Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Άλλα 28,9 εκατ. στα κόμματα

Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών


Περίπου 28,9 εκατομμύρια ευρώ από το πολύπαθο κρατικό ταμείο προς τα κόμματα αποδεσμεύει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός ολίγων ωρών στην Βουλή ενώ αναμένεται να δοθούν επιπλέον περίπου 8 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος ως εκλογική επιχορήγηση!

Συνολικά δηλαδή περι τα 37 εκατ. ευρώ ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχουν λάβει περίπου 44,2 εκατομμύρια ως τακτική επιχορήγηση και επιδότηση για επιμορφωτικούς σκοπούς. (Διαβάστε εδώ παλαιότερο ρεπορτάζ του protothema.gr)

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «φωτογραφική» ρύθμιση δεν έρχεται να δώσει επιπλέον χρήματα στα κόμματα αλλά εξηγεί ότι η τέταρτη δόση του 2011 (13,5 εκατ. ευρώ) και οι δύο πρώτες του 2012 (7,7 εκατ. ευρώ έκαστη) «δεν κατάσχονται και δεν εκχωρούνται , καταβάλλονται δε υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που δηλώνεται από το δικαιούχο στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Στην ουσία, με την διάταξη επιχειρείται να παρακαμφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο υπερχρεωμένα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οφειλές των οποίων προς τράπεζες ανέρχονται σε 244 εκατ. ευρώ!

Ψηφίζουν μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Πάντως, η τροπολογία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής με τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση να κατηγορεί για «αντιφατικότητα» το σύνολο των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων καθώς αν και είχε φέρει νομοσχέδιο που «εκλογίκευε» τα ποσά που λαμβάνουν τα κόμματα, κανείς δεν έδειξε πρόθεση να γίνει νόμος του κράτους.

Έως αυτή την στιγμή οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν, οι βουλευτές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα δηλώσουν «ΠΑΡΩΝ», ενώ μόνο αυτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίζουν την τροπολογία। Παρά ταύτα και στους κόλπους των δύο κομμάτων εκφράζονται ισχυρές ενστάσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του κ. Γιάννη Ραγκούση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: