Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Πρόταση Νόμου «Δημιουργία μόνιμης δομής παροχής Κοινωνικών Αγαθών και Υπηρεσιών σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες»

Η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσίασε τα βασικά Σημεία πρότασης νόμου του κόμματος για τη «Δημιουργία μόνιμης δομής παροχής Κοινωνικών Αγαθών και Υπηρεσιών σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο βουλευτής Αχαΐας και επικεφαλής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δράσης της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και ο Νικήτας Κανάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος.

Τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου έχουν ως εξής:

  • Απέναντι στην πολιτική που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, η Κοινωνική Συμφωνία προτείνει ένα αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης για όλους όσοι το έχουν ανάγκη.
  • Καταθέτουμε σήμερα πρόταση νόμου και προτείνουμε έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως ρεύμα, νερό, δημόσιες συγκοινωνίες και διόδια, με σημαντικά μειωμένο κόστος για στοχευμένες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
  • Χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου θα μπορούν να κάνουν:
  • Για την επιλογή των δικαιούχων και την αποφυγή φαινομένων κατάχρησης, προτείνουμε την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων μεταξύ της ΓΓΠΣ, της ΗΔΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.
  • Η χρηματοδότηση της πρότασης προτείνουμε να γίνει από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Συγκεκριμένα προτείνουμε να διατεθεί:
  • Για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αττικής, Θεσσαλονίκης και επαρχίας κοινωνική τιμή που αντιστοιχεί στο 50% της αρχικής αξίας του εισιτηρίου.
  • Για όλα τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, καθώς και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων της χώρας, κοινωνική τιμή που αντιστοιχεί στο 70% της αρχικής αξίας του τιμολογίου.
  • Για όλα τα διόδια τέλη σε ολοκληρωμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, κοινωνική τιμή η οποία αντιστοιχεί στο 50% της αρχικής αξίας των τελών διοδίων.
  • Εξαίρεση από τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των τιμολογίων της ΔΕΗ.
  • άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
  • όσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.204 ευρώ (ετήσιο εισόδημα όσων αμείβονται με το νέο μειωμένο βασικό μισθό) ή οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 16.408 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 για κάθε τέκνο
  • Για όλες αυτές τις κατηγορίες δικαιούχων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή τους κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι δεν μπορεί να έχουν στην κατοχή τους ακίνητο α). μεγαλύτερο των 85τ.μ. για γονείς με 2 παιδιά, β) μεγαλύτερο των 95 τ.μ. για γονείς με 3 παιδιά και γ) μεγαλύτερο των 105 τ.μ. για γονείς με 4 παιδιά και άνω.
  • Το 5% για το 2012 έως το 2020 της ετήσιας προβλεπομένης πίστωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων
  • Το 3% των εισπρακτέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και Τελωνεία)
  • Το 10% του συνόλου των εσόδων που προορίζεται για κοινωνικές πολιτικές βάσει του Ν. 4002/2011 (παρ.6, άρθρο 50)
  • Η συνεισφορά των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν.4019/11
  • Ποσοστό μέχρι 5% από τυχόν κέρδη της προηγούμενης χρήσης των ΔΕΚΟ, με αποκλειστικό ή βασικό μέτοχο το κράτος.
  • Πόροι από φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε να δημιουργηθεί ξεχωριστός τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο θα διοχετεύονται αποκλειστικά οι παραπάνω πόροι.


Read more...

Απάντηση Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κας Λαγκάρντ

Η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Λούκα Τ. Κατσέλη σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κας Λαγκάρντ, δήλωσε τα εξής

«Η απροκάλυπτη παρέμβαση της κας Λαγκάρντ στην εσωτερική πολιτική ζωή μιας κυρίαρχης χώρας παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας διεθνών οργανισμών, αλλά δυστυχώς το δικαίωμα αυτό της το έδωσαν αυτοί που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο»


Read more...

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο 2.434 μεταθέσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στη δημοσιότητα οι πίνακες


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το 2012.

Οι έγκυρες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν σε 14.856 και από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 2.434 (ποσοστό 16,38%).

Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις με τη λήξη του διδακτικού έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2012, συνεχιζόμενης όμως της εν λόγω απόσπασης, μέχρι τη λήξη της.

Από τα ανωτέρω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθέμενους εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρόνου μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε εντός του μηνός Ιουλίου 2012.

Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι προϊστάμενοι διευθύνσεων εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις, είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

Όσον αφορά τον πίνακα βάσεων των μεταθέσεων επισημαίνεται ότι όπου υπάρχει η ένδειξη «Ναι» στη στήλη «Όλοι Ειδικής Κατηγορίας» μετατέθηκαν μόνο εκπαιδευτικοί ειδικής κατηγορίας και η βάση διαμορφώθηκε από τα μόρια των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ιδού ο «στρατός» συμβούλων της Άννας Διαμαντοπούλου

Ιδού ο «στρατός» συμβούλων της Άννας Διαμαντοπούλου
Μια «στρατιά» από 53 συμβούλους χρειάζοταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου για να τα βγάλει πέρα με το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αποδεικνύεται στο έγγραφο που απέστειλε η ίδια στο πλάισιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Αλέξη Τσίπρα και δημοσιεύει το avantipopolo.gr, τουλάχιστον 30 ειδικοί σύμβουλοι– συνεργάτες, ειδικοί επιστήμονες, μετακλητοί και υπεύθυνοι- είχαν «επιστρατευτεί» για το Γραφείο Τύπου της υπουργού, ενώ είναι άγνωστο αν υπήρχαν και αποσπασμένοι υπάλληλοι.

Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στα άλλα υπουργικά γραφεία του Παιδείας, το οποίο είχε έναν υπουργό, έναν Αναπληρωτή Υπουργό, δύο υφυπουργούς και συνολικά 55 συνεργάτες και συμβούλους.

Και για να μην απορήσετε, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν άφησε τους συμβούλους «δωράκι» στο νέο υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη. Αντίθετα, η νέα υπουργός Ανάπτυξης μετακίνησε τους 53 συμβούλους στο νέο υπουργείο, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr.


Σχετικά Θέματα:

«Στρατό» 53 συμβούλων μετακίνησε η Άννα στο υπουργείο Ανάπτυξης




Σχετικές φωτογραφίες:



photo1.jpgphoto21.jpgphoto22.jpgphoto23.jpgphoto24.jpgphoto25.jpgphoto26.jpgphoto27.jpgphoto28.jpgphoto29.jpg

Read more...

Πάνω από 30% έπεσαν ήδη οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Κι όμως η Τρόικα επιμένει και για νέες περικοπές...


Δραματική αύξηση στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στη μαύρη εργασία το 2011 ,δείχνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την περσινή χρονιά ,με την έκθεση πεπραγμένων που δημοσιοποίησε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος κ. Μιχάλης Χάλαρης .

Η έκθεση καταγράφει την πρώτη μείωση μισθών που σημειώθηκε με τις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά και την "επιδημία" της μη καταβολής δεδουλευμένων στην οποία αναφέρονταν επτά στις δέκα μηνύσεις που έφτασαν στην Επιθεώρηση Εργασίας . Να σημειώσουμε ότι φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειωθηκαν κατά 12% ( κατά μέσο όρο) ενώ τους 4 πρώτους μήνες του 2012 ,με την εφαρμογή του νέου μνημονίου, οι μισθοί κατέγραψαν απώλεια επιπλέον 21%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ:

  • Σε 389.288 άτομα υπολογίζονται οι νέες συμβάσεις όσων απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (π.χ. μερική, εκ περιτροπής εργασία κ.α). Το 2005 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 323.730 άτομα.
  • Σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ειδικότερα έγιναν έλεγχοι σε 20.246 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνταν 66.615 άτομα. Από το σύνολο των εργαζομένων οι 19.968 δούλευαν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 11.4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η πλειοψηφία των ανασφάλιστων βρίσκεται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο
  • Το 68.8% των μηνύσεων αφορά στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών
  • Τις 48 έφτασαν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί με βάση το νόμο 4024/2011. Από αυτές οι 22 έχουν υπογραφεί από ενώσεις προσώπων και οι 26 από σωματείο. Με βάση το τελευταίο Με βάση το τελευταίο νόμο μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση.
  • Τη μεγαλύτερη παραβατικότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών και ακολουθούν ο τομές παροχής υπηρεσιών και το χονδρικό εμπόριο
  • Η πλειοψηφία των ελέγχων γίνεται στο λιανικό εμπόριο (κυρίως για τις ώρες εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων) και στον κλάδο των ξενοδοχείων (για το ωράριο και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων).
  • Πέρσι έγιναν 70 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα
  • protothema.gr

Read more...

Υποψήφια με τον ΛΑΟΣ η Βάνα Μπάρμπα - Συγκλονίζεται το πολιτικό σύστημα



Υποψήφια με τον ΛΑΟΣ η Βάνα Μπάρμπα - Συγκλονίζεται το πολιτικό σύστημα
Χέρι χέρι με τον Γιώργο Καρατζαφέρη η Βάνα Μπάρμπα. Η ηθοποιός αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές με το κόμμα του ΛΑΟΣ στη Β' Αθηνών.


Η συνεργασία της με το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη επισημοποιήθηκε με μια κοινή τους φωτογραφία, μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του κόμματος.

«Η κ. Βάνα Μπάρμπα εκτός από μία εξαιρετική καλλιτέχνης είναι και ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο.Χαίρομαι λοιπόν που θα δώσει την μάχη για την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό μέσα από τις τάξεις του ΛΑΟΣ. Θα είναι υποψήφια στην Β' Περιφέρεια Αθηνών και θα αναλάβει τον χειρισμό των θεμάτων του πολιτισμού»», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Είανι επιλογή μου να είμαι με έναν άνθρωπο που μιλά ουσιαστικά στον λαό και είναι αυθεντικός όπως έχετε δείξει τόσα χρόνια», δήλωσε η κ। Μπάρμπα και ευχαρίστησε τον Γιώργο τον Καρατζαφέρη ο οποίος της ευχήθηκε καλό βόλι.
http://newpost.gr

Read more...

Από Γιάννης Ραγκούσης


Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Γ. Ν. Ραγκούση, σχετικά με τη ρύθμιση για τα οικονομικά των κομμάτων ο οποίος μας έστειλε και το νομοσχέδιο που όπως αναφέρει είναι ήδη έτοιμο εδώ και έναν χρόνο που περιλαμβάνει 75 ριζικές αλλαγές:

75allages-oikonomika-kommaton

«Σε πρόσφατη παρέμβασή μου επανέλαβα για πολλοστή φορά μια πάγια προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ και πάγια θέση μου για την ανάγκη συνολικής εξυγίανσης των οικονομικών των κομμάτων για ουσιαστική διαφάνεια, αποτελεσματικό έλεγχο και δραστικό περιορισμό των δαπανών.

Τόνισα ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο ήδη εδώ και έναν χρόνο, που περιλαμβάνει 75 ριζικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την ανεξαρτητοποίηση των επιτροπών ελέγχου, την κατάργηση των ανώνυμων πηγών χρηματοδότησης και την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των στοιχείων στο διαδίκτυο.

Σημειωτέον ότι το παραπάνω πλαίσιο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί (Ν. 3870) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, γεγονός που πολιτικά καθιστά ακόμα πιο προβληματική την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών με ένα καθεστώς το οποίο πια δεν ισχύει ούτε στις εκλογές για περιφέρειες και δήμους.

Το νέο αυτό πλαίσιο μπορεί άμεσα να υιοθετηθεί και για τις εθνικές, μαζί με μέτρα δραστικού περιορισμού των δαπανών, όπως η απαγόρευση της κομματικά χρηματοδοτούμενης μετακίνησης των ετεροδημοτών ή η αντικατάσταση της πανάκριβης διακίνησης ατομικών φυλλαδίων που έχει επικρατήσει, με φυλλάδια που από κοινού θα εκδώσουν οι υποψήφιοι.

Αντ αυτού, η επιχειρούμενη τροπολογία της τελευταίας στιγμής είναι ακατανόητα αποσπασματική και αδικαιολόγητη, υπογραμμίζω ότι δεν εγκρίθηκε από κανένα κυβερνητικό όργανο, ώστε να συνιστά δεσμευτική κυβερνητική πολιτική. Παρόλα αυτά είναι προφανώς αυτονόητο ότι η παραίτησή μου είναι και σήμερα, όπως έχω πει από την μέρα της ορκωμοσίας μου, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Οφείλω, όμως, να επαναλάβω ότι μόνον σε ένα συνολικό πλαίσιο εξυγιαντικής παρέμβασης των οικονομικών των κομμάτων είναι νοητή η αντιμετώπιση ταμειακών προβλημάτων που είναι αναγκαία για την λειτουργία τους. Αντίθετα, η αποσπασματική ρύθμιση που επιχειρείται, εμφανίζεται μοιραία ως χαριστική, υπονομεύει όση εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει για τα κόμματα, δίνοντας τη χαριστική βολή στον αναντικατάστατο αυτό πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είναι ακλόνητη πεποίθησή μου ότι μια συνολική παρέμβαση που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία του πολίτικου συστήματος είναι όσο ποτέ αναγκαία και ακόμα και τώρα εφικτή». Τέλος, δίνεται σήμερα ξανά στη δημοσιότητα δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί πριν από περίπου 10 ημέρες, στις 29 Μαρτίου, σχετικά με το προσχέδιο νόμου των 75 αλλαγών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

«Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», προϋποθέτει άμεσα, εκτός από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των εκλογών, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα σχέδιο 75 αλλαγών για τον περιορισμό, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και για το πόθεν έσχες. Το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος, το μόνο δρόμο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Περιέχει, όμως, και προτάσεις που μπορούν να υιοθετηθούν από τα κόμματα, ακόμα και πριν νομοθετηθούν, μειώνοντας δραστικά τις προεκλογικές δαπάνες. Τέτοιες είναι, ενδεικτικά, για τα κόμματα η πρόταση 37 για την απαγόρευση οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης μετακίνησης ετεροδημοτών (που σπαταλά έως και το 50% της εκλογικής δαπάνης των κόμματων) και, για τους υποψήφιους βουλευτές η πρόταση 44 για την αντικατάσταση του ατομικού φυλλαδίου με κοινά για όλους τους υποψηφίους ενός κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Το σχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Μάιο του 2011, καθώς και οι σχετικές προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τη μορφή εναλλακτικών προτάσεων, επεξεργάστηκε Επιστημονική Επιτροπή υψηλού κύρους με τη συμμετοχή των Νίκου Αλιβιζάτου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Φίλιππου Σπυρόπουλου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γεράσιμου Μοσχονά, Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής, Χαράλαμπου Ανθόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης, Λίνας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, Αθανάσιου Ξηρού, Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου, και Νίκου Παπασπύρου, Διδάκτορα Δημόσιου Δικαίου».http://papaioannou


Read more...

Χρ. Πρωτόππαπας για Γ. Ραγκούση: Υπάρχει κι ένα όριο στις εξυπνάδες…


politicsGR:

Πρωτόπαπας Χρήστος

Χρ. Πρωτόππαπας: Γιατί εγώ να συμφωνώ και ο Ραγκούσης, στο κεντρικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επί χρόνια, να διαφωνεί; Υπάρχει κι ένα όριο στις εξυπνάδες…

«Εγώ που πλήρωνα την συνδρομή μου γιατί να συμφωνώ στην τροπολογία για τα κόμματα και να διαφωνεί ο κ. Ραγκούσης;» αναρωτιέται ο Χρ. Πρωτόπαπας στο Real FM.

»«Καταλήξαμε σε μια απόφαση, πρέπει αν συμφωνούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Δεν θα πειθαρχώ εγώ μια ζωή και κάποιος θα κάνει τον έξυπνο. Υπάρχουν και όρια». Ο Χρ. Πρωτόππαπας έχασε πια την υπομονή του με τα καμώματα του Γ. Ραγκούση. Και όχι μόνο αυτός.

Πώς σχολιάζει την δήλωση του Γ. Ραγκούση για ενδεχόμενη παραίτησή του σχετικά με την τροπολογία που αφορά τα δάνεια των κομμάτων;

«Τι σημαίνει “η παραίτησή μου στην διάθεση του πρωθυπουργού”; Τι λέμε τώρα; Σοβαροί άνθρωποι είμαστε, ποια παραίτηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές;..».

Πώς φτάσαμε σ΄ αυτή την τροπολογία;

«Πρόκειται για μια τροπολογία που φέρνει ο κ. Γιαννίτσης στην Βουλή και που το κόμμα μου με πολύ περίσκεψη αποφάσισε να στηρίξει. Μιλάμε για δυο χρεοκοπημένα κόμματα τα οποία ζητούν να μην κατασχεθούν οι δόσεις, μέχρι και την πρώτη του 2012. Αυτό είναι πράγματι κατάντια…

»Κι εγώ προσθέτω ότι πρέπει να γίνει και έρευνα για το αν τα δάνεια που έχουν συνάψει τα κόμματα είναι νόμιμα… Όμως, ή όλοι μαζί θα ψηφίσουμε την τροπολογία ή όλοι μαζί θα την καταψηφίσουμε».

Πώς κρίνει την παρέμβαση Ραγκούση, του ανθρώπου που συμμετείχε στο κεντρικό επιτελείο ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αλλά ο ίδιος μας λέει ότι «δεν ήταν ο ρόλος του να γνωρίζει τα οικονομικά του κόμματος»;..

«Πιστεύει κανείς ότι δεν ξέρει ο γραμματέας τα οικονομικά του κόμματος;.. Ας σοβαρευτούμε. Το θέμα είναι: Θα πληρώσουμε τους υπαλλήλους ή όχι; Αν ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται δεν καταλαβαίνω τι θα λέμε στον κόσμο αύριο;

»Μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι; Εγώ που πλήρωνα την συνδρομή μου γιατί να συμφωνώ και να διαφωνεί ο κ. Ραγκούσης; Καταλήξαμε σε μια απόφαση, δεν ξέρω κι αν κάναμε καλά, αλλά πρέπει, αν συμφωνούμε, να το κάνουμε όλοι μαζί. Δεν θα πειθαρχώ εγώ μια ζωή και κάποιος θα κάνει τον έξυπνο. Υπάρχουν και όρια»…

Για την επιστροφή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν το μνημόνιο ο Χρ. Πρωτόπαπας είπε:

«Να είμαστε καθαροί. Οι βουλευτές που επιστρέφουν στο ψηφοδέλτιο έχουν δεσμευτεί ότι αποδέχονται από εδώ και πέρα να στηρίξουν το πρόγραμμα που υπέγραψε η χώρα. Εφόσον δεσμεύτηκαν σε ό,τι τους ζήτησε ο πρόεδρος εγώ δεν νομιμοποιούμαι να πω όχι από την στιγμή που θα παλεύουμε το ίδιο πράγμα.

»Αλλά επίσης οφείλω να πω ότι η στάση της Βάσως Παπανδρέου που δεν γυρίζει επιμένοντας στις αρχές της, είναι έντιμη».

Ο Χρ. Πρωτόπαπας πιστεύει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο σοβαρό πρόβλημα:

«Αν η χώρα θέλει να ελπίζει και να μην καταστραφεί πρέπει ν΄ ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία η οποία δεν γίνεται ν΄ ανακόπτεται από συνεχόμενες εκλογές. Αυτό συνιστά πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

»Θέλει ο κ. Σαμαράς αυτοδυναμία “για να μην έχει δεμένα χέρια”. Ε, λοιπόν όλοι πια θα έχουμε δεμένα χέρια. Πρέπει να βάλουμε την χώρα πάνω από τα κόμματα. Ας το καταλάβουμε αυτό».

Οι πολίτες είναι θυμωμένοι με το ΠΑΣΟΚ. Πώς το κρίνει αυτό ο Χρ. Πρωτόππαπας:

«Λογικά δεν είναι φιλικοί οι πολίτες με όσα τράβηξαν. Εμείς πρέπει να κάνουμε υπομονή, να είμαστε ειλικρινείς, να πούμε την αλήθεια με κουβέντες, να ξέρουν τι θα περιμένουν. Δεν μπορεί ο αρχηγός της ΝΔ, που διατείνεται ότι διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας, να θέλει να την χρεοκοπήσει στο όνομα της αυτοδυναμίας κάνοντας απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

»Δεν πρέπει να αντιδράσουμε σ΄ αυτό; Διεκδικούμε να είμαστε πρώτο κόμμα, αλλά αυτοδυναμία ξέρουμε ότι δεν θα υπάρξει. Πρέπει να συνεργαστούμε. Και μεις λέμε ότι θα απλωθούμε και δεξιά και αριστερά. Πρέπει να φτάσει στον πολίτη το κεντρικό μήνυμα των εκλογών: αν η χώρα πάει μπροστά ή θα καταστραφεί. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά και κυριαρχεί ο λαϊκισμός».

Αν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν έχουμε αυτοδυναμία, αλλά ούτε τα ποσοστά ευνοούν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τι θα προκύψει την επομένη των εκλογών;

«Θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Εκτιμώ ότι αν οι δυνάμεις που θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν πιάσουν το ποσοστό πάνω από 50%, η χώρα θα έχει πρόβλημα. Δεν ξέρω που θα οδηγηθούμε.

»Αντιλαμβάνομαι τον πόνο, την διαμαρτυρία। Δεν μπορώ να κοιτάξω τον άνεργο στα μάτια. Αλλά, η δύσκολη πορεία επανόρθωσης, πρέπει να συνεχιστεί για να φύγουμε κάποτε από το αδιέξοδο».

http://papaioannou


Read more...

Ερώτηση της Βουλευτού Αχαΐας Μαρίας Κυριακοπούλου στον Υπ. Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η Βουλευτής Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρία Κυριακοπούλου θέτει το ζήτημα της διοικητικής εξέλιξης των υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς καταστημάτων κράτησης που κατέχουν τίτλο σπουδών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τους εσωτερικούς φύλακες των καταστημάτων κράτησης, οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς στερούνται της δυνατότητας εξέλιξης και μετάταξης σε ανώτερους βαθμούς, ακόμη κι αν είναι ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου και συχνά ανώτερου από το επίπεδο των διευθυντών των καταστημάτων κράτησης όπου υπηρετούν.

«Η απαγόρευση μετάταξης και ανέλιξης, και η καθήλωση εφ’ όρου ζωής στην ίδια θέση υπαλλήλων που απέκτησαν πτυχία ή ακόμη και μεταπτυχιακά, στερεί από τους υπαλλήλους το δικαίωμα στην πρόοδο και από τη Δημόσια Διοίκηση τη δυνατότητα της μέγιστης αξιοποίησης του καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού που διαθέτει.

Η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας μπορεί να δικαιολογήσει τον μερικό περιορισμό του δικαιώματος μετάταξης και τη θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επαρκή λόγο για τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του δικαιώματος υπηρεσιακής εξέλιξης, ο οποίος αντίκειται ευθέως στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της αναλογικότητας.

Η διαφορετική μάλιστα αυτή μεταχείριση των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς, σε σύγκριση πάντοτε με το συναφές επάγγελμα των υπαλλήλων της εσωτερικής φρουράς, αντίκειται και στην αρχή της ισότητας» τονίζει στην Ερώτησή της η Βουλευτής Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρία Κυριακοπούλου, η οποία ζητά απαντήσεις για τα εξής:

- Πώς δικαιολογείται η διαφορετική αυτή μεταχείριση των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς των καταστημάτων κράτησης και η καθολική και απόλυτη απαγόρευση μετάταξης;

- Γιατί δεν προβλέπεται δυνατότητα υπαλληλικής εξέλιξης για τους εξωτερικούς φρουρούς που αποκτούν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου;


Read more...

Προκάλεσε πανικό στη Β' Αθηνών!

Πανικό στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών προκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου με την πληροφορία που τον θέλει να κατεβαίνει ως υποψήφιος στις εκλογές στη Β' Αθηνών। Δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι που έσπευσαν να ρωτήσουν τους στενούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού αν ισχύει η πληροφορία μέσα στην αγωνία τους για το αν θα εκλεγούν. Η ενδεχόμενη κάθοδος του Παπανδρέου στη Β' Αθηνών μειώνει δραματικά την πιθανότητα εκλογής τους. Χωρίς να είναι διασταυρωμένη η συγκεκριμένη πληροφορία, φαίνεται ότι το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα κατέβει στην Αχαία κάτι που συμφωνήθηκε σε συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία οριστικοποιήθηκε ότι θα είναι υποψήφιος στην Αττική.

enikos.gr


Read more...

Υπεrψηφίστηκε η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων...



Με 155 ψήφους υπέρ έναντι 56 κατά και 3 «παρών» και 86 απουσίες, υπεψηφίστηκε στη Βουλή, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Κατά της τροπολογία ψήφισαν ...ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Η ψηφοφορία προκάλεσε τριγμούς και στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, όπως είχε προαναγγείλει, απείχε συνειδητά από την ψηφοφορία ενώ καταψήφισαν την τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Άννα Νταλάρα, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και η Όλγα Ρενταρή.

Αντίστοιχα από τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαφώνησαν δια της απουσίας τους από την ψηφοφορία, παρότι μέσω twitter είχαν προαναγγείλει ότι θα καταψήφιζαν.

Παράλληλα κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν και πολλές άλλες απουσίες στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως μεταξύ αυτών του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας επικράτησε ένταση κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία καταργεί υφιστάμενα αστικά δικαιώματα των τραπεζών, που δεν μπορούν βάση της τροπολογίας να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα των κομμάτων.

Με την ένσταση συμφώνησαν ΛΑΟΣ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά δεν ετέθη σε ψηφοφορία, καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής τέτοιου είδους ψηφοφορία κατά τη συζήτηση επί των άρθρων.



Read more...

Δήλωση Προέδρου Κ.Ο. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρη Καστανίδη 09/04/2012

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρης Καστανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι αδιανόητο εν μέσω ζοφερής οικονομικής κρίσης να δοθεί εκλογική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ προτείνει, τα χρήματα αυτά να δοθούν, για την ενίσχυση του εισοδήματος κοινωνικών ομάδων που έχουν απόλυτη προτεραιότητα και ανάγκη.


Read more...

Βενιζέλος σε Παπακωνσταντίνου-Ραγκούση: Εναρμονιστείτε με το κόμμα


Βενιζέλος σε Παπακωνσταντίνου-Ραγκούση: Εναρμονιστείτε με το κόμμα

Έκκληση προκειμένου να εναρμονιστούν με τις επίσημες θέσεις του κόμματος, απηύθυνε στον Γιάννη Ραγκούση, και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διάρκεια συνατήσεων που είχε μαζί τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο υπουργούς, εξαιτίας της θέσης που είχαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 και τους μήνες πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010 και των κομματικών, οργανωτικών και κυβερνητικών ευθυνών τους.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ενοχλημένα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ραγκούση, λόγω της αποχής του από την ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Ραγκούσης έχει θέσει και την παραίτησή του στην διάθεση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα tovima.grμ, η Ιπποκράτους αποδοκιμάζει με σκληρή γλώσσα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν την τροπολογία, μιλώντας για υποκριτική και συνειδητά λαϊκίστικη πράξη. «Είκοσι επτά ημέρες πριν από τις εκλογές, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία θεσμική επεξεργασία για την αυτονομία των κομμάτων από όσους είχαν την ευθύνη, η θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι από διαφανείς πηγές ή από οικονομικά γκρίζες ζώνες», σχολιάζουν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Οι δύο υπουργοί το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπώσει απόψεις που αποκλίνουν από τις επίσημες του κόμματος, ενώ δεν περιλήφθηκαν στην εκλογική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που συγκρότησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κρατά χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά το εσωκομματικό πεδίο μολονότι οι συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες εβδομάδες ενόχλησαν αρκετούς συντρόφους του. Ο υπουργός Πολιτισμού επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα στο υπόλοιπο Αττικής και έχει καταθέσει τη σχετική αίτηση στην επιτροπή ψηφοδελτίων.

Ο κ. Ραγκούσης, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι ακολουθεί τη δική του πορεία. Η σχέση του με τον κ. Βενιζέλο δεν ήταν ποτέ αρμονική. Έτσι όταν το ΠΑΣΟΚ απέκτησε νέο αρχηγό, ο αναπληρωτής υπουργός ‘Εθνικής Αμυνας επιχείρησε να διαμορφώσει ένα εσωτερικό ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ με διαδικτυακή προσέγγιση, ενώ οι τοποθετήσεις του σε μια σειρά θεμάτων προκαλούσαν τη δυσφορία της Ιπποκράτους.

πηγή

http://papaioannou


Read more...

"Να μην περάσουν οι απειλές"

"Η υπουργός της συγκυβέρνησης εκτοξεύει για μια ακόμα φορά συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ που υπερασπίζεται το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κόντρα στους λυσσασμένους μισθοφόρους των εφοπλιστών που είναι συγκυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, απαντώντας στη δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου, που είπε ότι η απεργία της ΠΝΟ είναι υπαγορευμένη από προεκλογικές σκοπιμότητες τη ΝΔ και του ΚΚΕ.

"Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ας σκεφτούν ότι αυτή η επίθεση γίνεται από εκείνους που ψήφισαν και εφαρμόζουν τα μνημόνια και επιφυλάσσουν στο λαό μεγαλύτερη βαρβαρότητα। Πρέπει να σταθούν στο πλάι των ναυτεργατών, να μην περάσουν οι συκοφαντίες, οι απειλές και η τρομοκρατία της συγκυβέρνησης", καταλήγει η ανακοίνωση.

enikos.gr


Read more...

Ερώτηση της Βουλευτού Αχΐας Μαρίας Κυριακοπούλου στον ΥΠ.ΕΣ. Τάσο Γιαννίτση

Στοιχεία για τον αριθμό και το κόστος των αιρετών και συμβούλων του «Καλλικράτη»

Την κατάθεση στοιχείων για τον αριθμό των αιρετών και συμβούλων της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το συνολικό κόστος, ζήτησε η Βουλευτής Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρία Κυριακοπούλου, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση.

Η Μαρία Κυριακοπούλου ζητά την κατάθεση των ακόλουθων στοιχείων:

α) τον αριθμό των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.

β) το συνολικό κόστος όλων των αιρετών (περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβουλίων), των Γενικών Γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, των προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων των ΝΠΔΔ των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

γ) τον αριθμό των ειδικών συμβούλων (ειδικών συνεργατών και μετακλητών) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το κόστος αυτών।


Read more...

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ

«Ο αγώνας εντός της ευρωζώνης για ανάπτυξη ενός σχεδίου άμεσων αλλαγών με διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο και τροποποιήσεις του συμφωνημένου πλαισίου, είναι μια πολιτική που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή και την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ, που αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης στον επιμερισμό των βαρών της κρίσης και στις ωφέλειες της προσδοκώμενης ανάταξης» ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης κατά την παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης περιέγραψε τις 4 βασικές πτυχές της προγραμματικής πρότασης της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, με αυξημένη συμμετοχή των κατεχόντων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αντιμετώπιση του κινδύνου παράλυσης της οικονομίας, αναπτυξιακή ώθηση απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού, δημιουργία άμεσου δικτύου κοινωνικής προστασίας και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ώστε να γίνει δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό. Λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση των τομέων υγείας , παιδείας, πολιτισμού, ασφάλειας αφενός ως δικαιωμάτων και αφετέρου ως συστατικών στοιχείων της διαδικασίας ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας

Ανατροπή του πολιτικού συστήματος και των κατεστημένων, ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης।

enikos.gr


Read more...

Στο ΣΥΡΙΖΑ η Σακοράφα

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σχετικά με επιστολή του τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται επισήμα και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος με δήλωσή του την Κυριακή στο enikos।gr είχε προαναγγείλει την προσχώρησή του.

enikos.gr


Read more...

Δημοσκόπηση GPO: Κλείνει την ψαλίδα το ΠΑΣΟΚ στο 4%


<span class=

Δημοσκόπηση GPO: ΝΔ 18%, ΠΑΣΟΚ 14% – Στο 8 % ο Καμμένος
Μία νέα δημοσκόπηση που φέρνει την Νέα Δημοκρατία περίπου στο 18% και το ΠΑΣΟΚ περίπου στο 14% παρουσιάζει απόψε η εταιρεία GPO στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο MEGA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, συγκεντρώνουν το ποσοστό του 8%. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται στο 2,5%, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σχόλιο: Σε λίγο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πόντο… κυριολεκτικά!

Σχόλιο Και μετά το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα!


Read more...

Κατασχέσεις στους μισθούς;

Το υπουργείο Οικονομικών βρήκε ένα νέο τρόπο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως αποκάλυψε το δελτίο του ΑΝΤ1 ,από εδώ και πέρα, θα γίνονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ. Ενώ όποιος παίρνει έστω και ένα ευρώ πάνω από τα 1000 θα του γίνεται κατάσχεση στο μισθό του.

Δείτε το βίντεο με την αποκάλυψη του δελτίου του ΑΝΤ1.


Read more...

Ανακοίνωση ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για την τροπολογία εκταμίευσης χρημάτων από τις τράπεζες για τα κόμματα.


Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ καταδικάζει την τροπολογία εκταμίευσης χρημάτων από τις τράπεζες για τα κόμματα.
Την θεωρεί αντισυνταγματική, την καταψηφίζει και καλεί τα άλλα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην την αποδεκτούν.


Read more...

Πρωθυπουργός «ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», λέει ο Αντ.Σαμαράς

«Εκλογές στις 6 Μαίου»


«Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Αντ.Σαμαράς, απορρίπτοντας εκ νέου σενάρια συγκυβέρνησης
«Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Αντ.Σαμαράς, απορρίπτοντας εκ νέου σενάρια συγκυβέρνησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ανάγκη να προκύψει νικητής με αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμάρας σε συνέντευξή του στο Mega, ζητώντας λαϊκή εντολή που θα του «λύσει τα χέρια» να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει και επιμένοντας σε επαναληπτικές εκλογές «εάν επιβληθούν από τα πράγματα».

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Μαΐου παρότι κάποιοι δεν θέλουν. Aν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα επιβληθούν από τα πράγματα επαναληπτικές εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Εκείνοι που εκφράζουν ένα φαύλο σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος δεν θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, εγώ θέλω να έχω λυμένα τα χέρια του για να μπορώ να πάρω τις αναγκαίες αποφάσεις» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Σε επίμονες ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και για το εάν τεθεί όρος να μην είναι εκείνος πρωθυπουργός, ο Αντ.Σαμαράς τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε επανειλημμένα την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με το επιχείρημα πως αυτό θα στερούσε από την επόμενη ηγεσία την απαραίτητη ισχύ να προχωρήσει σε «γρήγορες και ισχυρές αποφάσεις».

«Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή το ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση συγκυβέρνησης, ανέφερε, «δεν θα μπορέσω ούτε τις συντεχνίες να χτυπήσω, που είναι εν πολλοίς συντεχνίες του ΠΑΣΟΚ, ούτε να περάσει εξεταστική επιτροπή, ούτε να κάνω τη μεγάλη αλλαγή στη λαθρομετανάστευση όπως τη θέλω εγώ με ένα ΠΑΣΟΚ της Υπατίας».

O Αντ.Σαμαράς υπερασπίστηκε την στάση του κόμματός του απέναντι στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο. Στο δεύτερη σύμβαση, ανέφερε, «ψήφισα μείωση χρέους που δεν έχει γίνει ποτέ, κούρεμα που δεν έγινε στο πρώτο μνημόνοι, μείωση των επιτοκίων που ήταν υπερβολικά υψηλά στο πρώτο μνημόνιο». «Έφτασε η Ελλάδα με τις φτέρνες στον γκρεμό, εγώ τι έπρεπε να κάνω, να την ρίξω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τις τρεις τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες της παρούσας Βουλής, που ολοκληρώνονται μέχρι τη Μ.Τρίτη, και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα τρία είναι και τελειώσαμε». «Άρα στις εκλογές 6 Μαΐου;» ρωτήθηκε, απαντώντας, «εκλογές στις 6 Μαΐου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις επικρίσεις του στο Γ.Παπανδρέου για την πορεία προς το πρώτο μνημόνιο αλλά και τη μετέπειτα στάση της κυβέρνησης, επιρρίπτοντάς της αδυναμία διαπραγμάτευσης απέναντι στην τρόικα αλλά και ανικανότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «στο ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ».

«Υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεσή του για επανδιαπράγματευση και αλλαγή μέτρων που προβλέπονται στο νέο μνημόνοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν προταθύν ισοδύναμα μέτρα η τρόικα δεν μπορεί να αρνηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις από τη ΝΔ για κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, αποκατάσταση συντάξεων και γενικά διόρθωσης μεγάλων αδικιών αλλά και εάν όλα αυτά θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα, ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων είπε: «Έγινε προχθές μια επίσημη δήλωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που λέει ότι ασφαλώς ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας είναι φυσιολογικό να θελήσει ν’ αλλάξει ορισμένα μέτρα, εφ' όσον είναι ο στόχος κοινός».

«Ο στόχος είναι κοινός» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «εγώ τους έγραψα για την τροποποίηση, τους είπα ότι θα αλλάξουμε ορισμένα πράγματα και βεβαίως οφείλουμε κι εμείς να βρούμε ισοδύναμα. Εμείς λοιπόν γι’ αυτά τα οποία έχουμε ήδη δεσμευθεί, δηλαδή άμεσα μέτρα, τα οποία είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι και κτηνοτρόφοι, αυτούς έχω πει, αν τα προσθέσετε είναι 350 εκατομμύρια».

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα αποφύγουμε τα πάντα αλλά θα προσπαθήσω να αποφύγουμε τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα με κατηγορηματικότητα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί φόρος ιδιοκατοίκησης».

Όσο για τις δηλώσει διεθνών αξιωματούχων περί «βαλκανοποίησης» της χώρας ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς, έχει υψηλό ενεργειακό κόστος όπως επίσης και υψηλή φορολογία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άλλα 28,9 εκατ. στα κόμματα

Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών


Περίπου 28,9 εκατομμύρια ευρώ από το πολύπαθο κρατικό ταμείο προς τα κόμματα αποδεσμεύει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός ολίγων ωρών στην Βουλή ενώ αναμένεται να δοθούν επιπλέον περίπου 8 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος ως εκλογική επιχορήγηση!

Συνολικά δηλαδή περι τα 37 εκατ. ευρώ ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχουν λάβει περίπου 44,2 εκατομμύρια ως τακτική επιχορήγηση και επιδότηση για επιμορφωτικούς σκοπούς. (Διαβάστε εδώ παλαιότερο ρεπορτάζ του protothema.gr)

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «φωτογραφική» ρύθμιση δεν έρχεται να δώσει επιπλέον χρήματα στα κόμματα αλλά εξηγεί ότι η τέταρτη δόση του 2011 (13,5 εκατ. ευρώ) και οι δύο πρώτες του 2012 (7,7 εκατ. ευρώ έκαστη) «δεν κατάσχονται και δεν εκχωρούνται , καταβάλλονται δε υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που δηλώνεται από το δικαιούχο στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Στην ουσία, με την διάταξη επιχειρείται να παρακαμφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο υπερχρεωμένα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οφειλές των οποίων προς τράπεζες ανέρχονται σε 244 εκατ. ευρώ!

Ψηφίζουν μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Πάντως, η τροπολογία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής με τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση να κατηγορεί για «αντιφατικότητα» το σύνολο των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων καθώς αν και είχε φέρει νομοσχέδιο που «εκλογίκευε» τα ποσά που λαμβάνουν τα κόμματα, κανείς δεν έδειξε πρόθεση να γίνει νόμος του κράτους.

Έως αυτή την στιγμή οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν, οι βουλευτές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα δηλώσουν «ΠΑΡΩΝ», ενώ μόνο αυτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίζουν την τροπολογία। Παρά ταύτα και στους κόλπους των δύο κομμάτων εκφράζονται ισχυρές ενστάσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του κ. Γιάννη Ραγκούση.
protothema.gr
Read more...

Μέχρι τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος

Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Ο υπουργός δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων
Ο υπουργός δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο τέλος του α΄εξαμήνου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης των οικιακών τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κοστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, όπως είπε τη Μ. Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το Μνημόνιο και, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους «ευάλωτους» καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κ.λπ.).

Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους «ευάλωτους» καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αλλά και ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.

Αναφερόμενος εξάλλου στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, που έχουν ήδη απελευθερωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Αναθεώρηση ανά εξάμηνο

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μεταβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση από την Κομισιόν για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του Μνημονίου.

Η πώληση των μονάδων εξετάζεται και στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων. Αν δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά ή θα συνδυασμούν με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα κ.ά.

Το σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι εκείνο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο Χρηματιστήριο.

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Ήλιος», ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016, η οποία αντιστοιχεί, όπως είπε, σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ, για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.

Στην πρώτη φάση η στήριξη των τιμών θα γίνεται από τη χώρα που αγοράζει και στη δεύτερη φάση θα γίνεται η πώληση στην Ευρώπη (σ.σ. προφανώς χωρίς στήριξη).

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι σε 15 ημέρες περίπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Ωστόσο, η επιλογή των αναδόχων θα γίνει πιθανότατα μετά τις εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το μεσημέρι η ψηφοφορία της τροπολογίας για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στη σκιά της αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ λόγω της άρνησης Ραγκούση να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και της επαπειλούμενης κλιμάκωσης κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την Τοπική Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί η τροπολογία για την αποδέσμευση της κρατικής τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων, αλλά και διατάξεις όπως αυτές για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μετατροπής των ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Προβλέπει, επίσης, και τη δυνατότητα να παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα χρήματα που θα οφείλουν οι δήμοι σε ΦοΔΣΑ.

Για την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ο ΛΑΟΣ θα ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους και τώρα ζητάνε να βάλουν και πάλι χέρι στα κρατικά ταμεία και να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος, για να πληρώσουν τα κόμματα κάποια κανάλια, ανώνυμα blogs και μαϊμού δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατήγγειλε ότι «την ώρα που κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν χρηματοδότηση εκείνοι που χρωστάνε».

Η τροπολογία για τα οικονομικά των κομμάτων είναι «παραβίαση της κόκκινης γραμμής και πρόκληση» και «είναι αδιανόητο σε χρεωμένα κόμματα να τους αυξάνουμε τη χρηματοδότηση και να τους επεκτείνουμε το δικαίωμα της προείσπραξης», είπε ο Κώστας Μαρκόπουλος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη θέση που θα λάβουν οι βουλευτές κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να γίνει το μεσημέρι. Ήδη ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης έχει προαναγγείλει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και μένει να διαπιστωθεί πόσοι ακόμη βουλευτές θα επιλέξουν τη λύση της αποχής ή την καταψήφιση.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε σειρά «βελτιωτικών τροποποιήσεων», ενώ απέσυρε διάταξη που είχε περιληφθεί αρχικά στο νομοσχέδιο και προέβλεπε τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης από τους δήμους έργων μικρής κλίμακας.

Π.Καμμένος: «Όχι» στην τροπολογία

«Θα ζητήσουμε από τον λαό να σας διώξει και τα κόμματα της μεταπολίτευσης να αντικατασταθούν από νέες δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καταγγέλοντας από το βήμα της Βουλής την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Με τα χρήματα που αποδεσμεύετε κύριε, μη εκλεγμένε υπουργέ των Εσωτερικών, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, κάποιες οικογένειες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, κάποια παιδιά δεν θα πάρουν λαμπάδα και κάποιοι παππούδες δεν θα πάρουν αυγό στα εγγόνια τους» απευθύνθηκε στον κ. Γιαννίτση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι δόσεις που αποδεσμεύονται είναι με βάση τα ποσοστά που είχαν τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, που τώρα έχουν συρρικνωθεί. «Αν σήμερα ψηφιστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και οι βουλευτές δεχθούν τη λογική των επιστολών της υποταγής, τότε ο επικήδειος της μεταπολίτευσης θα γίνει με τη μεγάλη αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Καμμένος.

Ντ.Μπακογιάννη: Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την τροπολογία η Δημοκρατική Συμμαχία και δηλώνει κατηγορηματικά ότι ακόμα και αν περάσει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι υποχρέωση να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής έχουν και οι διοικήσεις των τραπεζών που εμπλέκονται, καθώς διαφορετικά θα διαπράξουν απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να δώσει τώρα εντολή να ανακληθεί και να μην προχωρήσει η ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή. Αν παρά ταύτα αυτή ψηφιστεί τυχόν από τους βουλευτές των δύο κομμάτων -υπάρχει ατομική ευθύνη των βουλευτών- θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να ακυρώσουμε στην πράξη τις διοικητικές πράξεις που θα παραχθούν από αυτήν» δήλωσε.

Δράση: Αντισυνταγματική η τροπολογία

Ως «αντισυνταγματική» καταγγέλλει η Δράση την ψήφιση της τροπολογίας για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και καλεί την Αγροτική Τράπεζα να προσφύγει αμέσως για να κατασχεθούν τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης που της ανήκουν πριν δοθούν στα κόμματα και εξανεμιστούν.

«Τα δύο κόμματα έχουν επιτύχει - παρά την υπέρογκη χρηματοδότησή τους - να οφείλουν στις τράπεζες περί τα 250 εκατ. ευρώ. Για την εξασφάλιση των υποχρεώσεων τους έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες την κρατική χρηματοδότηση. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο ετοιμάζονται να νομοθετήσουν -παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τις Συνθήκες της ΕΕ- το μη εκχωρητό και το ακατάσχετο της νέας χρηματοδότησης, καταδολιεύοντας έτσι τους πιστωτές τους.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μετεκλογικός «σεισμός» έξι Ρίχτερ για μισθούς- συντάξεις

Μετεκλογικός «σεισμός» έξι Ρίχτερ για μισθούς- συντάξεις
Η χώρα εισέρχεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο αυτή την εβδομάδα. Χαράς ευαγγέλια για τους κυβερνώντες. Η μπάλα θα πάει στην εξέδρα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις πολιτικές εξελίξεις. Η νέα αξιολόγηση από την τρόικα όμως είναι κοντά. Μόνο η ενότητα «εργασιακά-ασφαλιστικά» περιλαμβάνει έξι καυτά μέτωπα που απειλούν να χειροτερέψουν (κι άλλο) τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

1. Βασικός μισθός

Το μέτρο της μείωσης του βασικού μισθού κατά 22% θα τεθεί στην κρίση της τρόικας αμέσως μετά τις εκλογές. Αν η απόδοση του μέτρου δεν κριθεί ικανοποιητική, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα μείωση του βασικού μισθού κάτω από τα 586 ευρώ. Οι διαψεύσεις της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά... χαλαρές καθώς έρχονται και οι εκλογές.

2. Συλλογικές συμβάσεις

Πριν καλά-καλά προλάβει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα μειώσεων μισθών το οποίο εκτός του ότι θα επιτείνει την ύφεση, θα σαρώσει τα φορολογικά έσοδα αλλά και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων. Οι μισές συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν ήδη λήξει κάτι που σημαίνει ότι από τις 13 Μαίου, θα πάψουν να δεσμεύουν τους εργοδότες για πολλά ζητήματα. Μέχρι να υπογραφεί καινούργια σύμβαση, οι εργοδότες μπορούν να μην καταβάλλουν τα επιδόματα, ακόμη και το επίδομα γάμου ενώ μπορούν να ρίξουν τους βασικούς μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

3. Επικουρικές συντάξεις.

Παρά τις τρεις διαδοχικές μειώσεις που έχουν γίνει στις επικουρικές συντάξεις, ο κύκλος δεν έχει κλείσει. Μετά τις εκλογές θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα συνδεθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό σημαίνει τεράστια μείωση καθώς το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα επηρεάζεται και από τις περιόδους ανεργίας ή μείωσης μισθών όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, θα θιγούν κυρίως όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2001.

4. Εφάπαξ

Το επόμενο διάστημα, η μία μετά την άλλη θα φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας οι αναλογιστικές μελέτες για τα ελλείμματα των ταμείων που χορηγούν το εφάπαξ. Ήδη έχουν γίνουν κουρέματα της τάξεως του 20-30% αλλά οι νέες μειώσεις θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένες. Ησημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτείνει και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να μην γίνουν νέες γενναίες μειώσειςστο εφάπαξ και το κόστος να μοιραστεί ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους.

5. Κοινωνικά επιδόματα.

Στα χέρια του υπουργού Εργασίας έχει ήδη φτάσει έρευνα του ΟΟΣΑ για τα επιδόματα που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να ενισχύσει τις ευπαθείς ομάδες. Στόχος αυτής της έκθεσης, είναι να εντοπιστούν οι «σπατάλες» καθώς μετά τις εκλογές,από το κονδύλι των κοινωνικών επιδομάτων πρέπει να περικοπεί ποσό μαμούθ της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Προς το παρόν, ο υπουργός Εργασίας είναι καθησυχαστικός και υποστηρίζει ότι δεν θα θιγεί το ΕΚΑΣ. Όμως, το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι τεράστιο και η εξασφάλισή του δενθα είναι εύκολη καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού κονδυλίου που καταβάλλει η χώρα τόσο για κοινωνικά επιδόματα όσο και για συντάξεις.

6. Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης στις κύριες συντάξεις

Είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του σημερινού υπουργού Εργασίας. Με το μνημόνιο, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η μείωση αυτή όμως, θα προκαλέσει μια «τρύπα» στα έσοδα των ταμείων της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ποιος θα καλύψει αυτή την τρύπα; «θα πρέπει να καλυφθεί με μείωση των παροχών» αναφέρει το μνημόνιο. Φράση, που αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο νέας μείωσης των κύριων συντάξεων. Θα επαναδιαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση αυτό τον όρο ή θα βρει μέσα στο καλοκαίρι τρόπο να βρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για το ένα δισεκατομμύριο ευρώ;


Γεωργία Παππά
moneypost.gr

Read more...

Σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και από το Εφετείο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Παραμένει σε αργία


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Παραμένει σε αργία ο τέως περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού και το Εφετείο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή.

Ο κ. Ψωμιάδης είχε κριθεί ένοχος για παράβαση καθήκοντος στις 13 Φεβρουαρίου 2009 και είχε καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά από καταγγελία υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης ότι αποπέμφθηκε όταν αντέδρασε σε υπερβολική μείωση προστίμων σε πρατηριούχο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυτοκτόνησε 52χρονος κρεοπώλης στην Καστοριά. Ελλάδα δεν είναι μόνον η πλατεία Συντάγματος, έτσι?


Νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Τοιχίο Καστοριάς, βρέθηκε 52χρονος κρεοπώλης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε οικονομικά προβλήματα. Τι λέει στο Newsit η νύφη του.
Όλα έγιναν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας.
Ο 52χρονος Π.Τ πήγε το πρωί στο καφενείο του αδερφού του κάθησε λίγο μαζί του και στην συνέχεια πήγε στο σπίτι του έδεσε μια θηλειά στο λαιμό του και έδωσε τέλος στην ζωή του.
Άφησε πίσω του δυο κόρες, ενώ είχε χάσει την γυναίκα του πριν από 6 χρόνια.
Οπως δήλωσε στο Νewsit η νύφη του 52χρονου “ήταν για εμάς πολύ ξαφνικό. Ηρθε το πρωί στο καφενείο, ήπιε καφέ με τον αδελφό του και μετά έφυγε για το σπίτι. Δεν είχαμε καταλάβει οτι κάτι τον απασχολούσε. Είμαστε σοκαρισμένοι”.
Σύμφωνα με τα όσα δηλωσαν στο Newsit κάτοικοι του Τοιχιού, ήταν ένας άνθρωπος ήσυχος και γλυκός αλλά τον τελευταίο καιρό το κρεοπωλείο δεν πήγαινε καλά και αντιμετώπιζε προβλήματα।

http://papaioannou


Read more...

Πρώτα τους "κούρεψαν" και τώρα τους "χαϊδεύουν"...

Ο Βενιζέλος είδε τις διοικήσεις των Ταμείων

Πρόταση για την άμεση και χωρίς πρόσθετο κόστος αναπλήρωση της αρχικής (πριν το PSI) ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου των Ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με τους διοικητές του ΙΚΑ του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ!

Έτσι, μετά το υποχρεωτικό "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων, το οποίο περιέλαβε και τους ιδιώτες αποταμιευτές για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμη καμία μέριμνα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έρχεται και "χαϊδεύει" τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στην περιουσία τους από τη γνωστή διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με τα χαρτοφυλάκια των ταμείων πριν το PSI, με την εφαρμογή της πρότασης αυτής, όχι μόνο αποκαθίσταται η ονομαστική αξία, αλλά επιπλέον τα Ταμεία αποκτούν ομόλογα με δύο πρόσθετα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αξία τους: το αγγλικό δίκαιο και το σχήμα της παράλληλης και ταυτόχρονης εξυπηρέτησης με τα δάνεια του επίσημου τομέα.

Οι διοικητές των Ταμείων δήλωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση με τα συμβούλιά τους, σε συνεργασία με τον θεσμοθετημένο επενδυτικό σύμβουλο των ταμείων (ΕΔΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ελλάδος που διαχειρίζεται το κοινό κεφάλαιο των ΝΠΔΔ.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου।
protothema.gr

Read more...

Βουλευτές της ΝΔ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ, ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟ



Βουλευτές της ΝΔ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Στα όρια νευρικής κρίσης κινύνται οι δύο εναπομείναντες διαγραφέντες από την ΝΔ βουλευτές, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιώργος Βλάχος, καθώς βλέπουν τις μέρες να περνούν χωρίς να να υπάρχει εξέλιξη από την πλευρά της Συγγρού αναφορικά με το ενδεχόμενο της επανένταξής τους στις κοινοβουλευτικές τάξεις του κόμματος.

Μετά τις παλινωδίες των προηγούμενων εβδομάδων με τις αποσπασματικές επιστροφές, κατά ομάδες, όσων ήταν μεταξύ των 21 που είχαν διαφοροποιηθεί καταψηφίζοντας τη νέα δανειακή σύμβαση, είχε διαφανεί ότι με την οδό της γραπτής επιστολής ή δήλωσης, θα άνοιγε ο δρόμος για την επιστροφή και των υπολοίπων. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εν γένει κοινοβουλευτική του στάση θα συμβάδιζε με την την κομματική γραμμή.

Το πρόβλημα που φαινόταν να δημιουργείται με τους τρεις από τους διαγραφέντες –τους κ.κ. Γιουλέκα, Βόζεμπεργκ και Βλάχο- λόγω των έντονων αντιδράσεων από κομματικούς συνυποψηφίους τους στις ίδιες περιφέρειες που είχαν υπερψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙ, έδειξε να παρακάμπτεται μετά την επιστολή Γκιουλέκα που τον έθεσε και πάλι εντός της «γαλάζιας» Κ.Ο.

Ακολούθησε η προφορική δήλωση της κ. Βόζεμπεργκ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, σχετική επιστολή απέστειλε προς τον κ. Σαμαρά και ο Γ. Βλάχος, με την οποία έθεσε εαυτόν στη συνολική προσπάθεια συστράτευσης των κεντροδεξιών δυνάμεων, την οποία κύρηξε προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, τόσο γα την κ. Βόζεμπεργκ όσο και για τον κ.Βλάχο, από την Συγγρού ακόμη τηρείται σιγή ιχθύος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε, ακόμη και ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας- είτε λόγω κεντρικής εντολής, είτε λόγω του ότι έχει το τελευταίο διάστημα έχει απομονωθεί από την κορυφή της κομματικής πυραμίδας, λόγω της εικόνας που εμφανίζει η Κ.Ο. της ΝΔ- να δηλώνει πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει.

Καθίσταται σαφές ότι η περίπτωση της κ. Βόζεμπεργκ συγκεντρώνει πολλές ιδιομορφίες, λόγω των ανθυποψηφίων της στην Α’ Αθήνας –μεταξύ αυτών και οι νεοεισελθόντες και πολλά υποσχόμενοι Ν. Μηταράκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Αν. Ψυχάρης- από τους οποίους φαίνεται ότι ασκείται αυξημένη πίεση να περιοριστούν τα γνωστα ονόματα στην περιφέρεια.

Αυτό το δεδομένο δείχνει να συμπαρασύρει και την περίπτωση Βλάχου, ο οποίος τοποθέτησε εαυτόν σε δύσκολη θέση λόγω και την αντιφατικής στάσης που τήρησε μέχρι σήμερα –κυρίως των έντονων αρχικών ενδοιασμών που εξέφρασε αναφορικά με την γραπτή δήλωση μεταμέλειας που ζητείτο από το κόμμα.

Ζήτημα ονομάτων άλλωστε στην περιφέρεια Αττικής δεν αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως στην Α’ Αθήνας καθώς η ΝΔ έχει ήδη τρεις έδρες- Βλάχος, Μούρας, Καντερές- και διεκδικείται τουλάχιστον ακόμα μία. Με την προσθήκη των κ.κ. Βορίδη και Δούκα, μένουν τουλάχιστον δύο διαθέσιμες με το κυρίαρχο σενάριο να θέλει τους κ.κ. Μπούρα και Καντερέ να μάχονται για την τέταρτη έδρα.

Στην Συγγρού πάντως αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα πυ έχει δημιουργηθεί, αναλογιζόμενοι και το ενδεχόμενο οι δύο διαγραφέντες βουλευτές που παραμένουν εκτός Κ.Ο. να αναζητήσουν αλλού πολιτική στέγη με πιθανότερο το ενδεχόμενο του κόμματος του Π. Καμμένου. Οι διαρροές προς τον κ. Καμμένο ήδη καταγράφονται πολύ έντονες και είναι προφανές ότι στην ΝΔ επιθυμούν να αποφύγουν την πιθανότητα ο κ. Καμμένος να αναπτύξει επιπλέον δυναμική με την προσθήκη της κ. Βόζεμπεργκ και –ιδίως- του κ. Βλάχου.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Coca-Cola με ζιζανιοκτόνο

Ακόμη δεν έχουν παρέμβει οι εισαγγελικές αρχές



Αυτή η χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος καθώς είναι τοξική -και μάλιστα χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα-, είναι άγνωστο πώς αναμίχθηκε με το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας στο εργοστάσιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Οπως αποδεικνύεται από επίσημο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, τα εν λόγω κουτιά εντοπίστηκαν έπειτα από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, καθώς διαπίστωσαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης οφείλεται στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.

Ελεγχοι που έγιναν και από την ίδια την εταιρεία έδειξαν ακριβώς το ίδιο. Αν και αμέσως ξεκίνησε από τον ΕΦΕΤ αγώνας δρόμου προκειμένου να αποσυρθούν τα κουτιά Coca-Cola classic (όχι light και Zero) και Sprite, φαίνεται ότι καταναλώθηκαν περίπου 100.000 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν περάσει 50 ολόκληρες ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, όταν ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca-Cola και της Sprite σε όλη τη χώρα, η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola 3E δεν έχει στείλει ακόμα τα τελικά στοιχεία των αποσύρσεων αυτών των προϊόντων. Οπως μάλιστα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει στείλει τελεσίγραφο στη διοίκηση της πολυεθνικής, επισημαίνοντας πως κάθε αργοπορία είναι πλέον ανεπίτρεπτη.

Επίσης, και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο εν τούτοις δεν έχουν ακόμα επέμβει οι εισαγγελικές αρχές. Πληροφορίες του Θέματος αναφέρουν πάντως ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει αντίδραση από ανώτατο δικαστικό παράγοντα.

Από την πλευρά της η εταιρία όχι μόνο δεν έχει ακόμα απαντήσει στα ερωτήματα του Ενιαίου Φορέα Έλεγχου Τροφίμων (για παράδειγμα εάν πράγματι καταναλώθηκαν τα 100.000 κουτιά , σε ποιες περιοχές καταναλώθηκαν κλπ) άλλα σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά , έδωσε στις Σαββατιάτικες και κυριακάτικες εφημερίδες εταιρικές καταχωρήσεις χωρίς όμως να λέει τίποτε για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει στο «ΘΕΜΑ» ότι «η κατάσταση με την αργοπορία τους δεν πήγαινε άλλο και τους έθεσα όριο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Το πρόστιμο όμως εις βάρος τους ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι βαρύ». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δικαιολογήσει πού καταναλώθηκε το 12% της συνολικής ποσότητας που αντιστοιχείσε περίπου 100.000 κουτιά πανελληνίως.

Ενδέχεται λοιπόν, σε ανάλογο αριθμό, πολίτες να έχουν εν αγνοία τους πιει επικίνδυνα αναψυκτικά με συνέπειες που άπτονται πλέον της επιστημονικής εξακρίβωσης. Μόλις δέκα ημέρες μετά το ελληνικό «ατύχημα», η Πολιτεία της Καλιφόρνιας ταρακούνησε για τα καλά τον διεθνή όμιλο, κάνοντας αναφορές σε «καρκινογόνες ουσίες που η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στα προϊόντα της», με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η αλλαγή της σύστασης του διάσημου αναψυκτικού, αλλιώς θα υπήρχε ειδική σήμανση σε όλες τις φιάλες της εταιρείας.

Σε ό,τι, αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη καθώς η εταιρεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΕΦΕΤ, δεν έχει δικαιολογήσει ακόμα πού πήγε ένα σημαντικό μέρος των αλλοιωμένων αυτών ποτών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ είναι ακόμα πιο σκληρός κατά της εταιρείας του ομίλου Δαυίδ. «Από τις πολυεθνικές είναι λογικό να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Δεν μπορεί ένας όμιλος σαν την Coca-Cola 3E να μην έχει συστήματα προληπτικού ελέγχου. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, καθώς τη συγκεκριμένη παρτίδα των ακατάλληλων προϊόντων δεν την ανακάλυψε η εταιρεία, αλλά ο ΕΦΕΤ μέσω καταγγελιών πολιτών»!

Ηδη πάντως ο ΕΦΕΤ έχει δεσμεύσει και απαιτεί την καταστροφή 150 τόνων ζάχαρης από το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, τους οποίους η εταιρεία χρησιμοποίησε στα αναψυκτικά της. Κι αυτό παρά την αρχική απροθυμία της εταιρείας να πράξει κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης αξίας της ποσότητας.



Τι είναι η 2,4 διχλωροφαινόλη

Επικίνδυνο χημικό πουπροκαλεί σοβαρές βλάβες

Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης με μοριακό τύπο C6H4Cl2O. Η 2,4-DCP χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο για την παρασκευή του ζιζανιοκτόνου 2,4 διχλωροφαινοξυοξεϊκού οξέος (2,4-D). Εάν είναι υγρό (λιωμένο) το 2,4-DCP απορροφάται εύκολα από το δέρμα και η επαφή με μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν είναι στερεό, το 2,4-DCP δεν απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος και έχει ένα χαμηλότερο NFPA Υ=3. Προκαλεί κυρίως στιγμιαία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και ανεπάρκεια άλλων οργάνων.



Βαφτίζουν ελληνική τη βουλγάρικη Coca-Cola

Μετά το κλείσιμο των μονάδων σε Πάτρα - Θεσσαλονίκη το αναψυκτικό, χαρακτηρίζεται υποδεέστερης ποιότητας και γεύσης σε σχέση με το ελληνικό.

Ο λαός μας λέει ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Σύμφωνα λοιπόν, με καταγγελίες εργαζόμενων της πολυεθνικής εταιρείας που περιήλθαν σε γνώση μας, φαίνεται, πως η Coca-Cola 3E έχει προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων της. Αιτία; Το χαμηλό κόστος που η κρίση επιτάσσει και η μετακόμιση πολλών δραστηριοτήτων της στη γειτονική Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι λένε ότι στη χώρα μας διακινούνται χιλιάδες αναψυκτικά προερχόμενα από τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των μονάδων της 3Ε σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. «Εξωτερικά, τα δύο μπουκάλια είναι ίδια, αλλά η διαφορά τους βρίσκεται στο πλαστικό καπάκι. Στο μεν βουλγάρικο απεικονίζεται το “Ε.Ε.”, ενώ στο πώμα του ελληνικού μπουκαλιού αναγράφεται ότι το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και την Κύπρο», μας λένε εκπρόσωποι του συνδικάτου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει διαφορά στο περιεχόμενο των δύο μπουκαλιών: αυτό που συσκευάζεται στη γειτονική χώρα χαρακτηρίζεται υποδεέστερης ποιότητας και γεύσης σε σχέση με το ελληνικό. Την ίδια ώρα όμως εκατοντάδες είναι και τα παράπονα που εκφράζουν πολίτες στις γραμμές καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τη χαμηλή ποιότητα των αναψυκτικών Coca-Cola, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαφορετική γεύση ή δεν έχουν το απαραίτητο ανθρακικό. Να είναι μήπως οι εκπτώσεις στην ποιότητα που κάνουν τέτοια ζημιά;


Γιώργος Δαυίδ

Λουκέτα στην Ελλάδα, επενδύσεις στην Τουρκία

Δεν είναι εφοπλιστής, αλλά γνωρίζει άριστα από θάλασσες. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο αρχοντικό που έχει στο νησί των Σπετσών, όπου θα τον βρει κανείς να απολαμβάνει τις ανέμελες καλοκαιρινές του διακοπές, ούτε στο σκάφος που διαθέτει και με το οποίο ο ίδιος και οι γιοι του γυρίζουν τη Μεσόγειο. Μιλάμε για τις φουρτούνες που εσχάτως έχουν βρει τον Ελληνοκύπριο businessman, όσο κι αν οι «φουρτούνες» είναι σχετικές για έναν άνθρωπο που διοικεί έναν όμιλο με 330 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη (!) και πάνω από 6,8 δισ. ευρώ πωλήσεις.



Ωστόσο, ο Γιώργος Δαυίδ είναι από εκείνους τους πλούσιους που δεν τους αρέσει να χάνουν ούτε ένα ευρώ. Κάπως έτσι, ενώ η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, ο ίδιος και το δεξί του χέρι, ο γιος του Χάρης, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως μια απλή θυγατρική, επιπέδου Ρουμανίας ή Ουγγαρίας. Αντί δηλαδή να στηρίξουν στα δύσκολα τη μητέρα πατρίδα, κι ενώ παράλληλα επενδύουν στη γειτονική Τουρκία ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας, επέλεξαν να οδηγήσουν 140 άτομα στην ανεργία κλείνοντας μια σειρά από δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και γκρινιάζοντας διαρκώς για τη φορολόγηση στα αναψυκτικά. Χαρακτηριστικές ήταν μάλιστα οι απειλές που εκτοξεύονταν πέρυσι πως θα πάρουν την έδρα της Coca-Cola 3E και θα την πάνε (πού άλλου;) στην αγαπημένη τους Βουλγαρία ή ακόμα και στα Σκόπια. Σαν να μην έφταναν αυτά, αντί να στηρίξουν την παραπαίουσα Ελλάδα με τις εκατόμβες ανέργων, πριν από έναν μήνα (σχεδόν λίγες ημέρες μετά το κάζο των 816.138 φιαλών που βρέθηκαν ακατάλληλες), ο όμιλος ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο μονάδων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και λίγο αργότερα, όπως το protothema.gr αποκάλυψε, ανακοινώθηκε και η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και μείωσης κατά 40% στις αποδοχές των εργαζομένων της θυγατρικής Frigoglass στην Πάτρα.

Πηγές του ομίλου, πάντως, αναφέρουν ότι πιθανόν να μην είναι μακριά η στιγμή που ο όμιλος θα αποχωρήσει। Το κέντρο ανθρώπινου δυναμικού του έχει ήδη μεταφερθεί στη Σόφια, ενώ έμφαση δίνεται σε όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, την οποία η διοίκηση φαίνεται πως θεωρεί χαμένη υπόθεση. Οι παροικούντες βέβαια τα γραφεία του γκρουπ στον Παράδεισο Αμαρουσίου γνωρίζουν πως υπάρχει κι ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα κι αυτό έχει να κάνει με τη διοίκηση του υιού του Γιώργου Δαυίδ, Χάρη. Καταλογίζουν στον νεαρό Δαυίδ πως, σε ό,τι κι αν έχει εμπλακεί, δεν έχει το άστρο του πατέρα του, αναφερόμενοι σε διάφορες προβληματικές επιχειρήσεις, όπως οι Nutriart (βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας), Πίτα Παν, Frigoglass κ.ά.
protothema.gr
Read more...

Στο στόχαστρο Σαμαρά όσοι μιλούν για συγκυβέρνηση...



Στο στόχαστρο του Αντώνη Σαμαρά μπαίνουν όσα στελέχη και βουλευτές του κόμματος αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η Συγγρού φαίνεται ότι δεν κρύβει την ...
δυσαρέσκειά της από στελέχη της πρώτης γραμμής που ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις, δηλώνουν για την αυτοδυναμία ότι αποτελεί μακρινό στόχο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τις κάλπες θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και πάλι.

Ο Σαμαράς είναι προφανές ότι δεν θέλει να διακινούνται τέτοια σενάρια, παρά το γεγονός ότι είναι το επικρατέστερο και φαίνεται ότι κάποια στελέχη του θέλουν να βλέπουν το βλέπουν ως πραγματικότητα για να μην βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

Το θέμα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις στη Συγγρού, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ίσως και να δούμε τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει νέα παρέμβαση για το θέμα αυτό...

apospasma.gr



Read more...

Εξώσεις ΕΞΠΡΕΣ μέσα σε 50 ημέρες σε ενοικιαστές !...



Με τα «φέσια» στον τομέα της ενοικίασης να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για φέτος, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση και για τον λόγο αυτό εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα προκειμένου να μη φορολογηθούν για έσοδα που ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους.
Διαδικασίες-εξπρές για...
την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από χιλιάδες ενοικιαστές-«φεσατζήδες» προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη». Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενσωματώθηκαν σημαντικές διατάξεις-ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν κακοπληρωτές ενοικιαστές.
Με τα «φέσια» στον τομέα της ενοικίασης να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για φέτος, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση και για τον λόγο αυτό εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα προκειμένου να μη φορολογηθούν για έσοδα που ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους. Ωστόσο, οι νέες διατάξεις των άρθρων 15 και 19 του νόμου 4055/12 επιχειρούν να «μπλοκάρουν» τους κατ' επάγγελμα «φεσατζήδες» και να προστατέψουν τους ιδιοκτήτες.
Χωρίς δίκη
Η πιο σημαντική πρόβλεψη, που ισχύει από την προηγούμενη Δευτέρα, προβλέπει ότι η αποβολή του μισθωτή που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, αναβολών, μαρτύρων κ.λπ., αλλά και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του με την ταχύτερη διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης του ενοικίου. Πλέον με την ίδια διαταγή (απόφαση) ο δύστροπος νοικάρης που βάζει «φέσι» στον ιδιοκτήτη καταδικάζεται και στην πληρωμή όχι μόνο των ενοικίων αλλά και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας που τον βαρύνουν.
Δηλαδή, χωρίς να γίνονται μακροχρόνια δικαστήρια, μπορεί να εκδοθεί απόφαση εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά- η οποία θα υποχρεώνει τον ενοικιαστή στην άμεση καταβολή των ποσών που τον βαρύνουν.
Η διαδικασία για την αποβολή του δύστροπου μισθωτή γίνεται:
1. Με καταγγελία της μίσθωσης είτε με εξώδικο είτε με το δικόγραφο της αγωγής. Ο μισθωτής έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει όσα χρωστά, διαφορετικά την 30ή ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση συζητείται με μάρτυρες και μετά 3-4 μήνες εκδίδεται απόφαση.
2. Αγωγή για δυστροπία. Με αυτό τον τρόπο δεν καταγγέλλεται η μίσθωση, αλλά ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου. Ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως έχει ξανασυμβεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.
3. Εκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη. Είναι ο νέος τρόπος όπου με διαδικασίες-εξπρές μπορούν να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει μόλις 50 ημέρες....
Ημερησία.



Read more...

Αποχωρεί από την πολιτική και ο Κώστας Γείτονας


Αποχωρούν ένας-ένας από την πολιτική τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγα λεπτά και ο βουλευτής Β’ Αθηνών Κώστας Γείτονας ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

”Η χώρα εν μέσω κρίσης οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Εύχομαι και ελπίζω να βγει σε όφελος του τόπου. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα στις εκλογές. Η απόφασή μου αυτή αντανακλά και τους σχετικούς προβληματισμούς μου.

Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από το ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου στη Β’Άθηνών που με τίμησαν εκλέγοντάς με βουλευτή όποτε έθεσα υποψηφιότητα.

Θέλω να ζητήσω και ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους για τις θυσίες που υποβάλλονται λόγω της κρίσης” είπε από του βήματος της Βουλής ο Κ.Γείτονας.

parapolitika


Read more...