Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Θ. Πάγκαλος: Στρατηγική επιλογή η Ευρώπη

Τέλος στα σενάρια περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε», δηλώνει ο Θόδωρος Πάγκαλος, στο Βήμα της Κυριακής.

«Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε σε έναν συνομιλητή μας από την Ευρώπη ΄΄κοίταξε να δεις, κάνω για ΄σένα ό,τι θα μου ζητούσε και το ΔΝΤ κι εσύ δεν κάνεις καν μία χρηματιστηριακή αντικερδοσκοπική κίνηση, ή δεν κάνεις τις κατάλληλες δηλώσεις τη σωστή στιγμή΄΄», προσθέτει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι η κυβέρνηση έχει πει «μέχρι στιγμής όχι» στις πιέσεις για σκληρότερα μέτρα: «Εμείς, όπως ξέρετε, είπαμε όχι. Μέχρι στιγμής. Και προσπαθούμε με πάρα πολλή ένταση, όταν έλθουν σε έναν μήνα να έχουμε επιτύχει αρκετά, ώστε να έχουμε επιχειρήματα για να μην υπάρχει περαιτέρω πίεση».

Στη συνέντευξη σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να «τζογάρει κατά των κερδοσκόπων», τους οποίους παρομοιάζει με «κακά σκυλιά».

«Εμείς δεν ζητάμε λεφτά. Τι θα ζητούσαμε όμως; Για παράδειγμα, μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα που δεν έχει φθάσει στο σημείο έλλειψης φαντασίας όπου φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί ο κ. Τρισέ, να κάνει μια παρέμβαση εναντίον των hedge funds. Οπως τζογάρουν αυτοί, να τζογάρει και η ΕΚΤ. Καταλαβαίνετε ότι μια τράπεζα που θα ερχόταν και θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα με τα spreads στο ανώτατο σημείο τους, θα κέρδιζε λεφτά. Δεν το κάνουν...», δηλώνει ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι «είναι θέμα προσώπων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «μια δοκιμαστική επίθεση». «Η επίθεση στο κάστρο θα γίνει, όταν χτυπήσουν την Ισπανία», τονίζει.

Ακόμη, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι «η ΝΔ θα ψηφίσει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής». «Πού χωράνε δηλαδή τα νταηλίκια και οι τσαμπουκάδες; Δεν είναι παράδοξο αυτό; Φοβούμαι ότι ή ο κ. Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να πουλήσει νταηλίκι στους ακραίους της παράταξής του ή τον διερμηνεύουν άσχημα διάφοροι τύποι που έχουν μαζευτεί γύρω του, όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και άλλοι διάσημοι, όπως ο Κεφαλογιάννης», σημειώνει.

Στο μεταξύ, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκρίνει άλλη μία δέσμη φορολογικών μέτρων, που είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Τα μέτρα αυτά, που θα είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και η νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, δεν θα ακολουθήσουν την οδό της διαβούλευσης, αλλά θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Υπολογίζεται ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη λήψη τους, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη, ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση νέας δημοπρασίας ομολόγων, ώστε η χώρα να δανειστεί χωρίς να εκραγούν τα spreads.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ενόψει της αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες στις 16 Μαρτίου. «Ας περιμένουμε την αξιολόγηση πριν μπούμε στην ΄΄μετρολογία΄΄ που από μόνη της δημιουργεί ανασφάλεια. Θα αξιολογήσουμε, για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Λονδίνο.

Μόνο αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να περιμένουμε δεύτερο πακέτο επώδυνων μέτρων, δήλωσε στον Flash 96 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα περιοδεύσει στα υπουργεία και στόχος δεν είναι να καταγραφεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά η πρόοδος που έχει κάνει το κάθε υπουργείο σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα έρχεται στη χώρα μας ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: