Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το μεσημέρι η ψηφοφορία της τροπολογίας για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στη σκιά της αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ λόγω της άρνησης Ραγκούση να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και της επαπειλούμενης κλιμάκωσης κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την Τοπική Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί η τροπολογία για την αποδέσμευση της κρατικής τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων, αλλά και διατάξεις όπως αυτές για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μετατροπής των ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Προβλέπει, επίσης, και τη δυνατότητα να παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα χρήματα που θα οφείλουν οι δήμοι σε ΦοΔΣΑ.

Για την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ο ΛΑΟΣ θα ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους και τώρα ζητάνε να βάλουν και πάλι χέρι στα κρατικά ταμεία και να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος, για να πληρώσουν τα κόμματα κάποια κανάλια, ανώνυμα blogs και μαϊμού δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατήγγειλε ότι «την ώρα που κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν χρηματοδότηση εκείνοι που χρωστάνε».

Η τροπολογία για τα οικονομικά των κομμάτων είναι «παραβίαση της κόκκινης γραμμής και πρόκληση» και «είναι αδιανόητο σε χρεωμένα κόμματα να τους αυξάνουμε τη χρηματοδότηση και να τους επεκτείνουμε το δικαίωμα της προείσπραξης», είπε ο Κώστας Μαρκόπουλος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη θέση που θα λάβουν οι βουλευτές κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να γίνει το μεσημέρι. Ήδη ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης έχει προαναγγείλει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και μένει να διαπιστωθεί πόσοι ακόμη βουλευτές θα επιλέξουν τη λύση της αποχής ή την καταψήφιση.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε σειρά «βελτιωτικών τροποποιήσεων», ενώ απέσυρε διάταξη που είχε περιληφθεί αρχικά στο νομοσχέδιο και προέβλεπε τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης από τους δήμους έργων μικρής κλίμακας.

Π.Καμμένος: «Όχι» στην τροπολογία

«Θα ζητήσουμε από τον λαό να σας διώξει και τα κόμματα της μεταπολίτευσης να αντικατασταθούν από νέες δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καταγγέλοντας από το βήμα της Βουλής την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Με τα χρήματα που αποδεσμεύετε κύριε, μη εκλεγμένε υπουργέ των Εσωτερικών, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, κάποιες οικογένειες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, κάποια παιδιά δεν θα πάρουν λαμπάδα και κάποιοι παππούδες δεν θα πάρουν αυγό στα εγγόνια τους» απευθύνθηκε στον κ. Γιαννίτση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι δόσεις που αποδεσμεύονται είναι με βάση τα ποσοστά που είχαν τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, που τώρα έχουν συρρικνωθεί. «Αν σήμερα ψηφιστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και οι βουλευτές δεχθούν τη λογική των επιστολών της υποταγής, τότε ο επικήδειος της μεταπολίτευσης θα γίνει με τη μεγάλη αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Καμμένος.

Ντ.Μπακογιάννη: Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την τροπολογία η Δημοκρατική Συμμαχία και δηλώνει κατηγορηματικά ότι ακόμα και αν περάσει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι υποχρέωση να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής έχουν και οι διοικήσεις των τραπεζών που εμπλέκονται, καθώς διαφορετικά θα διαπράξουν απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να δώσει τώρα εντολή να ανακληθεί και να μην προχωρήσει η ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή. Αν παρά ταύτα αυτή ψηφιστεί τυχόν από τους βουλευτές των δύο κομμάτων -υπάρχει ατομική ευθύνη των βουλευτών- θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να ακυρώσουμε στην πράξη τις διοικητικές πράξεις που θα παραχθούν από αυτήν» δήλωσε.

Δράση: Αντισυνταγματική η τροπολογία

Ως «αντισυνταγματική» καταγγέλλει η Δράση την ψήφιση της τροπολογίας για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και καλεί την Αγροτική Τράπεζα να προσφύγει αμέσως για να κατασχεθούν τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης που της ανήκουν πριν δοθούν στα κόμματα και εξανεμιστούν.

«Τα δύο κόμματα έχουν επιτύχει - παρά την υπέρογκη χρηματοδότησή τους - να οφείλουν στις τράπεζες περί τα 250 εκατ. ευρώ. Για την εξασφάλιση των υποχρεώσεων τους έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες την κρατική χρηματοδότηση. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο ετοιμάζονται να νομοθετήσουν -παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τις Συνθήκες της ΕΕ- το μη εκχωρητό και το ακατάσχετο της νέας χρηματοδότησης, καταδολιεύοντας έτσι τους πιστωτές τους.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: