Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τζοχατζόπουλος: Ζητώ συγνώμη από το κόσμο του ΠΑΣΟΚ για το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί



Το δικαστήριο απέρριψε αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν καλυφθεί από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κήρυξε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην υπουργός είπε με έμφαση στο δικαστήριο ότι επί 40 χρόνια που ασχολήθηκε με την πολιτική «υπηρέτησα και ποτέ δεν έβλαψα το Δημόσιο συμφέρον».
Ο κ. Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στον λαό και τον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πορευτήκαμε τόσα χρόνια», ζήτησε συγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για όσα βιώνει τώρα η χώρα με την «οικονομική χρεωκοπία».
Όπως είπε ο πρώην υπουργός, «αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη απέναντι σ' αυτό τον λαό, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες ηγεσίες Παπανδρέου, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, με τον οποίον το γυαλί ράγισε. Οδηγηθήκαμε σε οικονομική χρεοκοπία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα. Και φορτωθήκαμε εξοντωτικές ποινές από τους δανειστές μας. Ο κόσμος όσο χαμηλά και να πέσει, έχει τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Εγώ χρεώνομαι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους την ευθύνη που μου αναλογεί και τους καλώ να δεχτούν τη συγνώμη μου, γιατί αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός λίγοι μπορούν να πουν ότι είναι μακριά από τις ευθύνες. Ο καθένας προσωπικά έχει την ευθύνη του».
Το δικαστήριο απέρριψε αιτήματα που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν καλυφθεί από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος στη δική του τοποθέτηση επανέλαβε ότι η σύζυγός του είναι αθώα καθώς ο ίδιος είχε την ευθύνη των οικονομικών και ότι παραμένει στη φυλακή χωρίς να φταίει. "Η δίωξη που υπέστη η γυναίκα μου και μητέρα ενός ανηλίκου παιδιού είναι θλιβερή, παράνομη και καταχρηστική. Η φυλάκιση της που είναι προκαταβολή ποινής έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο. Κατέστρεψε μια οικογένεια και ο γιος μας τον εξόρισαν στο Ζέλι", δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
"Λιθοβολήθηκα για κοινά αντικείμενα που όλοι διαθέτουμε στο σπίτι μας" ανέφερε, από την πλευρά, της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη και προσέθεσε "Δεν μπορεί να αποδοθεί στη σύζυγο ευθύνη προέλευσης των χρημάτων. Στη δική μου περίπτωση δεν αποδείχτηκε απολύτως τίποτα, ούτε πρόκειται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να με απαλλάξετε λόγω μεγάλης, σκληρής, βάναυσης τιμωρίας".
Λαμπροπούλου: Δέχθηκα πιέσεις να αλλάξω την κατάθεση μου
Πιέσεις από συγκατηγορουμένους της να αλλάξει σημεία της απολογίας της, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Κατά τις τοποθετήσεις κατηγορουμένων στη δίκη για τις παράνομες αμοιβές που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά το πέρας των απολογιών, η κ. Λαμπροπούλου ζήτησε τον λόγο και αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε από τους συγκατηγορούμενους της Νίκο Ζήγρα και Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα.
Όπως είπε η λογίστρια, η συγκατηγορούμενη της δικηγόρος, που εμπλέκεται στην εταιρία NOBILIS, την πίεσε να αλλάξει το σημείο της απολογίας της σχετικά με τη σύσταση της εν λόγω εταιρίας. Η κ. Λαμπροπουλου ανέφερε στην απολογία της πως είχε ακούσει ότι την εταιρία είχε συστήσει ο Γιάννης Σμπώκος.
Επίσης η κ. Λαμπροπούλου, αναφέρθηκε γενικά σε πιέσεις και εκ μέρους του κ. Ζήγρα και τόνισε ότι «εγώ ήρθα εδώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και όχι να καταδικάσω συγκατηγορούμενους μου» τόνισε δε, ότι αγανακτεί με τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού πως αυτή του συνέστησε το ακίνητο της Ακρόπολης.
Η κατηγορούμενη ανέφερε πως συνέστησε έναν γνωστό της για να εκπροσωπήσει εταιρία «για να βοηθήσει τον κ. Τσοχατζόπουλο».
-Πρόεδρος: Σε τι να τον βοηθήσετε;
-Ε. Λαμπροπούλου: να κρυφτεί κ. Πρόεδρε.
Ζήγρας: Άκη ζήτα  συγνώμη
Ο Νίκος Ζήγρας μεταξύ άλλων, στη δική του τοποθέτηση, υποστήριξε ότι «ο ρόλος μου ήταν να πληρώνω εγώ για να μην φαίνεται ο υπουργός» ενώ αναφερόμενος στον εξάδελφό του κ. Τσοχατζόπουλο είπε: «Ο άνθρωπος είναι τόπος αλλού». Λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος συνέστησε στον κ. Τσοχατζόπουλο να ομολογήσει και να ζητήσει συγνώμη γιατί «μεγάλοι άντρες είμαστε» τονίζοντας ότι «τον ξάδελφό μου τον αγαπάω».
- Πρόεδρος: Ε! Τώρα δεν είναι τόσο αγαπητός, τον αγαπούσατε παλιά, τώρα κοιτάζει να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζήγρας «η δίκη ξεκίνησε με έναν ένοχο και δεκαεπτά αθώους και τελειώνει με ένα αρχιλαμόγιο -εμένα- και δεκαεπτά που δεν ήξεραν τίποτα». Ο κ. Ζήγρας επανέλαβε ότι έδωσε μετρητά 400 χιλιάδες δολάρια στην πρώην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου και συμπλήρωσε: «Και αυτή δεν ήρθε καν εδώ να απαντήσει».
Ο Γιάννης Σμπώκος επανέλαβε ότι ποτέ δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ και τόνισε ότι «δεν διαχειρίστηκα χρήματα για κανέναν». Η κ. Σταμάτη επανέλαβε ότι είναι αθώα και ότι ο σύζυγός της ήταν εκείνος που χειριζόταν τα οικονομικά του σπιτιού. Υποστήριξε ότι δεν ρωτούσε για την προέλευση των χρημάτων. Σε παρατήρηση του εισαγγελέα ότι σε ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων αν ο σύζυγος χαρίσει ένα πανάκριβο ρολόι η σύζυγος θα ρωτήσει την προέλευση, η κ. Σταμάτη μεταξύ άλλων απάντησε ότι ο «άντρας μου δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος». Η κατηγορούμενη επανέλαβε πως η κράτησή της δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον ανήλικο γιο της.
Με την έναρξη της διαδικασίας το πρωί, ολοκλήρωσε την απολογία του ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Νίκος Καρατζάς. Ο κατηγορούμενος κατονόμασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας ΝΟΡΙΣ, που αγόρασε μετοχές του εκδοτικού οίκου ΙΑΝΟΣ. Απολογούμενος ο κατηγορούμενος είπε ότι «σήμερα πια δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΟΡΙΣ ήταν εταιρεία του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στα χαρτιά τυπικά ανήκε στον Νίκο Ζήγρα, αλλά δεν τον είχα δει ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ άλλος συνομιλητής μου, ούτε Ελβετοί επενδυτές, ούτε άλλοι».
Ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι «δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι συμμετείχα σε ύποπτη συναλλαγή. Ότι έπλενα, άπλωνα ή σιδέρωνα βρώμικο χρήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: