Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Καρκαγιάννης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Αυτή τη φορά οι ηγέτες της Ευρωζώνης έθεσαν τον πήχυ πραγματικά ψηλά. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα δεχτεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να επεμβαίνει ενεργότερα στις...
αγορές. Σε αντάλλαγμα απαίτησε τη μετατροπή της Ευρωζώνης σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό δόγμα και την αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν έλαβαν εντολή να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη με στόχο να υπάρξει συμφωνία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και να επικυρωθεί το αργότερο στις 24-25 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής.
Ωστόσο κατά τη συζήτηση της γερμανικής πρότασης, το απόγευμα της Παρασκευής, υπήρξε αντίδραση από αρκετά κράτη-μέλη σχετικά με την επιθυμία Βερολίνου και Παρισιού τα νέα, υπό διαπραγμάτευση, μέτρα να υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη εντός ενός έτους.
• Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, αντέδρασαν και στην πρόταση να υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ αύξησης μισθών και πληθωρισμού.
• Η Ιρλανδία φαίνεται ότι αντέδρασε στην πρόταση να υιοθετηθούν παρόμοιοι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις.
• Η δε Κομισιόν φαίνεται ότι διαμαρτυρήθηκε για παραγκωνισμό της.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσαν μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά τους.
Ταυτόχρονα όλοι οι ηγέτες δέχθηκαν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Απάντηση Μέρκελ
Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης μετά τις 9 Μαρτίου, ενώ ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι τα όρια που προτείνουν οι δυο τους δεν είναι «άκαμπτα» και δεν θα είναι τα ίδια για όλους. Προφανώς θα υπάρξουν έντονες διαπραγματεύσεις τις ερχόμενες εβδομάδες μεταξύ των κρατών-μελών, διότι οι αλλαγές που τούς ζητούνται είναι σημαντικές και δύσκολες.
Εστω όμως και την ύστατη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμβιβαστούν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα διαψευσθούν οι πολύ μεγάλες προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει και θα απειληθεί ευθέως η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης στην κρίση θα αποφασιστεί και πώς θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα και η Ιρλανδία να αποπληρώσουν το χρέος τους. Αρχικά όμως η Αθήνα θα πρέπει και αυτή να αποδεχτεί τις γερμανικές προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για προτάσεις που χρόνια τώρα προσπαθούσε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μεγάλο βαθμό περιγράφονται και προβλέπονται στο Μνημόνιο που ήδη εφαρμόζουμε. Κάποιες άλλες προβλέπονται ήδη από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) και απλώς δεν είχαν ποτέ εφαρμοστεί στα χρόνια της ευημερίας.
Η παραμονή στην Ευρωζώνη προϋποθέτει πλέον συνεχή και σκληρή προσπάθεια από τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα από τα πλέον αδύναμα όπως η Ελλάδα. Η ανάγκη για αλλαγές δεν θα τελείωνε με τη λήξη του Μνημονίου ακόμη και χωρίς τα νέα μέτρα της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Φρένο χρέους
Η απαίτηση της κ. Μέρκελ για πρόβλεψη «φρένου χρέους», δηλαδή θεσμοθέτηση πολύ χαμηλού ορίου για το έλλειμμα, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ΣΣΑ σύμφωνα με το οποίο κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να μειώνει το έλλειμμα, εφόσον είναι ήδη μικρότερο από 3%, κατά 0,5% μέχρι να αποκτήσει πλεόνασμα. Στο συνταξιοδοτικό οι βασικές αλλαγές έγιναν το περασμένο καλοκαίρι.
Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν πολύ πιθανή εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα θα «παγώσουν» τα επόμενα χρόνια όπως άλλωστε προβλέπεται από το Μνημόνιο, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα απορρυθμιστούν περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: