Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΣΕΛΗ:ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


«Η γνώμη των δανειστών μας είναι σεβαστή και χρήσιμη. Δεν υποκαθιστά όμως την κυβέρνηση», τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι «σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί και παράγει πολιτικές για τους πολίτες της».
Είπε ακόμη ότι ποτέ δεν υποστήριξε και δεν πιστεύει ότι η τρόικα...
κινείται εκτός νομιμότητας και πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται από καμία συμφωνία, επισημαίνοντας: «αυτό που είπα είναι ότι με αφορμή την έλευση της τρόικας δημιουργείται από τα Μέσα Ενημέρωσης ένας τεράστιος θόρυβος και αναστάτωση, η οποία προκαλεί συχνά σύγχυση και πανικό στην αγορά».
Η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφορικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις είπε ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και η τρόικα παρακολουθούν την υλοποίηση του πρόσφατου νόμου».
Read more...

DER SPIEGEL:ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 4 ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 4 υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW, και τον εξοπλισμό τριών παλαιοτέρων, παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2000 και το 2002 μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και της Ελλάδας...
αφορά τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων Η γερμανική εταιρεία «Howaldtswerke-Deutsche Werft» (HDW) ανήκει στην ThyssenKrupp. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στελεχών των εταιρειών HDW και Ferrostaal στην Εισαγγελία του Μονάχου, δημιουργήθηκε μία ομάδα, η «Team A», η οποία είχε το χρήμα και τη δικαιοδοσία να δωροδοκήσει αρμόδιους φορείς ώστε να κερδίσει η εταιρεία τους την ανάθεση της προμήθειας. .
Την υπόθεση ερευνά η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας η οποία και είχε έρθει σε επαφή προ δίμηνου με την Εισαγγελία του Μονάχου.
Read more...

Το κίνημα «δεν πληρώνω» άνοιξε τους σταθμούς των διοδίων της χώρας

Πανελλαδική κινητοποίηση

Κάτοικοι και φορείς (ξανά)άνοιξαν τις μπάρες στις εθνικές οδούς
Κάτοικοι και φορείς (ξανά)άνοιξαν τις μπάρες στις εθνικές οδούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων προχώρησαν την Κυριακή τα μέλη του κινήματος για τη μη πληρωμή τους. Το άνοιγμα των διοδίων ξεκίνησε σε κάποιες περιοχές από τις 12 το μεσημέρι και κορυφώθηκε στις 3 το απόγευμα.

Η απόφαση είχε ληφθεί τον προηγούμενο μήνα, κατά τη συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού επιτροπών αγώνα κατά των διοδίων.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί των διοδίων της χώρας και για το λόγο αυτό σε πολλές περιοχές πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις, ενώ έγινε μετακίνηση πολιτών με λεωφορεία.

Στην Πελοπόννησο πολίτες και εκπρόσωποι φορέων έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων, από το Μάναρι Ασέας ως και τον Ισθμό. Η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου θα κρατήσει τα διόδια ανοικτά έως τις 5 το απόγευμα.

Από την επιτροπή αγώνα της περιοχής του Ωρωπού ο Στρατής Λουπάτατζης, που παραβρέθηκε στο άνοιγμα των διοδίων των Αφιδνών τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν διαπραγματευόμαστε για μείωση του αντιτίμου των διοδίων. Αυτό που ζητάμε είναι να καταργηθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν τη λογική της προπληρωμής. Πληρώνουμε τους φόρους στα καύσιμα και στα τέλη κυκλοφορίας για να γίνουν τα έργα, δεν θα προπληρώνουμε και τα διόδια».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Ωρωπού πληρώνουν κάθε χρόνο 1.500 με 1.700 ευρώ για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στις διώξεις σε μέλη του κινήματος είπε ότι αυτές είναι μεμονωμένες και δεν αφορά το σύνολο των πολιτών που δεν πληρώνουν τα διόδια.

«Όλα αυτά γίνονται για να μας εκφοβίζουν, εμείς περιμένουμε τις ομαδικές κλήσεις και είμαστε έτοιμοι να πάμε στα δικαστήρια, γιατί κι εμείς έχουμε καταγγείλει τις εταιρίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης», τόνισε.

Από την πλευρά του, το μέλος του κινήματος «Πολίτες της Δυτικής Αθήνας» Δημήτριος Ντάβος, που βρέθηκε στο άνοιγμα των διοδίων της Αττικής οδού στη Φυλής, είπε ότι «δεν είναι ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα διόδια, αλλά οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι καταχρηστικές και παράνομες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις για κάτι που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα».

Αναφερόμενος στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα διόδια στην Αττική οδό σημείωσε ότι «αυτή συμμετείχε μ’ ένα μικρό ποσοστό στην κατασκευή της και με την σύμβαση παραχώρησης που έχει γίνει και τις συνεχείς αυξήσεις, θα βγάλει τρελά κέρδη. Δεν μιλάμε πια για ένα κίνημα που λέει ‘δεν πληρώνω, δεν πληρώνω’, αλλά για ένα κίνημα που έχει ως σύνθημά του ‘δεν πληρώνομαι, δεν έχω να πληρώσω’».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αίγυπτος: «Συμφώνησαν σε επιτροπή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση»

Συνομιλίες στο Κάιρο είχαν σήμερα κυβέρνηση και παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν(κέντρο) με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης
Σε μια πρώτη συμφωνία για τη συγκρότηση επιτροπής, κύριο μέλημα της οποίας θα είναι να εξετάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατέληξαν σήμερα η αιγυπτιακή κυβέρνηση και παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται κρατικά μέσα ενημέρωσης, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, ουρές σχηματίζονταν έξω από τράπεζες και τα καταστήματα άνοιγαν καθώς είναι η πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας. Οι περισσότερες τράπεζες καθώς και μαγαζιά είχαν μείνει κλειστά τις τελευταίες μέρες λόγω των ταραχών.

Κρίσιμη συνάντηση

Στις συνομιλίες που έγιναν σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν-πρόσωπο που διόρισε σε αυτή τη θέση ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ- συμμετείχε η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη και πλέον οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή συνάντηση έγινε με την ευρύτερη εκπροσώπηση της διασπασμένης αντιπολίτευσης. Στις συνομιλίες συμμετείχε εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μέλη μικρότερων αριστερών και φιλελεύθερων οργανώσεων καθώς και ανεξάρτητοι πολιτικοί και επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη συνάντηση πήρε μέρος και ο αιγύπτιος επιχειρηματίας Νακίμπ Σαουίρις.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση κατέληξε στην απόφαση να συγκροτηθεί μια επιτροπή με πολιτικούς και μέλη του δικαστικού σώματος για να εξετάσει, ως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τις υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές καθώς και με τα όρια της προεδρικής θητείας.

Άνοιξαν τράπεζες, καταστήματα

Έτσι ολοκληρώνεται μια πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης και εξόδου της χώρας από την κρίση με πολιτικά μέσα. Όμως, στην πλατεία της Απελευθέρωσης (Ταχρίρ) παραμένουν πολλοί διαδηλωτές που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Αν και κουρασμένοι, δεν πτοούνται. Στις συγκεντρώσεις σήμερα, στην ίδια πλατεία, πήραν μέρος και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Κοπτών Χριστιανών. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η ενότητα της Αιγύπτου σε έναν κοινό στόχο», είπε η Μπικία Μασρ.

Πάντως, με το άνοιγμα των καταστημάτων και τη λειτουργία των τραπεζών, έγινε μια προσπάθεια να επιστρέψει ο κόσμος στις δουλειές του και σε μια καθημερινότητα που έχει διαταραχθεί λόγω των ταραχών που ζει η Αίγυπτος σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα.

Από νωρίς, ουρές είχαν σχηματιστεί στις τράπεζες και στα ATM's και εκφράζονταν φόβοι ότι πολλοί θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας.

Στην Αλγερία...

Σε διαδήλωση κατά της ανεργίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας στο Αλγέρι, ένας άνθρωπος επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Όμως έγινε αντιληπτός από έναν δημοσιογράφο που βρισκόταν δίπλα του και ο οποίος τον έριξε κάτω πριν προλάβει να ανάψει τον αναπτήρα που κρατούσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στη χώρα της Βόρειας Αφρικής φτάνει στο 10% γενικά ενώ μεταξύ των νέων ξεπερνά το 20%.
.tanea.gr
Read more...

Οι «Πυρήνες» ανέλαβαν την ευθύνη για το παγιδευμένο δέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης

Με αναφορές στη δίκη στον Κορυδαλλό

Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη
Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του εμπρηστικού, όπως το χαρακτηρίζει, πακέτου με παραλήπτη τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, την περασμένη Τετάρτη.

Στο κείμενό της, που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο Indymedia, η οργάνωση κάνει εκτενή αναφορά στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες», η οποία διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Ως την πιο ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των μελών του πυρήνα φυλακής της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και στους αξιοπρεπείς συντρόφους στείλαμε εμπρηστικό πακέτο στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την άρνηση του ενός εκ των δύο απαιτήσεων των συντρόφων για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης» αναφέρει το κείμενο.

Στο κείμενο χαρακτηρίζονται «ψέματα» τα περί «δήθεν ισχυρής εκρηκτικής ύλης» και σημειώνεται ότι «τα μέτρα προφύλαξης ήταν ίδια με αυτά των προηγούμενων 14 πακέτων ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος άσχετος».

Σε άλλο σημείο της προκήρυξης η οργάνωση αναφέρει «πως από εδώ και πέρα ο παράνομος τομέας της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς θα συμμετέχει και αυτός στο Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο- Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία», αναφερόμενη σε ζητήματα που έθεσαν άλλες οργανώσεις και που «θεωρούμε πως εγκαινιάζουν ισχυρές βάσεις για το άνοιγμα ενός επαναστατικού διαλόγου μέσω δράσεων, αλλά και προτάσεων συντονισμού».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φιλοξενία “εν πλω” για παράνομους μετανάστες

Η διαδικασία απόκτησης πλωτών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Την Αστυνομική διεύθυνση του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, επισκέφτηκαν ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Ραχωβίτσας μαζί με το διευθυντή του γραφείου του Χρήστου Παπουτσή, πρέσβη Κυριάκο Αμοιρίδη και αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του είδους ναυπηγημάτων φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πλωτές πλατφόρμες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης πλεύσης και πάνω στις οποίες είναι κατασκευασμένοι σε ορόφους και με τη λογική προκατασκευασμένων οικίσκων οι ξενώνες και όλοι οι απαραίτητοι χώροι για τη διαμονή τουλάχιστον 2.000 ατόμων στη καθεμιά.

Μάλιστα, δημιουργείται και περιφραγμένος χώρος για την άθληση ή τις όποιες άλλες δραστηριότητες των μεταναστών, στο σημείο όπου «δένει» το πλωτό κέντρο φιλοξενίας. Οι Έλληνες αστυνομικοί πληροφορήθηκαν από τους Ολλανδούς ομολόγους τους για μια σειρά πλεονεκτημάτων που έχει σε επιχειρησιακό επίπεδο η χρησιμοποίηση τέτοιων πλωτών μέσων, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα της άμεσης μεταφοράς του σε άλλο σημείο εάν προκύψουν προβλήματα με την τοπική κοινωνία. Γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα, την ελληνική πλευρά καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δημιουργηθεί τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών, κυρίως λόγω των έντονων τοπικών κοινωνικών αντιδράσεων, με αποκορύφωμα τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Νομική.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση από μια ολλανδική και μια Βρετανική εταιρεία, το κόστος ενοικίασης θα είναι 300.000 ευρώ το χρόνο για καθένα από αυτά τα οποία προορίζονται για την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη. Ενώ απαραίτητη είναι και η εξεύρεση της οικονομικότερης λύσης για την ρυμούλκηση τους από την Ολλανδία μέχρι τη χώρα μας, ένα δύσκολο ταξίδι 4.000 ναυτικών μιλίων, με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Η άφιξη των συγκεκριμένων πλοίων υπολογίζεται σε περίπου τέσσερις μήνες।
newsbomb.gr
Read more...

Ποιοι σκοτώνουν τη συναίνεση

Οι πιέσεις του Βερολίνου για συνταγματική κατοχύρωση του πλαφόν στο έλλειμμα και στο χρέος, οι κοινωνικές αντιδράσεις και η αντιμνημονιακή στρατηγική του Αντ. Σαμαρά

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ σύγκλισης και ανάληψης πολιτικών δεσμεύσεων για το νέο οικονομικό μοντέλο που εκκολάπτεται στην ΕΕ ωθεί η τακτική της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους,
έχουν χαράξει διαφορετικές πορείες σε ό,τι αφορά το μνημόνιο και τα μέτρα που επιβάλλονται από αυτό.Το εγχείρημα μοιάζει εξαρχής καταδικασμένο: Η Γερμανία πιέζει για ισχυρές νομικές δεσμεύσεις, συζητείται ακόμη και η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως προς το πλαφόν του χρέους και του ελλείμματος. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλύψει το μετέωρο ως το 2013 αίτημα για αναθεώρηση επιζητώντας «ευρύτατες πολιτικές συναινέσεις», όπως λέει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Και ο κ. Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να παραχωρήσει καμία συναίνεση. Αν στις πολιτικές διαφορές προστεθεί μια προσωπική σχέση με σκαμπανεβάσματα, δεν είναι απίθανο οι δύο αρχηγοί να μετατρέψουν το ευρωπαϊκό βαλς σε πολεμικό πυρρίχιο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα τους το επιτρέψει η κρισιμότητα της κατάστασης στην ευρωζώνη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα.

Η απαίτηση των Γερμανών από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θεσπίσουν συνταγματική ρήτρα για το έλλειμμα και το χρέος τους φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: Να εφαρμόσει τα μέτρα της νέας συμφωνίας χωρίς να προκαλέσει έκρηξη σε μια κοινωνία που δοκιμάζει ήδη τα όρια των αντοχών της. Να καθησυχάσει τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ότι το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα υπηρετήσει ακόμη περισσότερο τη λογική της αγοράς προς όφελος των πλουσίων, βυθίζοντας στην ανέχεια ευρύτερα στρώματα. Και να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης με τις πολιτικές δυνάμεις, κυρίως με τη ΝΔ.

Οι πιέσεις του Βερολίνου πάντως δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τόσο η κυρία Μέρκελ στις επίσημες συνομιλίες όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι καθαροί στην απαίτησή τους από την Ελλάδα: Επιθυμούν να θεσπιστεί στο Σύνταγμα ένα «φρένο χρέους», όπως ισχύει στη Γερμανία. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το Νταβός και έπειτα αφήνει σε συνεντεύξεις του και σε συνομιλίες με βουλευτές του ΠαΣοΚ ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετά το τέλος του μνημονίου συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα διασφαλίζεται η σχετική ρήτρα.

Αντιθέτως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, χαρακτηρίζει «ανώριμη και υπερβολική» την απαίτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Επισημαίνει ότι η σχετική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2013 και παρατηρεί ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, τις δημοσιονομικές αντιλήψεις, αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε». Οι περισσότεροι υπουργοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτή τη φάση αναμένοντας να εξελιχθούν οι συζητήσεις και ορισμένοι αμφισβητούν ότι οι Γερμανοί θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Η κατάσταση είναι σύνθετη για την κυβέρνηση. Το γερμανικό σχέδιο, εφόσον υιοθετηθεί, απαιτεί και μέτρα άμεσης προσαρμογής, όπως είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και μειώσεις μισθών, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, φορολογικές και ασφαλιστικές προσαρμογές, αυτοματισμό των κυρώσεων κτλ. Ως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να καθοριστούν τα επί μέρους στοιχεία του νέου μοντέλου και για την Ελλάδα όλα είναι στο τραπέζι. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας η οικονομία μπορεί να σωθεί, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία όμως θα αντέξουν το βάρος της προσαρμογής;

Αναζητούνται κοινωνικές ισορροπίες
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για το πώς θα διαχειριστούν τις εξελίξεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι, εφόσον προκριθεί η λύση της αναθεώρησης, θα υπάρξουν προϋποθέσεις, όπως π.χ. η κατοχύρωση της δημοσιονομικής ισορροπίας (εγγυήσεις για το εισόδημα κ.ά.). Οι ίδιες πηγές λένε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί κάποια συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς- εκτιμούν ότι, αν υπάρξει συμφωνία για όλη την Ευρώπη, δύσκολα θα διατηρήσει τη σκληρή γραμμή ο κ. Σαμαράς- ή να ψηφιστεί νόμος για την επιβολή ορίων στο έλλειμμα και στο χρέος. Προβληματισμός αναπτύσσεται και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Κάποιοι θέτουν το ερώτημα αν το νέο μοντέλο θα προσφέρει ισόρροπη ανάπτυξη στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Αλλοι οσμίζονται εκλογές και επισημαίνουν ότι θεωρητικώς δημιουργείται ένα «παράθυρο» για εξπρές προσφυγή στις κάλπες ανάμεσα στο Εurogroup της 4ης Μαρτίου και στη σύνοδο κορυφής της 4ης Απριλίου. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες εξορκίζουν κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές και επιμένουν ότι τα σενάρια αυτά βρίσκονται μακριά από τους σχεδιασμούς του κ. Παπανδρέου. Βολές Σαμαρά για «μόνιμη ακαμψία»
Από την πλευρά του ο κ. Αντ. Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον κ. Παπανδρέου όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέσει θέμα ευρύτερης συναίνεσης, να πει ένα ξεκάθαρο «όχι», αδιαφορώντας, όπως λένε στην ηγετική ομάδα του κόμματος, για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας στάσης. «Ε, όχι να προχωρήσουμε σε ακόμη μία εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων!» λένε στενοί του συνεργάτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αδιαφορεί αν θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά εκτιμά ότι η πρόταση είναι δύσκολο να υιοθετηθεί τελικά και προβλέπει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το «δόγμα Σαμαρά» πρεσβεύει ότι «δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει ακυβέρνητη νομαρχία», ούτε να προσαρμόζεται όλη η Ευρώπη στη γερμανική στρατηγική. Θεωρεί ότι η συνταγματική υποχρέωση περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού «εισάγει μια μόνιμη ακαμψία» και ετοιμάζεται να συζητήσει τις απόψεις αυτές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ (9 Φεβρουαρίου στη Φραγκφούρτη) και με τον αρχηγό του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι (14 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη). AΝΑΘΕΩΡΗΣΗ; TΟ 2013 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...
Το άρθρο 110 του Συντάγματος προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται αναθεώρηση προτού περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης,η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008.Η ανάγκη της αναθεώρησης διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον 50 βουλευτών,με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα.Η επόμενη Βουλή,κατά την πρώτη σύνοδό της,αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.Εγκριτοι συνταγματολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί πως θα αλλάξει το Σύνταγμα σε μια προσυμφωνημένη με την ΕΕ κατεύθυνση,καθώς δεν της ανήκει η συντακτική εξουσία.Μπορεί απλώς να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία.Να σημειωθεί ότι οι καταστατικές συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν ήδη πλαφόν στο έλλειμμα και στο χρέος και ότι στην Ευρώπη συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έχουν,εκτός από τη Γερμανία,η Ελβετία και η Πολωνία.Ανάλογη δέσμευση υπάρχει και σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Οι δύο αρχηγοί διατηρούν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας και συνομιλούν τηλεφωνικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Φαίνεται ότι η πολιτική καχυποψία δεν έσβησε το σημάδι της φοιτητικής φιλίας τους.Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο κ.Σαμαράς είχε αρθρογραφήσει με πρωτοσέλιδο άρθρο σε απογευματινή εφημερίδα υπέρ του κ.Παπανδρέου στη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης το 2007 για την προεδρία του ΠαΣοΚ.Αλλά και ο Πρωθυπουργός παρέκαμψε το πρωτόκολλο και τον υποδέχθηκε στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου,αμέσως μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ.

.tovima.gr
Read more...

Σύγκρουση για το έλλειμμα του... 2014

Υπό το βλέμμα της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης θα ζητήσει από τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρα τις προτάσεις της ΝΔ για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014

Oι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κλιμακώνονται την προσεχή εβδομάδα καθώς πρόκειται να συμπεριλάβουν το «μίγμα πολιτικής» για τη μείωση του ελλείμματος από το 7,4% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του 2011 στο 2,6% το 2014 - δηλαδή από τα 16,88 στα 6,39 δισ. ευρώ. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης έχουν ολοκληρώσει ένα «γενικό πακέτο πολιτικής», που θα αποτελέσει το κύριο τμήμα του λεγόμενου «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου» αλλά δεν πρόκειται να το δημοσιοποιήσουν προτού καλέσουν τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Για να επιτευχθεί διόρθωση ύψους 10 δισεκατομμυρίων θα πρέπει τα μέτρα να ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά θα προέλθουν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εξοικονόμηση δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας θα επιτευχθεί αφενός από την αυτόματη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000

(λόγω της αναλογίας 1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις χωρίς εξαιρέσεις) και αφετέρου από την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου.

«Η σύσταση του ελλείμματος είναι πολιτική απόφαση, το ποιες δαπάνες καταργώ και ποια έσοδα αυξάνω και πώς είναι πολιτική απόφαση γιατί έχει κοινωνικές επιπτώσεις» επιμένει το υπουργείο Οικονομικών. Η διαβούλευση θα γίνει επί συγκεκριμένων παραδοχών για το ύψος του ελλείμματος και τον ρυθμό ανά πτυξης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας ο ρυθμός ανάπτυξης από το-3% του 2011, θα ανέλθει στο 1,1% το 2012 και στο 2,1% το 2013 και το 2014. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από τα 16,88 δισ. ευρώ (7,4% του ΑΕΠ) το 2011, στα 14,92 δισ. (6,4%) το 2012, στα 11,4 δισ. (4,8%) το 2013 και στα 6,39 δισ. (2,6%) το 2014. Οι κυβερνητικές προτάσεις που θα κατατεθούν στον διάλογο αναμένεται να κινηθούν στο εξής πλαίσιο: Καθώς αποκλείονται νέες αυξήσεις φόρων και μειώσεις αποδοχών, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να υποστηρίξει ότι η διόρθωση θα επιτευχθεί κατά 50% μέσα από την οριστική πάταξη της φοροδιαφυγής- εφόσον ο εκσυγχρονισμός των σχετικών μηχανισμών θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί- και κατά 50% από τον «χειρουργικό» και μόνιμο περιορισμό δημοσίων δαπανών, δηλαδή για τα 12 δισ. μείωση του ελλείμματος θα ισχύσει ο κανόνας «6 συν 6».

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2013 λήγουν μέτρα όπως η επιβολή προστίμων στα αυθαίρετα και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων που αναμένεται να αποδώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν και στο ερώτημα της αντικατάστασης των εν λόγω μέτρων πέρα από τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί το έλλειμμα από τα 11,4 δισ. το 2013 στα 6,39 δισ. το 2014. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαναγκαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέξει ανάμεσα στην αποφυγή κατάθεσης προτάσεων και την εκπόνηση ρεαλιστικού σχεδίου για την αύξηση εσόδων και τη μείωση δαπανών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, «θα ακυρωθεί η εύκολη κριτική της Νέας Δημοκρατίας».


tovima.gr
Read more...

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ


Ρεπορτάζ : Μπάμπης Αγρόλαμπος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Μειώνονται σε έξι τα κλιμάκια, πριμ αντί για επιδόματα, σύνδεση μισθού και εξέλιξης των εργαζομένων στο Δημόσιο με την αποδοτικότητά τους: Ολα τα αντιγράφει η κυβέρνηση από τη Γερμανία, εκτός βέβαια από το ύψος των μισθών. Η μισθολογική αλλά και...
η υπηρεσιακή εξέλιξη κάθε δημόσιου υπαλλήλου θα εξαρτάται από την αξιολόγησή του πάνω σε έξι κριτήρια -όπως η συμπεριφορά του, αν είναι επικοινωνιακός και αποδεκτός από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας.
Το γερμανικό μισθολόγιο ετοιμάζεται να προβάρει το ελληνικό Δημόσιο, με κάποιες παραλλαγές από τα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οχι ως προς το ύψος των μισθών αλλά ως προς την οργάνωση του συστήματος αμοιβών με βάση την απόδοση των υπαλλήλων.

Το γερμανικό μισθολόγιο είχε «πέσει» εξαρχής από την τρόικα στις συζητήσεις επί του μνημονίου και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν στον νέο γύρο που αρχίζει αύριο. Οι αρχές αυτού του μισθολογίου, που ισχύει από το 1997, με κάποιες προσθήκες το 2002 και το 2005, είναι οι εξής:

- Η εξέλιξη και οι μισθοί των υπαλλήλων συναρτώνται με την απόδοση κατόπιν αξιολόγησης.

- Τα κλιμάκια είναι έξι και η ανέλιξη σε καθένα έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης.

- Για τους υπαλλήλους στα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα και το διπλωματικό, ισχύουν ειδικά μισθολόγια.

- Ειδικά επιδόματα προβλέπονται μόνον για τις ανώτατες βαθμίδες της διοίκησης και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (εφορίες, τελωνεία, ανεξάρτητες αρχές).

Στη διαδικασία αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου υπάρχουν έξι κατηγορίες κριτηρίων, με διαφορετική βαρύτητα.

1. Η απόδοση στην εργασία.

2. Η συμπεριφορά.

3. Η αμεσότητα στην επεξεργασία και εκτέλεση των αποφάσεων.

4. Οι επικοινωνιακές δυνατότητες.

5. Η δημιουργία προτύπου, εάν δηλαδή είναι αποδεκτός από τους συναδέλφους του και την ιεραρχία.

6. Η εν γένει συμπεριφορά του προς την υπηρεσία και τους πολίτες.

Η αξιολόγηση γίνεται από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας και, στην περίπτωση που αξιολογηθεί αρνητικά, ο υπάλληλος μένει στάσιμος στην ιεραρχική και τη μισθολογική εξέλιξη. Για τους επιμελείς αντιθέτως προβλέπεται ταχύτερη εξέλιξη. Οι ώρες εργασίας είναι 38,5 την εβδομάδα, ωστόσο το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει επιπλέον 5 ώρες χωρίς αμοιβή. Στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης, και αυτή δεν αμείβεται αλλά δίνεται ως αντάλλαγμα ρεπό. Για κάθε υπηρεσία προβλέπονται μετρήσιμοι στόχοι και όταν υπερκαλύπτονται δίνεται εφάπαξ μπόνους αναλόγως του μισθολογικού κλιμακίου κάθε υπαλλήλου.

Με αυτό το μοντέλο εκτιμάται ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης είναι από 5 έως και 10%. Η μισθολογική σχέση από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο κλιμάκιο κάθε κατηγορίας είναι περίπου 1 προς 4. Επίσης υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για το ύψος του επιδόματος αδείας, που αρχίζει από το 80% του μισθού για τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια και υποχωρεί στο 60% στα υψηλότερα.

Η ειδοποιός διαφορά είναι στο ύψος των μισθών, ονομαστικών και πραγματικών. Στο γερμανικό μισθολόγιο έχουν ενσωματωθεί τα επιδόματα που υπήρχαν προ του 1997 και ο εισαγωγικός μισθός (1.290 ευρώ) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον εισαγωγικό μισθό στο ελληνικό Δημόσιο (711 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

Το περιθώριο που είχε τεθεί αρχικά για την κατάρτιση και ψήφιση του μισθολογίου λήγει τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα: Η δαπάνη μισθοδοσίας τον πρώτο μήνα του 2011 κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα, ενώ και στις διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας των μισθολογικών στοιχείων διαπιστώνονται καθυστερήσεις και προβλήματα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το μισθολόγιο να συνδυαστεί με την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή να ισχύσει το 2012. Ο Γ. Ραγκούσης θέλει να έχει τις προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που ανέλαβε τη χαρτογράφηση (θέσεων, δεξιοτήτων, ειδικοτήτων) και να προχωρήσει μεθοδικά στον νέο Καλλικράτη. Από την άλλη, οι πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην επίσπευση του μισθολογίου και να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση. Γι' αυτό και έχει ζητηθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η ολοκλήρωση των οικονομικών μελετών έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην μεικτή επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, υπό τον προϊστάμενο της αρχής, Κ. Παύλου, επιβεβαιώνεται η γενική εκτίμηση ότι κάθε υπηρεσία έχει διαφορετική μισθολογική πολιτική. Μέχρι τώρα έχει πιστοποιηθεί η μισθοδοσία περίπου 560.000 υπαλλήλων από το σύνολο των 770.000 και έχουν ενταχθεί στο σύστημα της αρχής περίπου 270.000. Εχουν εγγραφεί 22.645 φορείς και έχουν πιστοποιηθεί περίπου οι μισοί.

Τις επόμενες μέρες θα εισαχθούν και οι μισθοδοσίες των ΟΤΑ και κατόπιν έχουν σειρά οι ΔΕΚΟ. Η συνολική εικόνα της διοίκησης, της διαστρωμάτωσης των υπαλλήλων και των μισθολογικών ταχυτήτων, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση περιμένει τις εκθέσεις των εταιρειών ΗΑΥ Group και ICAP Hellas, για τις στρεβλώσεις του ισχύοντος μισθολογίου, τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο και τα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους δήμους και τις περιφέρειες, θα ακολουθήσει νέα μελέτη, υπό την αιγίδα της γραμματείας των ΔΕΚΟ. Η αρμόδια επιτροπή πάντως ήδη εξετάζει τις βασικές παραμέτρους των άλλων ευρωπαϊκών συστημάτων.

Από τα σενάρια που εξετάζονται το επικρατέστερο είναι να ενσωματωθεί ένα επίδομα εξομάλυνσης ύψους 140 ευρώ και ο εισαγωγικός μισθός να διαμορφωθεί τότε για κάθε κατηγορία ως εξής: 856 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 975 ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1.080 ευρώ για την τεχνολογική και 1.130 για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα κλιμάκια στο ισχύον μισθολόγιο είναι 18 για κάθε κατηγορία και η εξέλιξη αυτόματη. Υπάρχει και άλλη μία σημαντική διαφορά, που αφορά την ασφαλιστική συμμετοχή. Στη Γερμανία οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν έχουν εισφορές, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα αυτές είναι αρκετά υψηλές.

Πάντως από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος, Σπ. Παπασπύρος, ως βάση για το νέο μισθολόγιο πρέπει να τεθεί το ποσόν των 1.200 ευρώ μεικτών, ειδάλλως θα προκύψουν και νέες απώλειες, ενώ ήδη οι υπάλληλοι μετρούν μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος από 20 έως 25%.

Κοντά στο γερμανικό μισθολόγιο είναι και το αυστριακό, με 7 μισθολογικές κλίμακες αλλά 19 μισθολογικά κλιμάκια για κάθε κατηγορία. Επιμέρους στοιχεία εξετάζονται και από τα μισθολόγια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Και το ισπανικό μισθολόγιο βασίζεται στη σύνδεση παραγωγικότητας-μισθού, ωστόσο οι αυτόνομες περιφέρειες έχουν περιθώρια διαφοροποίησης. Ως προς τη βασική του αρχή προβλέπει την αυτόματη εξέλιξη των υπαλλήλων ανά τριετία. Υπάρχει παράλληλα η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης, που επιτρέπει την ταχύτερη εξέλιξη των υπαλλήλων που κρίνονται παραγωγικοί. Στον βασικό μισθό προβλέπεται συμπληρωματική αμοιβή, που προσδιορίζεται από τη θέση εργασίας, παρέχεται ανάλογα με την απόδοση κάθε υπηρεσίας και δίνεται εφάπαξ. Σε πολλές υπηρεσίες το ωράριο είναι σπαστό.
Read more...

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Καρκαγιάννης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Αυτή τη φορά οι ηγέτες της Ευρωζώνης έθεσαν τον πήχυ πραγματικά ψηλά. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα δεχτεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να επεμβαίνει ενεργότερα στις...
αγορές. Σε αντάλλαγμα απαίτησε τη μετατροπή της Ευρωζώνης σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό δόγμα και την αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν έλαβαν εντολή να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη με στόχο να υπάρξει συμφωνία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και να επικυρωθεί το αργότερο στις 24-25 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής.
Ωστόσο κατά τη συζήτηση της γερμανικής πρότασης, το απόγευμα της Παρασκευής, υπήρξε αντίδραση από αρκετά κράτη-μέλη σχετικά με την επιθυμία Βερολίνου και Παρισιού τα νέα, υπό διαπραγμάτευση, μέτρα να υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη εντός ενός έτους.
• Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, αντέδρασαν και στην πρόταση να υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ αύξησης μισθών και πληθωρισμού.
• Η Ιρλανδία φαίνεται ότι αντέδρασε στην πρόταση να υιοθετηθούν παρόμοιοι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις.
• Η δε Κομισιόν φαίνεται ότι διαμαρτυρήθηκε για παραγκωνισμό της.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσαν μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά τους.
Ταυτόχρονα όλοι οι ηγέτες δέχθηκαν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Απάντηση Μέρκελ
Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης μετά τις 9 Μαρτίου, ενώ ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι τα όρια που προτείνουν οι δυο τους δεν είναι «άκαμπτα» και δεν θα είναι τα ίδια για όλους. Προφανώς θα υπάρξουν έντονες διαπραγματεύσεις τις ερχόμενες εβδομάδες μεταξύ των κρατών-μελών, διότι οι αλλαγές που τούς ζητούνται είναι σημαντικές και δύσκολες.
Εστω όμως και την ύστατη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμβιβαστούν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα διαψευσθούν οι πολύ μεγάλες προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει και θα απειληθεί ευθέως η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης στην κρίση θα αποφασιστεί και πώς θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα και η Ιρλανδία να αποπληρώσουν το χρέος τους. Αρχικά όμως η Αθήνα θα πρέπει και αυτή να αποδεχτεί τις γερμανικές προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για προτάσεις που χρόνια τώρα προσπαθούσε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μεγάλο βαθμό περιγράφονται και προβλέπονται στο Μνημόνιο που ήδη εφαρμόζουμε. Κάποιες άλλες προβλέπονται ήδη από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) και απλώς δεν είχαν ποτέ εφαρμοστεί στα χρόνια της ευημερίας.
Η παραμονή στην Ευρωζώνη προϋποθέτει πλέον συνεχή και σκληρή προσπάθεια από τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα από τα πλέον αδύναμα όπως η Ελλάδα. Η ανάγκη για αλλαγές δεν θα τελείωνε με τη λήξη του Μνημονίου ακόμη και χωρίς τα νέα μέτρα της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Φρένο χρέους
Η απαίτηση της κ. Μέρκελ για πρόβλεψη «φρένου χρέους», δηλαδή θεσμοθέτηση πολύ χαμηλού ορίου για το έλλειμμα, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ΣΣΑ σύμφωνα με το οποίο κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να μειώνει το έλλειμμα, εφόσον είναι ήδη μικρότερο από 3%, κατά 0,5% μέχρι να αποκτήσει πλεόνασμα. Στο συνταξιοδοτικό οι βασικές αλλαγές έγιναν το περασμένο καλοκαίρι.
Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν πολύ πιθανή εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα θα «παγώσουν» τα επόμενα χρόνια όπως άλλωστε προβλέπεται από το Μνημόνιο, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα απορρυθμιστούν περαιτέρω.
Read more...

ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που φέρνει η Γερμανία μαζί με τις διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους περιλαμβάνει μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τις χώρες της Eυρωζώνης και φυσικά την Ελλάδα. Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι αυτά...
τα μέτρα που έρχονται, αλλά το γεγονός ότι θέτει υπό την αυστηρή παρακολούθηση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μία σειρά από δείκτες (ταμειακό έλλειμμα, εθνικολογιστικές προσαρμογές, εξέλιξη ανταγωνιστικότητας, έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου κ.λπ.). Εάν οι χώρες παρεκκλίνουν των στόχων στους δείκτες αυτούς, τότε θα πρέπει να λαμβάνουν αμέσως νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Επί της ουσίας, θα πρόκειται για έναν κατάλογο από δείκτες που θα περιγράφουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα συμπληρώνουν το ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας που πρακτικά «ασχολείται» μόνον με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτό σημαίνει, ότι ανεξαρτήτως τρόικας και Μνημονίου, η Ελλάδα -και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης-θα βρίσκεται πλέον υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο. Και μόλις, παρεκκλίνει θα προχωράει στη λήψη νέων μέτρων. Πέραν αυτών, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προβλέπει:
1. Φορολογική εναρμόνιση. Η πρακτική που ακολουθεί η Ιρλανδία στο θέμα αυτό δεν «αρέσει» στη Γερμανία και με την παροχή διευκολύνσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους της, βρήκε την «ευκαιρία» να θίξει το θέμα της κοινής φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία ανέρχεται στο 12,5%, όταν στη Γερμανία είναι 29,8% και στη Γαλλία 34,4% (στοιχεία Eurostat για το 2010). Η μεγάλη αυτή διαφορά αναδεικνύει και τους λόγους για τους οποίους οι δύο τελευταίες χώρες πιέζουν για εναρμόνιση της φορολογίας στην Eυρωζώνη. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 20%, βάσει του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου και βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία να θεσπίζει ένα κατώτατο ποσοστό φορολόγησης των επιχειρήσεων. Δηλαδή, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να φορολογούν τις επιχειρήσεις με ποσοστό χαμηλότερο αυτού. Θα μπορούν, όμως, με ποσοστό υψηλότερο αυτού.
Η εν λόγω αλλαγή έρχεται για να βάλει «φρένο» σε ποσοστά φορολόγησης α λα Ιρλανδία. Επί της ουσίας, η Γερμανία θέλει να αποσυνδέσει τη φορολογία των επιχειρήσεων από τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης σχετικά με το ποια θα προσελκύσει επενδυτές.
Η εξέλιξη αυτή σίγουρα θα ευνοήσει την ελληνική οικονομία έναντι χωρών όπως η Ιρλανδία, αφού δεν θα υπάρχει το κριτήριο της χαμηλής φορολόγησης. Από την άλλη, όμως, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά «φιλικό» για να ανταγωνιστεί μία πιθανή μείωση της φορολογίας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.
2. Αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν θεσπίσει όριο συνταξιοδότησης τα 67 έτη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα το επιβάλουν στις υπόλοιπες που έχουν ως όριο συνταξιοδότησης τα 65 χρόνια (Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία). Σίγουρα, όμως, με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξητική τάση, θα ασκηθούν πιέσεις για αναπροσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης προς τα πάνω. Να σημειωθεί ότι η σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, υπάρχει ήδη στο νέο ασφαλιστικό της Ελλάδας.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι πόσο ισχυρές θα είναι οι πιέσεις αυτές, καθώς θα πρέπει στην πλειοψηφία των χωρών της Eυρωζώνης να νομοθετηθούν οι αλλαγές που θα φέρουν σίγουρα κοινωνικές αναταραχές. Πάντως, δεν αποκλείεται ο φάκελος «ασφαλιστικό» να ανοίξει και πάλι στην Ελλάδα, σύντομα.
3. Κατάργηση της σύνδεσης μισθών - πληθωρισμού. Το Βέλγιο, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Πορτογαλία είναι ακόμη χώρες της Eυρωζώνης, όπου υπάρχει τιμαριθμοποίηση των μισθών και των συντάξεων. Δηλαδή, ανάλογα με τα επίπεδα του μέσου ετήσιου πληθωρισμού αυξάνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις. Στην Ελλάδα δεν είναι θεσμοθετημένο κάτι τέτοιο, αν και μέχρι πρότινος το ύψος του πληθωρισμού ήταν το ελάχιστο ποσοστό αύξησης που δινόταν και στην Ελλάδα. Στόχος του νέου μέτρου, κατά τη Γερμανία, είναι οι εργαζόμενοι να αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους και να παίρνουν αυξήσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα που φέρνουν. Ετσι, θα υπάρχει κίνητρο να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες.
Read more...

Θησαυρίζει η Μαριάνα των σκουπιδιών

Πήγε κόντρα στο ρεύμα και δέχθηκε να φιλοξενήσει χωματερή, έτσι το χωριό κατάφερε να βγάλει 1,2 εκατ. ευρώ το 2009, απαλλάσσοντας τους 732 κατοίκους του από φόρους και προσφέροντας παροχές που αλλού ούτε ονειρεύονται

Την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους βρήκαν στα σκουπίδια οι κάτοικοι του χωριού Μαριάνα στη Βόρεια Ιταλία
Την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους βρήκαν στα σκουπίδια οι κάτοικοι του χωριού Μαριάνα στη Βόρεια Ιταλία

ΚΑΛΩΣ ήλθατε στη Μαριάνα, ένα χωριό μόλις 732 κατοίκων στην επαρχία Μαντοβάνο της Λομβαρδίας,στη Βόρεια Ιταλία.Εδώ οι δημοτικοί φόροι είναι ανύπαρκτοι. Τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές αυξάνονται συνεχώς. Δημοτικά ακίνητα πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας. Κίνητρα εγκατάστασης προσελκύουν οικογένειες νέων, ο πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς.Και το ταμείο του δήμου σφύζει από... υγεία και ευρώ. Πώς; Χάρη στα σκουπίδια!

«Αν δεν είχαμε τα σκουπίδια, θα είχαμε χρεοκοπήσει από το 1995» μας λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Αντζελο Ρόζα, ο «πρώτος πολίτης» της Μαριάνα. Ο 59χρονος δήμαρχος κατάφερε να μετατρέψει μέσα σε 15 χρόνια ένα άγνωστο χωριουδάκι σε αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού.

Ο κ. Ρόζα αποδείχθηκε διορατικός και εφευρετικός. «Σε μια εποχή που κανένα άλλο χωριό της επαρχίας Μαντοβάνο δεν δεχόταν να γίνει χωματερή κοντά σε αυτό,εγώ είδα την προοπτική αυτή ως μια ευκαιρία. Ηταν μια γενναία επιλογή, αλλά κάποιος έπρεπε να την πάρει» τονίζει.

Πήγε κόντρα σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «σύνδρομο ΝΙΜΒΥ», αρκτικόλεξο της φράσης «ΝotΙnΜyΒackΥard» («Οχι Στην Πίσω Αυλή Μου»). «Ημασταν οι μόνοι που δεχτήκαμε να φιλοξενήσουμε έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ),πάντα όμως με ένα αντάλλαγμα» εξηγεί ο δήμαρχος.

Το «αντάλλαγμα» είχε τη μορφή ενός εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου, δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια, «μια εγκατάστασηυπόδειγμα που δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα ούτε στο περιβάλλον ούτε στους κατοίκους». Με πρώτη ύλη τα απορρίμματα, που έχουν μηδενική αξία, και τελικό προϊόν το βιοαέριο, που έχει μεγάλη εμπορική αξία, η μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία κατόπιν πωλείται στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΕL Green Ρower.

Κάπως έτσι τα δημοτικά ταμεία της μικρής πόλης γέμισαν για το 2009 με 150.000 ευρώ, μόνο από την εκμετάλλευση του βιοαερίου. «Αν προσθέσουμε δίπλα σε αυτά και τα έσοδα από την κομποστοποίηση 100.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως,τότε φτάνουμε στο ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για το 2009» λέει ο κ. Ρόζα.

Με τα χρήματα αυτά προέβη αρχικά σε μια σειρά από ριζικές διορθωτικές κινήσεις. Εφτιαξε τους δρόμους, έχτισε ένα ολοκαίνουργιο γυμναστήριο και αγόρασε μια μεγάλη αγροτική έκταση όπου κατασκεύασε κατοικίες.

«Φτιάξαμε ένα συγκρότημα κατοικιών με εννέα μικρά διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζουμε σε όποιον θέλει να μείνει και να δου λέψει στο χωριό μας, ξεκινώντας από μόλις 90 ευρώ τον μήνα για μια γκαρσονιέρα» μας λέει. Στόχος είναι να αυξήσει τον πληθυσμό του «μικρού βασιλείου του», όπως το αποκαλεί ο ίδιος, να γίνει η μικρή πόλη πόλος έλξης νέων ζευγαριών που κυνηγούν το όνειρο της αποκέντρωσης.

«Προσφέρουμε 750 ευρώ σε κάθε ζευγάρι που θα παντρευτεί στην πόλη μας. Στο πρώτο παιδί που θα κάνουν, η δημοτική αρχή προσφέρει 500 ευρώ, και από 1.000 ευρώ σε καθένα από τα επόμενα. Και αν επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της πόλης,όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα. Επίσης πουλάμε οικοδομήσιμα οικόπεδα αντί 30 ευρώ/τ.μ., όταν οι γειτονικοί δήμοι,όπως της Ασολα,ζητούν γύρω στα 200 ευρώ/τ.μ.» τονίζει ο κ. Ρόζα, καταλήγοντας πως «μια οικογένεια μπορεί να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ. στην τιμή των 120.000 ευρώ».

Κοντά σε αυτά έχουμε και την παντελή ανυπαρξία δημοτικής φορολογίας: ο δήμαρχος έχει καταργήσει για τους συμπολίτες του τον πρόσθετο φόρο στον φόρο εισοδήματος (ΙRΡΕF), καθώς και τον δημοτικό φόρο ακίνητης περιουσίας (ΙCΙ). Αποτέλεσμα; «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού της Μαριάνα. Από τους 600 ανθρώπους που είχαμε το 1995, πλέον είμαστε 732 και συνεχώς αυξανόμαστε.Χάρη στα σκουπίδια».

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: «Αυτοί που μιλάνε πολύ και δεν κάνουν απολύτως τίποτε και εκείνοι που βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει».

ΚΑΝ΄ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
«Θέλω να έρθουν νέα ζευγάρια»
Ο δήμαρχος Αντζελο Ρόζα μιλώντας στο «Βήμα» εξηγεί γιατί έχει απευθύνει προσκλητήριο σε νέες οικογένειες να αναζητήσουν την τύχη τους στο «χωριό των σκουπιδιών».

- Ποιος είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 στόχος σας για το μέλλον; «Να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νέα ζευγάρια στο χωριό μας, δίνοντάς τους κίνητρα να εγκατασταθούν στη Μαριάνα. Προσωπικά, επιθυμώ να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων μου όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Γι΄ αυτό τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει και δεύτερος δωρεάν παιδικός σταθμός, ενώ έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθούν νέοι χώροι κοινωνικής και ατομικής δράσης».

- Γιατί οι δήμαρχοι άλλων ιταλικών πόλεων δεν ακολουθούν το παράδειγμά σας;

«Η εγκατάσταση ενός ΧΥΤΑ στην πόλη σου δεν είναι εύκολη υπόθεση: συχνά προσκρούει στις αντιρρήσεις των συμπολιτών σου. Εγώ είμαι ευτυχής που έχω ανοιχτόμυαλους συμπολίτες. Πάντως καταλαβαίνω όσους συναδέλφους σκέφτονται να πράξουν κάτι παρόμοιο αλλά συναντούν αντιδράσεις. Εκεί πρέπει να παρουσιάσεις την προοπτική αυτή ως μια ευκαιρία ανάπτυξης για την πόλη σου».
tovima.gr
Read more...

Κύκλωμα εργολάβων, λογιστών και δικηγόρων ζημίωσε το ΙΚΑ με 300 εκατ. ευρώ και θησαύριζε εκμεταλλευόμενο την ανάγκη 40.000 αλλοδαπών

Κομπίνα με ένσημα σε μετανάστες

Στο «δόκανο» των ελεγκτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πιάστηκαν 62 κατασκευαστικές εταιρείες-«μαϊμούδες», οι ιδιοκτήτες των οποίων πωλούσαν ένσημα σε μετανάστες αντί 25 ευρώ το ένα. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποκαλύφθηκε κύκλωμα εργολάβων, λογιστών και δικηγόρων το οποίο θησαύριζε εις βάρος του ΙΚΑ και των μεταναστών. Λειτουργούσε χωρίς κανένας να το αντιληφθεί από το 2005 ως και τον περασμένο Αύγουστο και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν την ανάγκη των μεταναστών να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ελλάδα και να πάρουν σύνταξη όταν θα συμπλήρωναν τα απαιτούμενα χρόνια. Θύματα έπεσαν 40.000 αλλοδαποί, οι οποίοι, αν και δεν εργάστηκαν ποτέ, πλήρωναν ως και 25 ευρώ για κάθε ένσημο. Η ζημιά του ΙΚΑ, όπως υπολογίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, ανέρχεται σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Το κύκλωμα δρούσε σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στην περιοχή της Αθήνας, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Υπάλληλοι του Τμήματος Οικοδομοτεχνικών Εργων του ΙΚΑ ανέλαβαν με εντολή της διοίκησης του Ιδρύματος να διεξαγάγουν τις ανακρίσεις καλώντας τους αλλοδαπούς να καταθέσουν ώστε να φωτιστεί η υπόθεση. Ολοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη εντοπιστεί και εναντίον τους έχει σχηματιστεί δικογραφία. «Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του τις μαρτυρικές καταθέσεις, καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις των αλλοδαπών που δήθεν απασχολούνταν σε οικοδομές ή άλλες εργασίες και λάμβαναν παρανόμως ένσημα. Από αυτές προκύπτει ότι οι αλλοδαποί όχι μόνο δεν εργάστηκαν στις οικοδομές για τις οποίες είχαν δηλωθεί στο ΙΚΑ, αλλά ούτε καν γνώριζαν πού βρίσκονταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις καταθέσεις τους οι μετανάστες δίνουν με περισσή ευκολία τα ονόματα, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών από τους οποίους αγόρασαν τα ένσημα.

Πώς στήθηκε η «μηχανή»
Οι εργολάβοι-θύτες, σε συνεργασία με λογιστικά γραφεία και δικηγόρους, έκαναν την «καραμπινάτη κομπίνα», όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ως εξής: χρησιμοποιούσαν έναν κωδικό πρόσβασης για την αναλυτική περιοδική δήλωση στο ΙΚΑ- «οι εταιρείες υποχρεούνται να την υποβάλλουν κάθε τρεις μήνες και να καταβάλλουν ταυτόχρονα τις εισφορές» εξηγούν μιλώντας στο «Βήμα» στελέχη του ΙΚΑ -, τον οποίο είχαν υφαρπάξει είτε από άλλη κατασκευαστική εταιρεία είτε από τον ιδιοκτήτη ακινήτου στην κατασκευή του οποίου είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν. Ο εργολάβος πρότεινε στον δήθεν εργαζόμενο: «Θα σου εξασφαλίσω τα υπόλοιπα ένσημα που χρειάζεσαι για να πάρεις επίδομα ή σύνταξη σε λίγα χρόνια αρκεί να μου δώσεις 25 ευρώ για κάθε ένσημο». Στη συνέχεια ο «εργοδότης» δήλωνε στην κατάσταση του ΙΚΑ ότι δήθεν απασχολεί 150 εργαζομένους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος καταχώριζαν τα ένσημα, αλλά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν κατέβαλλε το απαιτούμενο ποσό. Παρά ταύτα, το ΙΚΑ πλήρωνε προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι «εργαζόμενοι» αλλοδαποί.

Τους περισσότερους από τους αλλοδαπούς οι εργολάβοι που συμμετείχαν στην απάτη τούς γνώριζαν από παλαιότερη δουλειά σε οικοδομή.

tovima.gr
Read more...

Ο Περισσός αναδιατάσσει τις κομματικές δυνάμεις ανά τη χώρα και ανακατεύει την εσωκομματική «τράπουλα» εν όψει διαδοχής της κυρίας Παπαρήγα

Και το ΚΚΕ θέλει τον «Καλλικράτη» του

Σε φάση ραγδαίων εσωκομματικών αναδιατάξεων βρίσκεται το ΚΚΕ, το οποίο προωθεί κλιμακωτά τον δικό του... «Καλλικράτη», συνενώνοντας οργανώσεις και όργανα και ανακατεύοντας την «τράπουλα» στο στελεχικό πεδίο. Οι έντονες- και περιφρουρημένες, ως είθισται- διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πολλοί είναι εκείνοι πλέον στον Περισσό που εικάζουν ότι η κομματική ανασυγκρότηση φέρνει ακόμη πιο κοντά το θέμα της διαδοχής της 65χρονης γενικής γραμματέως κυρίας Αλέκας Παπαρήγα .

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναμένεται η κατάργηση της ισχυρότερης οργάνωσης που διέθετε διαχρονικά το ΚΚΕ, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ), η οποία σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με την Κομματική Οργάνωση Πειραιά (ΚΟΠ) και τη Νομαρχιακή Οργάνωση Αττικής, συγκροτώντας μια νέα ισχυρή Κομματική Οργάνωση Αττικής, ενώ ανάλογες οργανωτικές αναπροσαρμογές θα γίνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ανασύσταση των καθοδηγητικών οργάνων και τις απαραίτητες μετακινήσεις και αναδιατάξεις στελεχών.

Μετακινήσεις στελεχών
Μετά και τη νέα διοικητική δομή της χώρας, για τον Περισσό προβάλλει η ανάγκη άσκησης ενιαίων τοπικών πολιτικών παρεμβάσεων και δράσεων. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η μεγάλη οργανωτική ανακατανομή του κομματικού δυναμικού σε επίπεδο οργανώσεων περιοχών και πόλεων, ενώ διατηρείται ο παραδοσιακός «πυρήνας» των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης (ΚΟΒ) στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώνονται την περίοδο αυτή σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι μετακινήσεις στελεχών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, τα οποία θα κληθούν να συμβάλουν στη «νέα εποχή» που ξεκινά για το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το ΚΚΕ διανύει φάση «συσσώρευσης πολιτικής εμπειρίας και επαναστατικής ενέργειας» εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και έχοντας προτάξει το καθήκον της «στρατηγικής της πάλης για την εξουσία», οι αναπροσαρμογές στην οργανωτική δομή του κόμματος αποκτούν για τους επιτελείς του Περισσού αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον. Μέσω αυτών προσδοκάται η ισχυρότερη παρέμβαση του κόμματος στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεών του μέσω των αναγκαίων Αδυναμίες και καθυστερήσεις

Παράλληλα ωστόσο οι αναδιατάξεις αυτές συνδέονται και με τις αδυναμίες επεξεργασιών των προβλημάτων που τίθενται στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής δομής της χώρας και των διοικητικών συνενώσεων που επήλθαν σε επίπεδο νομαρχιών και δήμων. που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια σε οργανωτικό επίπεδο το ΚΚΕ έχοντας απολέσει τη δυναμική του παρελθόντος, αν και παραμένει ο πλέον συγκροτημένος και δομημένος επί τη βάσει αρχών πολιτικός σχηματισμός στη χώρα. Οταν άλλα ιστορικά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης βίωναν το φάσμα της διάλυσης μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το ΚΚΕ κατόρθωνε παρά τις τεράστιες οργανωτικές απώλειες (διασπάσεις 1989 και 1991) να σταθεί στα πόδια του και να ισχυροποιηθεί επιβιώνοντας και διασφαλίζοντας για τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Αριστεράς. Παρά ταύτα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως έχει συμπεράνει και στο τελευταίο συνέδριό του, είναι πολλές. Ετσι, η αναδιάταξη των οργανώσεών του επιχειρείται, πέραν των άλλων, να αντιμετωπίσει και οργανωτικές δυσχέρειες και αδιέξοδα που υπάρχουν με τη μείωση του ενεργού δυναμικού του και τη συρρίκνωση των οργανώσεων κυρίως σε συνοικιακό επίπεδο, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και όσον αφορά τη διεύρυνση της κομματικής επιρροής στους εργασιακούς χώρους, με ισχυρό «χαρτί» τη νεολαία, κυρίως τη σπουδάζουσα και τη μαθητική. Οι μετακινήσεις των στελεχών και οι συνεπαγόμενες διεργασίες είναι σενάρια τα οποία μπορούν να διαψευστούν από την παραμονή της (αδιαμφισβήτητης) γενικής γραμματέως του κόμματος κυρίας Παπαρήγα στη θέση της. Η παρουσία της άλλωστε στο κομματικό πηδάλιο επί 20 συναπτά έτη έχει κριθεί επιτυχημένη και απαραίτητη για τη συνεκτικότητα της ηγετικής ομάδας και την προσήλωση στην πολιτική «γραμμή» που έχει χαράξει το ΚΚΕ. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που φύγει από την ηγεσία θεωρείται βέβαιον ότι «δεν θα πάει σπίτι της». Πολλοί στον Περισσό θεωρούν ότι θα παραμείνει ως πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, τουλάχιστον για την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Πάντως πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που εκτιμούν ότι η τρέχουσα εσωκομματική κινητικότητα διαμορφώνει νέα δεδομένα και εξ αντικειμένου μπορεί να τεθεί σύμφωνα με τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θέμα αλλαγής φρουράς.tovima.gr
Read more...

Κατέστρεψαν δεκάδες μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων

Σε καταστροφές ακόμη και ξήλωμα των μηχανημάτων για την ακύρωση των εισιτηρίων σε σταθμούς του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς στην Αθήνα προχώρησαν το Σάββατο ακτιβιστές που αντιτίθενται στην αύξηση των εισιτηρίων.

Με συντονισμένη επιχείρηση οι ακτιβιστές εισέβαλαν σε πολλούς σταθμούς του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ, και κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα βάζοντας τους κόλλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, ξήλωσαν ολόκληρα τα μηχανήματα και τράπηκαν σε φυγή πριν προλάβουν οι ιδιωτικοί φύλακες των σταθμών να αντιδράσουν।
tanea.gr
Read more...

Καταφθάνει αύριο η τρόικα


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ o Πολ Τόμσεν (κέντρο), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σέρβας Ντερούζ (αριστερά) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάουζ Μασούχ (δεξιά)

Φθάνουν αύριο στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, για την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου εν όψει της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δις. ευρώ.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα νέα μέτρα για την τριετία 2012 - 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, μεταξύ άλλων ασκούνται πιέσεις και για περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς σχεδιάζεται η μείωση από το 2012 σε χορηγούμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, με στόχο να πέσουν κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.

tanea.gr

Read more...

Παραιτήθηκε σύσσωμη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αίγυπτο

Επιταχύνονται οι εξελίξεις


Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 12η ημέρα
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 12η ημέρα (Φωτογραφία: Reuters )
Κάιρο, Αίγυπτος
Σε μία προφανή κίνηση κατευνασμού των διαδηλωτών, παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο όχι όμως και ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ που διατηρεί το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ επιμένουν όμως στην αποχώρηση του Μομπάρακ και από την προεδρία της χώρας, απορριπτουν την κίνηση της ομαδικής παραίτησης και παραμένουν αμετακίνητοι, παρά το ότι η προθεσμία που του είχαν δώσει εξέπνευσε από την Παρασκευή.

Ο γενικός γραματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Σαφουάτ Ελ-Σερίφ, αντικαταστάθηκε από τον Χοσάμ Μπαντράουι που θεωρείται ότι ανήκει στην φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. Ανάμεσα στους παραιτηθέντες είναι και ο γιος του προέδρου Γκαμάλ Μουμπάρακ.

Σε μία πρώτη αντίδραση, οι ΗΠΑ αποτιμούν θετικά την παραίτηση του Γκαμάλ Μουμπάρακ. «Είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας πολιτικής αλλαγής», σχολίασε ανώνυμα πηγή της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα.

Προσπάθειες αντικατάστασης του Μουμπάρακ

Εντωμεταξύ, οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση (ή απομάκρυνση, αν συμβεί αυτό τελικά) του Χόσνι Μουμπάρακ συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τους New York Times, o αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο

Επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει η εφημερίδα ότι αυτά τα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα. Ωστόσο προβλέπουν τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, που θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Άλλο ένα σενάριο θέλει τον Μουμπάρακ να αποσύρεται στο σπίτι του στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα ή να αναχωρήσει για τη Γερμανία για παρατεταμένο ιατρικό έλεγχο, όπως συνηθίζει να κάνει όλα τα χρόνια.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καλούν τον πρόεδρο «να λάβει τώρα τη σωστή απόφαση» τονίζοντας με έμφαση το «τώρα». Πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής η Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «έρχεται καταιγίδα να σαρώσει την περιοχή». Η υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές.

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός. «Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα» δήλωσε -όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Παρέμβαση του στρατού προς τους διαδηλωτές

Στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Χάσαν αλ Ροουένι, αξιωματικός του στρατού, ζητώντας να διακόψουν τις κινητοποιήσεις. «Έχετε όλοι δικαίωμα να εκφράσετε τον εαυτό σας αλλά, παρακαλώ, σώστε ό,τι έμεινε από την Αίγυπτο» τους είπε με το πλήθος να απαντά ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές πρέπει να απομακρυνθούν για να αποκατασταθεί η οικονομική ζωή στην πόλη, είπε ο Ροουένι. «Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο«, τους είπε.

Νωρίτερα ο στρατός μετακίνησε ορισμένους από τους διαδηλωτές για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει η κυκλοφορία στους δρόμους της
πλατείας. Ο στρατός, που γενικά στηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, έχει άτυπα αναλάβει να φτιάξει μία ουδέτερη ζώνη στην πλατεία και να κρατήσει σε απόσταση τους φιλοκυβερνητικούς από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το AFP όταν οι συγκεντρωμένοι άκουσαν νωρίς το Σάββατο τους κινητήρες των αρμάτων να τίθενται σε λειτουργία δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να καθίσουν γύρω από αυτά ώστε να υποχρεώσουν τους στρατιωτικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, φοβούμενοι νέα αιματοχυσία.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ακούγονταν στην πλατεία σποραδικά πυρά, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό από πού προέρχονταν. Εντωμεταξύ, οι στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην πλατεία, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών ενώ ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών.
Την Παρασκευή ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι τις προηγούμενες μέρες, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα. Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ εργαζόταν για την κρατική ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολές να συνδράμει και να προστατεύει τους ξένους δημοσιογράφους. Το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε την ίδια στιγμή πως το γραφεί του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Έμφαση στην οικονομία δίνει ο Μουμπάρακ

Τη δική του απάντηση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να δώσει ο Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπουργούς που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτών σε σχέση με τη φτώχεια και την άνοδο των τιμών.

Την Κυριακή, πρώτη εργάσιμη ημέρα της νέας εβδομάδας, θα ξανανοίξουν οι τράπεζες που παρέμεναν κλειστές για μία εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν» δηλώνει ο Χρήστος Παπουτσής

Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής

Ο Χρήστος Παπουτσής
Ο Χρήστος Παπουτσής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Παπουτσής μίλησε για την κατάληψη της Νομικής, λέγοντας ότι «κάποιοι επιδίωκαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο οποίο να συμμετέχουν από τη μία πλευρά οι υπερασπιστές του ασύλου και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών. Αλλά τα σχέδιά τους έπεσαν στο κενό».

Τονίζει, πάντως, ότι θεωρεί πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Σε ερώτηση για το εάν η αστυνομία δεν έχει καμία ευθύνη, ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της πρυτανικής αρχής.

«Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές» τόνισε.

Ο κ. Παπουτσής είπε: «Τις πόρτες της Νομικής τις κρατούσαν ανοικτές στις 6:30 το πρωί της Κυριακής οι νεολαίοι του ΣΥΝ. Επομένως είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε».

«Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής, λέγοντας ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου.

«Όσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά· διαδικασία που προβλέπει επιδότηση» κατέληξε.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναβλήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κάιρο

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Κυριακή επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Κάιρο, εξαιτίας της έκρηξης που σημειώθηκε στη χερσόνησο του Σινά και της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο. Όπως ανακοινώθηκε, μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία το ταξίδι του κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να μεταφέρει -όπως είπε- στο Κάιρο «το πνεύμα και τη συζήτηση της ΕΕ, αλλά και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης».

«Θα σταθούμε δίπλα στον αιγυπτιακό λαό» είχε πει σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, αποφασίστηκε η αναβολή της προγραμματιζόμενης για αύριο επίσκεψης του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάιρο» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός, είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες» συνεχίζει.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...