Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού ν/σ

Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τίθεται προς νέα διαβούλευση έως την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των επαγγελματιών, αύξηση του φόρου για τις Off Shore εταιρίες και αλλαγές στους φόρους των ακινήτων (γονικών παροχών-κληρονομιών) με αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις και με άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα φορολογικά έσοδα, αναφέρεται, θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:

εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα

εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο

κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών, είτε αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος είτε στη φορολογία κεφαλαίου

καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία

φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων

φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρίες και μη αναγνώριση αγορών ή δαπανών ή τόκων δανείων ή μισθωμάτων που καταβάλλονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε εξωχώριες εταιρίες ή αντιπροσώπους ή υπεργολάβους αυτών.

καταργούνται ή αντικαθίστανται διατάξεις, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φορολογούμενοι για καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδημάτων ή περιουσίας και με τεχνικούς τρόπους απέφευγαν ή μείωναν τη φορολογία τους σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων.

Ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπουργεία και φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.

Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.

Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με σύστημα ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis). Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system), βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Έλεγχος και φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες που υποκρύπτονται πίσω από εταιρίες αντιπροσώπευσης ή εξωχώριες εταιρίες που λειτουργούν ως υπεργολάβοι κοινοτικών εταιριών.

Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό, προωθείται η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου. Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με την δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Αντιμετώπηση της φοροδιαφυγής

"Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γιατί αποτελεί τη χειρότερη ίσως μορφής αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Για αυτό και στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά μέτρων για την περιστολή της φοροδιαφυγής όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ο προγραμματισμός και η διενέργεια των φορολογικών ελέγχων με βάση point system που θα μετρά τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, η επιβολή προστίμων και από το ΣΔΟΕ και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους.

Επίσης από το 2011 κάθε συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 1.500 ευρώ θα θεωρείται νόμιμη μόνο αν γίνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Κατά τον ίδιο τρόπο τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

Φορολογική κλίμακα

Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 θα είναι η ακόλουθη: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ αφορολόγητο, από 12-16.000 ευρώ καθιερώνεται συντελεστής 18%, από 16 έως 22.000 ευρώ συντελεστής 24%, από 22 έως 26.000 συντελεστής 26%, από 26 έως 32.000 ευρώ συντελεστής 32%, από 32 έως 40.000 ευρώ συντελεστής 36%, από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 38%, από 40 έως 60.000 ευρώ συντελεστής 40% και για το υπερβάλλον φορολογικός συντελεστής 45%.

Η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα καθιερώνεται κλίμακα που προσδιορίσει το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ετσι για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων. Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το 10% και το 30% για το επιπλέον ποσό. Ανώτατο ποσό αποδείξεων ορίζονται τα 12.000 ευρώ. Για περισσότερες αποδείξεις από τα 12.000 ευρώ και όταν το επιπλέον ποσό φθάνει τα 15.000 ευρώ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση φόρου ίση με 10% της επιπλέον δαπάνης. Όταν οι δαπάνες που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερες από το όριο που απαιτεί το εισόδημά του επιβαρύνεται με φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι για εισόδημα 11.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις 1.100 ευρώ για εισόδημα 20.000 αποδείξεις 3.600 ευρώ για εισόδημα 35.000 ευρώ αποδείξεις 8.100 και για εισόδημα 48.000 ευρώ και άνω αποδείξεις 12.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για τα παιδιά η κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων δαπανών και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού άλλων. Το αφορολόγητο για τα παιδιά αυξάνεται στα 1.500 ευρώ για κάθε παιδί από 1.000 ευρώ σήμερα.

Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις δαπανών προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

- Θα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ασφαλίστρων και μέχρι ποσού δαπάνης 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για οικογένεια.

- Καταργείται η έκπτωση του φόρου 40% για στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται το 2009 και το 2010 για κάθε κατοικία έως 200 τμ.

- Θα μειώνεται από το φόρο το 20% χρηματικών δωρεών και χορηγιών ενώ η συνολική μείωση δεν θα υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης για παροχή υπηρεσίας από δικηγόρο.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης - η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού φυσικού αερίου η αγορά ηλιακών συλλεκτών.

Τα τεκμήρια διαβίωσης ακινήτων και ΙΧ είναι τα ακόλουθα:

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις καθώς και τις δαπάνες λειτουργίας, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα (60) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα ογδόντα ένα (81) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα διακόσια ένα (201) μέχρι και τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν είκοσι (120) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Προκειμένου για μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών ορίζεται ως τo ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην α΄ περίπτωση.

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση το κόστος τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, καυσίμων και συντήρησης επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως παλαιότητας, ορίζεται για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται τριακόσια (300) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά και τετρακόσια (400) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά για πάνω από δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό:

αα) Είκοσι τοις εκατό (20%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη και μέχρι δέκα (10) έτη.

ββ) Σαράντα τοις εκατό (40%) για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αυτό το πιστοποιητικό, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: