Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Πάνω από 30% έπεσαν ήδη οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Κι όμως η Τρόικα επιμένει και για νέες περικοπές...


Δραματική αύξηση στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στη μαύρη εργασία το 2011 ,δείχνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την περσινή χρονιά ,με την έκθεση πεπραγμένων που δημοσιοποίησε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος κ. Μιχάλης Χάλαρης .

Η έκθεση καταγράφει την πρώτη μείωση μισθών που σημειώθηκε με τις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά και την "επιδημία" της μη καταβολής δεδουλευμένων στην οποία αναφέρονταν επτά στις δέκα μηνύσεις που έφτασαν στην Επιθεώρηση Εργασίας . Να σημειώσουμε ότι φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειωθηκαν κατά 12% ( κατά μέσο όρο) ενώ τους 4 πρώτους μήνες του 2012 ,με την εφαρμογή του νέου μνημονίου, οι μισθοί κατέγραψαν απώλεια επιπλέον 21%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ:

  • Σε 389.288 άτομα υπολογίζονται οι νέες συμβάσεις όσων απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (π.χ. μερική, εκ περιτροπής εργασία κ.α). Το 2005 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 323.730 άτομα.
  • Σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ειδικότερα έγιναν έλεγχοι σε 20.246 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνταν 66.615 άτομα. Από το σύνολο των εργαζομένων οι 19.968 δούλευαν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 11.4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η πλειοψηφία των ανασφάλιστων βρίσκεται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο
  • Το 68.8% των μηνύσεων αφορά στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών
  • Τις 48 έφτασαν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί με βάση το νόμο 4024/2011. Από αυτές οι 22 έχουν υπογραφεί από ενώσεις προσώπων και οι 26 από σωματείο. Με βάση το τελευταίο Με βάση το τελευταίο νόμο μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση.
  • Τη μεγαλύτερη παραβατικότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών και ακολουθούν ο τομές παροχής υπηρεσιών και το χονδρικό εμπόριο
  • Η πλειοψηφία των ελέγχων γίνεται στο λιανικό εμπόριο (κυρίως για τις ώρες εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων) και στον κλάδο των ξενοδοχείων (για το ωράριο και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων).
  • Πέρσι έγιναν 70 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα
  • protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: