Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ...


Από το Έθνος της Κυριακής

Από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία της έρευνας, που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει με ευκολία, είναι η εκτίμηση ότι σε εποχές ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και διάχυτης εργασιακής ανασφάλειας η κοινωνία δείχνει να βρίσκεται σε φάση συντηρητικής αναδίπλωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι εμφανίζονται να ζητούν αναστολή των εργασιακών διεκδικήσεων μέχρι τουλάχιστον...
να περάσει η μπόρα, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα συναινετικές προσπάθειες, ειδικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Το αφοπλιστικό ποσοστό 82% όσων βλέπουν «θετικά και μάλλον θετικά» την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά να δηλώσει -προ Εξεταστικής, πάντως- ότι «θα βάλει πλάτη» για να λυθούν τα προβλήματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
H προτροπή
Αλλο τόσο εντυπωσιακό είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 75,8% των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας, συγκλίνει με τη θέση ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές οργανώσεις δεν πρέπει στην τρέχουσα συγκυρία να αντιδράσουν με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες, αλλά, αντίθετα, να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Τα οφέλη αυτής της πολιτικά ευμετάβλητης περιόδου δείχνουν να καταλήγουν στο ταμείο του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, την ώρα που η δημοτικότητα των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών των μικρών κομμάτων εμφανίζει ελαφρώς αρνητικό ισοζύγιο.
Περισσότερο από όλους, πάντως, εμφανίζεται να υποχωρεί σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου η δημοτικότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στο πρόσωπο του οποίου εκφράζεται κατά πάσα πιθανότητα η απαρέσκεια των πολιτών για την εσωστρεφή πορεία που ακολουθεί μετεκλογικά το κόμμα του.
Από την έρευνα προκύπτει ότι περισσότερο μαχητικοί εμφανίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις ανακοινώσεις για αθρόες περικοπές μισθών και επιδομάτων, ενώ το 80,6% των συνταξιούχων ζητεί αναστολή των κοινωνικών αγώνων.
Μεταξύ των αρχηγών, πρώτος σε θετικές γνώμες με 74% έρχεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς με 69,8%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 45,7%, η Αλέκα Παπαρήγα με 25,4% και ο Αλ. Τσίπρας με 24,6%.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: