Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

102.580 νέες θέσεις στο οκτάμηνο Τα στοιχεία δείχνουν ανάσχεση της ανεργίας τονίζει ο Γ.Βρούτσης



Τα στοιχεία δείχνουν ανάσχεση της ανεργίας τονίζει ο Γ.Βρούτσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Συνολικά 102.580 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία στο οκτάμηνο Ιανουρίου-Αυγούστου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που καταγράφουν σε ζωντανό χρόνο τις ροές απασχόλησης.

Τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης» δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι για έκτο συνεχή μήνα, το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αυξημένη τουριστική κίνηση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο.

«Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Tι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από το σύνολο των προσλήψεων του οκταμήνου, το 62% (333.142) ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 31,25% (165.327) μερικής απασχόλησης και το 5,77% (30.499) εκ περιτροπής απασχόλησης.

Για τον Αύγουστο προκύπτει ότι οι περισσότερες προσλήψεις (4.852), αφορούν τις ηλικίες από 30-44 ετών και έχουν γίνει στους κλάδους της εστίασης του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο στις ροές των προσλήψεων εμφανίζουν οι κλάδοι της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, της δημόσιας διοίκησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της διαφήμισης.

Το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων εμφανίζουν οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο εμφανίζει η περιοχή της Ηπείρου.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάντως, προκύπτει ότι κατά τον μήνα Αύγουστο υπογράφηκαν στην Αττική τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 1.527 εργαζομένους με μειώσεις μισθών 4,28% κατά μέσο όρο, τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία που καλύπτουν 104 εργαζομένους με μειώσεις 9,52% κατά μέσο όρο και από μία στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη που αφορούν περίπου 300 εργαζομένους χωρίς μειώσεις.

* Ξεκινούν την Παρασκευή οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εν όψει της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: