Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Άρση του πανεπιστημιακού ασύλου μετά από 15 χρόνια

Έγιναν 30 προσαγωγές στην Πολυτεχνιούπολη

Την παρέμβαση της αστυνομίας ζήτησε τα ξημερώματα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, επικαλούμενος μαρτυρίες για την προξένηση φθορών από άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών.

Μοτοσυκλετιστές της ομάδας "Δέλτα" προχώρησαν στην προσαγωγή τριάντα νεαρών, οι οποίοι κινούνταν στον χώρο γύρω από το κτήριο. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, δεν εισήλθαν στο κτήριο, καθώς είχαν λάβει εντολή να αποφύγουν κινήσεις οι οποίες θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ένταση.

Οι νεαροί οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων και λίγο μετά τις δέκα το πρωί αφέθησαν ελέυθεροι.
protothema.gr

Read more...

Η απάτη της Ν.Δ. με το έλλειμμα

ώς σε μία μέρα το “μείωσε” κατά 3 δισ. €
Τα μέλη της επιτροπής πουανέλαβε την έρευνα βρήκαν ότι στην περίπτωση του χρέους των νοσοκομείων τα στοιχεία έχουν παραποιηθεί κατά 3 δισ. ευρώ και από 5,2 δισ. που ήταν πραγματικά, η Eurostat ενημερώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι το χρέος δεν ξεπερνούσε τα 2,2 δισ. ευρώ.Μάλιστα, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά που φέρνει στη δημοσιότητα το ΘΕΜΑ, η γραμμένη στα αγγλικά επιστολή προς την κοινοτική στατιστική υπηρεσία υπογράφεται από στέλεχος του υπουργείου Υγείας που δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη γλώσσα και ότι της ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση!

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε μετά τις εκλογές προχώρησε σε σύσταση επιτροπής η οποία θα διερευνούσε αν και πώς μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης άλλαζαν τα στοιχεία και παρουσίαζαν πλασματικό δημόσιο χρέος στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πλασματικό έλλειμμα, ειδικά για την περίοδο του 2009, αποτελεί το στοιχείο εκείνο που πριν από λίγες εβδομάδες οδήγησε τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ να απαιτήσει από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου Åsνα μπει στην Ελλάδα κάποιος φυλακήÅt, όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βασίλης Μανεσιώτης, διευθυντής και σύμβουλος διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής που σύστησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πριν από μερικές ημέρες κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα όσα ανέφερε εκεί αφορούσαν πέντε περιπτώσεις αλλοίωσης στοιχείων, τις οποίες πρόλαβε η επιτροπή μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που της είχε δοθεί να διερευνήσει.

Υπέγραψε επιστολή στα αγγλικά χωρίς να ξέρει τη γλώσσα

Ο σύμβουλος διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν αποκαλυπτικός - ειδικά στην περίπτωση για το
δημόσιο χρέος των νοσοκομείων.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της επιτροπής, το υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεσή του πίνακα από τον οποίο προέκυπτε ότι το χρέος αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ και στη Eurostat έστειλαν το χρέος μειωμένο κατά 3 δισ. ευρώ, δηλαδή το εμφάνισαν σαν 2,2 δισ. ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν τη διευθύντρια που είχε υπογράψει την επιστολή με το πλασματικό χρέος - επιστολή γραμμένη στα αγγλικά. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους εκείνη δήλωσε στην επιτροπή ότι όχι μόνο δεν γνωρίζει αγγλικά, αλλά επίσης αγνοούσε το περιεχόμενο του εγγράφου που της είχαν δώσει να υπογράψει. ÅsΚαλέσαμε την κυρία που είχε υπογράψει αυτή την επιστολή. Πρόκειται για τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, που υπέγραψε ως προϊσταμένη του διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών. Ομως μας δήλωσε ότι δεν ήξερε το θέμα σε βάθος.

Της έδειξα ένα δημοσίευμα των ‘‘Financial Times’’ που έγραφε ότι μέχρι το τέλος του 2009 τα ελλείμματα θα είναι 7 δισ. Μου δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαβάσει αγγλικά, αλλά η επιστολή που έχει γράψει και βρίσκεται στο παράρτημα είναι στα αγγλικά. Δηλαδή έχει υπογράψει μια επιστολή στα αγγλικά ενώ δεν γνωρίζει αγγλικά. Μας είπε ότι κάποια στιγμή τής ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση…, κατέληξε ο κ. Μανεσιώτης
protothema.gr

Read more...

Η Ευρώπη είναι η λύση για την Ελλάδα, όχι το ΔΝΤ

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα καταθέσει το βελτιωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας της, με το οποίο εξοικονομούνται επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Γιατί πρέπει να πάρει και νέα μέτρα πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί; Θεωρείτε ότι δεφτάνουν;

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας εξελίσσεται. Το αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε στις 15 Ιανουαρίου συμπληρώθηκε δύο φορές, μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου, στις 2 και 9 Φεβρουαρίου. Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και στη μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Το σύνολο αυτών των μέτρων θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί γι’ αυτό και τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Αν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα. Στο ερώτημα "γιατί είναι ίσως απαραίτητο να ληφθούν και άλλα μέτρα", η απάντηση είναι απλή: επειδή αν δεν ληφθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και νέα μέτρα, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το τρέχον έτος. Θεωρούμε ότι εδώ πρέπει να ισχύσει η δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού.

-Δημοσιεύματα του Τύπου μετέφεραν δηλώσεις σας σε επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες έξι αγγλοσαξονικοί επενδυτικοί οίκοι κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί;

Πρόκειται για μεταφορά από στόμα σε στόμα όσων είπα σε μια επιτροπή της Βουλής. Αυτό που είπα είναι ότι παρατηρώντας τις αυξομειώσεις των CDS (τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων), μπορεί να υποθέσει κανείς ότι παίζεται από πίσω ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας. Ξέρουμε ότι αυτό γίνεται, αλλά δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί, δεν είμαι βεβαία, όμως δεν είναι μόνο Αγγλοσάξονες.

-Πάντως γίνεται, μου το επιβεβαιώνετε.
Ναι, γίνεται.

-Πιστεύετε ότι μια ενδεχομένη κατάργηση του 14ου μισθού ή και του 13ου είναι η λύση για τη μείωση των δαπανών; Και το λέω επειδή μια πιθανή κατάργηση του 14ου μισθού θα εξοικονομούσε 1,8 δισ. ευρώ. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αρκετό;

Οταν κάνουμε μειώσεις στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες οικονομίες. Αρα πρέπει να αναζητήσουμε τη μείωση των δαπανών παντού, όπου μπορούν να γίνουν. Είναι όμως επείγον να κάνουμε οικονομίες. Είμαστε όλοι εταίροι, με κοινή αναφορά το ευρώ. Αρα πρέπει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, το ξέρω. Η Ιρλανδία όμως πήρε αμέσως και χωρίς χρονοτριβή δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Κι εμείς στη Γαλλία προαναγγείλαμε σκληρά μέτρα στις συντάξεις και στην περικοπή φοροαπαλλαγών. Ξέρετε, υπάρχουν χώρες που θέλουν να μπουν στο ευρώ και
μας λένε: "Μα πώς γίνεται και αφήνετε να φτάσουν τα πράγματα εδώ που έφτασαν; Πιστεύουμε στο ευρώ, θέλουμε να μπούμε στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει οι κανόνες να ισχύουν για όλους το ίδιο". Υπάρχουν κάποιες φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία και η Γαλλία θα εγγυηθούν προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.
Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα, θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης του χρέους της. Επιπλέον, στην πρόσφατη Σύνοδο των Βρυξελλών οι 26 αρχηγοί κρατών της Ευρώπης δεσμεύθηκαν ότι οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα, εφόσον χρειαστεί, για να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα. Αυτό τα λέει όλα. Για την ώρα δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, διότι δεν είναι της στιγμής. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να λάβουμε τέτοια μέτρα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι.

-Αρα συμπεραίνω ότι εφόσον χρειαστεί οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες…

Σας είπα, δεν θέλω να μπω αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες.

-Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να καταφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Θεωρώ ότι η συλλογική θέληση όλων μας είναι να λυθεί το ζήτημα στη ζώνη του
ευρώ. Χρειάζεται, όμως, πρώτον να δείξουμε πειθαρχία και δεύτερον να κάνουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε. Δηλαδή πρόσθετα μέτρα για να αναταχθούν τα δημοσιονομικά, με ειλικρινή στοιχεία και ειλικρινή αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων.

-Ο πρόεδρος Σαρκοζί υπήρξε αλληλέγγυος προς τον πρωθυπουργό Παπανδρέου. Εσείς, αν μεταφέρω σωστά τις δηλώσεις σας, είπατε ότι "δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα". Πιστεύετε όμως ότι για όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης ευθύνεται μόνο η Ελλάδα;

Ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μεγάλο σας πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Και ο καλύτερος τρόπος για να αναταχθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν.

-Ας υποθέσουμε ότι στηρίζετε πολιτικά την Ελλάδα. Εχει, όμως, ρεαλιστικά τη δυνατότητα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο;

Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε και άλλα μέτρα που θα συμπληρώσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, η φορολόγηση κάποιων δραστηριοτήτων που δεν φορολογούνται, δείχνουν τον δρόμο. Αρα υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει όμως να σηκώσετε τα μανίκια και να κάνετε πράξεις τις δεσμεύσεις.

-Στο υποθετικό σενάριοκαταστροφή, που η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε, δεν θα προκαλούσε αυτό ένα ντόμινο στην Ευρώπη; Δεν φοβάστε αυτόν τον κίνδυνο;

Θα πρέπει πάση θυσία να εκλείψει αυτός ο κίνδυνος._
.protothema.gr/


Read more...

Μήνυμα Παπούλια στη Μέρκελ

«Οι κατέχοντες θα δώσουν πολλά. Οι μη κατέχοντες θα δώσουν τον όβολό τους. Ολοι είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα τα δώσουμε όλοι και όλα για την πατρίδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παρέλαση στα Γιάννενα για την 97η απελευθέρωση της πόλης.

Στα θέματα της οικονομίας, αναφέρθηκε ο Κ. Παπούλιας και στην ομιλία του κατά τη διάρκεια επισήμου γεύματος, που δόθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης Μεραρχίας.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα καλείται να πραγματοποιήσει μια ιστορική μετάβαση και η πρόκληση για όλους μας είναι μην υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης. Με άλλα λόγια να περάσουμε απέναντι, χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Αυτός είναι ο κρίσιμος εθνικός στόχος της εποχής μας και έχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα αποδείξει την ωριμότητά του», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη διεθνής κρίση των τελευταίων εξήντα χρόνων, αποκάλυψε βαριές ασθένειες της ελληνικής οικονομίας και έφερε το τέλος των ελληνικών ψευδαισθήσεων».

Λίγο πριν την παρέλαση, σε μια σύντομη τελετή προς τιμήν του Προέδρου, ο κ. Παπούλιας απαντώντας στην προσφώνηση του νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, έστειλε το μήνυμά του και προς την Αγγελα Μέρκελ: «Να μεταφέρω τη δική μου αισιοδοξία ότι θα δούμε φως, θα βγούμε από το σκοτάδι, θα παλέψουμε. Επειδή ήμουν και εγώ πολλά χρόνια μετανάστης στη Γερμανία, θα μου επιτρέψει η κ. Μέρκελ να βλέπω και εκείνης τα αδύναμα σημεία, αλλά δεν οφελεί να βλέπουμε μόνο τα αδύναμα σημεία των άλλων και να δικαιολογούμαστε. Απαιτείται από όλους σύμπνοια, δύναμη και είμαι βέβαιος ότι το αύριο θα είναι καλύτερο».

Στις γιορταστικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που και αυτός εστίασε τη δήλωσή του μετά την παρέλαση στην οικονομία: «Οι Ελληνες δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι. Κανείς διεθνώς δεν έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει μια χώρα που έχει προβλήματα, που έχει ευθύνη για τα προβλήματά της, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες. Το θέμα μας είναι να δώσουμε ξανά στην ελληνική οικονομία, σε όλη τη χώρα, την προοπτική και το δυναμισμό που αξίζει. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ενωμένοι, με σχέδιο, όπως ακριβώς προτείνει, όπως ακριβώς αγωνίζεται να κάνει η κυβέρνηση. Θα το πετύχουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση».

Με μεγάλη παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες γιορταστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια των Ιωαννίνων». Εντυπωσιακή ήταν για άλλη μια φορά η παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης δεν παρήλασαν μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έγιναν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.
nooz.gr

Read more...

Κριτική Σαμαρά για μέτρα και Εξεταστική


«Μας ρωτούν Συναίνεση ή όχι; Απαντώ: Στηρίζω τη χώρα, όχι την κυβέρνηση», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «H χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και όχι από διχαστικά διλήμματα, το ΠΑΣΟΚ παραπαίει, αντί να κυβερνά στήνει εξεταστικές επιτροπές», υπογράμμισε.

Ειδικότερα για την Εξεταστική για την Οικονομία σημείωσε ότι «τέτοια ώρα είναι λάθος». «Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Κρεμάμε ΄΄στα μανταλάκια΄΄ των ξένων πρωτευουσών, όσα μας εκθέτουν σαν χώρα», πρόσθεσε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει, βεβαίως και θα δεχθούμε την Εξεταστική». «Δεν μας φοβίζει τίποτε. Ολα στο φώς», υπογράμμισε. «Και προσέξτε: όταν λέω δεν καλύπτουμε κανένα, το εννοώ, δεν καλύπτουμε κανένα», επισήμανε.

«Μας ρωτούν: Τι είναι προτιμότερο; Να πάρει τώρα τα μέτρα η κυβέρνηση; Ή να τα επιβάλλουν αργότερα οι Βρυξέλλες; Απαντώ: Είναι ψευτοδίλημμα», είπε ο κ. Σαμαράς. «Υπάρχουν ΄΄μέτρα΄΄ και ΄΄μέτρα΄΄», συνέχισε, «μέτρα στραγγαλισμού της Οικονομίας, ποτέ, μέτρα νοικοκυρέματος, έπρεπε να έχουν παρθεί από τις 5 Οκτωβρίου».

«Οσο καθυστερούμε, σφίγγει η θηλιά με ευθύνη της κυβέρνησης», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της το κόμμα του και σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο «είναι μια λύση αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη».

Τα μέτρα θα πρέπει να περικόψουν τη δημόσια σπατάλη και όχι τις ανάγκες των πολλών, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη και να μην στεγνώσει η αγορά.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την απόδωση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να πολιτογραφούμε αυτόματα όποιους μπαίνουν παράνομα στην χώρα χωρίς να τους ενσωματώνουμε. Ενσωμάτωση σημαίνει να τους εντάσσουμε στην ημετέρα παιδεία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε το όραμα του για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που βασίζεται στις αξίες της «Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας και της Ανταγωνιστικότητας». «Αν έπρεπε περιγράψω με μία φράση το σύνθημά μου θα ήταν ανταγωνιστικότητα παντού, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική στην άμυνα», είπε.

Επίσης, κάλεσε τους νεοδημοκράτες να προβάλουν παντού τις αξίες του κόμματος και να βάλουν τέρμα στον «ιδεολογικό αφοπλισμό», να ανατρέψουν τη θεωρία του 60%-40%, σύμφωνα με την οποία η κεντροδεξιά είναι πάντα η μειοψηφία στην κοινωνία και να δημιουργήσουν μία νέα κοινωνική πλειοψηφία.

ΛΑΟΣ


«Σε περίοδο κρίσεως όπου ακόμη και το ένα ευρώ μετράει, είναι αδιανόητο η ΝΔ να ξοδεύει για κομματικές φανφάρες δύο εκατομμύρια ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
nooz.gr

Read more...

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ...


Από το Έθνος της Κυριακής

Από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία της έρευνας, που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει με ευκολία, είναι η εκτίμηση ότι σε εποχές ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και διάχυτης εργασιακής ανασφάλειας η κοινωνία δείχνει να βρίσκεται σε φάση συντηρητικής αναδίπλωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι εμφανίζονται να ζητούν αναστολή των εργασιακών διεκδικήσεων μέχρι τουλάχιστον...
να περάσει η μπόρα, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα συναινετικές προσπάθειες, ειδικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Το αφοπλιστικό ποσοστό 82% όσων βλέπουν «θετικά και μάλλον θετικά» την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά να δηλώσει -προ Εξεταστικής, πάντως- ότι «θα βάλει πλάτη» για να λυθούν τα προβλήματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
H προτροπή
Αλλο τόσο εντυπωσιακό είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 75,8% των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας, συγκλίνει με τη θέση ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές οργανώσεις δεν πρέπει στην τρέχουσα συγκυρία να αντιδράσουν με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες, αλλά, αντίθετα, να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Τα οφέλη αυτής της πολιτικά ευμετάβλητης περιόδου δείχνουν να καταλήγουν στο ταμείο του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, την ώρα που η δημοτικότητα των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών των μικρών κομμάτων εμφανίζει ελαφρώς αρνητικό ισοζύγιο.
Περισσότερο από όλους, πάντως, εμφανίζεται να υποχωρεί σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου η δημοτικότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στο πρόσωπο του οποίου εκφράζεται κατά πάσα πιθανότητα η απαρέσκεια των πολιτών για την εσωστρεφή πορεία που ακολουθεί μετεκλογικά το κόμμα του.
Από την έρευνα προκύπτει ότι περισσότερο μαχητικοί εμφανίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις ανακοινώσεις για αθρόες περικοπές μισθών και επιδομάτων, ενώ το 80,6% των συνταξιούχων ζητεί αναστολή των κοινωνικών αγώνων.
Μεταξύ των αρχηγών, πρώτος σε θετικές γνώμες με 74% έρχεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς με 69,8%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 45,7%, η Αλέκα Παπαρήγα με 25,4% και ο Αλ. Τσίπρας με 24,6%.

fimotro

Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη, για να μπορεί να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, τόνισε στη συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός.

«Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι επισημαίνει στους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων [για τη μείωση του ελλείμματος]», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του βρετανικού καναλιού.

«Βρισκόμαστε εντός των στόχων, και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων».
nooz.gr

Read more...

Η ΑΓΚΥΡΑ "ΤΖΟΓΑΡΕΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα». Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας όμως, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, μάλλον αποτυπώνει την αλήθεια. Τη στιγμή που η Αθήνα, βυθισμένη στα ελλείμματα και στα χρέη, χάνει σταδιακά πολλά από τα περιφερειακά της ερείσματα, η Αγκυρα, υιοθετώντας το δόγμα της «ήπιας ισχύος», απλώνει την οικονομική βεντάλια της σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέρα...
από αυτήν. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η οικονομική (άρα, κατά τους αναλυτές, και η πολιτική) επιρροή της Αγκυρας αυξάνεται και η ψαλίδα με την Ελλάδα ανοίγει. «Η Τουρκία κινείται σήμερα στη Μέση Ανατολή όπως η Ελλάδα στα Βαλκάνια στα μέσα της δεκαετίας του 1990» σημειώνει ο κ. Αντ. Καμάρας, πολιτικός αναλυτής της Levant Ρartners. Η φοβία για τους Αραβες που υπήρχε σταδιακά περιορίζεται. Το άνοιγμα στη Μέση Ανατολή συμπλέει με τη διεθνοποίηση του διεθνούς κεφαλαίου και η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σημείο-«τομή» για την τουρκική οικονομία υπήρξε η βαθιά οικονομική κρίση του 2001. Η επιστράτευση τότε στη θέση του υπουργού Οικονομικών του Κεμάλ Ντερβίς, ενός ανθρώπου με μακρά εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνδυασμό με την εκλογική επικράτηση, έναν χρόνο αργότερα, του Κόμματος Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησαν σε αλλαγή πορείας. Ο κ. Ντερβίς εκπόνησε ένα τριετές πρόγραμμα με σκοπό τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, ενώ ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) λειτούργησε ως μοχλός για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Παρά την ανάσχεση των μεταρρυθμίσεων λόγω των αντιστάσεων του κεμαλικού κατεστημένου, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε άνοιγμα πολλών στεγανών σε επίπεδο πολιτικής, κοινωνίας και οικονομίας που έφεραν δυναμισμό.
Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προεξοφλούν τη μελλοντική αναπτυξιακή δυναμική της Τουρκίας, η οποία στοιχειοθετείται από βασικά πλεονεκτήματα όπως η ευρεία παραγωγική βάση, η υψηλή ανταγωνιστικότητα, η μειωμένη γραφειοκρατία, ο υψηλός ρυθμός των ξένων επενδύσεων. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τοποθετεί την Τουρκία στην 61η θέση από άποψη ανταγωνιστικότητας, την ώρα που η Ελλάδα υποχώρησε πέρυσι από την 71η στην 67η θέση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία προσελκύει μεγαλύτερο όγκο ξένων επενδύσεων, με ρυθμό άνω του 20%, όταν για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό μόλις που ξεπερνάει το 12%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως το δημοσιονομικό της έλλειμμα ή η εκτεταμένη παραοικονομία (κάτι που παρατηρείται και στην Ελλάδα). Μπροστά στα εμπόδια που αντιμετωπίζει όμως η χώρα μας φαντάζουν πολύ μικρά. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας θα ξεπεράσει το 6,5% για την επταετία 2011-2017. Παράλληλα η πιστοληπτική της ικανότητα ενισχύεται, ενώ η ελληνική αποδυναμώνεται. Την ώρα που η Μoody΄s κάνει λόγο για «αργό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας, παρατηρεί ότι «η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Τουρκίας δείχνει βιώσιμη». Τόσο η Μoody΄s όσο και η Fitch Ratings αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας το προηγούμενο δίμηνο.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η διείσδυση της τουρκικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τρεις είναι οι χώρες που έχουν κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της Αγκυρας: η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , αλλά και ο προκάτοχός του Αλί Μπαμπατζάν , πραγματοποίησαν πολλές περιοδείες για να ανοίξουν πόρτες στις τουρκικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα ο τουρκικός κατασκευαστικός τομέας είναι πολύ δραστήριος και μόνο στο Ιράκ έχει κάνει δουλειές συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. δολαρίων μετά την αμερικανική εισβολή το 2003. Με τη Συρία, το διμερές εμπόριο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ το 2008 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη αύξησή του το 2009 ως και στα 4 δισ. ευρώ. Με το Ιράν δε, το διμερές εμπόριο προσέγγισε τα 10 δισ. ευρώ, κάτι που δικαιολογεί και την επιθυμία της Αγκυρας να αποφευχθούν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και δεν πρέπει να λησμονούνται οι ακμάζουσες οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ρωσία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με το διμερές εμπόριο να προσεγγίζει το 2009, κατά εκτιμήσεις, τα 50 δισ. ευρώ.
Η εξαγορά της Finansbank
Τον Απρίλιο του 2006 η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μια κίνηση την οποία πολλοί χαρακτήρισαν παρακινδυνευμένη. Η εξαγορά του 46% της τουρκικής τράπεζας Finansbank αντί περίπου 2,2 δισ. ευρώ (το 2007 εξαγοράστηκε και το υπόλοιπο αντί 1,7 δισ. ευρώ) απεδείχθη τελικά κίνηση-ματ, επιτρέποντας στην Εθνική Τράπεζα να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Finansbank συνέβαλε περίπου στο 1/3 των κερδών του ομίλου της τράπεζας κατά το 2009. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της τουρκικής τράπεζας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους ξεπέρασαν τα 330 εκατ. ευρώ.
Το πόσο σημαντική ήταν η επένδυση της Finansbank φαίνεται από το γεγονός ότι και η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ο διοικητής της κ. Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απ. Ταμβακάκης, πραγματοποίησε σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Οι κκ. Ράπανος και Ταμβακάκης συνοδεύονταν μάλιστα από τον πρώην διοικητή της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα.
fimotro


Read more...

ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Εντός της προσεχούς εβδομάδος θα αρχίσει στο ΠαΣοΚ η διαδικασία συλλογής υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Παρά τις έντονες επιφυλάξεις που διατηρούν σημαντικά στελέχη του Κινήματος για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί πως το ΠαΣοΚ κατασκευάζει ενόχους, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε οριστικά να προχωρήσει, εκτιμώντας πως η κοινοβουλευτική έρευνα θα αναδείξει ακόμη...
περισσότερο τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και την αναγκαιότητα των νέων οικονομικών μέτρων. Με συντονισμένες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των επιτελών του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση κατόρθωσε να καταστείλει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως αυτή η διαδικασία θα «βγάλει και τα άπλυτα του ΠαΣοΚ στη φόρα» και θα εκθέσει περαιτέρω τη χώρα στο εξωτερικό.
Αντίστοιχες διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει και στη ΝΔ καθώς η Ρηγίλλης και ο κ. Αντ. Σαμαράς καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί, αφού ούτε τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή πρέπει να αποδοκιμάσουν αλλά ούτε και την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης μπορούν να υπερασπιστούν.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» η πρόταση του ΠαΣοΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συγκρότησή της, όμως, μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά καθώς συνεργάτες του Πρωθυπουργού εισηγούνται να αρχίσουν οι εργασίες της επιτροπής, αφού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες όλων των άλλων που εκκρεμούν, δηλαδή των υποθέσεων της Siemens, του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και της Cosmote- «Γερμανός». Η εισήγηση αυτή εμπεριέχει πονηρό σκεπτικό: το ΠαΣοΚ θα χρειάζεται περισσότερο τις εντυπώσεις που θα επιδιώξει κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, μετά την άνοιξη, οπότε η εμπιστοσύνη και ανοχή της κοινής γνώμης προς το ΠαΣοΚ θα έχουν πιθανώς αρχίσει να εξασθενούν.
Από την άλλη πλευρά, το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αποφασίσει ποια περίοδο θα ζητήσει να διερευνηθεί καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δεχθεί να αρχίσει η διερεύνηση από το 1981, όπως επιμένει ο κ. Σαμαράς. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η ΝΔ δεν θα αρνηθεί και δεν θα μποϊκοτάρει την Εξεταστική Επιτροπή, όποια περίοδο και αν επιλέξει, και γι΄ αυτό δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας πέραν της δεκαετίας. Με άλλα λόγια το ΠαΣοΚ προσανατολίζεται να προτείνει τη διερεύνηση μόνο της πενταετίας 2004- 2009, και αν εγερθούν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε να δεχθεί τη διερεύνηση της περιόδου 2000- 2009.
Ακόμη και αν ακολουθήσει όμως αυτή τη στρατηγική, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για την κυβερνητική πλειοψηφία. Στελέχη του ΠαΣοΚ που πρόσκεινται στον κ. Κ. Σημίτη εκφράζουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι αν η έρευνα επεκταθεί πέραν της πενταετίας της διακυβέρνησης Καραμανλή τότε θα κατηγορηθεί ο ίδιος και οι τότε υπουργοί του πως κατέφυγαν επίσης σε μεθόδους κρυφού δανεισμού, αλλά και σε αλχημείες των οικονομικών δεικτών, για να διατηρήσουν το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα του 3%.
«Δεν είναι ώρα τώρα να ανοίξουμε πόλεμο με το Σημίτη, τον Γιάννο ή τον Χριστοδουλάκη» παρατηρούν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί, επισημαίνοντας πως η επιλογή της Εξεταστικής μπορεί να αποδειχθεί κίνηση υψηλού ρίσκου.

fimotro

Read more...

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...


Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Με τρία πολιτικά επιχειρήματα θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός να αποτρέψει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, το νέο πακέτο μέτρων που απειλεί την Ελλάδα στις 16 Μαρτίου και προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ, την περαιτέρω ανατίμηση του φόρου στα καύσιμα και κυρίως την περικοπή του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Τα συγκεκριμένα επιχειρήματα που σε αδρές γραμμές έχουν ηδη διαφανεί οριστικοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στο... Μαξίμου και θα προβληθούν μάλιστα σε απευθείας συνομιλίες που θα επιδιώξει να έχει ο κ. Γ.Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Και τούτο διότι εκρίθη πως μόνον αν παρακαμφθούν πολιτικώς η Κομισιόν και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπάρχει περίπτωση να αποφύγει η χώρα τα νέα και επαχθέστερα μέτρα που προεξοφλούνται στον Διεθνή Τύπο.
Το κεντρικό επιχείρημα που θα επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης που καλώς ή κακώς ανεδείχθη μέσω του ελληνικού προβλήματος. Ο κ. Παπανδρέου συγκεκριμένα θα υπογραμμίσει στις ηγετικές συνομιλίες του ότι θα είναι όχι μόνον άδικο για την Ελλάδα, αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό για την Ευρωζώνη να καταστεί η χώρα μας «πειραματόζωο» το οποίο θα λάβει ταυτοχρόνως και σωρευτικώς μέτρα που ουδέποτε στο παρελθόν έχουν επιβληθεί. Θα τονίσει δηλαδή την ανάγκη τυχόν νέες αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν με πολιτικά και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια, δεδομένου ότι η κρίση στη χώρα μας ανέδειξε τις αδυναμίες ολόκληρου του οικονομικού οικοδομήματος της Ενωσης, για την οποία φέρεται να αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ και όχι οι ηγέτες της. Με άλλους λόγους, θα επιχειρήσει να θέσει τους ομολόγους του προ των ευθυνών, υποστηριζοντας ότι τυχόν αποτυχία του επαχθούς «πειράματός» τους στην Ελλάδα θα μεταφερθεί αναπόφευκτα σε όλα τα «προβληματικά» κράτη του νότου.
Παρεπόμενο του πρώτου θα είναι το δεύτερο επιχειρήμα του κ. Παπανδρέου. Θα ζητήσει, κατά πληροφορίες, από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα μια εξάμηνη προθεσμία προκειμένου να υπάρξει χρόνος απόδοσης των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας, ώστε να λάβει τότε τα μέτρα που αξιώνονται σήμερα σε περίπτωση αποτυχίας του. Θα υποστηρίξει, δηλαδή, πως αν η χώρα μας υποχρεωθεί να λάβει προκαταβολικά πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που έχει ήδη εξαγγείλει, θα έχει εκ των προτέρων υπονομευθεί η επιτυχία του Προγράμματος, «υπενθυμίζοντας» στους εταίρους μας ότι το ενέκριναν μόλις προ μίας εβδομάδος.
Με το δεδομένο αυτό θα προβάλει και το τρίτο πολιτικό του επιχείρημα, που δεν είναι άλλο από τη λεπτομερή απαρίθμηση όλων των θεσμικών και αναπτυξιακών σχεδίων της κυβέρνησης (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, συγχωνεύσεις οργανισμών, νέοι κανόνες διαφάνειας κ.λπ.). Θα επιχειρήσει δηλαδή να πείσει τους εταίρους του πως τυχόν επιβολή περαιτέρω φορολογικών μέτρων στους πολίτες θα προκαλέσει πρωτοφανή ύφεση στην αγορά, καταδικάζοντας εντέλει σε αποτυχία ολόκληρη τη θεσμική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Είναι προφανές ότι η διαπραγματευτική προσπάθεια του κ. Παπανδρέου δεν είναι εύκολη. Συνεργάτες του άλλωστε δεν κρύβουν ότι κεντρικός στόχος του είναι να αποτρέψει την περικοπή του 14ου μισθού στο Δημόσιο (και όχι τις άλλες αξιώσεις των Βρυξελλών), γνωρίζοντας προφανώς το τεράστιο πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια ανάλογη απόφαση. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που κατ’ ιδίαν υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει επιδείξει μεγαλύτερη διαπραγματευτική πυγμή έναντι των εταίρων μας, καθώς η χώρα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να μην έχει καμία γραμμή άμυνας έναντι της συνεχούς και συχνά αντιφατικής «μετρομανίας» που υποδεικνύεται ως επιβεβλημένη από τους εταίρους μας.
Με τα δεδομένα αυτά, μόνον τυχαία προφανώς δεν ήταν τα σενάρια που διοχετεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο περί της πιθανότητας η χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μήνυμα που επιχειρήθηκε να αποσταλεί στις Βρυξέλλες είναι ότι αν υποχρεωθεί η κυβέρνηση να λάβει τόσο σκληρά μέτρα όσο αυτά που θα της επέβαλλε το ΔΝΤ, κατ’ ουσίαν εξαναγκάζεται να σκεφτεί και το σενάριο αυτό με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει όχι μόνον στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
fimotro


Read more...

"ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΑΡΓΗΣΑΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ"...


Ρεπορτάζ : Γ. Χατζηδημητρίου
(από το Έθνος της Κυριακής)


Την ώρα που πυκνώνουν τα ανησυχητικά σενάρια και η χώρα βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων για τη λήψη και νέων επαχθέστερων περιοριστικών μέτρων που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα, οι πολίτες στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιγραμματικά συνοψίζεται στη διαπίστωση «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται σε σωστό δρόμο, αλλά άργησαν αδικαιολόγητα...». Στην κρίση των πολιτών φαίνεται ότι βαρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν...
δεν παράγει αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες για τις αλλαγές και τις κινήσεις που σχεδιάζει, ανακοινώνει δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι μετέωρα, αφού δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή.
Παρά την αφλογιστία που διαπιστώνεται, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε ποσοστό 57,6% αναγνωρίζει πως ό,τι ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση, έναντι 36,5% που διαπιστώνει το αντίθετο.
Μια κριτική ματιά στα ευρήματα, ωστόσο, δείχνει ότι στις ζωτικότερες παραγωγικά ηλικίες μεταξύ 35 και 44 ετών, που δέχονται με μεγαλύτερη ένταση τα κύματα της κρίσης, αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός και οι θετικές γνώμες υποχωρούν στο 48%, ενώ αυξάνονται οι αρνητικές στο 45,5%.
Και βέβαια, όπως είναι φυσικό, περισσότερο δείχνουν να θορυβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ενα από τα ηχηρότερα μηνύματα, όμως, που στέλνουν οι πολίτες, με το θεαματικό 74,2%, είναι ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Στις δυναμικές ηλικίες, μάλιστα, μεταξύ 18-34 ετών που εισέρχονται στην παραγωγή, το ποσοστό αυτό εξακοντίζεται στο 83,5%, ενώ και στις συνετές ηλικίες των 65 και άνω εντυπωσιάζει το 66,5% που συντάσσεται με αυτήν την άποψη.
Είναι, επίσης, ενδεικτικό των συλλογικών διαθέσεων το γεγονός ότι την εκδοχή της κυβερνητικής βραδυπορίας υποστηρίζουν μαζικά οι οπαδοί της ΝΔ (86,4%) και των άλλων κομμάτων (78,7%), αποκαλύπτοντας, αν μη τι άλλο, ψυχολογική ετοιμότητα να υποδεχθούν μέτρα που θα ταράζουν το τέλμα της ακινησίας των τελευταίων χρόνων.
fimotro


Read more...

Θ. Πάγκαλος: Στρατηγική επιλογή η Ευρώπη

Τέλος στα σενάρια περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε», δηλώνει ο Θόδωρος Πάγκαλος, στο Βήμα της Κυριακής.

«Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε σε έναν συνομιλητή μας από την Ευρώπη ΄΄κοίταξε να δεις, κάνω για ΄σένα ό,τι θα μου ζητούσε και το ΔΝΤ κι εσύ δεν κάνεις καν μία χρηματιστηριακή αντικερδοσκοπική κίνηση, ή δεν κάνεις τις κατάλληλες δηλώσεις τη σωστή στιγμή΄΄», προσθέτει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι η κυβέρνηση έχει πει «μέχρι στιγμής όχι» στις πιέσεις για σκληρότερα μέτρα: «Εμείς, όπως ξέρετε, είπαμε όχι. Μέχρι στιγμής. Και προσπαθούμε με πάρα πολλή ένταση, όταν έλθουν σε έναν μήνα να έχουμε επιτύχει αρκετά, ώστε να έχουμε επιχειρήματα για να μην υπάρχει περαιτέρω πίεση».

Στη συνέντευξη σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να «τζογάρει κατά των κερδοσκόπων», τους οποίους παρομοιάζει με «κακά σκυλιά».

«Εμείς δεν ζητάμε λεφτά. Τι θα ζητούσαμε όμως; Για παράδειγμα, μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα που δεν έχει φθάσει στο σημείο έλλειψης φαντασίας όπου φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί ο κ. Τρισέ, να κάνει μια παρέμβαση εναντίον των hedge funds. Οπως τζογάρουν αυτοί, να τζογάρει και η ΕΚΤ. Καταλαβαίνετε ότι μια τράπεζα που θα ερχόταν και θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα με τα spreads στο ανώτατο σημείο τους, θα κέρδιζε λεφτά. Δεν το κάνουν...», δηλώνει ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι «είναι θέμα προσώπων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «μια δοκιμαστική επίθεση». «Η επίθεση στο κάστρο θα γίνει, όταν χτυπήσουν την Ισπανία», τονίζει.

Ακόμη, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι «η ΝΔ θα ψηφίσει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής». «Πού χωράνε δηλαδή τα νταηλίκια και οι τσαμπουκάδες; Δεν είναι παράδοξο αυτό; Φοβούμαι ότι ή ο κ. Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να πουλήσει νταηλίκι στους ακραίους της παράταξής του ή τον διερμηνεύουν άσχημα διάφοροι τύποι που έχουν μαζευτεί γύρω του, όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και άλλοι διάσημοι, όπως ο Κεφαλογιάννης», σημειώνει.

Στο μεταξύ, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκρίνει άλλη μία δέσμη φορολογικών μέτρων, που είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Τα μέτρα αυτά, που θα είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και η νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, δεν θα ακολουθήσουν την οδό της διαβούλευσης, αλλά θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Υπολογίζεται ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη λήψη τους, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη, ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση νέας δημοπρασίας ομολόγων, ώστε η χώρα να δανειστεί χωρίς να εκραγούν τα spreads.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ενόψει της αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες στις 16 Μαρτίου. «Ας περιμένουμε την αξιολόγηση πριν μπούμε στην ΄΄μετρολογία΄΄ που από μόνη της δημιουργεί ανασφάλεια. Θα αξιολογήσουμε, για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Λονδίνο.

Μόνο αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να περιμένουμε δεύτερο πακέτο επώδυνων μέτρων, δήλωσε στον Flash 96 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα περιοδεύσει στα υπουργεία και στόχος δεν είναι να καταγραφεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά η πρόοδος που έχει κάνει το κάθε υπουργείο σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα έρχεται στη χώρα μας ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν.
nooz.gr/

Read more...

"ΕΝΟΧΟΣ" Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ...


Ρεπορτάζ : Γ. Χατζηδημητρίου
(από το Έθνος της Κυριακής)


Στον προθάλαμο της δεινής οικονομικής κρίσης που κυκλώνει απειλητικά τη χώρα, οι πολίτες έχουν πειστεί οριστικά για τους υπαίτιους που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε καθεστώς μιας ιδιότυπης ευρωπαϊκής επιτροπείας και την ίδια στιγμή, εκδηλώνοντας αξιοσημείωτη ωριμότητα, αξιώνουν από την κυβέρνηση επειγόντως παρεμβατικά, αλλά κοινωνικά δίκαια μέτρα. Για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Marc Α.Ε. για το «Εθνος της Κυριακής», η ευθύνη για τη ραγδαία δημοσιονομική...
επιδείνωση ανήκει προσωπικά στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά και συλλογικά στην κυβερνητική του ομάδα. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η καταδίκη της προηγούμενης διακυβέρνησης, που εκφράστηκε άλλωστε εντυπωσιακά με τη μαζική εκλογική αποδοκιμασία της ΝΔ στις κάλπες, δεν πρέπει, κατά την άποψη των περισσότερων, να συνεχιστεί διά της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, επειδή θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη αρνητική διεθνώς εικόνα της χώρας.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν συμπεραίνει κανείς ότι οι πολίτες εκτιμούν πως η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς κερδοσκοπικής επίθεσης, η οποία στηρίζεται βεβαίως στην ασταθή ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, μολονότι η πλειοψηφία ελπίζει ότι η ελληνική κοινωνία θα βρει την έξοδο κινδύνου από την κρίση, διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα απαισιόδοξων που προβλέπουν δυσοίωνα ότι η προσπάθεια θα είναι τελικά ατελέσφορη.
Είναι φανερό ότι η κρίση δεν έχει χτυπήσει ακόμα για τα καλά την πόρτα των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζουν αντιφατική δημοσκοπική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ενδεικνυόμενων μέτρων.
Αποτυπώνεται όμως με μεγάλη διαύγεια η εικόνα της διάχυτης ανησυχίας και ανασφάλειας για όσα επιφυλάσσει ο νεφοσκεπής ορίζοντας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες στέλνουν στην κυβέρνηση μήνυμα επίσπευσης των κινήσεων, καθώς θεωρούν ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα η λήψη μέτρων.
Στην πλειοψηφία τους, εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, με εξαίρεση ωστόσο τις φορολογικές ρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εκδηλώνεται πανσπερμία απόψεων, για το αν είναι ανεπαρκή οπότε πρέπει να ακολουθήσουν σκληρότερες παρεμβάσεις ή αν είναι απλώς αναγκαία και συνεπώς υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να είναι περισσότερο ελαστικά.
Η ρευστότητα που διαπιστώνεται στην κοινωνία εν αναμονή οικονομικών εξελίξεων, μεταφέρεται πιεστικά στο πολιτικό σκηνικό, όπου η πλειοψηφία επιθυμεί ευρύτερες συναινέσεις ειδικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εν μέσω κρίσης και ταυτόχρονα εμφανίζεται να υποδεικνύει στα συνδικάτα τον δρόμο της εργασιακής ειρήνης.
«Αστερίσκος» στην Εξεταστική
Η πλειοψηφία των πολιτών έχει προεξοφλήσει προ καιρού πολιτικά τις ευθύνες της κρίσης. Ομως παρ’ όλα αυτά, το 49,5%, έναντι του 42,3% κρίνει ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων θα πλήξει περισσότερο την ήδη επιβαρημένη εικόνα της χώρας.
Οι αιτίες της κρίσης
Εντυπωσιακό πλουραλισμό καταγράφουν οι απαντήσεις για τους λόγους που η χώρα δέχεται την πίεση των διεθνών αγορών, δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που προκαλούν στους πολίτες τα καταιγιστικά γεγονότα.
Το... φως στο τούνελ
Στο κατώφλι οδυνηρών ενδεχομένως αλλαγών, το ερώτημα που κυριαρχεί στους προβληματισμούς της κοινής γνώμης είναι αν η χώρα θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει, έστω με δραματικές απώλειες, τον κάβο της κρίσης ή θα πέσει πάνω στην απειλητική ξέρα της χρεοκοπίας. Είναι ασφαλώς παρήγορο ότι το 51,3% δεν έχει χάσει ακόμα την πίστη του και ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να βγει από την κρίση.

fimotro.

Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ECOFIN


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά

Πακέτο 80 μέτρων ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη που θα παράσχουν στη χώρα. Περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα πολυτελείας (και στα Ι.Χ.), υψηλότερο φόρο στα καύσιμα, πρόσθετες περικοπές δαπανών (ακόμη και επενδυτικών) αλλά και επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό: μόνιμη περικοπή υψηλών συντάξεων, μικρότερες ετήσιες αυξήσεις τους, μαζική περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση...
ορίων ηλικίας, καθώς και υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο των αποδοχών.
Το Συμβούλιο ζητά τη λήψη νέων πακέτων μέτρων έως το 2012. Συστήνει όμως και τη διατήρηση αρκετών εξ αυτών στη συνέχεια (περικοπές σε μισθούς, κοινωνικές δαπάνες κ.λπ.) με στόχο το μηδενισμό του ελλείμματος. Δηλαδή ζητά λιτότητα για πολλά, πολλά χρόνια...
Τα μέτρα περιγράφονται στην «Απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών με την οποία προειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος». Πρόκειται τυπικά για συστάσεις και όχι για υποχρεωτικές οδηγίες. Ομως, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, είναι πιθανό να «τιμωρηθεί» από τις αγορές με αύξηση του κόστους δανεισμού ή ακόμη και με αδυναμία να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Ετσι, οι κοινοτικές «συστάσεις» έχουν κατ' ουσίαν χαρακτήρα τελεσίγραφου.
Η Ε.Ε. ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να κρίνει αν τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει διασφαλίζουν την «προσαρμογή», διαφορετικά να ανακοινώσει παρεμβάσεις που της προτείνει το συμβούλιο των υπουργών. Οι τελικές της αποφάσεις καθώς και το δημοσιονομικό όφελος που θα έχουν πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να κοινοποιηθούν γραπτώς στην Ε.Ε. έως το επόμενο συμβούλιο υπουργών στις 16 Μαρτίου.
«Βαρύτερα κι από το ΔΝΤ»
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «δεδομένων των κινδύνων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (λόγω της ύφεσης) η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2010 θα είναι ύψιστης σημασίας» Και τούτο διότι «είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο», «δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τη δημοσιονομική της εξυγίανση».
Τα μέτρα κρίνονται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πολύ αυστηρά, «ίσως και βαρύτερα από αυτά που θα λάμβανε η Ελλάδα αν χτύπαγε την πόρτα του ΔΝΤ», όπως λένε χαρακτηριστικά. Αποτελούν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και θα οριστικοποιηθούν με την έλευση τις επόμενες ημέρες κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα.
Η ανακοίνωσή τους ενδεχομένως να γίνει νωρίτερα. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρέπει να συνδεθούν με την επόμενη προσπάθεια δανεισμού της Ελλάδας, εντός των προσεχών ημερών.
Για πρώτη φορά απευθύνονται σε ένα κράτος τόσο αναλυτικές συστάσεις και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αποφασίστηκαν βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της νέας Συνθήκης (καθεστώς σκληρής επιτήρησης). Στην ίδια θέση η Ελλάδα είχε βρεθεί και στις 17 Φεβρουαρίου του 2005, μετά την αποτυχία μείωσης του ελλείμματος επί Ν.Δ., αλλά ποτέ άλλοτε οι όροι δεν ήταν τόσο σκληροί.
Οι υπουργοί αποφάσισαν να θέσουν συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος: το πολύ στα 21.270 εκατ. ευρώ το 2010, στα 14.170 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 7.360 εκατ. ευρώ το 2012.

fimotro.

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ!


Ρεπορτάζ : Πάνος Παπαδόπουλος

Θεραπεία σοκ με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Στόχος είναι να «κλειδώσει» οριστικά η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2010 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με υπολογισμούς των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων, που έχουν θέσει στο μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία, η ύφεση για το 2010 θα είναι βαθύτερη του-0,3% του ΑΕΠ, τα έσοδα
θα είναι λιγότερα και τα ποσά που αντιστοιχούν στο κόστος δανεισμού θα είναι υψηλότερα των αναμενομένων,
όπως είχαν καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Κατά συνέπεια τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα επιφέρουν μείωση του ελλείμματος κατά 2,75% του ΑΕΠ. Με τα έκτακτα μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν ακαριαία υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1,25%, το οποίο αντιστοιχεί σε 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να καταλήξει σε αυτή τη δραστική επιλογή μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η στρατηγική διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και κυρίως του δανειακού προγράμματος για το 2010- κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της οποίας φέρεται ότι είχε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη φράση «έκτακτα μέτρα» για να στείλει το μήνυμα ότι τα μέτρα είναι «έκτακτα», δεν είναι δηλαδή μόνιμα και ως εκ τούτου, να κλείσει το μάτι στον λαό ότι αν όλα πάνε καλά, μπορεί να ανακληθούν ύστερα από ένα-δύο χρόνια. Ουδείς ασφαλώς πρόκειται να τον πιστέψει, αλλά η διαβεβαίωση αναμένεται να εκληφθεί ως μια «ευγενική χειρονομία». Τα μέτρα αυτά, που θα είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% (τουλάχιστον) και η νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, δεν θα ακολουθήσουν την οδό της μαραθώνιας διαβούλευσης, αλλά θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή «χωρίς αναισθητικό» με καταιγίδα «πράξεων νομοθετικού περιεχομένου».
Ανακοινώσεις και πράξεις μπορεί να γίνουν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αφού το κυβερνητικό σχέδιο θυμίζει τις παλαιές αποφάσεις για την υποτίμηση της δραχμής- αποφάσεις που από τη φύση τους δεν προαναγγέλλονταν και εφαρμόζονταν ακαριαία. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή στο Λονδίνο σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα πριν υπάρξει η αξιολόγηση των ήδη προβλεπόμενων από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα το κοινό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πρόκειται να «εποπτεύει» την ελληνική οικονομία. Οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν τις- ήδη γνωστές στην κυβέρνηση- εκτιμήσεις τους για την αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εφόσον τελικώς πραγματοποιηθεί, θα προηγηθεί της ανακοίνωσης των μέτρων γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου με ευρωπαίους ηγέτες. Ο στόχος είναι, μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα, να εξασφαλιστούν άμεση «πολιτική υποστήριξη» και «θερμή ευρωπαϊκή υποδοχή». Το «τρίτο βήμα» θα είναι η εντός ολίγον ωρών ανακοίνωση νέας δημοπρασίας ομολόγων (ή το «κλείσιμο» μιας νέας κοινοπρακτικής έκδοσης στην οποία θα συμμετάσχουν μεγάλες ελληνικές και ξένες τράπεζες), έτσι ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή «ένεση εμπιστοσύνης» και να δανειστεί χωρίς να εκραγούν τα spread (διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στο επιτόκιο του ελληνικού με το γερμανικό ομόλογο).
Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω κινήσεων θεωρείται η ύστατη λύση με εθνικά χαρακτηριστικά (χωρίς δηλαδή την οικονομική συνδρομή της Ευρώπης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και τη διάνοιξη των διεθνών οδών του δανεισμού για το κράτος και τις τράπεζες. Τη θέση αυτή φέρονται να υποστηρίζουν εδώ και ημέρες ο κ. Ι. Ραγκούσης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , και ο κ. Π. Ευθυμίου , ενώ και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή το βράδυ: «Εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε τις διεθνείς αγορές και τους κοινοτικούς μας εταίρους πρέπει να το κάνουμε.Πρέπει να το κάνουμε με τις δικές μας αποφάσεις, δίκαιες και αποτελεσματικές που συγκροτούν ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σύνολο» . Πρόκειται για μια προσπάθεια να... κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των πρώτων τεσσάρων μηνών αφού η βεβαιότητα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2010 κυρίως μέσα από κινεζικές τοποθετήσεις- λύση που λέγεται ότι προωθούσε η Goldman Sachs σε συνεννόηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους- οδήγησε στην καθυστέρηση της έγκαιρης λήψης μέτρων και στην υποτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονταν στις αγορές.
fimotro


Read more...

"KOKKINH ΓΡΑΜΜΗ" Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ...


Για την κυβέρνηση η «κόκκινη γραμμή» ως προς τα μέτρα που πιέζεται να λάβει από τις Βρυξέλλες έχει χαραχθεί και είναι η περικοπή του 14ου μισθού. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση θα ήταν απροσδιόριστες και το τίμημα ανάλογο. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία εξακολουθεί να τελεί εν αμφιβόλω, με τις... αγορές να παραμένουν απειλητικές. Η Αθήνα, που από τη μια πλευρά πιέζεται να λάβει και νέα σκληρά μέτρα, ενώ από την άλλη διαπιστώνει ότι οι κοινοτικοί εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να τη στηρίξουν οικονομικά, αφήνει πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη κι αυτό της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξελίσσεται έτσι μια σκληρή παρτίδα πόκερ, με άγνωστο προς το παρόν αποτέλεσμα.
Πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα
Στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος βρέθηκε επ' εσχάτων η χώρα μας, με σημαντική μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αξίζει όσα σήμερα υφίσταται. Αποστολή της «Κ».
fimotro.


Read more...