Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: «Συμφώνησαν σε επιτροπή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση»

Συνομιλίες στο Κάιρο είχαν σήμερα κυβέρνηση και παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν(κέντρο) με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης
Σε μια πρώτη συμφωνία για τη συγκρότηση επιτροπής, κύριο μέλημα της οποίας θα είναι να εξετάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατέληξαν σήμερα η αιγυπτιακή κυβέρνηση και παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται κρατικά μέσα ενημέρωσης, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, ουρές σχηματίζονταν έξω από τράπεζες και τα καταστήματα άνοιγαν καθώς είναι η πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας. Οι περισσότερες τράπεζες καθώς και μαγαζιά είχαν μείνει κλειστά τις τελευταίες μέρες λόγω των ταραχών.

Κρίσιμη συνάντηση

Στις συνομιλίες που έγιναν σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν-πρόσωπο που διόρισε σε αυτή τη θέση ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ- συμμετείχε η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη και πλέον οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή συνάντηση έγινε με την ευρύτερη εκπροσώπηση της διασπασμένης αντιπολίτευσης. Στις συνομιλίες συμμετείχε εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μέλη μικρότερων αριστερών και φιλελεύθερων οργανώσεων καθώς και ανεξάρτητοι πολιτικοί και επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη συνάντηση πήρε μέρος και ο αιγύπτιος επιχειρηματίας Νακίμπ Σαουίρις.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση κατέληξε στην απόφαση να συγκροτηθεί μια επιτροπή με πολιτικούς και μέλη του δικαστικού σώματος για να εξετάσει, ως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τις υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές καθώς και με τα όρια της προεδρικής θητείας.

Άνοιξαν τράπεζες, καταστήματα

Έτσι ολοκληρώνεται μια πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης και εξόδου της χώρας από την κρίση με πολιτικά μέσα. Όμως, στην πλατεία της Απελευθέρωσης (Ταχρίρ) παραμένουν πολλοί διαδηλωτές που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Αν και κουρασμένοι, δεν πτοούνται. Στις συγκεντρώσεις σήμερα, στην ίδια πλατεία, πήραν μέρος και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Κοπτών Χριστιανών. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η ενότητα της Αιγύπτου σε έναν κοινό στόχο», είπε η Μπικία Μασρ.

Πάντως, με το άνοιγμα των καταστημάτων και τη λειτουργία των τραπεζών, έγινε μια προσπάθεια να επιστρέψει ο κόσμος στις δουλειές του και σε μια καθημερινότητα που έχει διαταραχθεί λόγω των ταραχών που ζει η Αίγυπτος σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα.

Από νωρίς, ουρές είχαν σχηματιστεί στις τράπεζες και στα ATM's και εκφράζονταν φόβοι ότι πολλοί θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας.

Στην Αλγερία...

Σε διαδήλωση κατά της ανεργίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας στο Αλγέρι, ένας άνθρωπος επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Όμως έγινε αντιληπτός από έναν δημοσιογράφο που βρισκόταν δίπλα του και ο οποίος τον έριξε κάτω πριν προλάβει να ανάψει τον αναπτήρα που κρατούσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στη χώρα της Βόρειας Αφρικής φτάνει στο 10% γενικά ενώ μεταξύ των νέων ξεπερνά το 20%.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: