Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτη συνεδρίαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου Έρχονται αλλαγές στις δομές της φορολογικής διοίκησης


Έρχονται αλλαγές στις δομές της φορολογικής διοίκησης
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η διοικητική αναδιοργάνωση και η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του γνωμοδοτικού συμβουλίου της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με την συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία και τις δομές της φορολογικής διοίκησης, για να καταστεί αποτελεσματική και έδωσε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος των πολιτών.
Ζήτησε από το γνωμοδοτικό συμβούλιο τριμηνιαίες εκθέσεις σε σχέση με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της φορολογικής διοίκησης, την επίτευξη των στόχων, τις αποκλίσεις από τους στόχους, τις ευκαιρίες που εντοπίζονται και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν, τους κινδύνους λόγω λανθασμένων πρακτικών, καθώς και τις διορθωτικές ενέργειες για την επίτευξη του σχεδίου.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την εμπλοκή του συμβουλίου στα θέματα στοχοθέτησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, για τα οποία η φορολογική διοίκηση δεν έχει επαρκείς εμπειρίες και γνώσεις, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στα διεθνή πρότυπα.
Επιπλέον, ζήτησε την άποψη των μελών του για θέματα που δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς, με συνέπεια οι πρακτικές που υιοθετούνται να μην είναι οι «βέλτιστες» και κυρίως να μην εξυπηρετούν με ικανοποιητικό τρόπο το σκοπό τους. Τα θέματα αυτά θα ενταχθούν ως θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ τα πορίσματα θα κοινοποιούνται στον ίδιο τον υπουργό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: