Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Άννα, να ένα κόμμα...





Να κάνουν στην άκρη Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ζητά εμμέσως η Άννα Διαμαντοπούλου, που τους κάλεσε να...
διευκολύνουν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, σημειώνοντας την ανάγκη να γίνει κάτι «εξ αρχής».

«Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνει με παρέες, τραπέζια και αποκλεισμούς, αλλά να τεθεί πρώτα ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη χώρα μετά το μνημόνιο, και μετά να αναζητηθούν οι συμμαχίες», είπε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

matrix24.gr

Read more...

Σε 12 δόσεις η εξόφληση των οφειλών στην εφορία...



Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής των φόρων τους μπορούν, σύμφωνα με το υπουργείο, να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να...
αφήσουν να λήξει η πρώτη δόση του φόρου, να καταστεί ληξιπρόθεσμη και εν συνεχεία να υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση.
Βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν τις νόμιμες προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με το υπουργείο η επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος εφέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι (3,5 δισ. περίπου έναντι 7,5 δισ.), ενώ η επιβάρυνση του Φόρου Ακίνητης περιουσίας έχει επιμεριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων (7).
Φέτος υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις ΔΟΥ 25.000 δηλώσεις, αντί 1,1 εκ. πέρσι, και οι φορολογούμενοι που καλούνται για προσκόμιση δικαιολογητικών είναι 300.000, ενώ αν ακολουθείτο το ίδιο σύστημα με πέρυσι θα έπρεπε να προσέλθουν 550.000 φορολογούμενοι.
Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει, πως ο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που έχει συνταξιοδοτηθεί τον τελευταίο χρόνο, δυσχεραίνει τη διεκπεραίωση των υποθέσεων...

Read more...

Οι «συμπάθειες» δεν κρύβονται...




Κατάμεστη ήταν η μεγάλη αυτή την φορά αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με την ονομασία «Αντιγόνη», χθες λίγο πριν από την άφιξη των διαδοχικών προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το ίδιο και οι χώροι έξω από...
αυτήν, που υποδέχονταν κατά δεκάδες μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν να ακούσουν τις ομιλίες τους.

Οι «συμπάθειες» πάντως, δεν κρύφτηκαν. Παρατεταμένο, πλην χλιαρό ήταν το χειροκρότημα στον Κώστα Σημίτη όταν μπήκε στην αίθουσα, πολύ συχνότερο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αποθεωτικό ήταν το καλωσόρισμα του Γιώργου Παπανδρέου, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν αδιαλείπτως και να φωνάζουν ρυθμικά το επίθετό του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που διεκόπη και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, καταχειροκροτούμενος ακόμα και για πράγματα για τα οποία έχει λοιδωρηθεί στο παρελθόν, όπως η πρότασή του για το δημοψήφισμα, ή η παρεξηγημένη φράση του «λεφτά υπάρχουν». Όσο για το πέρας της ομιλίας του, βρήκε τους παρευρισκόμενους όρθιους να χειροκροτούν παρατεταμένα, θυμίζοντας άλλες εποχές, ξεχασμένες πια για το ΠΑΣΟΚ.
Θερμή ήταν η υποδοχή και του Ευάγγελου Βενιζέλου, με το πέρας της ομιλίας του όμως να βρίσκει πιο …κουρασμένο το κοινό.

Κατά την είσοδο των τριών πάντως στην αίθουσα πάντως, ακούστηκε για άλλη μια φορά το γνωστό σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σαν να μην άλλαξε το εκλογικό ποσοστό…


matrix24.gr

Read more...

Ύποπτη η σιωπή του Καψή...



 

Περίεργες διαρροές από το περιβάλλον του...
Εάν είναι ένα απλο τεχνικό πρόβλημα, να βγουν και να το πούνε. Είναι απαράδεκτο να σιωπά ο αρμόδιος υπουργός, ενώ, ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του να κυκλοφορούν διάφορες περίεργες φήμες με...
εμφανείς σκοπιμότητες .
Δεν καταλαβαίνουν ότι το ευαίσθητο αυτό θέμα, δεν σηκώνει ραδιουργίες?...

Read more...

Πρώτο το Nonews, σας ενημέρωσε...




Ημασταν η μοναδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, που μόλις πέσαν οι μπάρες στο έκτρωμα του Καψή, αναδείξαμε το πρόβλημα.
Στην ...
Δου Του ψάχνονται ακόμη για να βρουν από που προέκυψε το πρόβλημα.

Read more...

Πρώτη συνεδρίαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου Έρχονται αλλαγές στις δομές της φορολογικής διοίκησης


Έρχονται αλλαγές στις δομές της φορολογικής διοίκησης
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η διοικητική αναδιοργάνωση και η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του γνωμοδοτικού συμβουλίου της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με την συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία και τις δομές της φορολογικής διοίκησης, για να καταστεί αποτελεσματική και έδωσε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος των πολιτών.
Ζήτησε από το γνωμοδοτικό συμβούλιο τριμηνιαίες εκθέσεις σε σχέση με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της φορολογικής διοίκησης, την επίτευξη των στόχων, τις αποκλίσεις από τους στόχους, τις ευκαιρίες που εντοπίζονται και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν, τους κινδύνους λόγω λανθασμένων πρακτικών, καθώς και τις διορθωτικές ενέργειες για την επίτευξη του σχεδίου.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την εμπλοκή του συμβουλίου στα θέματα στοχοθέτησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, για τα οποία η φορολογική διοίκηση δεν έχει επαρκείς εμπειρίες και γνώσεις, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στα διεθνή πρότυπα.
Επιπλέον, ζήτησε την άποψη των μελών του για θέματα που δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς, με συνέπεια οι πρακτικές που υιοθετούνται να μην είναι οι «βέλτιστες» και κυρίως να μην εξυπηρετούν με ικανοποιητικό τρόπο το σκοπό τους. Τα θέματα αυτά θα ενταχθούν ως θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ τα πορίσματα θα κοινοποιούνται στον ίδιο τον υπουργό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σε διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ...


 Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή...

Mε έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ζητά να ...
τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.750 διοικητικοί υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα στο επίμαχο, περιγράφονται λεπτομερώς τα κριτήρια μοριοδότησης των υπαλλήλων που διαθέτουν τυπικά προσόντα όπως βασικός τίτλος σπουδών ή μεταπτυχιακό, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Εθνος, προτεραιότητα για να εξαιρεθούν από το καθεστώς διαθεσιμότητας έχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ, όσοι είναι κάτοχοι προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών, ή αποφοίτησαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Αναλυτικά η μοριοδότηση των υπαλλήλων

ΘΕΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:

Βασικός Τίτλος Σπουδών: Εως 5 μόρια
Δεύτερος Τίτλος Σπουδών: 3 μόρια
Διδακτορικό (συναφές με το αντικείμενο του Φορέα): 7 μόρια
Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών (συναφής με το αντικείμενο του Φορέα): 4 μόρια
Αποφοίτηση από ΕΣΔΔ ή ΕΣΤΑ: 5 μόρια
Γνώση ξένης γλώσσας (μοριοδοτούνται μέχρι 2 ξένες γλώσσες): Η άριστη γνώση 3 μόρια, η πολύ καλή γνώση 2 μόρια και η καλή γνώση 1 μόρια
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:

Ετη Υπηρεσίας

Για τα πρώτα 5 έτη: 5 μόρια
Για τα επόμενα 10 έτη: 5 μόρια
Για τα επόμενα 20 έτη: 5 μόρια
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 30 μόρια
Κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του Αρθρου 18 του Ν. 2190.1994: 25 μόρια
Λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ: 20 μόρια
Πρόσληψη βάσει Ν.1648/1986 ή Ν. 2643/1998: 15 μόρια
Διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης: 15 μόρια
Γραπτός διαγωνισμός προ ΑΣΕΠ:: 20 μόρια
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Αριθμός προστατευόμενων τέκνων (έως 5)- Για κάθε τέκνο επί 4: 20 μόρια
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών: -10 μόρια
Στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 έτη, Στέρηση δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής Προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη, Αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων Προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπο της: -20 μόρια
Υποβιβασμός έως 2 βαθμούς, προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών: -30 μόρια
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ζητά από τα ιδρύματα:

Να καταγράψουν ανά σχέση εργασίας και ανά επίπεδο εκπαίδευσης και κλάδο το προσωπικό τους
Να καταγράψουν τον αριθμό των τμημάτων ανά ίδρυμα, τα μέλη ΔΕΠ στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ, καθώς και τη γεωγραφική διασπορά (εάν υπάρχει) του κάθε ιδρύματος
Να υπολογιστούν με βάση τους εισακτέους των τμημάτων για το 2013 πολλαπλασιαζόμενους επί τα έτη των σπουδών τους -3 ακόμη και να λάβουν υπόψη συντελεστή ανάλογα με τον εργαστηριακό τους χαρακτήρα και τον εξυπηρετούμενο ετήσιο αριθμό φοιτητών του ιδρύματος
Να υπολογιστούν οι απαιτήσεις σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των τμημάτων, του πλήθους των φοιτητών και του αριθμού των διδασκόντων
Να οριστούν συντελεστές βαρύτητας με βάση τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του κάθε ιδρύματος ανά πόλη...

Read more...

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ 25.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΦΑΠ ΤΟΥ 2010



Με «όπλο» τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τα στοιχεία του συστήματος TAXIS το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε περίπου 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ είναι υπόχρεοι σε πληρωμή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας...
2010 μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Με κατ΄επείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κύριου Χάρη Θεοχάρη δόθηκε εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας να ελέγξει, σε συνεργασία με τις κατά τόπους εφορίες, όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έχουν λάβει από το Μάιο του 2013 εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ για την περιουσία που είχαν στην κατοχή τους το 2010 ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε πληρωμή του φόρου.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης ζητά να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, που δεν είναι άλλα από τη διενέργεια κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κτλ.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων επισημαίνεται οτι στα πλαίσια διασταυρώσεων που γίνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, αποστέλλεται ηλεκτρονικά (από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) αρχείο με τα στοιχεία οφειλετών ανά ΔΟΥ ώστε να ελεγχθούν αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές - τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010. Στη συνέχεια η αρμόδια διεύθυνση θα προβεί άμεσα στην καταχώρηση - εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μετά την καταχώρηση των δηλώσεων, το ηλεκτρονικό αρχείο θα αποσταλεί συμπληρωμένο στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η  εισπραξιμότητα για τον ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται στο 74%, ενώ υπόχρεοι στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 είναι περίπου 170.000 φορολογούμενοι καθώς την 1η Ιανουαρίου 2010 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Από το σύνολο των περίπου 170.000 οι 25.000 εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τον φόρο.
Πηγή : tovima.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/09/25000-2010.html

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ...


Τροπολογία για την ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη...
Όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνοντας τις Επιτροπές Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η τροπολογία θα κατατεθεί σύντομα σε νομοσχέδιο.
Σημειώνεται πως όταν ανακοίνωσε την κατάθεση της τροπολογίας, βουλευτής σχολίασε ότι η τρόικα δεν θα επιτρέψει τις ανανεώσεις των συμβάσεων. «Άσε την τρόικα κατά μέρος. Εδώ σημασία έχει τι λέει ο υπουργός», αντέδρασε ο προεδρεύων Γ. Τραγάκης.
Πηγή : naftemporiki.gr

Read more...

H κυβέρνηση «δείχνει» τη Φώφη Γεννηματά υπεύθυνη για τη ρήξη με την Τρόικα...



Νέα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ με επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ...
πείσει την τρόικα να μην επιμείνει στο κλείσιμο των εταιρειών.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει τη δυσφορία του για τους χειρισμούς της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας, η οποία ζήτησε προνομιακή μεταχείριση για τους εργαζομένους στα Αμυντικά Συστήματα και υψηλές αποζημιώσεις, σαν να μη βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση Γεννηματά μέσω e-mail

Oπως αποκαλύφθηκε από την απάντηση μέσω e-mail του εκπροσώπου της Κομισιόν Ματίας Μορς, η Τρόικα αμφισβητεί την αξιοπιστία των σχεδίων της ελληνικής πλευράς για εκκαθάριση εν λειτουργία. Επιπλέον, η Τρόικα θεωρεί ότι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν εξασφαλίζουν την εξυγίανση και την πώλησή τους σε ιδιώτες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει.

Tρόικα: Το επιπλέον κόστος 144 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ είναι υπερβολικό

Για τα ΕΑΣ η Τρόικα σημειώνει πως το σχέδιο θα έχει επιπλέον κόστος 144 εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους, καθώς περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, ο κ. Μορς σημειώνει ότι το σχέδιο δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση και πως η εταιρεία θα έπρεπε να ρευστοποιηθεί. Εάν η ελληνική πλευρά επικαλείται λόγους εθνικής άμυνας για τη διατήρηση της εταιρείας, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερη και η δραστηριότητά της να εξαντλείται στις παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Τα ποσά που ζητούσε η Φώφη Γεννηματά από την Τρόικα για τα ΕΑΣ

Οπως προκύπτει από τα σχέδια που παρουσιάζεται σήμερα στον Τύπο, το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα ΕΑΣ προέβλεπε την παραμονή 350 περίπου εργαζομένων στο νέο σχήμα και έσοδα από εξαγωγές 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τρόικα δεν θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτύχει τέτοιες εξαγωγές, άρα τα ΕΑΣ θα πρέπει να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.

Τρόικα προς Γεννηματά: Πολύ γενναιόδωρες οι αποζημιώσεις

Η Τρόικα απορρίπτει, ουσιαστικά, ως «εξαιρετικά γενναιόδωρο» το σχέδιο της εθελουσίας εξόδου και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει «επιπλοκές και δημοσιονομικό κενό» στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γενικές παρατηρήσεις του ο Ματίας Μορς αναφέρει ότι κάθε σχέδιο εκκαθάρισης «δεν θα πρέπει να έχει ως όρο αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν τις νόμιμες απαιτήσεις ή μια επαναπρόσληψη του προσωπικού».

Νέο σχέδιο από Στουρνάρα με μειωμένο κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχέδιο που εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, και το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει ο Γιάννης Στουρνάρας, μειώνεται το κόστος της εθελουσίας εξόδου και αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω τα έσοδα από εξαγωγές και το προσωπικό.

2. Για τη ΛΑΡΚΟ η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις ως προς τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση να διενεργήσει τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης. Κατ' αρχάς διαφωνεί με το να τεθεί όρος στους υποψήφιους επενδυτές για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς θεωρεί πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι αν και γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, οι όροι είναι τέτοιοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενιαία πώληση και συνεπώς ο νέος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει να επιστρέψει στο Δημόσιο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

3. Για την ΕΛΒΟ, η τρόικα είναι πιο κατηγορηματική. Θεωρεί ότι το κόστος της εκκαθάρισης εν λειτουργία είναι υψηλότερο από το άμεσο λουκέτο, ενώ η εκτίμηση ότι στο μέλλον η εταιρεία θα έχει νέα συμβόλαια δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται τη βιωσιμότητά της.

Εν κατακλείδι, η τρόικα λέει σαφώς πως η πτώχευση της εταιρείας είναι η πιο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση.

Δύσκολη διαπραγμάτευση Στουρνάρα-Τρόικας

Από την απάντηση της τρόικας φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη. Η τρόικα επί της ουσίας θεωρεί ότι η ΕΛΒΟ δεν έχει πιθανότητες εξυγίανσης και τα ΕΑΣ μπορούν να διασωθούν μόνον ως ένα πολύ μικρό σχήμα, που θα επιβιώσει την επόμενη πενταετία με τις παραγγελίες του υπουργείου Αμυνας, ύψους 105 εκατ. ευρώ...

Read more...

Κίνα: Μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία...


Θα προκαλέσει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου- Έκκληση Κίνας για πολιτική λύση...

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία, κυρίως προκαλώντας την...
αύξηση των τιμών του πετρελαίου, και επανέλαβε την έκκλησή της για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

"Μία στρατιωτική δράση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά στην τιμή του πετρελαίου--θα προκαλούσε άνοδο της τιμής του πετρελαίου", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G-20...

Read more...

«Σε ρίξανε Γιώργο, σε ρίξανε»...





Δεν έλειψαν τα «βέλη» και τα «καρφιά» στις χθεσινές ομιλίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγο ο...
"Real Fm", πολλοί στην αίθουσα εξέλαβαν την φράση του πρώην Πρωθυπουργού «κανένας στρατηγικός στόχος δεν επιτυγχάνεται αν δεν μεσολαβήσουν ήττες, πισωγυρίσματα, λοιδορίες, λιποψυχίες, προδοσίες», ως «καρφί» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Κάτια Μακρή, εκείνη την στιγμή ακούστηκε από το Παπανδρεϊκό στρατόπεδο η φράση: «Σε ρίξανε Γιώργο, σε ρίξανε»...

Read more...

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας Νέες αντιδράσεις στην πρόταση Ρεπούση για το μάθημα των θρησκευτικών



Νέες αντιδράσεις στην πρόταση Ρεπούση για το μάθημα των θρησκευτικών
Η βουλευτής με τον υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην πρόταση που διατύπωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση για το μάθημα των θρησκευτικών. Ο υφυπουργός Παιδείας Κ.Γκιουλέκας είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διδασκαλία στα σχολεία, ενώ επίθεση στην κ. Ρεπούση εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Η άποψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Μόνον η διδαχή μιας συντηρητικής μελέτης των θρησκευτικών, δεν αρκεί για να αναπτύξει τη θρησκευτική συνείδηση των θρησκειών».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου επιτέθηκε στην κ. Ρεπούση για τις αναφορές της ότι «η κυβέρνηση εμμένει στην αντίληψη της θρησκευτικής κατήχησης», αλλά και ότι «τα θρησκευτικά δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη εκπαίδευση».

«Μήπως θα προτείνετε και την κατάργηση της επιστήμης της θεολογίας, επειδή δεν σας κάνει κ. Ρεπούση; Ουσιαστικά, προκαλείτε το εθνικό συναίσθημα και τη συνείδηση των Ελλήνων, με αυτά που λέτε κ. Ρεπούση» τόνισε η κ. Ξουλίδου.

Η ίδια κάλεσε τόσο τη ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίσει αν είναι προσωπική άποψη όσο και την κυβέρνηση αν υιοθετεί τέτοιες απόψεις.

Η ιστορικός και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε δηλώσει στην επιτροπή της Βουλής ότι «τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο λύκειο».

Ακόμα, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι επιμένει σε μια αναχρονιστική αντίληψη, και τάχθηκε υπέρ της διδασκαλίας της θρησκειολογίας, όπως προέβλεπαν παλαιότερα σχέδια επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

«Συγγνώμη για όσο μου αναλογεί» Μίνι «διάγγελμα» Τσοχατζόπουλου στην αυλαία της αποδεικτικής διαδικασίας


Μίνι «διάγγελμα» Τσοχατζόπουλου στην αυλαία της αποδεικτικής διαδικασίας
O πρώην υπουργός αναμένει πλέον την ετυμηγορία του δικαστηρίου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κήρυξε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος και στον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πορευτήκαμε τόσα χρόνια», ζήτησε συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για όσα βιώνει τώρα η χώρα με την «οικονομική χρεωκοπία».

Όπως είπε, «αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό τον λαό, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες ηγεσίες Παπανδρέου, Σημίτη και Γ.Παπανδρέου, με τον οποίον το γυαλί ράγισε.

» Οδηγηθήκαμε σε οικονομική χρεοκοπία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα. Και φορτωθήκαμε εξοντωτικές ποινές από τους δανειστές μας. Ο κόσμος όσο χαμηλά και να πέσει, έχει τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Εγώ χρεώνομαι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους την ευθύνη που μου αναλογεί και τους καλώ να δεχτούν τη συγνώμη μου, γιατί αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός λίγοι μπορούν να πουν ότι είναι μακριά από τις ευθύνες. Ο καθένας προσωπικά έχει την ευθύνη του.»

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο απέρριψε αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν καλυφθεί από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

102.580 νέες θέσεις στο οκτάμηνο Τα στοιχεία δείχνουν ανάσχεση της ανεργίας τονίζει ο Γ.Βρούτσης



Τα στοιχεία δείχνουν ανάσχεση της ανεργίας τονίζει ο Γ.Βρούτσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Συνολικά 102.580 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία στο οκτάμηνο Ιανουρίου-Αυγούστου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που καταγράφουν σε ζωντανό χρόνο τις ροές απασχόλησης.

Τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης» δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι για έκτο συνεχή μήνα, το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αυξημένη τουριστική κίνηση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο.

«Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Tι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από το σύνολο των προσλήψεων του οκταμήνου, το 62% (333.142) ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 31,25% (165.327) μερικής απασχόλησης και το 5,77% (30.499) εκ περιτροπής απασχόλησης.

Για τον Αύγουστο προκύπτει ότι οι περισσότερες προσλήψεις (4.852), αφορούν τις ηλικίες από 30-44 ετών και έχουν γίνει στους κλάδους της εστίασης του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο στις ροές των προσλήψεων εμφανίζουν οι κλάδοι της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, της δημόσιας διοίκησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της διαφήμισης.

Το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων εμφανίζουν οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο εμφανίζει η περιοχή της Ηπείρου.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάντως, προκύπτει ότι κατά τον μήνα Αύγουστο υπογράφηκαν στην Αττική τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 1.527 εργαζομένους με μειώσεις μισθών 4,28% κατά μέσο όρο, τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία που καλύπτουν 104 εργαζομένους με μειώσεις 9,52% κατά μέσο όρο και από μία στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη που αφορούν περίπου 300 εργαζομένους χωρίς μειώσεις.

* Ξεκινούν την Παρασκευή οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εν όψει της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ράβε ξήλωνε στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο - Ανοιχτό παράθυρο για αύξηση μετεγγραφών



Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού μετεγγραφών
Σε βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση, του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, οι βελτιώσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη μαθητεία, την επιστημονική εξειδίκευση, ζητήματα που ανακύπτουν σε ΑΕΙ, αλλαγές στα ΕΠΑΛ και αποσαφηνίσεις για την ειδική αγωγή καθώς και ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές για όσους πέτυχαν με την κατηγορία του 5% και του 10%.
Εξάλλου, ο κ. Αρβανιτόπουλος μετά από σχετική πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για τις μετεγγραφές καθώς και το ποσοστό τους.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, μόνον η αύξηση του εισοδήματος δεν θα έλυνε το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς προτεραιότητα θα είχαν και πάλι τα χαμηλά εισοδήματα, για αυτό χρειάζεται και αύξηση του ποσοστού μετεγγραφών και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα μελετήσει το θέμα.
Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν εξετάζει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των καθηγητών ΑΕΙ.
Η συζήτηση σε δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί μέχρι αργά σήμερα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Β' θερινού τμήματος της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Στον αέρα η διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικών αστυνομικών



Σε αδιέξοδο η διαθεσιμότητα 3.000 δημοτικών αστυνομικών, καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας τους. Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων
Στον αέρα βρίσκεται η διαθεσιμότητα των περίπου 3.000 δημοτικών αστυνομικών που, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, τίθεται σε αυτό το καθεστώς στις 23 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κανείς μέχρι τώρα δεν αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους της μισθοδοσίας τους που φτάνει τα 45 με 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:
* Οι δήμοι οι οποίοι θα επιβαρύνονται μέχρι 23 Σεπτεμβρίου με τη μισθοδοσία των δημοτικών αστυνομικών, μέσω της ΚΕΔΕ έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν στη μεταφορά των κονδυλίων της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς αφενός με την αποχώρηση τους μειώνονται τα έσοδα των δήμων από την ελεγχόμενη στάθμευση, τα τραπεζοκαθίσματα κλπ και αφετέρου η μισθοδοσία αυτή δεν καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) αλλά μέρος τους και από τα ανταποδοτικά (δημοτικά τέλη κλπ).
* Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια στον προϋπολογισμό του υπουργείου του προκειμένου να καλύψουν τη μισθοδοσία των δημοτικών αστυνομικών, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους δήμους, ώστε να μεταφέρουν τις σχετικές πιστώσεις.
Τη λύση καλείται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και, βεβαίως, τους δήμους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν βάζει νερό στο κρασί της.

Read more...

Ποια τα σενάρια για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, και ΛΑΡΚΟ. Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα



Κλείνει η ΕΛΒΟ, μισή η ΕΑΣ, πωλείται σε δύο δόσεις η ΛΑΡΚΟ. Το αργότερο μέχρι αύριο η αντιπρόταση της κυβέρνησης στη τρόικα
Την απάντησή της στην προκλητική αξίωση της τρόικας, να μπει «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και στη ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι σε αυτές να απολυθούν χωρίς αποζημίωση, προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Έθνος, το αργότερο μέχρι αύριο θα έχουν σταλεί ήδη τα e-mails από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Γ. Στουρνάρα αλλά και από την κ. Φ. Γεννηματά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η μάχη που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι «σκληρή», αλλά στο τέλος θα καμφθούν οι αντιρρήσεις που ξαφνικά εμφάνισε η τρόικα. Σημειώνουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να θέσει τα θέματα αυτά και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους», ο κ. Γ. Στουρνάρας έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι ο «ξαφνικός θάνατος» των τριών εταιρειών θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο απ' ό,τι η εκκαθάριση εν λειτουργία, σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση.
Ο κ. Στουρνάρας σε δική του έκθεση θα παρουσιάσει τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος μετά τις δικαστικές προσφυγές που θα κάνουν οι απολυμένοι, εφόσον προκριθεί η λύση του "λουκέτου" και της πτώχευσης. Την ίδια στιγμή τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν και το σχέδιο εν λειτουργία των τριών εταιρειών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό θα προβλέπει τον σημαντικό περιορισμό της λειτουργίας της ΕΛΒΟ που πιθανώς να φτάσει μ,μέχρι και το "κλείσιμο" αλλά και την εξυγίανση των ΕΑΣ που αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα.
Για τα ΕΑΣ, το σχέδιο θα προβλέπει το κλείσιμο του εργοστασίου στην Κύμη και την Ήπειρο αλλά και τη διατήρηση των εργοστασίων πυρομαχικών στο Λαύριο και στον Υμηττό. Για τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στην Ελευσίνα προβλέπεται η σταδιακή συγχώνευσή τους με το Λαύριο και τον Υμηττό. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του εργοστασίου στο Αίγιο, η λειτουργία ή μη του οποίου θα εξαρτηθεί από το είδος και το μέγεθος των παραγγελιών που ήδη υπάρχουν.
Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η Αθήνα θα επιμείνει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δηλώνοντας σαφώς ότι ήδη υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές. Είναι πιθανόν, αναφέρει η εφημερίδα, να προταθεί από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ η διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την ξεχωριστή πώληση του ορυχείου και του εργοστασίου.
Σημειώνεται ότι χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα, ότι η πρότασή της είναι συμφέρουσα.

Read more...

Τζοχατζόπουλος: Ζητώ συγνώμη από το κόσμο του ΠΑΣΟΚ για το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί



Το δικαστήριο απέρριψε αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν καλυφθεί από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κήρυξε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην υπουργός είπε με έμφαση στο δικαστήριο ότι επί 40 χρόνια που ασχολήθηκε με την πολιτική «υπηρέτησα και ποτέ δεν έβλαψα το Δημόσιο συμφέρον».
Ο κ. Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στον λαό και τον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πορευτήκαμε τόσα χρόνια», ζήτησε συγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για όσα βιώνει τώρα η χώρα με την «οικονομική χρεωκοπία».
Όπως είπε ο πρώην υπουργός, «αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη απέναντι σ' αυτό τον λαό, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες ηγεσίες Παπανδρέου, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, με τον οποίον το γυαλί ράγισε. Οδηγηθήκαμε σε οικονομική χρεοκοπία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα. Και φορτωθήκαμε εξοντωτικές ποινές από τους δανειστές μας. Ο κόσμος όσο χαμηλά και να πέσει, έχει τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Εγώ χρεώνομαι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους την ευθύνη που μου αναλογεί και τους καλώ να δεχτούν τη συγνώμη μου, γιατί αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός λίγοι μπορούν να πουν ότι είναι μακριά από τις ευθύνες. Ο καθένας προσωπικά έχει την ευθύνη του».
Το δικαστήριο απέρριψε αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν καλυφθεί από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος στη δική του τοποθέτηση επανέλαβε ότι η σύζυγός του είναι αθώα καθώς ο ίδιος είχε την ευθύνη των οικονομικών και ότι παραμένει στη φυλακή χωρίς να φταίει. "Η δίωξη που υπέστη η γυναίκα μου και μητέρα ενός ανηλίκου παιδιού είναι θλιβερή, παράνομη και καταχρηστική. Η φυλάκιση της που είναι προκαταβολή ποινής έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο. Κατέστρεψε μια οικογένεια και ο γιος μας τον εξόρισαν στο Ζέλι", δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
"Λιθοβολήθηκα για κοινά αντικείμενα που όλοι διαθέτουμε στο σπίτι μας" ανέφερε, από την πλευρά, της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη και προσέθεσε "Δεν μπορεί να αποδοθεί στη σύζυγο ευθύνη προέλευσης των χρημάτων. Στη δική μου περίπτωση δεν αποδείχτηκε απολύτως τίποτα, ούτε πρόκειται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να με απαλλάξετε λόγω μεγάλης, σκληρής, βάναυσης τιμωρίας".
Λαμπροπούλου: Δέχθηκα πιέσεις να αλλάξω την κατάθεση μου
Πιέσεις από συγκατηγορουμένους της να αλλάξει σημεία της απολογίας της, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Κατά τις τοποθετήσεις κατηγορουμένων στη δίκη για τις παράνομες αμοιβές που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά το πέρας των απολογιών, η κ. Λαμπροπούλου ζήτησε τον λόγο και αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε από τους συγκατηγορούμενους της Νίκο Ζήγρα και Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα.
Όπως είπε η λογίστρια, η συγκατηγορούμενη της δικηγόρος, που εμπλέκεται στην εταιρία NOBILIS, την πίεσε να αλλάξει το σημείο της απολογίας της σχετικά με τη σύσταση της εν λόγω εταιρίας. Η κ. Λαμπροπουλου ανέφερε στην απολογία της πως είχε ακούσει ότι την εταιρία είχε συστήσει ο Γιάννης Σμπώκος.
Επίσης η κ. Λαμπροπούλου, αναφέρθηκε γενικά σε πιέσεις και εκ μέρους του κ. Ζήγρα και τόνισε ότι «εγώ ήρθα εδώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και όχι να καταδικάσω συγκατηγορούμενους μου» τόνισε δε, ότι αγανακτεί με τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού πως αυτή του συνέστησε το ακίνητο της Ακρόπολης.
Η κατηγορούμενη ανέφερε πως συνέστησε έναν γνωστό της για να εκπροσωπήσει εταιρία «για να βοηθήσει τον κ. Τσοχατζόπουλο».
-Πρόεδρος: Σε τι να τον βοηθήσετε;
-Ε. Λαμπροπούλου: να κρυφτεί κ. Πρόεδρε.
Ζήγρας: Άκη ζήτα  συγνώμη
Ο Νίκος Ζήγρας μεταξύ άλλων, στη δική του τοποθέτηση, υποστήριξε ότι «ο ρόλος μου ήταν να πληρώνω εγώ για να μην φαίνεται ο υπουργός» ενώ αναφερόμενος στον εξάδελφό του κ. Τσοχατζόπουλο είπε: «Ο άνθρωπος είναι τόπος αλλού». Λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος συνέστησε στον κ. Τσοχατζόπουλο να ομολογήσει και να ζητήσει συγνώμη γιατί «μεγάλοι άντρες είμαστε» τονίζοντας ότι «τον ξάδελφό μου τον αγαπάω».
- Πρόεδρος: Ε! Τώρα δεν είναι τόσο αγαπητός, τον αγαπούσατε παλιά, τώρα κοιτάζει να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζήγρας «η δίκη ξεκίνησε με έναν ένοχο και δεκαεπτά αθώους και τελειώνει με ένα αρχιλαμόγιο -εμένα- και δεκαεπτά που δεν ήξεραν τίποτα». Ο κ. Ζήγρας επανέλαβε ότι έδωσε μετρητά 400 χιλιάδες δολάρια στην πρώην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου και συμπλήρωσε: «Και αυτή δεν ήρθε καν εδώ να απαντήσει».
Ο Γιάννης Σμπώκος επανέλαβε ότι ποτέ δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ και τόνισε ότι «δεν διαχειρίστηκα χρήματα για κανέναν». Η κ. Σταμάτη επανέλαβε ότι είναι αθώα και ότι ο σύζυγός της ήταν εκείνος που χειριζόταν τα οικονομικά του σπιτιού. Υποστήριξε ότι δεν ρωτούσε για την προέλευση των χρημάτων. Σε παρατήρηση του εισαγγελέα ότι σε ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων αν ο σύζυγος χαρίσει ένα πανάκριβο ρολόι η σύζυγος θα ρωτήσει την προέλευση, η κ. Σταμάτη μεταξύ άλλων απάντησε ότι ο «άντρας μου δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος». Η κατηγορούμενη επανέλαβε πως η κράτησή της δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον ανήλικο γιο της.
Με την έναρξη της διαδικασίας το πρωί, ολοκλήρωσε την απολογία του ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Νίκος Καρατζάς. Ο κατηγορούμενος κατονόμασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας ΝΟΡΙΣ, που αγόρασε μετοχές του εκδοτικού οίκου ΙΑΝΟΣ. Απολογούμενος ο κατηγορούμενος είπε ότι «σήμερα πια δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΟΡΙΣ ήταν εταιρεία του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στα χαρτιά τυπικά ανήκε στον Νίκο Ζήγρα, αλλά δεν τον είχα δει ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ άλλος συνομιλητής μου, ούτε Ελβετοί επενδυτές, ούτε άλλοι».
Ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι «δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι συμμετείχα σε ύποπτη συναλλαγή. Ότι έπλενα, άπλωνα ή σιδέρωνα βρώμικο χρήμα».

Read more...

Απλούστευση διαδικασιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο

Τι αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της μείωσης των διοικητικών βαρών του πολίτη και των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου, που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. "Μεγάλος αριθμός διοικητικών διαδικασιών έχει απλουστευθεί την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να αποτελεί εκ νέου αντικείμενο νέων παρεμβάσεων απλούστευσης. Το εύρος και η έκταση της απλούστευσης όμως συναρτάται κάθε φορά αφενός από τη γενικότερη συγκυρία (π.χ. ενσωμάτωση κοινοτικού δικαίου, θεραπεία δυσλειτουργιών, καταπολέμηση φαινομένων πολυνομίας και γραφειοκρατίας) και αφετέρου από τη βούληση του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα να αποδεχτεί συγκεκριμένες προτάσεις ανασχεδιασμού των διαδικασιών αρμοδιότητάς του", αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ακολουθούν παραδείγματα δράσεων απλούστευσης οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί, κατηγοριοποιημένα ανά μέθοδο απλούστευσης: Κατάργηση δικαιολογητικών που δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις διοικητικές διαδικασίες Κατάργηση της υποβολής Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης από 15 διαδικασίες (π.χ. άδεια γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου κλπ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατάργηση της υποβολής αντιγράφου Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας για τους πολίτες που διεκπεραιώνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ. Κατάργηση δικαιολογητικών και αντικατάστασή τους με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 Η υποβολή αντιγράφου ποινικού μητρώου έχει αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, σε 150 και πλέον διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. Το πιστοποιητικό περί μη άσκησης δίωξης και περί μη παραπομπής σε δίκη για όλες τις διαδικασίες του δημοσίου. Έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση ή υποβολή πιστοποιητικού περί μη θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση και αντιγράφου ποινικού μητρώου ως δικαιολογητικών στις διαδικασίες εγγραφής μέλους στο ΤΕΕ. Έχει, επίσης, καταργηθεί και αντικατασταθεί με Υπεύθυνη Δήλωση το Πιστοποιητικό περί μη θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση για τη διαδικασία αναγγελίας μεσίτη αστικών συμβάσεων. Στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού πλησιέστερων συγγενών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν αντικατασταθεί με δύο υπεύθυνες δηλώσεις οι δύο ένορκες βεβαιώσεις. Στη διαδικασία της διενέργειας επιθεωρήσεων από τα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Συμβούλια Κινηματογράφων και Θεάτρων έχουν αντικατασταθεί με Υπεύθυνη Δήλωση τα ακόλουθα: Φωτοαντίγραφο της άδειας ηλεκτρολόγου θεάτρου (σύμφωνα με το ΠΔ 256/91), δήλωση του μηχανολόγου – εγκαταστάτη για τη λειτουργία των συστημάτων με υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου της επιχείρησης, τελευταίος λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ για το δίκτυο πυρκαγιάς, βεβαίωση του ιδιώτη μηχανικού ότι έχει γίνει συντήρηση των κλιματιστικών, των μηχανημάτων αερισμού, εξαερισμού, ψύξης και θέρμανσης. Προσκόμιση απλών φωτοαντιγράφων πιστοποιητικών στη θέση πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων τους Καταργήθηκε η υποβολή επικυρωμένων φωτοαντιγράφων Αστυνομικών Δελτίων Ταυτότητας σε διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ. Σε μεγάλο αριθμό διαδικασιών που διεκπεραιώνονται μέσω του ηλεκτρονικού ΕΚΕ, η καταβολή τυχόν παραβόλου αποδεικνύεται μέσω της αποστολής σκαναρισμένου αντιγράφου της απόδειξης. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας Έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση 76 πιστοποιητικά π.χ. αρμοδιότητας Υπουργείων Εσωτερικών (6), Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(13), Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (6), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (14), Εθνικής Άμυνας (1) κ.λπ. Επίσης, έχουν ενταχθεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερομένου 121 δικαιολογητικά π.χ. αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (15), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (78) κ.λπ. Καθορισμός συγκεκριμένων προθεσμιών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, σύντμηση προθεσμιών και σιωπηρή έγκριση μιας διοικητικής πράξης σε περίπτωση που παρέρχεται άπρακτη η προθεσμία που έχει τεθεί Οι 395 εκ των 411 διαδικασιών που έχουν ενταχθεί στα ΕΚΕ, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ, έχουν ενταχθεί στη σιωπηρή έγκριση και στην πλειοψηφία αυτών έχει συντμηθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης. Στις 1.000 και πλέον διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ έχει τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία. Χρήση τυποποιημένων εντύπων για το σύνολο των διαδικασιών που έχουν ενταχθεί στα ΚΕΠ και τα ΕΚΕ και τα οποία περιλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες διεκπεραίωσης, το τυχόν κόστος και τα μέσα προσφυγής κατά της Διοίκησης σε περίπτωση αρνητικής απάντησης Έχουν καταρτισθεί έντυπα αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων για τις 1.000 και πλέον διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ και για 411 για τις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΕΚΕ σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ. Ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων πολιτών/επιχειρήσεων μέσω της δημόσιας διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ ή μέσω άλλων εφαρμογών που διατηρούν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και επέκταση της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο Ο πολίτης μπορεί μέσω της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ να υποβάλει αίτηση και να παραλάβει ηλεκτρονικά 13 πιστοποιητικά. Επίσης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στις 411 διαδικασίες που αφορούν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ. Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς πολιτικής Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη των πιο επιβαρυντικών υποχρεώσεων πληροφόρησης των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Μετά την καταγραφή των πλέον επιβαρυντικών και «ενοχλητικών» υποχρεώσεων πληροφόρησης, ο ΟΟΣΑ θα επισημάνει ποιες από τις υποχρεώσεις αυτές προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη και θα προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25% και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα εν γένει στη χώρα μας. Πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσώπησε το Υπουργείο στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Τέντε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη συμβολική σημασία της παρουσίας του, που σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας. Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού, Κ. Μητσοτάκη: «Η παρουσία μου στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας. Έχω πει πολλές φορές ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα κατασταλτικά. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γενεσιουργό αιτία της διαφθοράς, που πολύ συχνά έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, την υπερβολική γραφειοκρατία και τα πολλαπλά εμπόδια τα οποία συναντά ο πολίτης, αλλά και ο επιχειρηματίας στην διεκπεραίωση των υποθέσεών του σε σχέση με το Δημόσιο. Κάθε περιττή υπογραφή, κάθε άδεια η οποία δεν είναι πραγματικά απαραίτητη, κάθε περίπλοκη διαδικασία μπορεί να είναι εν δυνάμει εστία διαφθοράς. Κατά συνέπεια το όλο κεφάλαιο της απλοποίηση των διαδικασιών, της μείωσης των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών είναι στην πρώτη πολιτική προτεραιότητα του δικού μας Υπουργείου. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους πιστωτές. Η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου. Είμαι πεπεισμένος ότι με τον τρόπο της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της διαφθοράς και με την παρουσία μου εδώ θέλω να σηματοδοτήσω την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου μας και των υπηρεσιακών παραγόντων σε αυτή την προσπάθεια η οποία φυσικά δεν γίνεται μόνο από το δικό μας Υπουργείο, γίνεται σε συνεννόηση με πολλά άλλα Υπουργεία».http://news247.gr/

Read more...