν επτά μήνες.Καλά να ξεχνάει την ¨ηπια προσαρμογή" και την αναθέρμανση της οικονομίας,αλλά η πολιτική του ατσαλάκωτου έχει ένα όριο και η πολιτική του αποφασίζω αργά και υλοποιώ ελάχιστα, συνιστά πολιτικό "έγκλημα".Αν τίποτα απ' αυτά δεν συμβαίνει τότε μήπως ετοιμάζεται η μεγάλη αλλαγή του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας?Μήπως ο νέος εθνικός στόχος είναι να αποτελέσουμε την ηγεσία του Αμερικανικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης?



Read more...

Τελειωτικό χτύπημα στα στεγαστικά δάνεια

Νέοι φόροι για όσους έχουν ά κατοικία με δάνειο

Το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των ακινήτων δίνει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντινου.

Με τα νέα μέτρα καταργείται η φοροαπαλλαγή από τους τόκους των στεγαστικών δανείων που ίσχυε για την αγορά της δευτερεύουσας κατοικίας (θεσμοθετήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες) ενώ μειώνεται δραματικά η φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας. Οι ανατροπές αυτές στις φοροαπαλλαγές ισχύουν ακόμα και για κάποιον που ήδη έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ακόμα και πριν από 10 χρόνια.

Έτσι σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις :
  • Περικόπτονται για εισοδήματα φυσικών προσώπων μεγαλύτερα των 22.000 ευρώ οι εκπτώσεις δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (περιλαμβάνονται ακόμα τα ασφάλιστρα ζωής, δωρεές στο Δημόσιο, στους OTA, στα NΠΔΔ και στα κοινωφελή ιδρύματα και δικηγορικές αμοιβές.) Kάθε μία από τις δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μέχρι σήμερα όμως σήμερα οι τόκοι για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που είχαν συναφθεί μέχρι το τέλος του 2002( επίσης τα τα ασφάλιστρα ζωής μέχρι ποσού 1.200 ευρώ, οι δωρεές συνολικού ποσού άνω των 100 ευρώ και οι δικηγορικές αμοιβές ) εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδημα.
  • Περιορίζεται στο μισό η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος της δαπάνης για την εξόφληση τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας που έχει συναφθεί από την 1η-1-2009 και μετά. Συγκεκριμένα, από το φόρο θα εκπίπτει πλέον το 20% των τόκων αντί για το 40% που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.
  • Περικόπτεται η έκπτωση από το φόρο του 20% των τόκων για την εξόφληση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ποσό των τόκων επί του οποίου υπολογίζεται το 20% για να αφαιρεθεί από το φόρο είναι ανάλογο του ποσοστού ιδιοκτησίας στο ακίνητο. Aυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος αποκτά με στεγαστικό δάνειο το 50% της πρώτης κατοικίας, το ποσό των καταβληθέντων τόκων το οποίο θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Mε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργούνται και άλλες εκπτώσεις δαπανών που ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργούνται οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν:

  • Την έκπτωση από το φόρο εισοδήματος του 40% των τόκων για εξόφληση στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1/1/-2009 και μετά για την απόκτηση δευτερευουσών κατοικιών
  • Την έκπτωση από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου της δαπάνης ενοικίου για κύρια κατοικία δική του και της οικογένειάς του, εφόσον η ηλικία του είναι 40 ετών και εγκαθίσταται ή μετακινείται εκτός των νομών Aττικής και Θεσσαλονίκης.
  • Την έκπτωση από εισόδημα του δημοσίου υπαλλήλου της δαπάνης του για τη μίσθωση κύριας κατοικίας στον τόπο που μετατίθεται εφόσον εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία του σε άλλο τόπο.


Τονίζεται τέλος ότι για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, από 100.000 και 200.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
.protothema.gr


Read more...

Eγκατέλειψαν το Ολυμπιακό ακίνητο στην Κηφισίας και συνεχίζουν να πληρώνουν νοίκια...



ΣΚΑΝΔΑΛΟ...

Ο Αβραμόπουλος, είχε μεταφέρει το υπουργείο Υγείας, στη λεωφόρο Κηφισίας, στο Ολυμπιακό ακίνητο, δίπλα στο Golden Hall. To 'χε στολίσει μάλιστα με Λουδοβίκειες κρεβατοκάμαρες, jacuzzi κλπ. Η Μαριλίζα το εγκατέλειψε και...

μεταφέρθηκε στο παλιό κτήριο του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους 17.

Στην Κηφισίας πια δεν πατάει κανείς. Και μπορεί να μην έχουν λεφτά να αγοράσουν απαραίτητο υλικό για τα νοσοκομεία, τα νοίκια όμως τα πληρώνουν κανονικά...

nonews-news


Read more...

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης...






Στον πέμπτο όροφο η βόμβα...
Μεγάλες ζημιές στην πολυκατοικία της οδού Σωκράτους, που σημειώθηκε η έκρηξη, αλλά ευτυχώς χωρίς τραυματίες. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στον πέμπτο όροφο, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στις...

8:24, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, λέγοντας ότι "Δεν είναι φάρσα, σε 25 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Σωκράτους"...

nonews-news


Read more...

NAYMAXIA BENIZΕΛΟΥ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


«Αναψαν τα αίματα» προχθές το βράδυ στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή όπου συζητήθηκε η συμφωνία-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρωταγωνιστές ήταν ο τέως και ο νυν υπουργός Αμυνας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν κατά μέτωπο με αφορμή την παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό του υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «το υποβρύχιο που γέρνει». Αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις και διατυπώθηκαν...
υπονοούμενα για λανθασμένες επιλογές και κακοδιαχείριση.
Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το «Παπανικολής» «πλωτό φέρετρο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών. «Τι θα πείτε στις μανάδες των παιδιών που θα βάλετε μέσα;» φέρεται να ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ο προκάτοχός του. Σύμφωνα, δε, με ορισμένες πηγές έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι «το υποβρύχιο είναι πλωτό φέρετρο που φέρει το όνομα Βενιζέλος- Μπεγλίτης- Ελευσινιώτης», θέτοντας στο στόχαστρό του τόσο τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη όσο και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Μεϊμαράκη: «Δεν γνωρίζετε επαρκώς το πρόγραμμα». Και άφησε, σύμφωνα με παρισταμένους, υπαινιγμούς για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τού τέως υπουργού Αμυνας. Υπήρξε όμως και συνέχεια. Οταν ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών ώστε να βρει λύση στο πρόβλημα χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Μεϊμαράκης ξεσπάθωσε: «Εγώ δεν μίλησα ποτέ με εκπροσώπους εταιρειών.Εμένα γιατί δεν διανοήθηκε να με πάρει κανείς;» φέρεται να αναρωτήθηκε. Για να λάβει στη συνέχεια την απάντηση του κ. Βενιζέλου: «Δεν είχατε την πολιτική βούληση να λύσετε το πρόβλημα». Αλλωστε και νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος είχε διατυπώσει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα του επίμαχου υποβρυχίου.
Της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής είχε προηγηθεί σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να ικανοποιήσει τελικά το «αίτημα τελευταίας στιγμής» των Γερμανών να είναι αυξημένες οι αρχικές δόσεις κατά το εννεαετές πρόγραμμα πληρωμών, αλλά να υπάρξει ισόποση μείωση όσο περνούν τα χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική πλευρά θα λάβει περίπου 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση, αν και αρχικά ο κ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί σε ετήσια οροφή πληρωμών ως και 200 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία εγκρίθηκε χθες από το ΚΥΣΕΑ.

fimotro

Read more...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Επειτα από τρεις μήνες διαβούλευσης και εν μέσω πολλών αντιδράσεων τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από επαγγελματίες η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει «καταιγίδα φόρων» για όλα τα εισοδήματα, για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και κυρίως για τα κρυφά εισοδήματα. Είναι τέτοια η ανάγκη του Δημοσίου να αυξήσει τα έσοδα ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα επιβάλει πρόσθετη φορολογία στις αποζημιώσεις... ακόμη και των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης. Οπως φαίνεται από τη σχετική διάταξη και τον πίνακα του φορολογικού νομοσχεδίου, οι αποζημιώσεις άνω των 30.000 ευρώ λόγω απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου εργαζομένων θα επιβαρύνονται κλιμακωτά με συντελεστή ως και 40%!
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ίδιους τους εργαζομένους, τα συνδικάτα, αλλά και τα κόμματα.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες το πρωί στη Βουλή και το απόγευμα στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου άνοιξε τα χαρτιά του για τις αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό τοπίο και αφορούν τους πάντες, από τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο έως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων που αμείβονται με μπόνους.
Χθες η κυβέρνηση πήρε πίσω ορισμένα από τα αρχικά σχέδια για το «ψαλίδισμα» στο αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας και αποφάσισε να επιβάλει από την 1η Ιουλίου 2010 λογιστικό προσδιορισμό σε όλα τα εισοδήματα, από όπου και αν αυτά προέρχονται. Θέλησε έτσι να καταργήσει τις εξαιρέσεις που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και υπουργών. Με αυτόν τον τρόπο ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών θα φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και τις πραγματικές δαπάνες. Τεκμαρτά θα φορολογηθούν μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε και πάλι το σχέδιο για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση ετήσιος κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο 40 ευρώ, 60 ευρώ ή 100 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια.
Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ θα υπάρχει προσαύξηση του ετήσιου κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, για να γίνει- όπως λένε στο υπουργείο - πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό το σύστημα με τις νέες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Αντίστοιχη κίνηση γίνεται και στα τεκμήρια των αυτοκινήτων, όπου πλέον, εκτός από τα κ.εκ., θα λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα. Πάντως, από τα τεκμήρια θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι.
Επίσης, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου για τους έγγαμους με παιδιά σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα.
Ετσι, έγγαμος με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο 13.500 ευρώ από 13.000 ευρώ σήμερα, έγγαμος με δύο παιδιά θα έχει 15.000 ευρώ σε σχέση με 14.000 ευρώ σήμερα και έγγαμος με τρία παιδιά θα έχει αφορολόγητο 23.500 από 22.000 ευρώ σήμερα.
Περιλαμβάνεται ενιαία κλίμακα για όλους
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία ενιαία, πιο προοδευτική, φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και αναδιανομή του φορολογικού βάρους μεταξύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ο ανώτατος συντελεστής πλέον διαμορφώνεται στο 45% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τις 100.000 ευρώ. Η ρύθμιση ισχύει για τα εφετινά εισοδήματα.
Βάσει της φορολογικής κλίμακας παρατηρείται μείωση της φορολογίας στα ετήσια ατομικά εισοδήματα έως 40.000 ευρώ ετησίως και από το ποσό αυτό και άνω προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα και φυσικά μεγάλες επιβαρύνσεις (ανάλογες της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι δύο φορές) για εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ.
Ωστόσο το «ψαλίδισμα» στις φοροαπαλλαγές, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας και άλλες φορολογικές παρεμβάσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και σε αυτούς που έως πέρυσι δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.
Ολοι θα τηρούν λογιστικά βιβλία
Εξάλλου εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων σε μια σειρά από επαγγέλματα που διατηρούσαν ειδική φορολογική μεταχείριση, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ταξί (οι οποίοι χθες απεργούσαν), φορτηγών, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, ακόμη και οι πωλητές λαϊκών αγορών. Επίσης, εισάγονται τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα με δήθεν απόρους που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα. Μάλιστα, στον προσδιορισμό του εισοδήματος θα περιλαμβάνονται και οι παροχές σε είδος από εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ φορολογούνται τα μερίσματα και τα διανεμόμενα κέρδη, όπως τα εισοδήματα από εργασία, και εφαρμόζεται φόρος μεταβίβασης και συμμετοχές και στα εταιρικά μερίδια που σήμερα είναι αφορολόγητα.
Αμεσα αναμένεται να εφαρμοστεί ο ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κτλ., με εξαίρεση τους γιατρούς και τις υπηρεσίες που απαλλάσσονται βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο στο σχέδιο δεν προσδιορίζεται πότε ακριβώς θα επιβληθεί η νέα αυτή επιβάρυνση.
Ολόκληρο το νομοσχέδιο που δίχασε την κυβέρνηση δημοσιεύεται από χθες στην ηλεκτρονική διεύθυνση tovima.gr

fimotro

Read more...

ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από το ΕΘΝΟΣ)


Αγριο φοροκυνηγητό σε 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και εμπoροβιοτέχνες εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών, για να «συλλάβει» τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει. Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη αλλά ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι εξαιρέσεις στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει τις αρχικές διατάξεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση...
συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες.
«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου και προσέθεσε ότι «εισάγουμε άμεσα τον λογιστικό προσδιορισμό για όλους τους επαγγελματίες και τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ώστε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα όπως αυτά που διατυπώνονται από δήθεν άπορους που διαθέτουν και συντηρούν αυτοκίνητα, βίλες, κότερα, πισίνες κ.λπ.».
Να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα το πρωί που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο πιθανολογούνται διορθώσεις σε τεκμήρια και ΦΠΑ.
Μετά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τις αδικίες σε βάρος των μισθωτών, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες ότι:
1. Ο λογιστικός προσδιορισμός για όσους τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες (λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταξί), οι ταμειακές μηχανές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου, ενώ για το πρώτο εξάμηνο το τεκμαρτό εισόδημα για τους ταξιτζήδες θα αυξηθεί κατά 50%.
Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές παντού και θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδο χάριτος έως το 2011. Ετσι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ, που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαιτέρως χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις, αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων - εξόδων τους.
2. Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται στο μέτωπο των τεκμηρίων. Για τις κατοικίες, δεδομένου ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ένα ακίνητο στην Εκάλη και ένα ακίνητο ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω είχαν το ίδιο τεκμήριο, στην τελική ρύθμιση, θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα όπου τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά θα αυξάνονται για τις περιοχές με τις πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, ενδεχομένως άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με τον κυβισμό και με την παλαιότητα. Με τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογουμένους, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, ενώ διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Τα τεκμήρια δεν αφορούν ανέργους και συνταξιούχους.
3. Επιβάλλεται ΦΠΑ παντού, ακόμη και στους δικηγόρους. Εξαιρούνται οι γιατροί λόγω Κοινοτικής Οδηγίας.
4. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιτόπου και άμεσα καταβλητέα (εντός 10 ημερών) πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.
5. Θα μπαίνει λουκέτο για επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
6. Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.
7. Θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου που έχουν όμως οικονομική επιφάνεια.
8. Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου για επώνυμη φοροδιαφυγή και ομάδα ελέγχου των πρακτικών τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.
9. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
10. Αναδιοργανώνεται η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με τη δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα, τη λεγόμενη «επώνυμη φοροδιαφυγή».
Αποζημιώσεις
Φορολογία με κλίμακα
Με κλίμακα θα φορολογούνται και οι αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πρόβλεψη που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, αποζημίωση έως 30.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από 30.000 έως και 60.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 20%. Από 60.000 μέχρι και τις 150.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 30% και για πάνω από 150.000 φθάνει στο 40%. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών. Επίσης, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή κινήτρων, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

fimotro

Read more...