Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Κριστίν Λαγκάρντ: Να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

nooz.gr
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν στις δημοσιονομικές προσπάθειες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, επικαλούμενη «μια προσπάθεια αλληλεγγύης».

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα εξετάσει αυτό που μπορεί να κάνει και θα περίμενα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εξετάσει επίσης τι μπορεί να κάνει», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο με τους ομολόγους της του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα αποσκοπεί να «σταματήσει τις κινήσεις αστάθειας στις αγορές, οι οποίες είναι πολύ κακές για τη χώρα αυτή και για το ευρώ».

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ελαχιστοποίησε τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες εκτιμώντας πως «η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις».

«Η Ελλάδα είναι πράγματι ιδιαίτερη», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι «ίσως υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα και λανθασμένα στοιχεία» στο παρελθόν.

Παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ σκληρό» το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και προβλέπει την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια.

«Πρέπει να μεριμνήσουμε για αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να τις τηρήσει, οφείλουμε να διαπιστώνουμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται», τόνισε.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με τον Τύπο, να πείσει τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος, μια ενέργεια που θα συνέτεινε στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: