Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

30 δισ. ευρώ η πρώτη δόση της βοήθειαΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 19η ΜΑΪΟΥ

Η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομιας, θα είναι της τάξης τ ων 30 δισ. ευρώ και θα διατεθεί στην Ελλάδα πριν την 19η Μαΐου. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 7 Μαΐου για...... το θέμα της Ελλάδας.

Όπως επισήμανε Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η έγκριση των κοινοβουλίων που απαιτείται σε ορισμένες χώρες-μέλη, αναμένεται να υπάρξει σύντομα.


Read more...

Η “Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ”, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, την Πέμπτη σε σύσκεψη για αποφάσεις που αφορούν την πορεία του σοσιαλιστικού ΠΑΣ


Σύσκεψη έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η «Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ», για να διαμορφώσει την πολιτική της μετά τις νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
Οι πρώτες εκτιμήσεις ενόψει της σύσκεψης, είναι πως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος δεν θα μπορέσει να "συγκρατήσει" την οργή των στελεχών που έχουν σημείο αναφοράς το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τις σοσιαλιστικές ιδέες.
Στέλεχος της κίνησης και ένθερμος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου, επισήμανε «Ένα νεοφιλελεύθερο κίνημα ανατράφηκε και διογκώθηκε με ευθύνη του Προέδρου στο εσωτερικό του Κινήματος. Ότι πιο αντιλαϊκό και φιλελεύθερο εξέφραζε η πολιτική του εκσυγχρονισμού, σήμερα φαντάζει όαση μπροστά στην ωμή δήλωση πως η κυβέρνηση δεν κυβερνάει… Η πατρίδα μας έχει όσο ποτέ την ανάγκη μια Πολιτικής Πρωτοβουλίας για Δημοκρατική Διακυβέρνηση...».

Read more...

1,2 ΕΚ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!


fimotro
Στρατιές ανέργων
απειλούν να δημιουργήσουν τα μέτρα για την εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που «κλείδωσαν» σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις...

επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα διευκολυνθούν οι απολύσεις, θα μειωθεί δραστικά η αποζημίωση, θα επιτραπούν απολύσεις ακόμα και μονίμων ή αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων, θα παγώσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια οι συλλογικές... διαπραγματεύσεις και θα περιοριστεί ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που έλυνε διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Ολα τα παραπάνω μέτρα κατά την εκδοχή των τεχνοκρατών που θα κάθονται στο εξής στο διευθυντήριο της ελληνικής οικονομίας έχουν ως στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Ομως σύμφωνα με του πρώτους υπολογισμούς που έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, «ο αριθμός των πραγματικών ανέργων στη χώρα μας στα τέλη Ιουνίου θα φτάσει το 1,2 εκατομμύριο.
Read more...

Κριστίν Λαγκάρντ: Να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

nooz.gr
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν στις δημοσιονομικές προσπάθειες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, επικαλούμενη «μια προσπάθεια αλληλεγγύης».

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα εξετάσει αυτό που μπορεί να κάνει και θα περίμενα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εξετάσει επίσης τι μπορεί να κάνει», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο με τους ομολόγους της του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα αποσκοπεί να «σταματήσει τις κινήσεις αστάθειας στις αγορές, οι οποίες είναι πολύ κακές για τη χώρα αυτή και για το ευρώ».

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ελαχιστοποίησε τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες εκτιμώντας πως «η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις».

«Η Ελλάδα είναι πράγματι ιδιαίτερη», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι «ίσως υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα και λανθασμένα στοιχεία» στο παρελθόν.

Παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ σκληρό» το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και προβλέπει την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια.

«Πρέπει να μεριμνήσουμε για αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να τις τηρήσει, οφείλουμε να διαπιστώνουμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται», τόνισε.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με τον Τύπο, να πείσει τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος, μια ενέργεια που θα συνέτεινε στη σταθεροποίηση της αγοράς.
Read more...

Μπορεί να ξεπεράσει και τα 110 δις η βοήθεια110 ΔΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
80 ΒΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟ ΔΝΤ

Σε τρία χρόνια θα έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να πάρει τα 110 δις ευρώ η Ελλάδα, που όμως θα έχει και κάποιο αποθεματικό, σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερα......Πάντως η Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει έξτρα χρήματα, αν χρειαστεί.


Read more...

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το ΔΝΤ, για να εγκρίνει το ποσό για την βοήθεια στην Ελλάδα"ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ"

Ζεστό, κρύο, είναι τα μηνύματα από το ΔΝΤ, για το μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα και τα νέα μέτρα. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Στρος Καν, δε θα χρειαστεί η χώρα μας να πάρει νέα μέτρα, περισσότερα από αυτά που ανακοίνωσε σήμερα.


Read more...

Η ΕΚΤ καλεί την Ελλάδα να είναι έτοιμη για πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί

nooz.gr
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους όμως να «είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

«Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων», προσθέτει η ΕΚΤ.

«Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί επίσης κρίσιμο οι ελληνικές δημόσιες αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», τονίζει.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλωσορίζει το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής που εγκρίθηκε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση, μετά από τις επιτυχημένες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι ενδεδειγμένες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σχετικά με τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης και σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψη του τις πολιτικές προκλήσεις με αποφασιστικό τρόπο. Επομένως, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ουσιαστικής σημασίας, οι ελληνικές Αρχές να είναι έτοιμες να πάρουν πρόσθετα μέτρα τα οποία ίσως αποδειχθούν κατάλληλα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος
».
Read more...

ΑΔΕΔΥ: Οδηγούν σε εξαθλίωση της κοινωνίας

nooz.gr
Για «μέτρα και πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας», κάνει λόγο η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί σε συμμετοχή στην απεργία στις 5 Μαϊου.

«Πράγματι γίνεται νέα κατανομή πλούτου που συγκεκριμενοποιεί, το: ΄΄Οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι φτωχοί φτωχότεροι», σχολίασε στην ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην τυπική ανακοίνωση της χρεοκοπίας της ζωής των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων», τόνισε η ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι «απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταργεί τον κατώτερο μισθό και την ΕΣΣΕ, φορτώνει με νέα φορολογικά βάρη τους μισθωτούς, μειώνει τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις».

«Μειώνει έως και 35% το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι «η οικονομία οδηγείται σε ύφεση χωρίς προηγούμενο».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα» και ότι «οι πραγματικοί υπαίτιοι παραμένουν στο απυροβόλητο».

«Η κοινωνία μετατρέπεται σε ηφαίστειο. Η έξοδος είναι υπόθεση συλλογικών και κοινωνικών αγώνων. Συνεχίζουμε, πυκνώνουμε τις κινητοποιήσεις», καταλήγει στην ανακοίνωσή τους.

Read more...

Αγγελα Μέρκελ: Δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα αλλά αναγκαίο

nooz.gr/
«Πολύ φιλόδοξο» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο υιοθέτησε η Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη διεθνή χρηματοοικονομική βοήθεια, η οποία έχει, κατά τη γνώμη της, καταστεί «ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ».

Εξέφρασε αισιοδοξία για το ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και είπε ότι θα εργαστεί προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα, αλλά απολύτως αναγκαίο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Αγγελα Μέρκελ ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το μοναδικό τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ύψος της γερμανικής συνεισφοράς, διευκρίνισε ότι τις λεπτομέρειες θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας το ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο «αξιώνουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ικανότητας όσον αφορά την υλοποίησή τους».

Read more...

Ο Τρίτος ΔρόμοςΤριαντάφυλλος Καρατράντος

Ήδη βομβαρδιζόμαστε με αναλύσεις και σκέψεις οργισμένες, με απόψεις που μένουν στο ποιος φταίει και στο τι δεν έπρεπε να γίνει. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι χαρακτηριστικό άλλωστε του λαού μας αυτό, δεν εστιάζει κανείς, έστω και εν θερμώ, σε αυτό που πρέπει να γίνει, στις επιλογές που έχουμε μπροστά μας.

Ναι μπροστά μας, γιατί το πίσω δεν μας ωφελεί πλέον, παρά μόνο ως διδαχή. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, όσο το φοβόμαστε και το αναθεματίζουμε δεν το αποφεύγουμε, απλά το αφήνουμε να τρέχει μόνο του, και για εμάς. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, αλλά αν δεν κάνουμε στο σήμερα ένα νέο ξεκίνημα, μπορεί να έχουμε το τέλος που φοβόμαστε.

Και με αυτή την παραδοχή θέλω να πιάσω το νήμα από εκεί που το άφησε ο Νίκος Κοτζιάς την προηγούμενη Κυριακή στην Ελευθεροτυπία. Στην ανάλυση του για τα μέτρα που λαμβάνονται και την ανταπόκριση της κοινωνίας κατέληγε ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, η κατάθλιψη και η τυφλή εξέγερση.

Η αλήθεια είναι, ότι οι επιλογές των πολιτικών μας ταγών δημιούργησαν την άσχημη κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, χωρίς βέβαια να είμαστε και εμείς αμέτοχοι, ειδικότερα όλοι αυτοί που φωνάζουν δυνατά σε δρόμους, παραθύρια κτλ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο; Μόνο σε αυτή την περίπτωση μας επιτρέπετε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο, πράγμα που θα κάνουμε και με την κατάθλιψη και με την τυφλή επανάσταση.

Είναι πολύ εύκολο να γίνουμε οι μοιραίοι του Βάρναλη, μέσα σε μία υπόγεια ταβέρνα, πραγματικά παρατημένοι, σαν νεοέλληνες αποτυχημένοι μάγκες να βλαστημάμε, να τάζουμε ικριώματα, να μιλάμε για επαναστάσεις και να μην έχουμε λύση στο πρόβλημα μας.

Το δύσκολο είναι να σταθούμε όρθιοι, να αναγνωρίσουμε και τις δικές μας ευθύνες, να σκεφτούμε το μέλλον και να βάλουμε το κεφάλι κάτω, όχι υποτακτικά, αλλά με αληθινή διάθεση να αλλάξουμε, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα άλλο μέλλον, ένα μέλλον αληθινό που θα το ορίζουμε εμείς.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας 3 δρόμους, δύο εύκολους και έναν δύσκολο.

Οι εύκολοι είναι η παραίτηση και η «εξέγερση». Το πιο εύκολο πράγμα είναι να μελαγχολήσουμε και ως πολιτικά και κοινωνικά πεσιμιστές να εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας, αλλά και τη χώρα μας στο έλεος της χρεωκοπίας.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η «εξέγερση», ακόμη και αν συλλάβουμε όλους τους πολιτικούς, ακόμη και να τους σαπίσουμε στο ξύλο, ακόμη και αν κρεμάσουμε τους πρώην πρωθυπουργούς θα πρέπει να βρούμε μία λύση. Και η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι η επαναστατική παραίτηση. Ναι, αυτό θα είναι η στάση πληρωμής, αυτό θα είναι, «επαναστατική» παραίτηση από το αύριο, από το μέλλον μας.

Ο τρίτος δρόμος, όχι αυτός για το σοσιαλισμό, είναι ο δύσκολος. Είναι ο δρόμος της ανάληψης της ευθύνης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, είναι ο δρόμος της προσπάθειας για το συλλογικό αύριο. Τι είναι προτιμότερο να γκρινιάζεις ή να πετάς πέτρες για τα επίπλαστα ατομικά «κεκτημένα» σου, που κάποια στιγμή θα έσκαγαν, ή να συνεισφέρεις στη συλλογική προσπάθεια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται στην κατανάλωση, αλλά στην παραγωγή, ένα μοντέλο που θα μας εξασφαλίσει ένα πραγματικό ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, ένα μοντέλο που θα σηματοδοτήσει το μακροπρόθεσμο, το βιώσιμο;

Τι λες λοιπόν; Θα μελαγχολήσεις; Θα επαναστατήσεις ή θα αλλάξεις; Διαφορετικά, θα διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον ή θα διαμαρτύρεσαι για το παρελθόν που θεωρούσες καλύτερο;

ΥΓ. Η Rosanne Cash υποστήριζε ότι το κλειδί για την αλλαγή είναι η αποβολή του φόβου.


Read more...

Το ύψος της βοήθειας στο έκτακτο Eurogroup

nooz.gr
Η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα για τρία χρόνια από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει «περίπου τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Αυτός ο αριθμός βρίσκεται στο προσχέδιο του κειμένου των υπουργών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή, προσθέτοντας όμως ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup, το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Read more...

Τέρμα οι πειραματισμοί. Ο νέος στόχος είναι ξανά η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία!


ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 02/05/2010
Τους τελευταίους επτά μήνες όλοι οι ¨Έλληνες παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την εξέλιξη ενός δράματος.
Στο ρόλο του θύτη η συνωμοσία της σιωπής όσων κυβέρνησαν και οι διεθνείς τραπεζίτες που θέλουν εδώ και τώρα τη παγκόσμια εξουσία.
Στο ρόλο του θύματος οι πολίτες που το μόνο που θέλησαν, το μόνο που θέλουν, είναι μια δίκαιη ζωή με αξιοπρέπεια.
Σήμερα οι Έλληνες, αύριο οι άλλοι Ευρωπαίοι, μεθαύριο όλοι οι λαοί του κόσμου, βρισκόμαστε μπροστά στο μόνο δίλλημα που απέμεινε αναπάντητο τώρα που έγιναν όλα φανερά.
Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα.
Φτώχεια, ανισότητα, ανυποληψία και περιορισμένη κυριαρχία εγκαινιάζει η χώρα μας με τη σύμβαση που υπογράφει με το Δ.Ν.Τ.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να...

αμφισβητείται το δημοκρατικό μας καθεστώς.
Πράγματι η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση.
Απαιτείται πλέον σοβαρή συζήτηση ικανά και άξια πρόσωπα για να εξέλθει η χώρα απ’ την κρίση.
Παλινωδίες και υποκρισίες δεν οδηγούν στην έξοδο από την δεκαπενταετή τουλάχιστον κατοχή που θα περάσει η χώρα.
Ο νέος στίβος είναι οι δρόμοι.
Ο νέος στόχος είναι ξανά η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία.
Τέρμα οι πειραματισμοί.

Read more...

ΛΑΟΣ: Πολλά ΄΄αντιπυρετικά΄΄ αλλά ΄΄αντιγριπικό΄΄ κανένα


nooz.gr
«Οι αναμασημένες επώδυνες ιδέες του κ. Παπανδρέου σημαίνουν πολλά ΄΄αντιπυρετικά΄΄ αλλά ΄΄αντιγριπικό΄΄ κανένα. Μπορεί να ανακουφίζουν σήμερα, αλλά χωρίς ανάπτυξη, τα συμπτώματα θα είναι χειρότερα αύριο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Read more...

Αντ. Σαμαράς: Ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ

nooz.gr/
Για «αληθινό Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης» μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως “σωτηρία” της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επιπλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως ΄΄επαρκή΄΄», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0.3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%! Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο».

«Ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο», κατηγόρησε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες».

«Σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα “φάρμακο” που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του «φάρμακου», παρά από την ίδια την “ασθένεια”», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι στα μέτρα «δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της σπατάλης, δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία. δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου».

«Όλα, δηλαδή, εκείνα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη ΄΄μέγγενη΄΄ το ταχύτερο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι εφεξής μοναδική του έγνοια «είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα». «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος της Ελπίδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της», σημείωσε.

«Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Έλληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Read more...

Αλ. Τσίπρας: Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ

nooz.gr
«Αυτές οι εγκληματικές επιλογές δεν αφορούν την επόμενη τριετία. Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ σκοτεινό, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις δύο επόμενες δεκαετίες. Γιατί αν, τελικώς, δεχτούμε αυτό το δρόμο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια, ώστε να αποκατασταθούν ακόμα και οι ελάχιστες, αλλά υπαρκτές σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εκανε λογο για κυβέρνηση που «προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παρουσιάζει ως μονόδρομο τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απαξίωση του υλικού και ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της χώρας».

«Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Με φορολογική δικαιοσύνη, με αύξηση της επιβάρυνσης των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που φοροαπαλλάσονται προκλητικά, με δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.

Αυτό το δρόμο καλούμε τον ελληνικό λαό να επιλέξει, μέσα από τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για το τόπο: Από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μέσα από ένα δημοψήφισμα, ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του».
Read more...

Αλ. Παπαρήγα: Μπορούμε να τους σαρώσουμε

nooz.gr
«Ήρθε η ώρα της μεγάλης και της αναντικατάστατης ευθύνης του λαού να αποδείξει ότι δεν πιστεύει τα αισχρά ψέματα της κυβέρνησης, ότι πιστεύει στο δίκιο του αγώνα του», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι είπε «ψέμα» ότι δεν θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα. «Θα πλήξουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, με το ασφαλιστικό, με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον εκβιασμό της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

«Τα μέτρα δεν είναι για τρία χρόνια, σε λίγους μήνες θα τα αλλάξουν και θα τα ξαναλλάξουν, αν το κίνημα βρεθεί με σκυμμένο το κεφάλι τότε η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να τους σαρώσουμε», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Read more...

Μέρκελ: Το παράδειγμα της Ελλάδας για τους ...άλλους

nooz.gr
«Οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στη ζώνη ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄ αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση», αναφέρει η καγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Ολοι οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, επισημαίνει η Αγγελα Μέρκελ.

«Οι χώρες αυτές μπορούν να δουν ότι ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εύκολος. Συνεπώς, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση και ήδη έχουν ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα», σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ.

Read more...

Μανουέλ Μπαρόζο: Καλοσωρίζω τη συμφωνία

nooz.gr
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο αναφέρει, μεταξύ άλλων,ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, για να μπει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσής του έχει ως εξής:

«Καλοσωρίζω τη συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο προετοιμάστηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την αποφασιστική ηγεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να μπει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιούνται και συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στη βάση ενός συμφωνημένου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής.

Αυτή η βοήθεια θα είναι καθοριστική για να ενισχυθεί η Ελλάδα να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά και να διαφυλάξει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ενίσχυση, στη βάση επί της οποίας έχει συμφωνηθεί να δοθεί, αποδεικνύει την κοινή αποφασιστικότητα των μελών της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της για δράση σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας
».
Read more...

Σ. Ξυνίδης: Η Ελλάδα δεν είναι Τιτανικός, είναι η Αργώ

nooz.gr
«Η επίτευξη συμφωνίας για την χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τερματίζει -αν και επώδυνα- μια περίοδο αβεβαιότητας και ανοίγει ένα νέο κρίσιμο κύκλο για την πατρίδα μας», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.

«Ολοι μαζί, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης για τη χώρα και της βιώσιμης ευημερίας για τους πολίτες. Οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μη προνομιούχων, έχουν νόημα και σκοπό: όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση - να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτό το προσκλητήριο της ευθύνης», σημείωσε ο κ. Ξυνίδης.

«Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, δεν είναι Τιτανικός. Είναι η Αργώ και θα περάσει τις Συμπληγάδες», κατέληξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Μειώσεις σε βουλευτές και υπαλλήλους Βουλής

nooz.gr
Σε περικοπή των δώρων και των επιδομάτων γραφείου των βουλευτών, καθώς και σε μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής προχωρεί και το Κοινοβούλιο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δημοσίων χρεών.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το Κοινοβούλιο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας και οι βουλευτές να συμμετάσχουν στα βάρη και να παραιτηθούν των δώρων τους.

Συγκεκριμένα, για τους Βουλευτές,

- Ως προς τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αυτά πλέον δεν θα καταβάλλονται στους βουλευτές.

- Πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με τις αποφάσεις του Μαρτίου (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.

Για τους υπαλλήλους της Βουλής,

- Η μείωση κατά 8% των κοινών για τους δημοσίους υπαλλήλους επιδομάτων, που επέρχεται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αφορά αυτοδικαίως και στους υπαλλήλους της Βουλής.

- Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μειώνονται (πέραν της μείωσης κατά 12% που είχε αποφασισθεί το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης.

- Επίσης, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μειώνεται (πέραν της μείωσης κατά 12% για μηνιαίο ποσό μέχρι 1.000€ και 17% για ποσά άνω των 1.000€ που αποφασίστηκε το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% το ειδικό επίδομα "έκτακτης αποζημίωσης" (έτσι ώστε η συνολική μείωση να ανέρχεται μέχρι 25%).

- Τέλος, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ισχύουν αυτοδικαίως και για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Ο Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι «όλοι ενωμένοι πρέπει να δώσουμε αυτή την ιστορική μάχη για τη σωτηρία της χώρας μας».

«Οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Read more...

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκανΤα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό οικονομίας είναι τα εξής:

-Αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 21% στο 23%

-Αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα τσιγάρα και ποτά κατά 10%

- Αύξηση των φόρων πολυτελείας

- Φορολόγηση σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια με νέο νομοσχέδιο

- Καμία αλλαγή στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

- Αναπροσαρμόζεται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο και χορηγούνται μόνο 1.000 ευρώ
συνολικά. (250 δώρο Πάσχα, 250 επίδομα αδείας και 500 δώρο Χριστουγέννων) - Τα 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν μισθό κάτω των 3.000 ευρώ μικτά μαζί με τα επιδόματα στο δημόσιο

- Μείωση 8% σε όλα τα επιδόματα

- Αναπροσαρμογή των δώρων στους συνταξιούχους του δημοσίου (200 ευρώ το δώρο Πάσχα,
200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά.

- Μειώνονται οι υψηλές συντάξεις μέσω του ΛΑΦΚΑ

- Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δοθεί μόνο στοχευμένα

- Μείωση των αποζημιώσεων και αύξηση του ορίου των απολύσεων.

- Μείωση των υπερωριών

- Καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα.

- Δημοσιοποίηση των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης και του προϋπολογισμού

- Εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο τομέα από το 2011 και με τριετή
προσαρμογή

- Περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

- Αναθεώρηση των συντάξεων αναπηρίας

- Έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις


Read more...

Πρωτοφανείς θυσίες


Στο σύνολο των 1.000 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο τομέαΣτο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων), ποσά τα οποία θα δίνονται σε μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα για την παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα ισχύσουν συνοπτικά τα εξής:

Στις συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα τα αντίστοιχα ποσά είναι 200, 200 και 400 ευρώ σε συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα.

Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

Έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5%.

Νέες αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα.

Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών.

Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κόβονται όλα τα δώρα των βουλευτώνtroktiko.
Αναμένονται οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Βουλής για τα μέτρα που θα ληφθούν από τη Βουλή.
Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν από πλευράς κυβέρνησης και τρόικας, ο κ. Πετσάλνικος θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα ληφθούν...
από πλευράς κοινοβουλίου.

Ο κ. Πετσάλνικος αναμένεται να ανακοινώσει πως θα κοπούν τα δώρα των βουλευτών και αναφέρεται στο δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται και μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές να παραιτηθούν των δώρων τους.

Read more...

Η κυβέρνηση αναγκάζει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν


troktiko
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ


ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΦΑΓΑΝ

Τι μας είπε ο Παπακωνσταντίνου; Ότι οι επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες θα δώσουν και άλλες εισφορές! Δηλαδή όσοι έκαναν καλή δουλειά και κράτησαν την οικονομία της χώρας με την συνεισφορά τους θα πληρώσουν και άλλο. Αντί να πάει φυλακή κάποιος και να πληρώσει αυτός που κλέβει με δήμευση της περιουσίας του θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι...


επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες. Κόβει δηλαδή το κίνητρο στις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται που θα καταφύγουν σε κομπίνες για να φαίνονται ότι ίσα ίσα βγαίνουν.

Read more...

Με αοριστίες απάντησε όταν τον ρώτησαν αν θα μπει κάποιος φυλακή


troktiko
"Είναι ανάγκη του Έλληνα πολίτη να επικρατήσει το δημόσιο αίσθημα. Θα κάνουμε εξεταστική για τις ευθύνες και θα κινηθούμε για όλα αυτά που έχουμε πει" απάντησε ο Παπακωσταντίνου γενικά και αόριστα όταν τον ρώτησαν...


για το αν θα μπει κάποιος στην φυλακή. Ουσιαστικά καταλάβαμε ότι κανένας δεν θα μπει στην φυλακή παρά μόνο κάτι φοροφυγάδες και μέχρι εκεί. Πολιτικός πάντως σίγουρα όχι.

Read more...

Ξεκινούν οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για τα νέα μέτρα

Μείωση επιδομάτων στο ποσοστό 8% των επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους.Τα δώρα για καλοκαίρι Χριστούγεννα και Πάσχα θα είναι 200,200 και 400 ευρώ.Αλλαγές στον τομέα προμηθειών στην υγεία...
αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.Μειώνεται η σύνταξη των υψηλόβαθμων συνταξιούχων κι εφαρμογή ΛΑΦΚΑ.
Θα γίνεται επανέλεγχος στις συντάξεις και θα υπάρξουν περικοπές στα βαρέα κι ανθυγιεινά ενώ θα υπάρξει και μείωση των ασφαλιστικών ταμείων..
αλλά και περικοπή του επιδόματος αλληλεγγύης.
Ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο ιδιωτικό τομέα:

Καμία αλλαγή στον 13-14ο τομέα

Το όριο απολύσεων αλλάζει όπως και η αποζημίωση

Αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γυναικών

Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3

Άνοιγμα...

των κλειστών επαγγελμάτων

Εξυγίανση του ΟΣΕ

Προσέγγιση ξένων επενδύσεων

Δημιουργία ταμείου χρηματοικονομικής πιστότητας για το τραπεζικό σύστημα και συνοδεύεται από το σκέλος των εγγυήσεων των καταθέσεων.

Δεν υπάρχει ποσοστό συγκεκριμένο για τις απολύσεις κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ελαστικό και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις είναι δεδομένο ότι θα πάει και στο διπλάσιο από όσο ήταν. Το...
2% έχει τελειώσει κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολύσεις.

Read more...

Παπανδρέου στο υπουργικό: «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα» «Θυσίες για να αποφύγουμε την καταστροφή»


.tanea.gr

Ως επώδυνα, αλλά αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας παρουσίασε τα μέτρα ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή για την κυβέρνηση. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι από τη νέα λιτότητα δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Σε μία συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει τους βουλευτές να παραιτηθούν από τα "δώρα" τους.

Ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή δεν θα λάμβανε αυτά τα μέτρα (τις περικοπές στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις) αν δεν δεχόταν την πίεση των εταίρων και των πιστωτών. Χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα «έκτακτα» και είπε ότι θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε ελευθερία κινήσεων και χρόνο, αλλά οι συνθήκες τώρα «δεν είναι ομαλές».

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. «Δεν είμαι στην εξουσία για την εξουσία. Είμαι για την προσφορά. Θέλω στο τέλος της θητείας μου να μην παραδώσω μια χρεοκοπημένη, αλλά μία αναγεννημένη Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς δεν συμβαδίζουν με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι «κόκκινη γραμμή» του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το εθνικό συμφέρον.

Εξηγώντας πώς η κυβέρνηση έφτασε στη συγκρότηση και την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το πρώτο του μέλημα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. «Χωρίς να απεκδυθώ τις ευθύνες της πατρίδας μου, από την πρώτη σύνοδο κορυφής που συμμετείχα ως πρωθυπουργός, τόνισα προς τους εταίρους ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά απειλεί την ευστάθεια του νομίσματος. Κάποιοι συμμερίστηκαν την ανησυχία μου, ενώ κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι επιχειρώ να κατασκευάσω ένα άλλοθι», σημείωσε και εμμέσως άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησε η Γερμανία: «Οι αγορές εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις αμφισημίες. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο και εύκολη λεία για τους κερδοσκόπους. Και τώρα το κόστος της "κατάσβεσης" αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. Αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος για τους Έλληνες πολίτες».

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην απόφαση της Ε.Ε. για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, έκανε λόγο για «απόφαση ιστορική χωρίς προηγούμενο για την Ευρώπη». «Σκεφθείτε πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση» είπε και αναγνώρισε το βάρος που πέφτει στους ώμους των πολιτών. «Γνωρίζω ότι οι συμπολιτες θα υποστούν μεγάλες θυσίες. Όμως η εναλλακτική πορεία θα ήταν η καταστροφή. Δεν είναι για μένα ευχάριστη απόφαση. Αλλά είμαστε εδώ για να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Αυτή είναι η ευθύνη μας».


Read more...

"Δεν θα χρεοκοπήσουμε, αλλά θα αναγεννηθούμε"

Γ. Παπανδρέου: Σκληρές, αλλά αναγκαίες οι θυσίες

protothema.gr
Φανερά καταβεβλημένος και μιλώντας σε υπουργούς που ήταν εμφανώς προβληματισμένοι και ανήσυχοι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και επίσημα το πρωί της Κυριακής σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα μας από τη μια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ από την άλλη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με παράλληλη επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι πρόκειται για επώδυνα μέτρα αλλά ξεκαθάρισε ότι η εθνική κόκκινη γραμμή αυτή την ώρα είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας και η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, λέγοντας ότι δε θίγονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω μία Ελλάδα αναγεννημένη και όχι χρεοκοπημένη είπε χαρακτηριστικά και απέκλεισε κάθε ιδέα περί πολιτικού κόστους λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν πόσες θητείες θα κάνει αλλά να έχει κάνει το σωστό. Άφησε επίσης να διαφανεί η υπόσχεσή του ότι μόλις η χώρα περάσει τον κάβο θα αφοσιωθεί και στην αποκατάσταση των αδικιών. Τόνισε ακόμη ότι με τη συμφωνία και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση η χώρα κερδίζει χρόνο και ηρεμία για τις ιστορικές αλλαγές που χρειάζονται και γι αυτό ζητεί αυτές τις θυσίες από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι οι θυσίες που ζητούνται είναι σκληρές, ξεκαθάρισε όμως ότι η εναλλακτική πορεία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Παρουσίασε ως επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης τη δημιουργία του μικτού μηχανισμού μέσω του οποίου μπορούν να εξασφαλιστούν τα πρωτοφανή αλλά αναγκαία ποσά για να σωθεί η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σκληρέ, επίπονες και συνεχείς διαπραγματεύσεις μέσω των οποίων στόχος της κυβέρνησης ήταν να προστατεύσει τους κοινωνικά αδύνατους. Προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου και είπε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να περικοπούν και τα δώρα των βουλευτών. Τέλος έδωσε μία τριπλή υπόσχεση: 1. Να συνεχίσει τη μάχη για την υπεράσπιση των αδυνάμων. 2. Να αποκαταστήσει την αίσθηση δικαίου στη χώρα και 3. Να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.
Read more...

Θα παραιτηθεί έστω και ένας;...


Αυτές τις στιγμές που η Ελληνική Κυβέρνηση παραδίδει την εθνική κυριαρχία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτιμώ να αντιγράψω και να σας θυμίσω κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας. Έτσι, χωρίς άλλα λόγια και χωρίς ειρμό.
"το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 οι πρώτοι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Οι κάτοικοι της Αθήνας περίμεναν τους Γερμανούς να μπουν στην πόλη πολλές μέρες πριν και βρίσκονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους με τα παράθυρά τους κλειστά. Το προηγούμενο βράδυ το Αθηναϊκό Ραδιόφωνο έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: Ακούτε τη φωνή της Ελλάδας. Έλληνες, σταθείτε αποφασισμένοι, περήφανοι και αξιοπρεπείς. Πρέπει να φανείτε αντάξιοι της ιστορίας σας. Η ανδρεία και η νίκη του στρατού μας έχει ήδη αναγνωριστεί. Το δίκαιο του σκοπού μας θα...

αναγνωριστεί και αυτό. Κάναμε το καθήκον μας με εντιμότητα. Φίλοι! Έχετε την Ελλάδα στην καρδιά σας, ζήστε εμπνευσμένοι από τη φλόγα του τελευταίου θριάμβου της και τη δόξα του στρατού μας. Η Ελλάδα θα ζήσει ξανά και θα είναι σπουδαία, γιατί πολέμησε έντιμα για ένα δίκαιο σκοπό και για την ελευθερία. Αδέλφια! Να έχετε κουράγιο και υπομονή. Να έχετε δύναμη ψυχής. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Έλληνες! Με την Ελλάδα στο μυαλό σας θα πρέπει να είστε περήφανοι και αξιοπρεπείς. Υπήρξαμε ένα έντιμο έθνος και γενναίοι στρατιώτες"
"Οι Γερμανοί κατευθύνθηκαν αμέσως στην Ακρόπολη και ύψωσαν τη Ναζιστική σημαία. O Εύζωνας που εκτελούσε χρέη σκοπού, Κωνσταντίνος Κουκίδης, κατέβασε την Ελληνική Σημαία, αρνούμενος να την παραδώσει στους εισβολείς τύλιξε τον εαυτό του με αυτή και πήδηξε από τον βράχο"
Ήταν 1941 όταν η Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας, αυτοκτόνησε με δηλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.
18 Απριλίου 1941. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής δεν αντέχει την ατιμωτική ανακωχή, δεν αποποιείται την οποιαδήποτε ευθύνη, δε δέχεται την άδικη μοίρα της Ελλάδας και αυτοκτονεί στην Αθήνα.
(από την ελληνική wikipedia)
Ακολουθεί απόσπασμα από το Ημερολόγιο του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου Φιλιππίδη.
29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 Προς το εσπέρας, έρχεται εις επίσκεψίν μου ο κ. Πλάτων Χατζημιχάλης Επίτροπος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Πλάκας. Και μου αναγγέλλει ότι εσχηματίσθη κυβέρνησις υπό τον Τσολάκογλου και ότι αυτός ανέλαβε το Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας.... και υπέγραψε Συμβόλαιο με τους Γερμανούς.
Του απήντησα ότι λυπούμαι πολύ, διότι διά Συμβολαίου και εντολή των Γερμανών σχηματίζεται κυβέρνησις και ιδίως διότι μετέχει ο κ. Χατζημιχάλης τον οποίον εθεώρουν τίμιον Έλληνα
.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνείται εντολή να ορκίσει την κυβέρνηση.Η πράξη αντίστασης αυτή θα του στοιχίσει το αξίωμά του. Θα αντικατασταθεί σε ένα μήνα από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.
Και πάλι από την ελληνική wikipedia:
Στις 30 Απριλίου του 1941 και ώρα 11 το πρωί ο Τσολάκογλου, χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, που είχε αρνηθεί να τον ορκίσει, ορκίσθηκε από μόνος του (- διορίστηκε) στα Παλαιά Ανάκτορα, (σημερινή Βουλή). Κατά την πρωθυπουργία του προσπάθησε να διατηρήσει τη δραχμή ως κατοχικό νόμισμα, πλην όμως η δέσμευσή του από τις Αρχές κατοχής είχε σαν συνέπεια τη συνεχή υποτίμηση, που οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις τιμών και πείνα, ενώ η χρυσή λίρα τότε αποθησαυριζόταν. Για την κατάσταση εκείνη οι Γερμανοί επέρριψαν ακέραιη την ευθύνη στους Ιταλούς που δεν έπραξαν τίποτε, κατά αρμοδιότητα που διατηρούσαν, για να προλάβουν αυτή την οικονομική εξέλιξη, αν και εισήγαγαν στη συνέχεια τη λεγόμενη "μεσογειακή δραχμή". Μετά την απελευθέρωση, ο Τσολάκογλου συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο διά της Συντακτικής Πράξεως με αριθμό 6/1945 συσταθέν Ειδικό Δικαστήριο, κατηγορούμενος για παράνομη συνθηκολόγηση που είχε προβεί με τον εχθρό, χαρακτηριζόμενη ως «συνθηκολόγησιν εν ανοικτώ πεδίω» και «πριν η υπ' αυτόν στρατιωτική δύναμις εκπληρώση πάν ό,τι το στρατιωτικόν καθήκον επιβάλλει» , καθώς και για εθνική αναξιότητα για την συνεργασία του, στη συνέχεια, με τις κατοχικές Δυνάμεις, αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός της χώρας. Στις 31 Μαΐου του 1945, το Ειδικό αυτό Δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά το Συμβούλιο Χαρίτων μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη.
Και συνεχίζει η ελληνική wikipedia για τις μαύρες ημέρες της Κατοχής:
"Οι Γερμανοί δέσμευσαν όλα τα αγαθά, το φυσικό πλούτο και την παραγωγή. Οι ελεύθερες ζώνες, τα τελωνεία, οι γενικές αποθήκες, οι αποθήκες συγκέντρωσης προϊόντων, τα εμπορικά βιομηχανικά αποθέματα λεηλατήθηκαν για τις ανάγκες των στρατευμάτων κατοχής ή και για να σταλούν πολύτιμα φορτία στη Γερμανία και στην Ιταλία. Ακόμη και τα λαχανικά δεσμεύονταν για λογαριασμό των στρατευμάτων κατοχής και έτσι, από την πρώτη στιγμή, η προμήθεια τροφίμων και όλων των χρειωδών έγινε προβληματική για τον ελληνικό πληθυσμό. Συγχρόνως τα εισοδήματα, οι μισθοί και τα ημερομίσθια εκμηδενίζονται με ραγδαίο ρυθμό κάτω από την πίεση ενός καλπάζοντος πληθωρισμού, ενώ η εξαφάνιση των τροφίμων έχει ως άμεσο επακόλουθο την εμφάνιση της μαύρης αγοράς."
2 Μαΐου 2010: Η Ελλάδα παραδίδεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα παραιτηθεί έστω και ένας;


Read more...

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


fimotro
Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα από τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τα μέτρα αμέσως μετά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου σε...

απευθείας σύνδεση μέσω κυκλώματος που μοίρασε η κρατική τηλεόραση. Ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας ανακοίνωσε αυτά που από χθες ήταν γνωστά.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει :
- Τριετές πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων στο Δημόσιο.

- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο Τομέα. Αίνιγμα παραμένει η αντίστοιχη ρύθμιση για τον Ιδιωτικό Τομέα.
- Σε ότι αφορά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, των οποίων η σύνταξη ξεπερνάει τα 700 ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ενδέχεται να μην εφαρμοστεί.
- Αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 200 άτομα.
- Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Ενδεχομένως το μέτρο αυτό να εφαρμοσθεί από το 2011.
Read more...

Νέο προκλητικό εξώφυλλο απο το Focus!Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΖΗΤΙΑΝΑ

Συνεχίζονται τα εξευτελιστικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα των Γερμανών. Το περιοδικό Focus ξαναχτυπά. Μετά την Αφροδίτη με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο τώρα έχουμε την Αφροδίτη ζητιάνα σε ένα περιοδικό με τίτλο "Η Ελλάδα και τα λεφτά μας"


Read more...