ΚΑΛΩΣ ήλθατε στη Μαριάνα, ένα χωριό μόλις 732 κατοίκων στην επαρχία Μαντοβάνο της Λομβαρδίας,στη Βόρεια Ιταλία.Εδώ οι δημοτικοί φόροι είναι ανύπαρκτοι. Τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές αυξάνονται συνεχώς. Δημοτικά ακίνητα πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας. Κίνητρα εγκατάστασης προσελκύουν οικογένειες νέων, ο πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς.Και το ταμείο του δήμου σφύζει από... υγεία και ευρώ. Πώς; Χάρη στα σκουπίδια!
«Αν δεν είχαμε τα σκουπίδια, θα είχαμε χρεοκοπήσει από το 1995» μας λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Αντζελο Ρόζα, ο «πρώτος πολίτης» της Μαριάνα. Ο 59χρονος δήμαρχος κατάφερε να μετατρέψει μέσα σε 15 χρόνια ένα άγνωστο χωριουδάκι σε αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού.
Ο κ. Ρόζα αποδείχθηκε διορατικός και εφευρετικός. «Σε μια εποχή που κανένα άλλο χωριό της επαρχίας Μαντοβάνο δεν δεχόταν να γίνει χωματερή κοντά σε αυτό,εγώ είδα την προοπτική αυτή ως μια ευκαιρία. Ηταν μια γενναία επιλογή, αλλά κάποιος έπρεπε να την πάρει» τονίζει.
Πήγε κόντρα σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «σύνδρομο ΝΙΜΒΥ», αρκτικόλεξο της φράσης «ΝotΙnΜyΒackΥard» («Οχι Στην Πίσω Αυλή Μου»). «Ημασταν οι μόνοι που δεχτήκαμε να φιλοξενήσουμε έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ),πάντα όμως με ένα αντάλλαγμα» εξηγεί ο δήμαρχος.
Το «αντάλλαγμα» είχε τη μορφή ενός εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου, δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια, «μια εγκατάστασηυπόδειγμα που δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα ούτε στο περιβάλλον ούτε στους κατοίκους». Με πρώτη ύλη τα απορρίμματα, που έχουν μηδενική αξία, και τελικό προϊόν το βιοαέριο, που έχει μεγάλη εμπορική αξία, η μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία κατόπιν πωλείται στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΕL Green Ρower.
Κάπως έτσι τα δημοτικά ταμεία της μικρής πόλης γέμισαν για το 2009 με 150.000 ευρώ, μόνο από την εκμετάλλευση του βιοαερίου. «Αν προσθέσουμε δίπλα σε αυτά και τα έσοδα από την κομποστοποίηση 100.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως,τότε φτάνουμε στο ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για το 2009» λέει ο κ. Ρόζα.
Με τα χρήματα αυτά προέβη αρχικά σε μια σειρά από ριζικές διορθωτικές κινήσεις. Εφτιαξε τους δρόμους, έχτισε ένα ολοκαίνουργιο γυμναστήριο και αγόρασε μια μεγάλη αγροτική έκταση όπου κατασκεύασε κατοικίες.
«Φτιάξαμε ένα συγκρότημα κατοικιών με εννέα μικρά διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζουμε σε όποιον θέλει να μείνει και να δου λέψει στο χωριό μας, ξεκινώντας από μόλις 90 ευρώ τον μήνα για μια γκαρσονιέρα» μας λέει. Στόχος είναι να αυξήσει τον πληθυσμό του «μικρού βασιλείου του», όπως το αποκαλεί ο ίδιος, να γίνει η μικρή πόλη πόλος έλξης νέων ζευγαριών που κυνηγούν το όνειρο της αποκέντρωσης.
«Προσφέρουμε 750 ευρώ σε κάθε ζευγάρι που θα παντρευτεί στην πόλη μας. Στο πρώτο παιδί που θα κάνουν, η δημοτική αρχή προσφέρει 500 ευρώ, και από 1.000 ευρώ σε καθένα από τα επόμενα. Και αν επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της πόλης,όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα. Επίσης πουλάμε οικοδομήσιμα οικόπεδα αντί 30 ευρώ/τ.μ., όταν οι γειτονικοί δήμοι,όπως της Ασολα,ζητούν γύρω στα 200 ευρώ/τ.μ.» τονίζει ο κ. Ρόζα, καταλήγοντας πως «μια οικογένεια μπορεί να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ. στην τιμή των 120.000 ευρώ».
Κοντά σε αυτά έχουμε και την παντελή ανυπαρξία δημοτικής φορολογίας: ο δήμαρχος έχει καταργήσει για τους συμπολίτες του τον πρόσθετο φόρο στον φόρο εισοδήματος (ΙRΡΕF), καθώς και τον δημοτικό φόρο ακίνητης περιουσίας (ΙCΙ). Αποτέλεσμα; «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού της Μαριάνα. Από τους 600 ανθρώπους που είχαμε το 1995, πλέον είμαστε 732 και συνεχώς αυξανόμαστε.Χάρη στα σκουπίδια».
Σύμφωνα με τον κ. Ρόζα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: «Αυτοί που μιλάνε πολύ και δεν κάνουν απολύτως τίποτε και εκείνοι που βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει».
ΚΑΝ΄ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
«Θέλω να έρθουν νέα ζευγάρια»
Ο δήμαρχος Αντζελο Ρόζα μιλώντας στο «Βήμα» εξηγεί γιατί έχει απευθύνει προσκλητήριο σε νέες οικογένειες να αναζητήσουν την τύχη τους στο «χωριό των σκουπιδιών».
- Γιατί οι δήμαρχοι άλλων ιταλικών πόλεων δεν ακολουθούν το παράδειγμά σας;
«Η εγκατάσταση ενός ΧΥΤΑ στην πόλη σου δεν είναι εύκολη υπόθεση: συχνά προσκρούει στις αντιρρήσεις των συμπολιτών σου. Εγώ είμαι ευτυχής που έχω ανοιχτόμυαλους συμπολίτες. Πάντως καταλαβαίνω όσους συναδέλφους σκέφτονται να πράξουν κάτι παρόμοιο αλλά συναντούν αντιδράσεις. Εκεί πρέπει να παρουσιάσεις την προοπτική αυτή ως μια ευκαιρία ανάπτυξης για την πόλη σου».
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου