Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάλι το Φέργκιουσον...




BINTEO...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Φέργκιουσον του Μιζούρι η Κομητεία του Σεντ Λούις, επικαλούμενη τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στην πόλη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου, Μάικλ Μπράουν, από λευκό αστυνομικό.
«Οι...
πρόσφατες βίαιες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μία κοινότητα που έχει εργαστεί τόσο ακούραστα στη διάρκεια του περασμένου έτους για την ανοικοδόμησή της και για να γίνει πιο δυνατή», ανέφερε αξιωματούχος της Κομητείας σε ανακοίνωσή του.

Λίγο νωρίτερα, εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 18χρονο Αφροαμερικανό για επίθεση κατά αστυνομικών, μετά από την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής.


Ο άνδρας, Τάιρον Χάρις, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν τη Δευτέρα επειδή έσπασαν οδοφράγματα έξω από δικαστήριο στο Σεντ Λούις, σε μία ημέρα «κοινωνικής ανυπακοής».


Ο θάνατος του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, στις 9 Αυγούστου 2014, είχε πυροδοτήσει ταραχές στο μικρό προάστιο του Φέργκιουσον, όπου ζει κατά πλειοψηφία πληθυσμός αφροαμερικανών, αλλά όπου σχεδόν όλοι οι αστυνομικοί είναι λευκοί.


To τραγικό τέλος του Μπράουν και οι δολοφονίες και άλλων αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ οδήγησαν σε ένα εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ...

Read more...

Λαπαβίτσας: Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; ...


Λαπαβίτσας: Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; Καταστροφή οι εκλογές - Media
Δεν είναι δουλειά και δικαιοδοσία του Π. Λαφαζάνη η δημιουργία κόμματος...
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας, μίλησε στο "Βήμα FM" για τη συμφωνία, τα εσωκομματικά του κομματος, τις εκλογές και αναρωτιέται, "πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι;".
Για το νέο κόμμα Λαφαζάνη, που φαίνεται πως...
είναι προ των πυλών,  σχολίασε μεταξύ άλλων, πως, δεν είναι δουλειά και δικαιοδοσία του Π. Λαφαζάνη η δημιουργία κόμματος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το ενδεχόμενο να ψηφίσει η Βουλή τη συμφωνία την Πέμπτη

Θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα να παίζεται και να διακυβεύεται αυτή τη στιγμή η τύχη της χώρας έτσι. Να έρχεται ολόκληρο μνημόνιο αυτή τη βδομάδα… Τι είναι το μνημόνιο; Μια συμφωνία δύο φύλλων, για την ενοικίαση διαμερίσματος; Το μνημόνιο είναι σύνολο όρων και αλλαγών που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ποιος διαπραγματεύτηκε αυτό το πράγμα και πώς θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί, χωρίς οι βουλευτές να το διαβάσουν και να το κοιτάξουν γραμμή-γραμμή; Τι θα έχουμε; Φαινόμενα του παρελθόντος και θα βγαίνουν μετά οι βουλευτές να λένε «α, δεν πρόλαβα να το διαβάσω»; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…

Για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός

Επιτάχυνση των διαδικασιών επιχειρεί και το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, για να γίνει αυτή η συμφωνία και να δεθεί το πράγμα πριν συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και να αντιδράσει.

Για τα σενάρια εκλογών

Εκλογές; Μάλιστα… Θα ακολουθήσουν με ρυθμό-εξπρές μετά από μια τέτοια διαδικασία; Θα είναι απλώς καταστροφή. Γιατί η χώρα δεν χρειάζεται άμεσα εκλογές και το έχω δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο. Ούτε χρειάζεται εκλογές σ’ αυτές τις συνθήκες. Τι δηλαδή να αποφασίσει η χώρα και με ποιον τρόπο; Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μην μπει ξανά σε μνημονιακό δρόμο. Αυτό είναι και όχι να γίνουν εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι απάντηση για τίποτα αυτή τη στιγμή.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το plan B του

Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε «σχέδιο Β». Είχε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια κρίσιμη κατάσταση, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήταν ορισμένες ωραίες ιδέες, οι οποίες ήταν ρηξικέλευθες, αλλά δεν συνιστούν εναλλακτικό σχέδιο, κατά την άποψή μου. Το έχω καταθέσει πολλές φορές αυτό το πράγμα (ως άποψη).

Για την Αριστερή Πλατφόρμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Κατ’ αρχήν, δεν θέλει κανένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διάσπαση. Δεύτερον, δεν είναι θέμα δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Δεν είναι δουλειά του αυτό ούτε είναι στη δικαιοδοσία του. Είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχος της Αριστεράς, με πολύ σημαντική παρουσία στα πράγματα και θα συνεχίσει να την έχει, αλλά δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το κάνει. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία δεν είναι να φτιάξει ένα νέο κόμμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά να βρει τρόπο για να εκφραστεί πολιτικά το «όχι» (του δημοψηφίσματος).

Read more...

«Χτενίζουν» το κείμενο Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία


Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία
Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Λέξη προς λέξη χτενίζεται το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές με στόχο η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ωρών και η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή ώς το τέλος της εβδομάδας. Αθήνα και Βρυξέλλες εκπέμπουν το μήνυμα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αν και ως το βράδυ της Δευτέρας υπήρχαν ακόμη εκκρεμή θέματα.

Τσακαλώτος και Σταθάκης επέστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έπειτα από διακοπή λίγων ωρών, για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την πορεία των συζητήσεων και να δώσει τις τελικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν:

  • Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου. Οι δανειστές ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών έλαβαν τις τελευταίες οδηγίες από τον πρωθυπουργό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας και επέστρεψαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται:

  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 και την 1η Οκτωβρίου 2016
  • Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση τον Οκτώβριο
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια ως αντιστάθμισμα στη μείωση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.
  • Η μετενέργεια, δηλαδή η παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους. Η δανειστές ζητούν να μειωθεί από τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα στους τρεις μήνες.
  • Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι δανειστές ζητούν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Τα χρέη κάτω από 5.000 ευρώ θα παραμείνουν άτοκα.
  • Αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει αμετάβλητη για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στο 2% από 1,4% για εισοδήματα ώς 50.000 ευρώ, στο 4% από 2,1% για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ, στο 6% από 2,8% για εισοδήματα ως 500.000 ευρώ και στο 8% από 2,8% για εισοδήματα από 500.000 ευρώ και πάνω.
Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στοχοπροσηλωμένος στη συμφωνία και ευχήθηκε -κοιτάζοντας προς το Βερολίνο- «όλοι να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».

Το Βερολίνο αυξάνει προοδευτικά την πίεση προς την Αθήνα ζητώντας συνολική συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο και εκπλήρωση των υποσρεώσεων της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου με δάνειο - γέφυρα.

Εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει, καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
«Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αυστραλία: «Θαμμένοι ζωντανοί» λόγω... καύσωνα!...


Αυστραλία: «Θαμμένοι ζωντανοί» λόγω... καύσωνα!Δείτε τις φωτογραφίες...
Στην πόλη Coober Pedy, που βρίσκεται στην εθνική οδό Stuart, στη Νότια Αυστραλία, σχεδόν το σύνολο των 2.000 κατοίκων της, ζουν... κάτω από τη γη!

Χάρη στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως φτάνουν πάνω από τους... 104 βαθμούς Φαρενάιτ, ο πληθυσμός της πόλης έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο υπόγειο κόσμο, όπου διαθέτει τα πάντα, από βιβλιοπωλείο έως και εκκλησία!

Το συναρπαστικό αυτό τοπίο σκαλιζόταν για χρόνια από τους ανθρακωρύχους και σήμερα εκεί βρίσκεται το πρώτο υπόγειο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Πάρτε μια γεύση από την υπέροχη αυτή πόλη

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μην φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά να δείτε στη νότια πόλη της Αυστραλίας.
.
At first glance, it might not look like there is much to see in the Southern Australian town.
Αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, μπορείτε να δείτε
 τις καμινάδες μέσα στην έρημο.
But if you look closer, you can see chimneys poking through the desert terrain.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από τα σπίτια 
στο Coober Pedy είναι χτισμένα υπόγεια και είναι
 πλήρη με σαλόνια, υπνοδωμάτια, ακόμη και
 κουρτίνες στα υποτυπώδη παράθυρα.
That's because most of the resident's homes in Coober Pedy are built underground with full fledged living rooms, bedrooms, and even curtains for faux windows.
Το όνομα Coober Pedy στην πραγματικότητα 
σημαίνει «λευκή τρύπα στο έδαφος» και η κατασκευή
 της ξεκίνησε όταν εργάτες και οι στρατιώτες 
επέστρεψαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και
 εγκαταστάθηκαν εκεί το 1917.
The name Coober Pedy actually means “white fella’s hole in the ground,” and its dugouts started when construction workers and soldiers returning from World War I settled here back in 1917.
Η ζωή κάτω από το έδαφος ήταν εξαιρετικά δύσκολη
 στην αρχή, με το νερό να μεταφέρεται με παγούρια.
 Ευτυχώς, η πόλη έχει μια υπόγεια πηγή νερού σήμερα
 για να διευκολύνει τα διάφορα αξιοθέατα της.
Living underground was extremely tough at first, with water being hand-carted to the dugouts daily. Thankfully, the town has an underground water source today to help facilitate its various attractions.
Εάν θέλετε μια κρύα μπύρα σε μια ζεστή και αμυδρά
 φωτισμένη ατμόσφαιρα, μπορείτε να κατευθυνθείτε
 στο υπόγειο μπαρ τους.
If you're craving a cold brew in a cozy and dimly-lit atmosphere, you can head to their underground bar.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις δύο υπόγειες
 εκκλησίες της. Τα βιτρό παράθυρα είναι εκπληκτικά

 όταν φωτίζονται.
Or pay a visit to its two underground churches. The stained glass windows look stunning when illuminated in the dark caves.
Και εάν έχετε όρεξη για διάβασμα, υπάρχει ακόμη
 ένα ολόκληρο υπόγειο βιβλιοπωλείο.

And if you feel like reading, there is even an entire underground bookstore.
Το Desert Cave Hotel, είναι το πρώτο διεθνώς
 υπόγειο ξενοδοχείο με βαθμολογία στον κόσμο. 
Είναι κατασκευασμένο από ψαμμίτη, που του 
επιτρέπει να παραμείνει δροσερό και στεγνό ανά
 πάσα στιγμή.
Plus, you can see what living underground is like at the Desert Cave Hotel, the world's first internationally rated underground hotel. Its architecture is made from sandstone, allowing it to stay cool and dry at all times.
Φυσικά, οι κάτοικοι δεν ξοδεύουν όλο το χρόνο τους
 κάτω από τη γη. Θα δείτε συχνά υπαίθριες 
δραστηριότητες που περιλαμβάνουν γκολφ (χωρίς 
γρασίδι), drive-in κινηματογράφους και ιπποδρομίες
 σε κοντινή απόσταση.

Of course, residents don't spend all of their time underground. You'll often see outdoor activities that include golfing (though you won't find any grass), drive-in cinemas, and horse races nearby.
Γιορτάζοντας την 100η χρονιά φέτος, το Coober 
Pedy ιδρύθηκε όταν ένα 14χρονο αγόρι σκόνταψε σε 
έναν πολύτιμο λίθο, τον οπάλιο, για τον οποίο είναι
 διάσημη αυτή η πόλη.
Celebrating its 100th year this year, Coober Pedy was founded when a 14-year-old boy stumbled on a gemstone—opal— that led to the town’s popularity.
Σκαμμένη από τους ανθρακωρύχους για χρόνια, η 
περιοχή περιβάλλεται με σωρούς από άμμο, η οποία 
εξακολουθεί να κρύβει πολύτιμους λίθους.
Dug up by miners for years, the area is surrounded with piles of excavated sand, some of which still hide precious opal gemstones.
Πολλοί τουρίστες έρχονται στην Coober Pedy για να
 βρουν αυτές τις πολύχρωμες πέτρες.
Many tourists come to Coober Pedy to try and find the colorful stones.
Σήμερα, το Coober Pedy είναι ο μεγαλύτερος
 προμηθευτής οπαλίου στον κόσμο.
We can see why, as they're extremely beautiful. Today, Coober Pedy is the supplier of most of the world's opal.
Η μεταλλευτική της ιστορία, έχει οδηγήσει στη
 δημιουργία ενός μουσείου στο χώρο του 
ξενοδοχείου, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τις
σήραγγες και τα δωμάτια γεμάτα με στηρίγματα που
 αναδεικνύουν πώς ήταν η ζωή για τους 
ανθρακωρύχους το 1900.
Its iconic mining history has led to the creation of a museum on site where you can explore tunnels and rooms filled with props that showcase what life was like for the miners in the 1900s.
Η περιοχή αποτέλεσε αγαπημένο σκηνικό για 
σκηνοθέτες και εκεί έχουν γυριστεί ταινίες όπως το
 «Mad Max Beyond Thunderdome», το « Red
 Planet», το «Priscilla» και το «Queen of the
 Desert». Στην φωτογραφία βλέπετε όσα έχουν
 απομείνει από την ταινία «Pitch Black».
The area's landscape is a favorite for directors, with flicks like "Mad Max Beyond Thunderdome," "Red Planet," and "Priscilla, Queen of the Desert" having been shot there. And be sure to check out the giant set prop that remains on the site from filming of "Pitch Black."
newmoney.gr

Read more...

«Επιβεβαιώνουμε, διορθώνουμε» Ανάρτηση κτηματογράφησης σε ακόμα 11 δήμους της Αττικής


Ανάρτηση κτηματογράφησης σε ακόμα 11 δήμους της Αττικής
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Αυγούστου η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε ακόμα έντεκα δήμους της Αττικής: Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ηλιούπολης.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων εντός δύο μηνών από την παραπάνω ημερομηνία ή τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου. Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.


Ηλεκτρονική Ανάρτηση
Με την έναρξη της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Ηλεκτρονικά επίσης υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής Ανάρτηση στην ενότητα «Κτηματογράφηση» του portal. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Διεύθυνση Γραφείων Κτηματογράφησης

Λειτουργούν καθημερινές 09:00 έως 17:00 και κάθε Τετάρτη από τις 09:00 έως και τις 20:00.
  • Για τους Δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Καματερού, Φυλής και την Κοινότητα Κρυονερίου:Αριστοτέλους 26 & Ύδρας, 13674 ΑΧΑΡΝΑΙ, τηλ.210-2460812 , 210-2460813
  • Για τους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας :Χρυσάνθ. Τραπεζούντος και Αθ.Διάκου 29, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, τηλ. 210-3607231 & 210-9643774
Πληροφορίες: 210-6505600 www.ktimatologio.gr
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εξαετές πρόγραμμα Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν ενέκρινε βοήθεια 473 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα


Οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ σε βάθος εξαετίας ενέκρινε η Κομιισιόν για τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας, που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικά αυξημένο όγκο μεταναστών.
prosfyges
Η Ιταλία θα λάβει την περισσότερη βοήθεια – σχεδόν 560 εκατ. ευρώ – ενώ η Ελλάδα θα λάβει 473 εκατ.ευρώ
Τμήμα της βοήθειας, που εγκρίθηκε, θα δοθεί και στις γαλλικές και βρετανικές αρχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση στο Καλαί.
Η Κομισιόν σχεδιάζει να εγκρίνει άλλα 13 προγράμματα αργότερα φέτος, τα οποία στη συνέχεια θα τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη-μέλη.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τσίπρας: Άμεσα η κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών...


 Τέλος στην ασυλία που χαίρουν οι βουλευτές ως προς την φορολόγηση βάζει η κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά σήμερα την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα προβλέπεται επίσης η μείωση των...
αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

 
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τον εξορθολογισμό των αποδοχών υπουργών κι ανώτατων δημόσιων λειτουργών. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Μιλώντας στην σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «.όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους».

Όπως είπε, «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Για αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών».

«Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Read more...

ΚΚΕ: Ετοιμάζονται να σφαγιάσουν το λαϊκό εισόδημα...



Το ΚΚΕ τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να «σφραγίσει» την αντιλαϊκή συμφωνία που θα φέρει νέα δεινά στον ελληνικό λαό.
Σε σχόλιο του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει πως...
η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές μια συμφωνία, που μέσα από διαδικασίες - εξπρές θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σφραγίσει την αντιλαϊκή συμφωνία με την τρόικα, που έγινε κουαρτέτο, και με τις γνωστές διαδικασίες - εξπρές να σφαγιάσει το λαϊκό εισόδημα και ό,τι έχει απομείνει όρθιο από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», αναφέρει το ΚΚΕ.

Read more...

Τα βρίσκουν για ύφεση: Στο 2,1 με 2,3% για φέτος...


Τα βρίσκουν για ύφεση: Στο 2,1 με 2,3% για φέτοςΟι διαφορές για να "κλείσει" η συμφωνία, πλέον είναι μικρές...
Σε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και ύφεση 2,1-2,3% του ΑΕΠ φέτος φαίνεται να καταλήγουν οι εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τις συζητήσεις για τους αγρότες αυτό που εξετάζεται είναι η... αύξηση στο πετρέλαιο να γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη τον Οκτώβριο του 2015 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016. 

Οι διαφορές πλέον είναι μικρές, ωστόσο στα προαπαιτούμενα θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Οι υπουργοί κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης μπήκαν ξανά σήμερα στις 10:30 το πρωί στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον και δεν αναμένεται να βγουν έστω και αν πλησιάζουν τα ξημερώματα της Τρίτης, αν δεν κλείσει πρώτα η "πολυπόθητη" συμφωνία.
 
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής υπάρχει πλέον ένα μόνο κείμενο, που καθαρογράφεται λέξη προς λέξη για να ανακοινωθεί και να υπογραφεί απόψε τη νύχτα.
 
Παραδόξως ίσως, παρότι υπάρχουν πολλά καυτά ζητήματα ανοικτά, όπως το δημοσιονομικό σενάριο στο οποίο θα «κουμπώσουν» όλα τα νέα μέτρα, το τελικό κείμενο που γράφεται αυτές τις ώρες θα περιλαμβάνει νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα «εδώ και τώρα» για να έρθει η πρώτη δόση των δανείων, χρονοδιάγραμμα μέτρων ως το 2018 και σύμβαση με τον ESM για δάνειο ύψους 50-52 δισ. ευρώ.
 
Μένουν έτσι αναπάντητα και πολλά ζητήματα όπως:
 
- Με ποιο κριτήριο επιλέγονται και, κυρίως, αν επαρκούν τα προαπαιτούμενα μέτρα άμεσης εφαρμογής, χωρίς να έχει προλάβει να εξεταστεί και να συζητηθεί καν το μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία ως το 2018. Αυτό υποψιάζει πως είτε λαμβάνονται «μέτρα στον αέρα» χωρίς να μετριέται η χρησιμότητά τους, είτε να μένουν τα δημοσιονομικά θέματα στην άκρη μέχρι το φθινόπωρο και μετά, ενδεχομένως, να υπάρξει εκτίμηση για το αν επαρκούν ή χρειάζονται και άλλα νέα μέτρα (για να βγουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα κάθε έτους).
 
- Πόσα λεφτά θα προβλέπει  το νέο δάνειο και ποιος θα τα δώσει. Με βάση τη γνωστή αναλογία (50-52 δισ. από τον ESM, 16 δισ. από το ΔΝΤ, περίπου 10 δισ. απευθείας από τις αγορές ως το 2018 και άλλα τόσα από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) τα μόνα «σίγουρα» λεφτά είναι του ESM και έτσι το ΔΝΤ μπορεί να μην θέλει να βάλει καν τα δικά του, αφού απαιτεί βέβαιη κάλυψη στο 100% των αναγκών πληρωμών του τριετούς προγράμματους. Από τα 50 δισ. του ESM πάντως, επιδιώκεται να δοθούν 20-25 δισ. άμεσα στη χώρα μας για να ανταποκριθεί στις ήδη συσσωρευμένες υποχρεώσεις του, και στο εξωτερικό αλλά και εντός Ελλάδος. 

Τα «αγκάθια»
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μεγαλύτερα αγκάθια  της διαπραγμάτευσης όπως διαμορφώθηκαν την Κυριακή είναι:

· Τα κόκκινα δάνεια: η Αθήνα επιμένει στη δημιουργία νέου  φορέα  διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξένα funds.

· Αγρότες: Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τη μισή αύξηση τον Οκτώβριο φέτος και την άλλη μισή τον Οκτώβριο του 2016.

· Έκτακτη εισφορά: Η ελληνική πλευρά  επιμένει  για την επιβολή συντελεστή 8%   στα εισοδήματα  άνω των 500.000 ευρώ. Αλλιώς θα επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ, με συνετελετή 6% αντί για 4%.

· Ενέργεια:  Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και φυσικου αερίου.

· ΦΠΑ: η πώληση μοσχαρίσιου κρέατος θα παραμείνει σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στον αντίποδα όμως,  αν δεν αλάξει ξαφνικ κάτι, με 23% θα φορολογούνται όχι μόνο τα φροντιστήρια αλλά ίσως και ιδιωτικά σχολεία (γυμνάσια, λύκεια κλπ).

· Εργασιακό: οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.

· Πρόωρες συντάξεις.: Ενώ το Σάββατο φαινόταν να  έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.

· Αγορές. Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για  τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.
 
Αλλαγές επέρχονται όμως στις 100 δόσεις, ακόμα και για όσους ήδη ξεκίνησαν και πληρώνουν κανονικά τις δόσες ως τώρα. Οι ρυθμίσεις γίνονται πιο «αλμυρές» αφού προβλέπεται:

- Αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ.

- Σε αρχική οφειλή κάτω από 5.000 ευρώ εισάγονται κριτήρια για να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα, διαφορετικά επιβάλλεται επιτόκιο 5%. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα,  το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του και να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.
-Προβλέπεται μείωση του αριθμού των δόσεων για πάνω από ένα εισοδηματικό όριο
- Επιχειρείται να εισαχθεί ρήτρα "αποβολής" από τις  100 δόσεις για ασυνεπείς  οφειλέτες με την ελληνική πλευρά  να θέτει  θέμα συνταγματικότητας

protothema.gr

Read more...

Να απελευθερώσουν τον Αλέξη Τσίπρα από την «πολιτική ομηρεία»...


...καλεί τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αποστόλου...
Να απελευθερώσουν τον Αλέξη Τσίπρα από την «πολιτική ομηρεία» κάλεσε όλους τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Οπως...

είπε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, δεν μπορεί να είναι μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσοι καταψηφίσουν τη συμφωνία και γι' αυτό τους κάλεσε να παραιτηθούν προκειμένου, όπως υπογράμμισε, να διευκολύνουν με τις κινήσεις τους την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε, πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα καθώς δεν γίνεται, από τη μια να στηρίζουν και από την άλλη με την τακτική τους ρίχνουν την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν είχε άλλο δρόμο πλην της υπογραφής της συμφωνίας. 

«Να απελευθερώσουν από την πολιτική ομηρεία τον Τσίπρα όσοι διαφωνούν. Δεν μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της χωρίς στήριξη από ένα μεγάλο μέρος της ΚΟ της.  Δεν μπορεί να είναι μέλη της ΚΟ όσοι καταψηφίσουν τη συμφωνία πρέπει να διευκολύνουν με τις κινήσεις τους αυτή την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε στη διαπραγμάτευση.

Τέλος, όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών ο  αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εναλλακτικές λύσεις με τα ίδια έσοδα, ώστε να απαλυνθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τις έχει καταθέσει στους θεσμούς. 

Read more...

Οι δανειστές ζήτησαν επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ...


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
...στα νοσοκομεία...
  H τρόικα ζητά μια σειρά από προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η επιστροφή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία,  ειπε το πρωί (MEGA) ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής. Ωστόσο...
τόνισε την πρόθεσή του να μην επανέλθει το μέτρο του εισιτηρίου, αφού εκτίμησε ότι το διοικητικό κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε προ ημερών με τις δηλώσεις του περί σχεδίου για υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και τιμωρία όσων δεν τις κάνουν και νοσήσουν, ο υπουργός σήμερα σημείωσε ότι αναφέρθηκε στις εξετάσεις σε σχέση με τα νοσήλεια για τον καρκίνο, ως κίνητρο και όχι ως τιμωρία. Πρόσθεσε δε ότι οι προληπτικές εξετάσεις μπορεί να προλάβουν πολλές μορφές καρκίνου.

Read more...

Οι νέες συντάξεις για όσους «φεύγουν» το 2015...



Ολική ανατροπή έρχεται στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό, επηρεάζοντας όχι μόνον όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης το επόμενο διάστημα, αλλά και όσους έχουν...
ήδη συνταξιοδοτηθεί μετά την 1-1-2015, καθώς τα ποσά που έχουν πάρει ή θα πάρουν πρόκειται να υπολογιστούν εκ νέου με νέο τρόπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Τα 1.000 ευρώ σύνταξης που πήρε ένας ασφαλισμένος με αίτηση αποχώρησης μετά την 1-1-2015 θα υπολογιστούν ξανά με το νέο σύστημα που βάσει του νόμου 3863/10 θα έπρεπε να εφαρμόζεται από την αρχή του έτους.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί τώρα, και μάλιστα, σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε στα μέτρα που ψηφίστηκαν για το νέο Μνημόνιο, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1-1-2015 και όχι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την αρχή του έτους.

Η διαφορά μεταξύ αίτησης και θεμελίωσης είναι σημαντική, καθώς ένας ασφαλισμένος που είχε θεμελιώσει δικαίωμα έως 31-12-2014 αλλά έκανε την αίτηση μετά την 1-1-2015 δεν θα επηρεαζόταν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.

Με την τροποποίηση που έγινε, όμως, θα επηρεαστεί και η σύνταξή του θα υπολογιστεί εκ νέου, εφόσον η αίτηση υποβλήθηκε μετά την 1-1-2015.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε στον πίνακα, που δημοσιεύει η εφημερίδα, παραδείγματα με ποσά συντάξεων και τις απώλειες που θα επέλθουν με το νέο σύστημα υπολογισμού για όσους «φεύγουν» το 2015.
Δείτε τον πίνακα, ΕΔΩ

πηγη "Ελευθερος Τύπος"

Read more...

Σε ενάμιση χρόνο η θυγατρική της ΕΡΤ...



Σε ενάμιση χρόνο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η θυγατρική εταιρεία – πάροχος δικτύου της ΕΡΤ ΑΕ, η οποία θα αναλάβει την...
εκπομπή των ψηφιακών προγραμμάτων της ΕΡΤ αλλά και των περιφερειακών καναλιών.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει πως η μητρική εταιρεία θα πρέπει να παραχωρήσει 7.000.000 ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ερώτημα παραμένει αν μέχρι τότε η ΕΡΤ θα έχει προλάβει να προμηθευτεί και να στήσει το δικό της ψηφιακό δίκτυο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί με άλλες προδιαγραφές ο διαγωνισμός για την προμήθεια των 320 ψηφιακών πομπών, προϋπολογισμού 5.430.000 ευρώ, που δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί από την πρώην διοίκηση της ΝΕΡΙΤ.

 .typologies.gr 

Read more...

Mέσω εταιρείας διαχείρισης Το «κυπριακό» μοντέλο για τα «κόκκινα» δάνεια προκρίνουν οι θεσμοί


Το «κυπριακό» μοντέλο για τα «κόκκινα» δάνεια προκρίνουν οι θεσμοί
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Το «κυπριακό» μοντέλο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων προκρίνουν οι θεσμοί για την περίπτωση της Ελλάδας. ΔΝΤ, ΕΕ,  ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων δάνειων των τραπεζών σε επενδυτές αφενός θα εξυγιάνει ταχύτερα τους ισολογισμούς τους, αφετέρου θα συμβάλει στην ανακοπή της «κουλτούρας μη πληρωμής» που κατά τους πιστωτές διακρίνει πολλούς δανειολήπτες.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε ονομαστική αξία κοντά στα 110 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια επιχειρήσεων. Στόχος των θεσμών είναι οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακτήσουν το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο από τα δάνεια αυτά.

Η κυβέρνηση προτείνει αυτό να γίνει μέσω μιας εταιρείας διαχείρισης (Asset Management Company), κάτι που όμως ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως δεν θα ήταν αποτελεσματικό.

Οι πιστωτές συμμερίζονται την άποψη ότι ενδεχόμενη πώληση ελληνικών δανείων σε εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους θα οδηγούσε τελικά σε λύση που θα ήταν επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία δεν θα πλήρωνε σχεδόν καθόλου φόρο από τα κέρδη της από τα δάνεια που έχει αγοράσει, ενώ είναι αμφίβολο και το εάν θα κατέβαλε φόρο μεταβίβασης για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτούσε στην Ελλάδα (θα μπορούσε να το αποφύγει μέσω ΑΕΕΑΠ).

Προ εξαμήνου αποκαλύφθηκε μια τέτοια περίπτωση fund που θα αγόραζε από ελληνική τράπεζα «δάνεια φιλέτα» μέσω εταιρειών στα νησιά Κέϊμαν. Εν συνεχεία οι εταιρείες αυτές θα σύστηναν εταιρεία στο Λουξεμβούργου, η οποία θα σύστηνε δύο ιρλανδικές εταιρείες οι οποίες θα αποκτούσαν κάποια τμήματα του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου και τέλος μια εταιρεία θα σύστηνε δύο εταιρείες στην Βρετανία οι οποίες θα κρατούσαν τις μετοχές αυτών των εταιρειών καταπιστευματικά για φιλανθρωπικούς λόγους.

Με τον τρόπο αυτό θα καταβαλλόταν ο ελάχιστος φόρος για την απόκτηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου δανείων και μελλοντικά μηδενικός φόρος από τη διαχείρισή του. Αν και η σχετική συμφωνία ακυρώθηκε, ωστόσο αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί προκρίνουν για την Ελλάδα το κυπριακό μοντέλο πώλησης δανείων που προβλέπει αυστηρά κριτήρια για τις εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν τα δάνεια, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών και του Κράτους.

Το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και θα ψηφισθεί τον Σεπτέμβριο προβλέπει πως για δάνεια ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ -αποτελούν το 96% των δανείων στη χώρα- οι αγοραστές τους θα είναι μόνον κυπριακά αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και πιστωτικά ιδρύματα αδειοδοτημένα σε κράτος - μέλος της ΕΕ.

Κατ' εξαίρεση θα μπορούν να είναι ειδικές εταιρείες εξαγοράς δανείων (μη πιστωτικά ιδρύματα) που θα συστήνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα αδειοδοτούνται από την Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, αποφεύγεται η μεταφορά κερδών εκτός Κύπρου και εκτός ΕΕ και τίθενται αυστηρή εποπτεία σε όσους θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με φορολογικούς συμβούλους, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να διεκδικήσει διαφοροποιήσεις στο κυπριακό μοντέλο, αυξάνοντας για παράδειγμα την «οροφή» των σχετικών δανείων ακόμη υψηλότερα (στα 10 εκατ. ευρώ), ώστε να «κόψει τα φτερά» στους «επενδυτές γύπες» που αφενός θα επιχειρήσουν να αγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια μόλις στο 25- 30% της ονομαστικής τους αξίας, αφετέρου θα επιδιώξουν να έχουν την μικρότερη δυνατή φορολογική διαρροή (tax leakage).

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...